lukevid 12.01.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Witam, Wprowadziłem się kilka dni temu do świeżo wykończonego domu i zauważyłem, że w dwóch pomieszczeniach grzejniki grzeją znacznie słabiej niż pozostałe. Sprawdziłem i wydaje mi się (porównując z innymi), że został w nich wpływ zamieniony z odpływem - tj odpływ znajduje się pod głowicą. Czy to rzeczywiście może rzutować na pracę grzejnika? Jeśli tak to czy można to w jakiś sposób zmienć? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukevid 12.01.2009 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Dodam jeszcze, że grzejniki to Brugman, podłączane od dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.01.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Dodam jeszcze, że grzejniki to Brugman, podłączane od dołu Jak najbardziem może to rzutować na moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuzin 12.01.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Witam. Brugmany -rewelacyjne grzejniki. Jezeli tj piszesz są to grzejniki typu Vk to zailenie w tego typ[u grzejnikach jest zawsze pierwsze od srodka. Czyli: Patrząc na grzejnik mamy w górnej czesci wkładk.ę termostatyczną . Na dole grzejnika mamy dwa wejscia do grzejnika pierwsze wejscie od strony wkładki termostatycznej jest to powrót drugie zaś zasilenie. Jezeli jest podłączone inaczej grzejnik bedzie słabo grzał, baz wogóle przestanie grzac. Poza tym na słabą wydajnośc grzejnika może mieć także wpływ kryzowanie wkładki termostatycznej. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukevid 14.01.2009 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Jezeli jest podłączone inaczej grzejnik bedzie słabo grzał, baz wogóle przestanie grzac. W takim razie jak najlepiej jest to poprawić? Instalacja jest z miedzi, w rozdzielaczu nie da rady po prostu zamienić przewodów, bo są różnej długości. Przyciąć i dolutować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.01.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 A masz je napewno odpowietrzone ? Może masz przydławiony na jakims zaworze przy grzejniku przepływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukevid 14.01.2009 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 A masz je napewno odpowietrzone ? Może masz przydławiony na jakims zaworze przy grzejniku przepływ? Odpowietrzone, instalacja w pełni napełniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 14.01.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Poszukaj na necie są takie X na krzyż robione i wtedy dajesz do grzejnika od dołu i on CI te rury wyprostuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 14.01.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Brugmany -rewelacyjne grzejniki. kurcze mam Brugmany od 13 lat i nie zauważyłem żeby były jakoś szczególnie rewelacyjne... po prostu grzeją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukevid 14.01.2009 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Poszukaj na necie są takie X na krzyż robione i wtedy dajesz do grzejnika od dołu i on CI te rury wyprostuje to byłoby najmniej inwazyjne rozwiązanie - możesz mi nieco zawęzić zakres poszukiwań - jak się taki X fachowo nazywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.01.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 a co na to hydraulik, ktory wykonywał instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukevid 14.01.2009 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 a co na to hydraulik, ktory wykonywał instalację? Jeszcze z nim nie rozmawiałem, ale na wszelki wypadek wolę mieć gotowe rozwiązanie, gdyby upierał się, że nic już nie da rady z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuzin 14.01.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Brugmany -rewelacyjne grzejniki. kurcze mam Brugmany od 13 lat i nie zauważyłem żeby były jakoś szczególnie rewelacyjne... po prostu grzeją Witam. Brugmany w porównaniu z innymi grzejnikami mają rewelacyjne zabezpieczenie antykorozyjne wewnątrz grzejnika. Poza tym sama grubośc blach wpływa na dużą wydajnośc grzejnika w porównaniu z konkurencją. To są głowne zalety Brugmana. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuzin 14.01.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 a co na to hydraulik, ktory wykonywał instalację? Jeszcze z nim nie rozmawiałem, ale na wszelki wypadek wolę mieć gotowe rozwiązanie, gdyby upierał się, że nic już nie da rady z tym zrobić Witam. Jezeli faktycznie jesteś pewny, że masz pomylone zasilenie z powrotem a pod grzejnikami masz tzw okulary (zarory odcinające)to nalezy kupić okulary krzyżowe. Nie bedziesz miał zadnych przeróbek związanych z cieiciem i lutowaniem instalacji. Krzyzowe tzn zasilenie z prawej strony bedzie z lewej strony zas powrót z lewej strony do prawej. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mb104 15.01.2009 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Oventrop robi caly typo-szereg takich "zamieniaczy" zasilania z powrotem - nazywa sie to u nich przylacze krzyżowe. http://www.oventrop.com/products/pg.asp?wg=014&pg=1&sprache=PL W sklepach mowia na to "zemsta hydraulika" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts