ckwadrat 07.07.2002 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2002 Mam problem - zaczynam niedługo budowę i nie mam prądu. Ciągnięcie od sąsiada nie wchodzi w rachubę - szczere pole. Muszę kupić agregat prądotwórczy, uzależniony od pojemności betoniary. Ekipa zażyczyła sobie 150-litrową, którą jest w stanie napędzić tylko generator 3-fazowy za co najmniej... 4,5 tys zł. Ale już mieszalnik 100-litrowy może być napędzany agragatem 1-fazowym za ok. 1500 zł. Różnica znaczna dlatego mam pytanie, czy 100-litrówka jest wystarczająca i nie opóźni np. roboty. I czy ekipa mnie w duchu nie przeklnie (nawet jeśli zaakceptują mniejszą betoniarę), co oczywiście mogłoby się negatywnie przełożyć na jakość ich pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 07.07.2002 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2002 Znałem "ekipę"co zajeździła 250l.Wszystko zależy od mocy silnikaMyśmy malutką betoniareczką wylali 200m2posadzki(poszły tylko 2 paski)ale to była robota na godz.i za DM(wtedy jeszcze).Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 07.07.2002 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2002 ckwadrat,A myślałeś o wypożyczeniu agregatu ?Gdzieś mam ulotkę o firmie, która wypożycza sprzęt budowlany.Może przy dobrze zaplanowanych etapach wyszłoby taniej niż zakup ? Fakt, że jak kupisz to może się przydać kiedyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 07.07.2002 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2002 O wypożyczeniu myślałem ale szybko mi przeszło - 90 zł za... dobę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 08.07.2002 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2002 Od odpowiedzi wcześniej się wstrzymałem, bo nikt nie lubi takich rad, ale musisz spróbować sprawę rozwiazac kompleksowo. Dziś myślisz o betoniarce, a za parę tygodni będnie np. potrzebna cyrkularka dla cieśli (mogą oczywiście piłą motorową, ale znajdzie się jeszcze sto zapotrzebowań na prąd 1 lub 3 fazowy). W mojej okolicy budowa całego osiedla prowadzona dużym żurawiem opierała się na prowizorycznym kabelku wiszącym na tymczasowych słupach. A może da się urządzic warsztat u sąsiada, choćby w oddaleniu. Agregatu nie zostawisz przecież w (jak piszesz) szczerym polu.Grunt to prund mawiają elektrycy i, cholera, niestety, mają racjępozdrawiamFiniszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 08.07.2002 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2002 Kompleksowo to ja będę miał sprawę rozwiazaną za rok - taki termin (rok temu) dał sobie ZE - oby ich monopol trwał jak najkrócej! A surowy otwarty chcę postawić w tym sezonie. Dzięki Finiszant za uświadomienie, że 1 faza to mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 08.07.2002 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2002 Znalazłem tą inforamcję o wypożyczalni.Jest trochę lepiej niż mówisz.Agregat 3-fazowy, koszt zależny od ilości dni wypozyczenia, przy więcej niż 21 dni 55PLN (netto).1-fazowy przy takim samym okresie tylko 28PLN (netto) za dobę. Ale jeśli nowy kosztuje 1500 to w zasadzie po miesiącu jest to samo... A, i jeszcze jedno tam zobaczyłem, że są betoniarki 150l na 220V (czyli jednofazowa) moc silnika ,75kW. 21PLN/dobę (+VAT) przy wypożyczeniu na dłużej niż 21 dni. Firma chyba jest też nowa bo mam w ulotce kupon rabatowy do 30% (niestety wazny do końca maja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 08.07.2002 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2002 Maco -- już mam zatem dzięki Tobie rozwiązanie: betoniarę 150l na agregat 1-fazowy! Myślałem, ze 1-fazowe są tylko do 100 litrów. Ale daj mi oczywiście namiary na tę firmę na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 08.07.2002 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2002 Taki agregat 1-fazowy może się potem gdzieś przydać na wyjazdy w dzicz... ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 09.07.2002 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2002 Agregacik to niezła rzecz na przetrwanie większej zawieruchy a nawet i na małą wojenkę się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.07.2002 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Tfu, Tfu A kysz przepadnij (Z tą wojenką) ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 10.07.2002 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Miałem na myśli wojenkę między sąsiadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.07.2002 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Prądem mnie straszysz ?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 10.07.2002 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Na razie wycofuję się na z góry upatrzone pozycje - z 1 fazą nie podskoczę do Twoich 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 10.07.2002 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 przeciagałem 3 fazy sześćsetmetrowym odcinkiem przewodu uwaga!!!! TRZYŻYŁOWEGO!!! leżało to w polu ok 2 miesiące i nikt nie ukradł. przewód był 3x2,5 mm2, betoniarka kręciła ochoczo, wszystko bylo niezgodne z wszelkimi przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 11.08.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Pytanie do osób, które znają tą markę- jak sprawuje się sprzęt Ferax? Cena dość zachęcajaca, nie wiem czy warto kupować. Budujemy systemem gospodarczym, wypozyczenie betoniarki wyjdzie znacznie drożej niz kupno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 12.08.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 ??????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 26.08.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Poszukaj nawet na tym forum i kup mieszalnik do pasz. Tak zrobiłem i został mi do tej pory przydając się od czasu do czasu. A jak Ci się znudzi to go odsprzedasz za niewiele mniejsze pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 29.05.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Mam prośbę: zastanawiam się nad kupnem betoniarki do kwoty 700,00 zł. czy wg Was, Waszego doświadczenia, betoniarka taka może się sprawdzić na budowie domku do 80 m2, czy też wg Was trudno coś takiego nazywać betoniarką i lepiej sobie taki zakup darować? Zakładam, że jeśli zdecyduję się na taki zakup, to betoniarka musi mieć wieniec żeliwny / stalowy. Konkretnie mam na myśli w tej chwili dwie betoniarki: 1) MET-SPOS i 2) RAVENSBACH – obie o pojemności roboczej 85 l. A może ktoś kupił inną betoniarkę powiedzmy do kwoty 800,00 zł i jest z niej bardzo zadowolony. Będę zobowiązany za pomoc. http://www.allegro.pl/item372120486_betoniarka_85l_125l_met_spos_550w_skladana_nowa_.html MET-SPOS 635,00 zł http://www.allegro.pl/item369065942_betoniarka_wieniec_zeliw_125l_fvat_dostawa_gratis.html RAVENSBACH 649,00 ZŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 jak dla mnie - za mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts