robi77 12.01.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Mam do postawienia około 30 i 80 metrów ogrodzenia miedzy moja posesja a sąsiada. Czy muszę zgłaszać gdzieś to że będę je stawiał? Musze brać geodetę? Jakie mniej więcej są koszty ogrodzeń (najlepiej jakieś szczelne) aby mieć troszkę prywatności wąskie działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.01.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 to jest kwestia twoja i sąsiada. Płot do wysokości 2,20 stawia się w porozumieniu z sasiadem i nikogo więcej to nie interesuje.Tylko w przypadku, kiedy granica przylega do działek o własności innej, sprawę nalezy zgłosić do wydziału budownictwa w Starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.01.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Mam do postawienia około 30 i 80 metrów ogrodzenia miedzy moja posesja a sąsiada. Czy muszę zgłaszać gdzieś to że będę je stawiał? Musze brać geodetę? Jakie mniej więcej są koszty ogrodzeń (najlepiej jakieś szczelne) aby mieć troszkę prywatności wąskie działki. Jak postawisz na swoim (a nie w granicy) to nawet sąsiada nie musisz pytać. Oczywiście lepiej z nim w porozumieniu bo po pierwsze nawet te kilka cm jest istotne przy wąskiej działce, a poza tym może sąsiad jest OK i będzie partycypować w kosztach? Koszty mogą być skrajnie różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 12.01.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Tylko w przypadku, kiedy granica przylega do działek o własności innej, sprawę nalezy zgłosić do wydziału budownictwa w Starostwie. Nie do końca rozumiem, chyba sobie nie będzie wygradzał wewnątrz swojej działki Wg. mnie jeżeli z jednej strony mam sąsiada a z pozostałych grunty miejskie to: - muszę zgłosić do Starostwa zamiar postawienia ogrodzenia wraz z opisem i szkicem (dotyczy strony miejskiej) - dogadać się z sąsiadem co do rodzaju wielkości i kosztów płota pomiędzy nami (może ale nie musi się dołożyć) Jeżeli nie mam racji to niech mnie ktoś poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 12.01.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 zgłoś do starostwa wymiane ogrodzenia, wypełnisz kwit i będzie git.trzeba zgłaszać takie rzeczy,bo jak ktoś sie przypierdzieli to możesz płacić nie potrzebnie za kawałek papieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 13.01.2009 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 A muszę korzystać z usł.geodety? Czy stawiam płot w miejscu starego i gitara. Słyszałem gdzieś ze muszę zgłaszać do starostwa jeśli ogrodzenie jest na podmurówce...prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.01.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Nie do końca rozumiem, chyba sobie nie będzie wygradzał wewnątrz swojej działki Gdybyś poczytał więcej forum zdziwiłbyś się jak wielu forumowiczów tak stawiało ogrodzenia. Wynika to głównie z powodu problemów międzysąsiedzkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 15.01.2009 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Czyli chodzi np. o to ze śasiad nie zgadza się na wybudowanie ogrodzenia ? Czyli co wtedy..stawiamy obok starego(na swojej posesji) nowy płot ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 20.03.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Czyli chodzi np. o to ze śasiad nie zgadza się na wybudowanie ogrodzenia ? Czyli co wtedy..stawiamy obok starego(na swojej posesji) nowy płot ? jesli obok starego na swoim terenie sąsiad może 'sobie tylko pogadać" my postawiliśmy płot na swojej działce ( nie w granicy) wysokość 2 metry i nie wnoszę o podział kosztów...ani tym bardziej konserwacji płotu. Z niektórymi sąsiadami to tak jak z rodzinką...tylko na zdjeciach sie dobrze wychodzi ...a czasem nawet i nie....mój wspaniały sąsiad postawił sobie płot, podczas wymiany okien przyszedł i zwrócił nam uwagę, że ramy niszczą mu siatkę, zeby je natychmiast zabrać, bo zadzwoni po straż miejską.....ale gdy my postawiliśmy swój płot....nagle się okazało, że on z innej strony działki ( gdzie stoi tylko nasz płot) może opierać o nasz płot, rower, skrzynki, części do samochodu.....ale jak już wspominałam w niektórych postach " burak zawsze pozostanie burakiem" a nam szkoda czasu na dyskusje z kimś takim. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 20.03.2009 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 potwierdzam w 100%!!!!!Mam identycznie.Zrobiłem pieknie dookoła.Nikt nie partycypował.A żeby być bez problemowcem, bez bólu głowy odsunąłem sie od starego pół metra wgłąb siebie, poomijałem stare drzewa w mojej działce od wewnątrz i mam ok - bo i tak było warto.Święty spokój i uśmiech zza płotu do dzisiaj (mieszkam 3 rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 30.03.2009 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 A powiedzcie mi czy jak posadzę sobie teraz tuje około 0,5 m od istniejącego starego ogrodzenia to jak np. w przyszłym roku będę robił płot na podmurówce to bardzo ucierpią na tym moje krzewy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutlandia 30.03.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 ja nie o krzewach ale geodecie - brać brać i jeszcze raz brać - mnie gdybym nie wzięła geodety o mały włos sąsiad by zrobił prawie na 1,5m - były błędy w planach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 30.03.2009 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 O ile słupki graniczne są i parcelacja gruntów nie była robiona w latach 60 jak u mnie na wiosce.Geodeta powiedział ze albo protokół graniczny pisać...czyli tam gdzie stoi siatka albo do administracyjnego iść i bujać się 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 06.04.2009 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Duży syf się robi przy stawianiu płotu na podmurówce? Mam tuje 0,5 metra od siatki - zastanawiam się czy przetrwają budowę ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 06.04.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 robi77 mogą oberwać, jeśli jeszcze nie masz to najlepiej kupić tuje szkółkowe w doniczkach i je teraz zadołować/ wkopać z doniczką w ziemię/ za rok wyjmiesz jak będziesz robić płot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts