Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

i co o tym myśleć?

andzik.78

Recommended Posts

.....

Jeśli chodzi o reformę emerytalną, to jest to kontynuacja czegoś, co już zostało rozpoczęte w chyba zamierzchłych czasach, ale żaden z rządow nie odważył się tego wprowadzić w życie. Kiedyś musiało to jednak nastąpić. Faktem jest, że nie wygląda to najlepiej z punktu widzenia przyszłych emerytów.

A łapę na emeryturach (tych do dziedziczenia) chciał położyć już PiS, ale na szczęście nie zdążył :lol:

Obyśmy tylko zdrowi byli :roll:

Owszem kontynuacja, ale jaka? Gdy wstępowałam /przymusowo wszak/ do OFE zapewniano mnie, że to inwestycja dla mnie na stare lata ale i dla rodziny.Fudusz pisemnie wzywał mnie do wskazania spadkobierców. OFE kasują niezłą prowizję za prowadzenie kont bo są rzekomo niezaleznymi instytucjami prywatnymi a za usługe trzeba płacic.Teraz okazuje się , ze guzik z pętelką. OFE wg tych ustaleń to ZUS bis, bo obowiązkowo kroją kasę /wysokie prowizje/ a kasa okazuje się być nie moja a wspólna, czyli po mojej śmierci zamiast trafić do współmałza lub dzieci trafi do wspólnego wora.

Wcale mnie nie cieszy, ze zadecydowało o tym akurat PO a nie PiS. Ostatecznie to żadna różnica w efekcie końcowym

Tak czy inaczej to dla mnie oszustwo.

Nie cieszy mnie fakt ze kolejna wielka reforma w wydaniu naszych polityków wygląda jak wygląda.

Jaki jest więc cel reformy? Dobro płacących składki i prowizje przyszłych emerytów..........????? :o :o

Nikogo to chyba nie cieszy :-? , a już najmniej przyszłych emerytów :roll:

Cel reformy jest wiadomy - ograniczenie wypłacanych świadczeń, a nie dobro emerytów :lol:

Jakoś nie wierzę, żeby którakolwiek ekipa miała jako nadrzędny cel dobro obywateli, najważniejsze, żeby system finansowy się nie zawalił (a chyba niewiele brakuje :-? ), a obywatel jest hasłem, którym żongluje się w kampaniach wyborczych :wink:

Za dzisiejsza prasa:

Mimo dziesięciu lat, jakie upłynęły od rozpoczęcia reformy, wciąż nie wiemy kto i według jakich zasad wypłaci nam emerytury. Prezydentowi nie spodobały się przywileje, jakimi miałyby się cieszyć prywatne zakłady emerytalne i wczoraj zawetował ustawę rządową – informuje środowa „Gazeta Wyborcza”.

Ludzie kogośmy wybrali na rząd??? (ja akurat na nich nie głosowałem , ale ta cholerna demokracja słusznie nazwana przez Platona rządem głupców).

zamiast kolejnej agitki politycznej proponuję zapoznanie się z tekstem ustawy nie tylko tej, także tej, której pan prezydent właśnie nie podpisał (one mają związek) i przygladnięcie się faktycznym zapisom paragrafów. Już kilka razy takiego typu teksty w niektórych gazetach okazywały się raczej mało zgodne z prawdą, więc ja wolę chwilę poczekać na wieści z kilku źródeł i zapoznanie się najlepiej z tekstem oryginału. Nie wyrabiam sobie opinii w oparciu o sensacyjnego newsa.

Sensacyjny News jest taki, że ZUS za 5 lat nie bedzie miał z czego wyplacac emerytur. Drugi jest taki, że od czasu kiedy powstał II filar zarobił on wiecej kasy niż cały ZUS, mimo, że ma tylko 20 % składki. trzeci jest taki, że pieniędzy z II filara nie zobaczymy, bo na mocy ustaw różnych maja one zostać przejęte przez ZUS. Nie jest to zresztą pierwsza próba. Budżet nie wytrzymuje już dofinansowywyania złodziei więc Ustawą wskazał kogo teraz nalezy okraść. Jedyną dobrą ustawą dotyczącą emerytur byłoby oddzielenie gruba krechą i np. osoby urodzone po roku 1975 same sobie zapewniaja emeryturę( z ZUS czy funduszy inwestycyjnych - jak chcą) i 20 % tej skałdki idzie na ZUS. W ten sposób wreszcie ktos miełby szansęich rozliczyc albo kontrolować w jakiś sposób.

