Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt HENRYK pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Ja właśnie jestem w trakcie budowy tego Henia.

Na co muszę zwrócić uwage przy budowie tego dachu, bo niedługo będzie robiony.Czy są jakieś rzeczy na które muszę szczególnie zwrócić uwagę.

A oto link na którym jest kilka zdjęć.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=96957&highlight=henryk

Pozdrawiam.

Witam, odzywam się wedle życzenia :D

Jutro jestem umówiony na konkretną rozmowę. Miało być przed długim weekendem, ale sprawa się przeciągnęła. Informował będę o postępach.

Witam.

Piszecie tu że powierzchnia dachu jest 443 m2, a mi wyliczyła firma Jopek, z której kupiłem dachówkę na 550 m2. plus dodatki, tj. dachówki skrajne ,początkowe i końcowe.

Pozdrawiam.

Przesadzili ...ale 443m2 to troszeczke jakby za malo :roll:

Powierzchnię dachu wziąłem z wyceny, którą na podstawie projektu przygotował dostawca dachówki i akcesoriów. Chciał mi sprzedać kompleksowo cały dach i twierdził, że obliczenia są precyzyjne. Może jednak gdzieś wkradł mu się błąd, kopii o to kruszył nie będę 8) .

T.

Witam ponownie,

mam wreszcie wycenę dachu. Fanom Henryka o słabszych nerwach sugeruje nie czytanie dalszej opowieści hihihihi :D . Cena, którą podam dalszej części wywodu po prostu powala (przynajmniej mnie). Najpierw będzie klika superlatyw o firmie DACHMUR i Szanownym Panie Nowosińskim. Profesjonalista w każdym calu, negocjacje, rozmowy przebiegały niezwykle miło i rzeczowo. Naprawdę odczuwa się, iż to fachowcy w każdym calu. Zapewne dużo zdziałał talent marketingowy ( i to bynajmniej nie mój hihihi) tak czy inaczej czułem się doskonale po spotkaniu (a to miła odmiana po fachowcach „książętach” łaskę robiących).

Tak na marginesie niestety po rozmowie z cieślą okazało się, że zmiany, które wprowadziłem pociągną za sobą korektę bryły dachu (nad czym ubolewam mocno bo właśnie ten element urzekł mnie najbardziej). Także domostwo powoli staje się fantazją na temat Henryka. Na szczęście te wszystkie łuki i fale uda się zachować, co mi łzy odrobinę otarło.

Teraz konkrety. Cały, kompletny dach ma mnie kosztować 160000 PLN netto (tak to nie pomyłka ilość zer się zgadza). Powierzchnię obliczono na poziomie 500 m2 (w poprzedniej wycenie innej firmy było 443 m2 na podstawie tego samego projektu). Nie wiem, z czego wynika ta rozbieżność. Tutaj ukłony dla kolegi Wartownika, który zapewne o takiej liczbie myślał.

Więźbę dachową, deskowanie i pokrycie papą miałem już wcześniej w 3/4 zrobione. Także szacuje całkowity koszt tego, co nad głową na 180000-190000 PLN. Zażyczyłem sobie dachówkę RuppCeramika, kasztan http://www.ruppceramika.com.pl/oferta/opal.asp

(do najtańszych nie należy). Można podobno około 15000 PLN zaoszczędzić zastępując ją np. Creatonem http://www.creaton.de/html/pl/152/index.html.

To by było na tyle. Następny raport wkrótce.

Pozdrawiam

T.

Witam :D

Ten pan ma ogromny talent marketingowy. :)

:o 160tys. to bardzo bardzo dużo, a czy wykonawca jest profesjonalistą okaże się po położeniu dachówki.

Ja bym chyba szukała dalej, bo nie wiem czy warto przepłacać za to, że ktoś jest miły. Trzymam kciuki żeby wszystko było ok, bo za takie pieniądze powinno być. :)

Też mi na początku taka powierzchnia wychodziła. :)

Życzę powodzenia :)

Czekam na dalsze relacje :D

Też mi na początku taka powierzchnia wychodziła. :)

Jak to na początku, teraz mniej Ci wychodzi?

Wiem kwota ogromna, ale to jest jeden z nielicznych wykonawców, który chciał się podjąć tego zadania. Nie kręcił nosem, że trudne i najlepiej będzie jak przerobię domostwo na dwuspadową stodołę :).

Jeżeli chodzi o fachowość to pokazał mi kilka realizacji właśnie pływających dachów Archipelagu. Naprawdę pięknie wyglądały (tak jak sobie wyobrażałem).

