metis_ps 12.01.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Witam!W projekcie, który został zatwierdzony i zostalo wydane pozwolenie na budowę miałem załączone "warunki techniczne podłączenia wodociągowego do działki. Jednak przerazily mnie one bo zarządca wodociągu kazał mi wybudować blisko 300 m przyłącza kilka hydrantów pomimo, że 50 m od wybudowanego domu mieszka moja teściowa. Jakas Pani z wodociągów dała mi "dobra" rade abym zrobił u Tesciowej podlicznik i pociągnąl sobie wode od niej jak niechce budować nowego przyłącza. Tak tez zrobilem. W tej chwili położyłem przyłącze na działce tesciowej i swojej o długości okolo 50m. Rozliczam sie z tesciowa. Problem pojawil sie w momecie Zawiadomienia o zakonczeniu budowy gdzie Powiatowy inspektor Nadzoru Budowlanego zapytal mnie gdzie mam protokoly odbioru przylacza. Na co powiedzialem, ze wode mam z wlasnego ujecia. PINB twierdzi, że jak jest sieć wodociągowa to musze sie do niej podłączyć i nie mogę np. wykopac studni czy tez wykonac innego ujęcia wody.Czy to prawda??? PINB mówi, że musze dac jakiś dokument z wodociągów, że oni sie zgadzają, że moge brac wode od Tesciowej. Wiadomym jest, że nikt mi takiego dokumentu nie da. Sytucja jest patowa i pewnie skończy sie sprzeciwem PINB-u i nie bede mogł zakonczyc budowy. Czy ktoś może mi poradzić co zrobić?? Czy faktycznie są jakieś przepisy mowiące, ze musze brać wode z wodociągów??Czy musze mieć zapewnioną wode do budynku?Czy moze wystrczyloby jakies oświadzczenie Tesciowej, że bedzie mi udostępniać wode bo formalnie chyba nie może mi jej odsprzedawać...Powiedzcie na co moglbym sie powolac aby zalegalizować taki stan jak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 12.01.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 A orientowałes się jaki byłby przybliżony koszt przyłącza wodociągowego?Sądząc po odległosci to pewnie nie mały.A jakbys miał kilometr albo dwa to tez uważasz, ze wodociagi są wstanie zmusic Cię do budowy przyłącza?Myślę, ze koszt budowy czy przy 300 m czy przy kilometrze jest tak absurdalnie wysoki, że wodociągi nie mogą zmusic Cię do zrobienia takiego przyłącza.Musisz się odwołac od wystawionych warunków argumentując, ze po prostu nie stać Cię, zeby budowac tak drogie przyłącze i zapewne nigdy nie bedzie Cię stać.Podobną sytuację miał mój sąsiad tylko, ze koszt przyłącza u niego wyszedł 7 tysiecy. Odwołał się i wodociagi nie robiły problemu. Zrobił studnie.Błędem było podpiecie się pod przyłącze teściowej bez uprzedniej zgody wodociagów. W tej sytuacji nie pozostaje Ci nic innego jak odwołanie się od decyzji wodociągów, zmiana planu zagospodarowania działki i wystąpienie ze zgłoszeniem zamiaru robienia studni.Na 100% nie jestem pewna czy jest potrzebny zmian plamu zagospodarowania działki. Najlepiej zadzwoń do gminy u upewnij się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 12.01.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Miałem podobną sytuację. Niemniej zalatwiłem sprawę od razu legalnie.Wystąpiłem do wodociagów o założenie drugiego licznika w tej samej studzience, w której mają swój licznik teściowie. Teść pisemnie wyraził zgodę na użyczenie studzienki oraz gruntu na przeprowadzenie instalacji. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metis_ps 13.01.2009 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Miałem podobną sytuację. Niemniej zalatwiłem sprawę od razu legalnie. Wystąpiłem do wodociagów o założenie drugiego licznika w tej samej studzience, w której mają swój licznik teściowie. Teść pisemnie wyraził zgodę na użyczenie studzienki oraz gruntu na przeprowadzenie instalacji. Powodzenia. A z kim sie rozliczasz? Bezpośrednio z wodociągami czy z Tesciem? U mnie wodociągi nie chcialy abym sie podłączał od przylacza Tesciowej bo rzekomo mialo nie byc juz cisnienia. Zbyt duza ilość podpiętych domów do jednej odnogi wodociągu.(Jestem podłączony od roku i cisnienie jest ok) Dlatego mialem sobie wybudowac nową 300 m odnogę. Boje się, że teraz moga mi robic problemy..... Najwazniejsze jest teraz dla mnie jak przejsc PINB. Jezeli oni nie beda robic problemów to poki co w wodciagach bym nic nie mowil choc i tak musze to jakos zalegalizowac..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.01.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Miałem podobną sytuację. Niemniej zalatwiłem sprawę od razu legalnie. Wystąpiłem do wodociagów o założenie drugiego licznika w tej samej studzience, w której mają swój licznik teściowie. Teść pisemnie wyraził zgodę na użyczenie studzienki oraz gruntu na przeprowadzenie instalacji. Powodzenia. A z kim sie rozliczasz? Bezpośrednio z wodociągami czy z Tesciem? U mnie wodociągi nie chcialy abym sie podłączał od przylacza Tesciowej bo rzekomo mialo nie byc juz cisnienia. Zbyt duza ilość podpiętych domów do jednej odnogi wodociągu.