Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wytępić osy ze strychu?

gdom

Recommended Posts

Mam taki problem, wczoraj wszedłem w domu moich rodziców na strych, a tam wielkie gniazdo os, w rogu między dachem a murem. Wiecie może czy można je w zimę jakość zgarnąć do torby i wyrzucić? Jest zimno, to chyba śpią, może tak szybko się nie obudzą.. Jak byście sobie poradzili z tym problemem?

Miałem kiedyś taki problem na działce. To był rój szerszeni. Kupiłem taki specjalny płyn w aerozolu ( do dostania w sklepach ogrodniczych) i opryskałem nim kokon. Tylko trzeba uważać bo taki aerozol ma trochę wyższe ciśnienie i lekko "kopie"(odbija) przy użyciu.

Potem można usunąć cały rój. Szczegółowa instrukcja na opakowaniu-tych środków jest kilka.

Akurat u mnie okazało się, że ostrożność była na zapas bo rój był pusty

:wink:

Mam taki problem, wczoraj wszedłem w domu moich rodziców na strych, a tam wielkie gniazdo os ...

tam kiedyś było gniazdo os

teraz masz tam gniazdo po osach .../dasz rade bez Państwowej Straży Pożarnej - bez paniki/

a przy okazji zdobędziesz model jak tanio izolowac dom ...

BINGO!!!

brzoza

Byłeś szybszy! :lol:

gdom

Masz Google?

CZEMU nie wiesz jeszcze nic o osach?

Nie czekaj do lata. Teraz tam może ze 4 dyżurne są i jakaś osia baba-wódz-pani domu.

W dodatku - śpią.

Jeżeli wogóle są....

To co znalazłeś to relikt ubiegłego (lub starszych) sezonu.

Pustostan, ciekawy okaz.

I tyle...

Adam M.

Ja na dzialce musialem usunuac niewielkie gniazdo os. Sposrod kilku srodkow jakie mialem pod reka najelpszy okazal sie odswierzacz powietrza Brise. Mial niezla sile razenia i bez problemu spacyfikowalem nim gniazdo i kilkanascie os, ktore zdazyly z niego wyleciec.

Na szczescie gniazdo nie bylo duze. Gdyby zdazylo z nigo wyleciec kilkadziesiat os, to pewnie bym sie dzisiaj tak tym pomyslem z Brise nie chwalil.

Pogadamy jak się zagniżdżą w Twoim domu i będą wlatywać do środka, kąsać w niespodziewanych miejscach, bo akurat tam usiadły :lol:

Ciekawa jestem czy z radością udzielisz im u siebie gościny, czy jednach postanowisz się ich pozbyć :lol:

Owadami żywią się ptaszki, nietoperze, a osy jakoś trudno mi określić jako zwierzęta pożyteczne :-?

Ale może się nie znam i są one naszymi sprzymierzeńcami :o

No cóż znowu biedna straż :-( tak oni mają obowiązek interwencji w instytucjach publicznych, a prywatnie niech każdy radzi sobie sam. Straż ma wiele innych obowiązków i zostawmy ich w spokoju. Z rozmowy z jednym z Inwestorów-Oficerem Państwowej Straży Pożarnej, wiem że najlepszym środkiem na tego typu lokatorów jest RAID-Niebieski. Trzeba się tylko dobrze zabezpieczyć i do akcji. Można też, oczywiście jak ktoś użyczy, wykorzystać gaśnicę śniegową, lub zgłosić się do prywatnej firmy oferującej takie usługi.

Może, ale ten był dobry. Nasi lokatorzy to były szerszenie. Wytypowany z domowników osobnik do walki z intruzami wchodził na stryszek ubrany w (pożyczony) kombinezon pszczelarski :D , reszta w napięciu czekała na efekty :roll:

Wynik: wygrana dla domowników stałych :D