Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka betoniarka na budowe??

Recommended Posts

My mamy bardzo podobną betoniarkę, podaną na drugim linku. Kosztowała jedynie 750pln. Dzięki niej wykonaliśmy ogrodzenie, a murarze postawili cały domek . Wiadomo nie jest to sprzęt profesjonalny, ale w zupełności wystarczający, wart swojej ceny. Betoniarka służy nam do dzisiaj. Jedyne co musiałem zrobić to wzmocnić mieszadła bo się często składały i nie mieszały betonu. Ja jestem z niej bardzo zadowolony. Mimo małego silniczka dała radę i domek stoi.

Tą częścią jest wieniec, czyli ten duży tryb dookoła bębna. Kupiłem taką betoniarkę z allegro i to był mój największy błąd! Beton przeciekał przez łączenie bębna, ponieważ składa się on z dwóch części które są na siebie nasuwane. Powinno to być zaspawane, natomiast w mojej "nasmarkano" silikonu, który po kilku minutach pracy wypadł i zaczęło się z betoniarki lać. System przechyłu bębna jest tak tragiczny że szkoda nawet o nim pisać. Kształt łopat mieszających i bębna powoduje rozchlapywanie zaraprawy przy każdej pozycji bębna oprócz pionowej.

Ostatnio murarze szyderczo wyśmiali moją betoniarkę ;) ale dziwię się sam nie jestem z nie zadowolony...

Podobną betoniarką obgonilem budowę 178 metrowego domu. Oczywiście bez chudziaka i bez stropu. Teraz walczę w podmurowką ogrodzenia jedyny mankament to slaba podstawa po prostu po pewnym czasie popękala ale to zapewne przez to że mieszała za dużo towaru nie zawsze stała na równym terenie. Pospawalem gazami i działa dalej.

Podstawa to dobrze skręcić taką betoniarkę (uszczelnić bęben, w komplecie jest taki pasek chyba sylikonowy który wklada się pomiędzy dwie skręcane części bębna)

Ja mam 1000W i wieniec żeliwny, nie przeciążaj i myj po każdym użytkowaniu i tyle powinna dac radę przez cała budowę

a więc chyba zdecyduję się na tą:

http://www.allegro.pl/item373235098_betoniarka_155l_nowa_zeliwo_1000_watt.html

rozmawiałem z gościem: faktycznie jest tam uszczelka silikonowa pomiędzy dwoma częściami bębna, myślę, że łopatki mają taki kształt, że raczej nie będzie się beton wychlapywać na zewnątrz, produkcja made in hungary, 12 miesięcy gwarancji i chyba sam sobie odbiorę to zaoszczędzę trochę na kosztach dostawy

• 7 months później...

ja kupilem betoniarke na promocji w obi za 399 zl hehe :lol:

i musze przyznac ze dała rade mimo blaszanego wienca i pojemnosci 125l na 240v to wytrzymala na murowanie scian, robienie wylewek, wylewanie wienców:)

wiadomo ze zalozenie jest ze costakiego juz dawno powinno wysiasc, ale nie zawsze sie sprawdza sprzet za kilkaset zloty wiecej :)

mi sie akurat udalo.

pozdrawiam

JA kupiłem DEFRO w CASTORAMIE za 1250 zł.

Bardzo solidna betoniarka, pojemość robocza to 130 l,

Zależało mi żeby była solidna i trwała, taką za 600 zł też obrobisz,

Twój wybór, ja sie lubuje w dobrych narzędziach więc dołożyłem, jak ci nie zależy to weź tańszą.

Moja nie sprawia zadnych kłopotów, wywror na korbke (lepsze niżna kółko)

Naciąg paska dziecinnie prosty.

POLECAM DEFRO

Pozdro !!!

... na co zrocic uwage przy zakupie betoniarki ??

Dodam ze sciany beda z BK wiec nie bedzie potrzebna na sciany .

oprócz pojemności zwróc uwage na moc silnika, wielkośc obrotów, typ zasilania, wyłacznik /lepszy prawo - lewo/, jakość wieńca i koła atakującego i grubość blachy bębna - co jest szczególnie ważne przy zaprawach ...