Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzienniki budowy....

magpie101

Recommended Posts

Jestem na forum od kilku lat, zagladam codziennie (chyba jestem uzalezniona :roll: ) i dotychczas moim ulubionym dzialem byl "Dziennik budowy - dzien po dniu".

Napisalam BYL, bo jeszcze rok temu zawsze po odpaleniu kompa zagladalam najpierw do dziennikow, a teraz nawet przez kilka dni tam nie zajrze.

Powod? Dzienniki prowadzone obecnie czyli w miare "mlode wiekiem" zawieraja w swoich opisach nie postepy budowy, nie opisy, nie informacje, ktore sa przydatne dla budujacych! Dzienniki zawieraja inspiracje i mnustwo zdjec ale nie z wlasnej budowy tylko katalogowych, czyli jak cos komus sie w necie spodoba to wkleja zdjecie do dziennika.

Nie powiem ja tez wkleilam kilka zdjec z netu do dziennika ale to bylo kilka fotek i nie wklejalam np. 15 wanien, bo mi sie podobaja tylko ta, ktora mialam zamiar kupic czyli jedna.

Brakuje mi takich dziennikow, ktore lubilam czytac i geba mi sie cieszyla, gdy po wlaczeniu forum widzialam, ze sa w nich nowe wpisy, teraz te osoby jeszcze nieraz cos skrobna i nadal chetnie je czytam.

Niestety musze zgodzić się z autorką tego wątku...

niestety, coraz rzadziej zaglądam do dzienników.... a moje ulubione niestety już dawno pajęczynami zarosły, no cóż taka kolej rzeczy, świat się zmienia, dzienniki też

Aż chciało by się zapytać... 'Gdzież autorzy z tamtych lat? ori_noko? Jagna? Martka? kodi_gdynia? Marzanna Guzikowska? RYDZU? Anna Wiśniewska? Willie? Whisper? andrzejka? Wwiola? Jasiu? wilcza75? alfreda? inż. Mamoń? mieczotronix?

nawet Tomek1950 dawno nic nie napisał...

chętnie poczytałbym coś jeszcze tych autorów....

pozdrawiam

m.

...nawet Tomek1950 dawno nic nie napisał...

Tomek pracuje zrywami - nie zauważyłeś? ;)

Za to Ty jesteś opoką, pomalutku, pomalutku, ale Twój Dziennik nieprzerwanie od prawie pięciu lat :D

Domyślam się, że planujesz go kiedyś - w jakimś dogodnym momencie wydrukować, zamknąć w szczelnym pojemniku i zamurować dla potomności ;)

Oczywiście w Domumaksia który się nie ładuje :(Hej! co jest? - tyle fajnych zdjęć tam było...

Mi natomiast brakuje systematyczności i konsekwencji - nie zauważyłeś? Eech - miało się kiedyś trochę weny "rzeczy o..." ;)

...nawet Tomek1950 dawno nic nie napisał...

Tomek pracuje zrywami - nie zauważyłeś? ;)

Za to Ty jesteś opoką, pomalutku, pomalutku, ale Twój Dziennik nieprzerwanie od prawie pięciu lat :D

Domyślam się, że planujesz go kiedyś - w jakimś dogodnym momencie wydrukować, zamknąć w szczelnym pojemniku i zamurować dla potomności ;)

Oczywiście w Domumaksia który się nie ładuje :(Hej! co jest? - tyle fajnych zdjęć tam było...

Mi natomiast brakuje systematyczności i konsekwencji - nie zauważyłeś? Eech - miało się kiedyś trochę weny "rzeczy o..." ;)

zrezygnowałem z domeny.. muszę przestawić sie na starą, będzie jutro już działać

ale mój dziennik zapuszczony ostatnie wpisy z maja zeszłego roku.. wolałem budować niż pisać.. i tak pewnie tez z innymi.. wybudowali i .... zniknęli z forum

pozdrawiam

m.

... za krotko jetem na forum.