(Jestem podłączony od roku i cisnienie jest ok) Dlatego mialem sobie wybudowac nową 300 m odnogę. Boje się, że teraz moga mi robic problemy..... Najwazniejsze jest teraz dla mnie jak przejsc PINB. Jezeli oni nie beda robic problemów to poki co w wodciagach bym nic nie mowil choc i tak musze to jakos zalegalizowac..... Rozliczam się z wodociągami. Napisałem, że mam w studzience swój "drugi liczniek" a nie podlicznik. Warunki techniczne przyłącza (ciśnienie) nie były w moim przypadku przeszkodą. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 13.01.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 PINB twierdzi, że jak jest sieć wodociągowa to musze sie do niej podłączyć i nie mogę np. wykopac studni czy tez wykonac innego ujęcia wody.Czy to prawda??? Poproś aby PINB, najlepiej na piśmie, podał Ci przepisy, na które się powołuje, w tym przypadku... Wycofają się szybciutko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 13.01.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Nie można sobie zrobić czegoś od tak, bo mi pasuje!!!I to nie tylko w Polsce są takie "głupie" przepisy ale w dużej cześci Świata. Należy wystąpić do wodociągów po nowe warunki, prosząc (ładnie prosząc) o wydanie takich jak ma się zrobione przyłącze, należy dołączyć zgodę od "teściowej". W dodatku należy iść do projektanta sieci wodociągowych i zlecić zaprojektowanie przyłacza, miło by było donieść mapę z pomierzonym powykonawczo przyłączem, żeby zaprojektował zgodnie z istniejącą siecią, ale to wówczas gdy będą juz wydane warunki z wodociągów. PS. Mam nadzieje, że całe przyłącze biegnie po działce teściowej i twojej, jeśli jest ułożone również na cudzej działce (np gminnej grodze) to trzeba do gminy wystąpić o pozwolenie na przejście z przyłączem - (ale to już robi projektant). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.01.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 PINB twierdzi, że jak jest sieć wodociągowa to musze sie do niej podłączyć i nie mogę np. wykopac studni czy tez wykonac innego ujęcia wody.Czy to prawda??? Poproś aby PINB, najlepiej na piśmie, podał Ci przepisy, na które się powołuje, w tym przypadku... Wycofają się szybciutko...A nie wystarczy to, że we wniosku o pozwolenie na budowę jest takie a nie inne zaopatrywanie w wodę przewidziane? Nie wykonałeś tego, więc nadzór nie może odebrać całości budowy. To tak jakbyś złożył wniosek na willę o powierzchni 300m2 a potem sobie uświadomił, że nie stać Cię na to i zbudujesz sobie zwykły domek o powierzchni 150m2 i to jeszcze w innym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metis_ps 14.01.2009 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 PINB twierdzi, że jak jest sieć wodociągowa to musze sie do niej podłączyć i nie mogę np. wykopac studni czy tez wykonac innego ujęcia wody.Czy to prawda??? Poproś aby PINB, najlepiej na piśmie, podał Ci przepisy, na które się powołuje, w tym przypadku... Wycofają się szybciutko...A nie wystarczy to, że we wniosku o pozwolenie na budowę jest takie a nie inne zaopatrywanie w wodę przewidziane? Nie wykonałeś tego, więc nadzór nie może odebrać całości budowy. To tak jakbyś złożył wniosek na willę o powierzchni 300m2 a potem sobie uświadomił, że nie stać Cię na to i zbudujesz sobie zwykły domek o powierzchni 150m2 i to jeszcze w innym miejscu. Myślę, że argument jest raczej kiepski bo biorąc pod uwagę, że Pozwolenie na Budowe jest ważne 2 lata a potem jeszcze czas trwania budowy to warunki techniczne jakie sa wydawane dawno moga ulec zmianie. Przykladowo do pozwolenia na budowe mialem warunki przylącza energetycznego z linia napowietrzną a w trakcie budowy dostalem Aneks do warunków i poszlo droga kablowa w zupelnie innym miejscu. Wiec nie można traktować warunków jako elemntu, któy powoduje brak odbioru budowy. Zwłaszcza, że do wniosku o pozwolenie na budowe nie zalaczałem projektu żadnego z przyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 15.01.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Poprostu budynek nie ma dostępu do wody więc nie może być urzytkowany. Dla mnie jest to logiczne. PB w tym punkcie dba o to aby nie nabudowano domów jedno czy wielorodzinnych bez dostępu do :-prądu,-wody-drogi Wodę mozna pozyskiwać z własnego ujecia ale ty się tym nie wykazałeś w projekcie i nie zrobiłes tego bo nie wolno. więc musisz mieć przyłącze do sieci wodociągowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts