Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł jednofunkcyjny

super gacek

Recommended Posts

Mam pytanko do wszystkich użytkowników kotłów jednofunkcyjnych z zasobnikem. Czy zamienilibyscie zasobnik na dodatkowy ''piecyk łazienkowy'' jeśli oczywiście mielibyście taką mozliwość. Mam obawy że zasobnik pociągnie troszke więcej gazu niz terma gazowa kosztem oczywiście komfortu. Stoję przed dylematem jaka mam zrobić instalację , czy robic dodatkowy przewód cyrkulacyjny , czy dać sobie spokój z cyrkulacja i zamontować zwykły przepływowy piecyk.Problem jest też w tym że kocioł będzie zamontowany ok.6m od pierwszego punktu poboru cwu. z tego względu że mam dwa kominy w tym jeden tylko wentylacyjny bliżej łazienki do którego chciałbym podłączyć ewentualnie terme . chciałbym sie dowiedzieć co jest bardziej ekonomiczne i czy tak można robić? Dzięki.

Różnica w kosztach ogrzewania jest znikoma (moze ze 5 zł/m-c - straty postojowe plus koszt działania pompki cyrkulacyjnej). Różnica w komforcie używania jest IMHO wyraźna: ciepła woda zaraz po odkręceniu kurka w ilości całkowicie pokrywającej zapotrzebowanie.

Koszty inwestycyjne również przemawiają na korzyść kotła jednofunkcyjnego+zasobnik+cyrkulacja zamiast osobna terma.

Ja z mojego "systemu CWU" jestem b.zadowlony :)

NIe bardzo widzę sens tego typu działania. Pomijając komfort pozostaje sprawa inwestycji - nie tylko w piecyk, ale również instalację gazową, na którą z reguły potrzebny jest projekt, pomieszczenie, które musi spełniać określone wymogi itp.

IMHO zasobnik + cyrkulacja + sensowne sterowanie tej cyrkulacji jest OK

Czy kotły jednofunkcyjne z zasobnikiem można wyposażyć w programator, tak by zasobnik był ogrzewany o określonych porach np. 6-8 rano i 17-23 wieczorem i by tylko wtedy działała cyrkulacja, ewentualnie, by można ją było ręcznie załączać. Takie rozwiązanie satysfakcjonowałoby mnie na 100 proc.

Czy kotły jednofunkcyjne z zasobnikiem można wyposażyć w programator, tak by zasobnik był ogrzewany o określonych porach np. 6-8 rano i 17-23 wieczorem i by tylko wtedy działała cyrkulacja, ewentualnie, by można ją było ręcznie załączać. Takie rozwiązanie satysfakcjonowałoby mnie na 100 proc.

To nie bardzo miałoby sens. Starty postojowe w zasobniku są niewielkie (2-5 st.C na dobę). Kocioł załącza się dopiero po spadku poniżej pewnej granicy. Np.: jak ustawisz na 50 st.C to kocioł podgrzeje wodę do tej temperatury, a potem nic nie będzie robił dopóki temp. w zasobniku nie spadnie poniżej 45-48 st.C (to zależy od kotła - nastawy są różne).

Czyli - jeśli nie będziesz korzystała z cwu to kocioł załączy się mniej więcej raz na dobę. Jeśli zużyjesz odpowiednio dużo ciepłej wody wówczas również się załączy. Może też się częściej załączać z powodu cyrkulacji, jeśli masz niewystarczająco zaizolowane rury. Ale te załączenia są krótkotrwałe bo wymagają tylko podgrzania wody o parę stopni (chyba, ze wypuścisz z zasobnika cały zapas).

Natomiast cyrkulacją można sterować - sama pompka ma niewielki pobór prądu, a i straty ciepła są niewielkie (zwróc uwagę, że zimą straty ciepła z powodu cyrkulacji ogrzewają wnętrze domu, a więc de facto nie są stratami :)), więc sterowanie nie przyniesie dużych oszczędności. Ja mam programator tygodniowy (cyfrowy) z podtrzymaniem (na wypadek zaniku prądu) - 40 parę złociszy w Castoramie - ktory załącza cyrkulacje w dni powszednie o 5:50 (wstaje o 6:00) i wyłacza o 7:00 (wychodzimy o 7:30), potem załącza o 16:00 i wyłącza o 21:00. W soboty i niedziele cyrkulacja działa od 7 do 22 bez przerw.

Kiebo: pompka cyrkulacyjna działa niezależnie od poboru wody. Zresztą - startowanie cyrkulacji w momencie odkręcenia kurka nie miałoby sensu - chodzi właśnie o to, żeby cyrkulacja przepchnęła wodę PRZED odkręceniem kranu. Pompka może:

a) działać na okrągło (jeśli podłączymy do prądu)

b) działać w określonych godzinach jeśłi posiada programator lub podłącymy do osobnego programatora.

Gość: Nie każdy kocioł można sterować za pomocą dowolnego regulatora, a te które są dla kotła natywne nie zawsze mają te funkcje. Chyba że radzisz dobierać kocioł do regulatora, a nie odrotnie ;) Pozatym taki ficzer może kosztowac zdecydowanie drożej od programatora (40,- PLN)

do Jasiu

Oczywiście że nie radzę dobierać kotła do regulatora. Najczęściej jednak dobre firmy kotłowe oferują do urządzenia kopletne zestawy regulacji. Z tą też moja sugestia - zapytać producenta kotła co oferuje i za ile.