Już Ty nie miej kompleksów, że za krótko :wink:

Tu w ogóle taka moda nastała, żeby się w kilka miesięcy...ba - tygodni - na Olimp wdrapać :/

A swoja drogą nachodzą mnie takie refleksje... nic nie trwa wiecznie. Jak myślicie - czy Forum będzie istnieć zawsze? Chyba nie. I co wtedy z tym wszystkim? Z tymi Dziennikami, dyskusjami, wygłupami, aferamimi...;) A może jednak będzie istnieć? A co jak w dobie kryzysu Wydawnictwo Murator splajtuje i nie będzie komu tego utrzymywać? Brrr... lepiej odpukać...

Był taki wątek - wszystko już było ...

Tu w ogóle taka moda nastała, żeby się w kilka miesięcy...ba - tygodni - na Olimp wdrapać :/

Tez to zaowazylam i drazni mnie to w przypadku co niektorych osob tych, ktore sa tu np. od kilku miesiecy, bo pisza juz nieraz takie glupoty po to tylko zeby nabic sobie jak najwiecej postow :evil: .

Ja na forum jestem codziennie (uzaleznienie?) ale odzywam sie tylko wtedy jak czuje taka potrzebe.

A forum mam nadzieje, ze bedzie jeszcze istniec dlugo (nawet nie mysle inaczej), bo w razie likwidacji co ja bym robila wieczorkiem? No i domek jeszcze kilka lat pewnie bedziemy wykanczac, wiec forum musi byc!!!

• 9 months później...

I kolejny niesmak zwiazany z dziennikami :-? , w ciagu ostatnich miesiecy kilka dziennikow zostalo zlikwidowanych z......... no wlasnie nie wiem z jakiego powodu. W innych autorzy oznajmili, ze nie beda juz publicznie umieszczac zdjec, pokaza fotki tylko w prywatnych galeriach dla wybranych osob, ktorym udostepnia haslo. Tlumacza sie wykonczeniowka (nie chca zeby wszyscy ogladali ich wnetrza) albo boja sie, ze ktos znajomy zobaczy i narobi im klopotu lub wymyslaja inne powody.

Dla mnie jest to niemile, bo np. sledze dany dziennik przykladowo przez dwa lata, ciekawe jestem najbardziej wykonczeniowki (jak wiekszosc na forum), a tu nagle koniec pisania i ogladania. O link do prywatnego albumu prosic nie bede, bo skoro nie udzielilam sie ani razu w komentarzach wlasciciela zawieszonego dziennika to nie jestem "wybrana osoba", dla ktorej bedzie udostepnione haslo do albumu ze zdjeciami.

Moze sie powtorze ale napisze to jeszcze raz - dziwne robi sie to forum, inne niz kiedys :roll: .

...

Aż chciało by się zapytać... 'Gdzież autorzy z tamtych lat? ori_noko? Jagna? Martka? kodi_gdynia? Marzanna Guzikowska? RYDZU? Anna Wiśniewska? Willie? Whisper? andrzejka? Wwiola? Jasiu? wilcza75? alfreda? inż. Mamoń? mieczotronix?

nawet Tomek1950 dawno nic nie napisał...

chętnie poczytałbym coś jeszcze tych autorów....

pozdrawiam

m.

Oooo! wszystkie moje ulubione wymienileś Maksiu :)Tez baaardzo mi ich brakuje. Martke nawet osobiscie nagabywalam, coby napisala cd...ale bezskutecznie :( A lektura dziennika kodi_gdynia spowodowala, ze mieszkam we wlasnym w domu :) Polecam jako lekture obowiazkowa dla wszystkich watpiacych...

Może byłaby możliwośc stworzenia dodatkowego działu : "Inspiracje" i wtedy osoba budująca mogłaby mieć: dziennik budowy, komentarze do dziennika budowy i dodatkowo inspiracje budowy/wnętrza.

ja bardzo lubie czytac dzienniki budowy, śledzic postępy, ale lubię też podpatrywac skąd niektóre osoby czerpią inspirację. Więc skoro poprzez to wklejanie róznorakich zdjęć do dzienników robi się bałagan, to moze stworzyc ten dodatkowy dział?

edit

i jeszcze taka uwaga, a raczej pytanie, które nurtuje mnie od jakiegoś czasu... to tak odnośnie tego, ze niektórzy nie chcą wklejać zdjęć, gdy dom już jest wykończony, gdy mają już w nim swoje rzeczy.

