gdom 12.01.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Mam taki problem, wczoraj wszedłem w domu moich rodziców na strych, a tam wielkie gniazdo os, w rogu między dachem a murem. Wiecie może czy można je w zimę jakość zgarnąć do torby i wyrzucić? Jest zimno, to chyba śpią, może tak szybko się nie obudzą.. Jak byście sobie poradzili z tym problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.01.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Jeżeli jesteś odważny, możesz tak zrobić.Ewentualnie skontaktuj się z okoliczną strażą. Podpowiedzą pewnie chętnie, bo wszelkimi osami i szerszeniami się zajmują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 12.01.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 osy jak i inne owady są zmiennocieplne - teraz zimą po zamrożeniu można bezpiecznie zrobić z nimi wszystko.Prawdopodobnie mieszkańcy tego gniazda są juz martwi.Powodzenia przy sprzątaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 12.01.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Miałem kiedyś taki problem na działce. To był rój szerszeni. Kupiłem taki specjalny płyn w aerozolu ( do dostania w sklepach ogrodniczych) i opryskałem nim kokon. Tylko trzeba uważać bo taki aerozol ma trochę wyższe ciśnienie i lekko "kopie"(odbija) przy użyciu. Potem można usunąć cały rój. Szczegółowa instrukcja na opakowaniu-tych środków jest kilka. Akurat u mnie okazało się, że ostrożność była na zapas bo rój był pusty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Mam taki problem, wczoraj wszedłem w domu moich rodziców na strych, a tam wielkie gniazdo os ... tam kiedyś było gniazdo os teraz masz tam gniazdo po osach .../dasz rade bez Państwowej Straży Pożarnej - bez paniki/ a przy okazji zdobędziesz model jak tanio izolowac dom ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.01.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 BINGO!!! brzoza Byłeś szybszy! gdom Masz Google? CZEMU nie wiesz jeszcze nic o osach? Nie czekaj do lata. Teraz tam może ze 4 dyżurne są i jakaś osia baba-wódz-pani domu. W dodatku - śpią. Jeżeli wogóle są.... To co znalazłeś to relikt ubiegłego (lub starszych) sezonu. Pustostan, ciekawy okaz. I tyle... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 12.01.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Jestem pszczelarzem. Gniazdo jest puste. Może w nim być zimująca zapłodniona matka i to wszysko. Zdejmij(wytnij )delikatnie gniazdo. Może to być całkiem ładna ozdoba w domu i ciekawostka dla znajowych.Jeśli się mylę to uciekaj.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.01.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 A nasze nie było puste Zostało potraktowane specjalnym preparatem na owady latające (w duuużym opakowaniu, nie pamiętam nazwy, ale w sklepie mówili, że strażacy tego używają). Mieszkanki sobie spały, a teraz będą spać na wieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asasello 12.01.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Ja na dzialce musialem usunuac niewielkie gniazdo os. Sposrod kilku srodkow jakie mialem pod reka najelpszy okazal sie odswierzacz powietrza Brise. Mial niezla sile razenia i bez problemu spacyfikowalem nim gniazdo i kilkanascie os, ktore zdazyly z niego wyleciec.Na szczescie gniazdo nie bylo duze. Gdyby zdazylo z nigo wyleciec kilkadziesiat os, to pewnie bym sie dzisiaj tak tym pomyslem z Brise nie chwalil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.01.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Chyba tak. Nasze było wielkości średniego arbuza i Brise podziałałby dopingująco na mieszkanki gniazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 12.01.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Tak zniszczyc spalic wytruc i niech jak naldalej od nas. A pozniej pytania o muchy komary i szkodniki w ogrodzie ktorymi zywia sie osy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.01.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Pogadamy jak się zagniżdżą w Twoim domu i będą wlatywać do środka, kąsać w niespodziewanych miejscach, bo akurat tam usiadły Ciekawa jestem czy z radością udzielisz im u siebie gościny, czy jednach postanowisz się ich pozbyć Owadami żywią się ptaszki, nietoperze, a osy jakoś trudno mi określić jako zwierzęta pożyteczne Ale może się nie znam i są one naszymi sprzymierzeńcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Dudek 13.01.2009 01:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 No cóż znowu biedna straż tak oni mają obowiązek interwencji w instytucjach publicznych, a prywatnie niech każdy radzi sobie sam. Straż ma wiele innych obowiązków i zostawmy ich w spokoju. Z rozmowy z jednym z Inwestorów-Oficerem Państwowej Straży Pożarnej, wiem że najlepszym środkiem na tego typu lokatorów jest RAID-Niebieski. Trzeba się tylko dobrze zabezpieczyć i do akcji. Można też, oczywiście jak ktoś użyczy, wykorzystać gaśnicę śniegową, lub zgłosić się do prywatnej firmy oferującej takie usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.01.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 No właśnie, stosowaliśmy Raid niebieski i uciążliwi lokatorzy padali w locie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.01.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 No właśnie, stosowaliśmy Raid niebieski i uciążliwi lokatorzy padali w locie Czarny jest podobno mocniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.01.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Może, ale ten był dobry. Nasi lokatorzy to były szerszenie. Wytypowany z domowników osobnik do walki z intruzami wchodził na stryszek ubrany w (pożyczony) kombinezon pszczelarski , reszta w napięciu czekała na efekty Wynik: wygrana dla domowników stałych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.01.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 To już tam nie mieszkasz?! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.01.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Ja tak, szerszenie już nie (to w domu, w którym mieszkam obecnie) Natomiast na budowie mieliśmy osy (w szczycie), ja tam jeszcze nie mieszkam, a one już nie mieszkają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts