Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

w czarnej sukni do slubu?

gabriela

Recommended Posts

Gość elutek
:lol: :lol: :lol: ale przeżywacie :lol: :lol: bardziej niż autorka wątku, która temat nadała i się nie odzywa a pewnie i sama panna młoda. Niech gabriela napisze przede wszystkim czy ten ślub to w PL, czy w DE, na co wcześniej zwróciłem uwagę. Poza tym:

Czerń to najbardziej elegancki kolor, wygląda sie w nim szczupło , a ona jak jest brzuszkiem to na pewno chce dobrze wyglądać. Czarna sukienka z dodatkami kontrastującymi nawet ostrymi takimi jak fiolet, fuksja, złoto czy srebro albo nawet czerwień i w tym samym kolorze kwiaty ............uważam że bardzo dobrze. A pan młody jak idzie w czarnym gajerze to to tez pogrzebowo wygląda.........? Nie ma nic gorszego niż okrąglejsza kobitka spowita w kremy czy biele...........beza + bałwanek w jednym.

Tym bardziej ze jest Karnawał i w czerni wypada jak najbardziej. Na wesela teraz i większości sprzedają się ciemne labo czarne kreacje..........wiejski przesąd że w czerni na ślub nie wypada dawno minęły

Bo nie sadze żeby to był kościelny.....

He,he miałem rację i nawet żonka mi nie pomagała 8)

Stokrotka napisała

To jest ślub cywilny, tutaj chyba nie ma żadnych reguł.

owszem, w kościele pewnie ta sukienka byłaby odebrana jako ostentacyjna manifestacja czegoś, co zwykle manifestuje sie w wieku lat piętnastu (ubiorę się na czarno i wszyscy zobaczą, że mam osobowośc ) ale w USC?

właśnie o to mi wcześniej chodziło :D

:lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To nie tak. Wstaję rano i jak mam dobru humor to zakładam jadowicie zielony. jak jest smutno i ja smutna, to szaro-czarny..... Czarny to kolor depresyjny. Wiem, i wieczorowy. Ale to wieczorem. W dzień postarza, przydeptuje. Jeżeli ktoś by na ślub przyszedł w czerni, będąc jeszcze w dodatku w tak radosnym okresie życia, jak ciąża, pomyślałabym - trzeba jej pomóc, może depresja, może ten ślub dla dziecka a nie dla niej.... Generalnie coś nie tak...

Dziekuje za odzew. Slub odbedzie sie w DE, ale to nie ma znaczenia.

Widze, ze zdania sa podzielone. Powiem szczerze, ze nie widzialam jeszcze "panny mlodej" w czerni ( byc moze jeszcze malo w zyciu widzialam???)

Chcialam tylko znac Wasze zdanie na ten temat, sama panna mloda nic nie wie o tej dyskusji.

Bosche, a jakie to ma znaczenie? Niech sobie ubiera jaka chce.

Dla jednego czarny to depresyjny, dla innego, elegancki, dla jeszcze innego czarny. :wink:

A dla Niej?

Moze to kolor w jakim byla jak sie poznali? Moze przypomina Jej pierwsza noc spedzona razem w ciemnym pokoju w czarnej jedwabnej poscieli? :wink: Kolor to kolor, to ludzie nadaja mu znaczenia. Ona widac musi go lubic i niech Jej bedzie na szczescie!!! :p

.........wiejski przesąd że w czerni na ślub nie wypada dawno minęły

nie znam się na wiejskich przesądach - ale powiem Wam, że daleka krewna z zabitej deskami (przed wojną) wsi kaszubskiej wytargała stary album ze zdjęciami

- i tam , jak raz , wiejski wesele, ślub kościelny i panna młoda w czarnej długiej sukni :) ale z białym koronkowym welonem :) i nie dlatego, że zdjęcia czarno - białe ,tylko rzeczywiście suknia była czarna jak zeznawała ciocia.

Niestety nie umiała wyjaśnić skąd ten zwyczaj. Zresztą większość gości ślubnych było na ciemno-czarno :)

Na czarno czy na biało - dużo szczęścia Młodej Parze :D

nie znam się na wiejskich przesądach - ale powiem Wam, że daleka krewna z zabitej deskami (przed wojną) wsi kaszubskiej wytargała stary album ze zdjęciami

- i tam , jak raz , wiejski wesele, ślub kościelny i panna młoda w czarnej długiej sukni :) ale z białym koronkowym welonem :) i nie dlatego, że zdjęcia czarno - białe ,tylko rzeczywiście suknia była czarna jak zeznawała ciocia.

Niestety nie umiała wyjaśnić skąd ten zwyczaj. Zresztą większość gości ślubnych było na ciemno-czarno :)

tan zwyczaj stąd, że innej garderoby nie mieli (odświętnej). Jasna się gorzej przechowuje przez pokolenia.

tan zwyczaj stąd, że innej garderoby nie mieli (odświętnej). Jasna się gorzej przechowuje przez pokolenia.

Dokładnie tak - ślubna suknia była potem suknią odświętną mężatki, zakładaną w niedzielę do kościoła i na rodzinne uroczystości.

Znajomy Niemiec opowiadał, że jego matka przed wojną też szła do ślubu w czarnej sukience, zresztą tej samej, w której kilkadziesiąt lat później ją pochowano (suknie szyto tak, aby można było je dopasować do zmieniającej się damskiej figury).

Znajomy Niemiec opowiadał, że jego matka przed wojną też szła do ślubu w czarnej sukience, zresztą tej samej, w której kilkadziesiąt lat później ją pochowano (suknie szyto tak, aby można było je dopasować do zmieniającej się damskiej figury).

Za kilkadziesiat lat na FM moje wnuki napiszą - "babcia co prawda nie szła do slubu w czarnej kiecce, ale też w slubnej ją pochowali" :D - może powstanie nowa świecka tradycja :D

UFFFFFFFFFFF, jak dobrze, że nadal gdzieś szarzeje w komodzie :D

Byle nie poszła nago, bo mogłaby się przeziębić, co dla bobasa nie byłoby wskazane :lol:

nie może być tak??? :o :o :o

http://fotoplenka.ru/photo/forum_umora_biz/441817/9074606.jpg

albo chociaż tak:

http://fotoplenka.ru/photo/forum_umora_biz/441817/9074848.jpg