Czy braliście kiedyś pod uwagę, że tak powszechnie dostepna galeria jest kopalnią informacji dla ewentualnych złodzieji? Bo jesliby znaleźć wszystkie posty osoby, która nas interesuje, dokładnie je przeanalizowac to można dowiedzieć się jaki ma alarm, gdzie ma alarm, jakie ma inne zabezpieczenia, jaki ma sprzet agd, audio, jakie wartościowe dodatki itp, itd. Myslę, że na analizując treśc postów można tez ustalić, gdzie ktoś mieszka, z ustaleniem adresu IP i podporzadkowanego mu adresu domowego tez nie większego problemu. Przepraszam jeśli zrobiłam niepotrzebny OT, ale trochę odnosi się to do kwestii kontynuwania dzienników przez tych, ktorzy sa na etapie koncowym - wykańczania i meblowania.

Sama nie wiem co myslec na temat kwestii, którą poruszyłam: czy jest to mozliwe czy przesadzam z ostrożnoscią?

Uwazam, ze jesli zlodziej doszedlby do tego gdzie mieszka wlasciciel dziennika to wiecej ma do wyniesienia podczas budowy niz po zamieszkaniu.

Opisujac kiedy zalozylismy kable, grzejniki i cala reszte bez problemu w nocy mozna ogolocic sciany.

Teraz juz nikt w domu kasy nie trzyma, a zreszta niewielu ja ma, bo buduja na kredyt. A nowy tv czy kino domowe - raczej zlodziej dla takich lupow nie bedzie "studiowal" FM.

Sądzę dokładnie jak magpie101.

Nie mam domu w marmurach , parkietach i błyszczącym gresie , nie mam też kuchni za 30.000 ani nowoczesnych mebli . Dom mam urządzony skromnie - własnymi siłami i własnymi rękami wykańczany.

Ale chciałam podzielić się swoim szczęściem na forum , uzyskać wsparcie, porady i opinie "czytaczy" .... i uzyskałam za co wszystkim moim "czytaczom" jestem bardzo wdzięczna .

Zdjęcia ....hm ... mnóstwo , bo jak inaczej pokazać ?

Ale nie boję się - bo czego?

- złodziei? a cóż mogliby mi ukraść - dokładnie jak pisze magpie101 ...sprzętów złodzieje już nie wynoszą , a kasę trzyma się w banku....

- krytyki? każdy piszący dziennik musi się z nią liczyć..... czy zdjęcia wkleja czy tylko opisuje ....

No i jeszcze trzaby dopasować adres ... przecież nikt takowego nie podaje na forum , a rozpoznanie po okolicy w większości przypadków takie proste nie jest ....

magpie101 - tez zauważyłam znikające dzienniki , likwidowane zdjęcia ....

i mogę z ręką na sercu przysiąc , że jak zaczynałam na forum w 2006 roku to ludzie jakoś tak .... hm.... bardziej otwarci byli i na siebie , i na forum ...

mniej było wtedy afer, mniej ansów, mniej nieszczerości , mniej obłudy....

Myslę, że (...) z ustaleniem adresu IP i podporzadkowanego mu adresu domowego tez nie większego problemu.

A mogłabyś mi wyjaśnić, w jaki sposób to zrobić ?

nie mogłabym, bo tego nie umiem zrobić :wink: , nie potrzebuję tego wiedzieć. Ale myślę, że skoro potrafi to Policja, to osoby mające w tym jakiś cel, tym bardziej.

Zaczęłam się zastanawiać nad tym, po przeczytaniu wątku, gdzie forumowicze piszą o tym, co im zginęło, co im ukradziono w trakcie budowy. Ale pewnie macie rację, że trochę wyobraźnia mnie poniosła :oops: :lol: okradziono nas w tym roku, więc moze dlatego się tak zagalopowałam. W kazdym razie trochę mnie to męczyło, dlatego o tym napisałam

Co by nie było jednym z najpiękniejszych(za moich czasów) dzienników budowy jest-był dziennik zielonookiej w opisie i nie tylko.Ujmowało w nim piękne słownictwa,które było zarazem odzwierciedleniem w rzeczywistości.Wielki rozmach w opisach powodował skrywaną moją zazdrość ,która nijak nie mogła przełożyć się na rozpoczęcie budowania.