Wytrwale szukam dalej 8) .

Pozdrawiam

T.

• 1 month później...
MY BUDUJEMY W KALISZU EWENTUALNIE MOGE PODAC CENY ROBOCIZNY NA JAKIE MY PODPISALISMY UMOWY Z WYKONAWCAMI I SĄ TO FIRMY NIE BUDUJEMY METODĄ GOSPODARCZĄ BO NIE MAMY NA TO CZASU,NAPEWNO METODĄ GOSPODARCZĄ BEDZIE TANIEJ,A WIEC CIESLA ZA ROBOCIZNE WIĘŻBY DACHOWEJ" ROBOCIZNA 15000 ZŁ",DEKARZ 35 ZŁ ZA M2 POLOZENIA KARPIOWKI ,15 ZŁ ZA M BIERZĄCY RYNNY 250 ZŁ ZA KAZDE OKNO DACHOWE,W PRZYBLIZENIU Z MATERIALAMI DACH BEDZIE NAS KOSZTOWAL OKOLO 120.000 ZŁ,TYLKO ZE MY KARPIOWKE KUPILISMY W KWIETNIU TEGO ROKU ZA 1,68 ZŁ ZA SZTUKE Z TEGO CO WIEM TERAZ KOSZTUJE JUZ PONAD 2 ZŁ A NA HENRYKA POTRZEBA OKOŁO 35 PALET KARPIOWKI CZYLI DOSC DUZO ,JESLI CHODZI ZAS O STAN SUROWY ZA WYKONANIE WSZYSTKIEGO POD DACH CZYLI USUNIECIE KUMUSU ,WYKOPY,FUNDAMENTY ,STROPY W RAZ Z WSZYSTKIMI MATERIAŁAMI JAKIE DAJE FIRMA MY NIE KUPILISMY ANI JEDNEJ CEGŁY WSZYSTKO W CENIE KOSZT CAŁKOWITY 230.000 ZŁ,B UDUJEMY Z CERAMIKI CZYLI NIE TANIO Z PUSTAKA CERAMICZNEGO POROTERM,ZAZNACZAM ZE NASZA DZIAŁKA MA DOSC DUŻĄ POCHYŁOSC CZYLI OD PUNKTU "0" DO KONCA DOMU ROZNICA POZIOMU WYNOSI OKOLO 1,30 M CO WPLYWA NA KOSZT MATERIALOW I ROBOCIZNY,GDYBY DZIALKA BYLA IDEALNIE PROSTA KOSZTOWALO BY NAS TO OKOLO 35000 ZŁ MNIEJ,TAK ZE NIE JEST TAK STRASZNIE JAK TO OPISUJĄ INNI HENRYK JEST PIEKNYM DOMEM I WARTO REALIZOWAC MARZENIA,JESLI BEDE MOGL POMOC JESZCZE KOMUS PROSZE O PYTANIA ODPOWIEM

Witam ponownie :)

Ceny, które udało Wam się wynegocjować są naprawdę niewysokie. Trzeba jednak przyjąć, że przynajmniej drugie tyle trzeba wydać na wykończenie.

Rozumiem, że okienek na dole jeszcze nie macie? 250 zł za okno dachowe to naprawdę tanio.

Ciekawa jestem jak dom wygląda na takiej pochyłości. Mogę prosić o jakieś zdjęcia? :)

A właśnie, jeśli ktokolwiek budujący Henryka ma już okna, to proszę o podzielenie się wrażeniami. Mnie interesują wyłącznie drewniane. Wiem, że trzeba je robić na indywidualne zamówienie. Ciekawe czy jakaś firma się tego podejmie, i oczywiście za jaką cenę... :wink:

Pozdrawiam :)

jesli chodzi o wykonczenie no to tu dyskusja w zasadzie sie konczy bo to juz zalezy od indywidualnych potrzeb i zasobow finansowych,narazie moge tylko pomoc w okresleniu wydadkow mniej wiecej oczywiscie jezeli chodzi o stan surowy otwarty,na miesiąc luty w tym roku wycena takiego stanu z materialami ,czyli stan surowy otwarty z zamknietym dachem to wydatek okolo 350,000 tys zł,niestety wyceny okien jeszcze nie robilem,ale z tego co sie dowiadywalem powinismy zmiescic sie w kwocie okolo 60000 tys zł,mysle ze bez szalenst na wykonczenie tego domu pod klucz bedzie potrzeba od 800,000 do 1 mln zł