Oczywiście dotyczy to jak na razie kazdej ekipy rządzącej. Po prostu w tej firmie można najłatwiej i najskuteczniej wyprac brudne pieniądze. A pretensje mam do Tuska, bo PO to liberałowie przecież a oni zaś (kolejny taki rząd) prowadza polityke socjalną. Z jednej strony likwidują pomostówki, a z drugiej w ustaie jest furtka, która pozwala z nich skorzystać. Czy oni na prawde myślą , ze my jesy\tesmy debile?? Znaczy czasem jak czytam niektóre wypowiedzi, to widzę, że naiwnośc wyborców PO jest równa naiwności trzyletniego dziecka.

A pretensje mam do Tuska, bo PO to liberałowie przecież a oni zaś (kolejny taki rząd) prowadza polityke socjalną. Z jednej strony likwidują pomostówki, a z drugiej w ustaie jest furtka, która pozwala z nich skorzystać. Czy oni na prawde myślą , ze my jesy\tesmy debile?? Znaczy czasem jak czytam niektóre wypowiedzi, to widzę, że naiwnośc wyborców PO jest równa naiwności trzyletniego dziecka.

To jest polityka kolego. Za 2 lata wybory prezydenckie, Tusk swoje działania od dawna podporzadkował temu celowi, a Polska - kto tam sie Polska interesuje, jakies "oszołomy" z PiS, ktore łatwo osmieszyc: GW i TVN cieżko nad tym pracuja.

Wszędzie tak jest, że polityków bardziej interesuje własny interes niz narodu, ale chodzi o to, ze te dupki u nas się z tym nawet nie kryją. Jak ktos ma troche rozumku w głowie to zaraz wyczai, ze cos nie tak. W każdym normalnym kraju w następnych wyborach Tusk, Miller, kwaśniewski, Wałęsa (z całym szacunkiem dla tego Pana akurat), Lepper, Kaczyński, Kalisz i spólka zpstaliby roznisieni. A tu sie rozgrywa sprawa między oszustem Tuskiem i cholerykiem Kaczyńskim...

Wszędzie tak jest, że polityków bardziej interesuje własny interes niz narodu, ale chodzi o to, ze te dupki u nas się z tym nawet nie kryją. Jak ktos ma troche rozumku w głowie to zaraz wyczai, ze cos nie tak. W każdym normalnym kraju w następnych wyborach Tusk, Miller, kwaśniewski, Wałęsa (z całym szacunkiem dla tego Pana akurat), Lepper, Kaczyński, Kalisz i spólka zpstaliby roznisieni. A tu sie rozgrywa sprawa między oszustem Tuskiem i cholerykiem Kaczyńskim...

W sumie najbardziej żal ludzi ktorzy mu uwierzyli. Takiej mobilizacji spoleczenstwa jaka byla w ostatnich wyborach to ja nie pamietam. Ludzie dali sobie wmowic, ze lekarstwem na wszelkie zlo tego swiata (PiS) jest PO. Te wszystkie akcje "uratuj Polske, schowaj babci dowod", "nie rydzykuj, idz na wybory". Ludzie uwierzyli, ze wystarczy postawic krzyzyk w 1 miejscu na kartce by zmienic oblicza Polski. Szkoda tej spolecznej mobilizacji, para poszła w gwizdek: nieudacznikow z PiS zamienilismy na specow od PR z PO. Niektorym jeszcze różowe okulary nie opadly.....

To jest polityka kolego. Za 2 lata wybory prezydenckie, Tusk swoje działania od dawna podporzadkował temu celowi, a Polska - kto tam sie Polska interesuje, jakies "oszołomy" z PiS, ktore łatwo osmieszyc: GW i TVN cieżko nad tym pracuja.

Każda ekipa bez względu czy z lewej, prawej czy środka robi to samo. Rozpiernicza budżet i łata naszym kosztem, przy okazji ustawiając wszelkich znajomków, pociotków na odpowiednich stanowiskach etc. Nie ma różnicy czy to kaczor czy tusek, różnie gadają efekt ten sam :roll: Osobiście wykurzyłbym ich wszystkich - jestem zwolennikiem rządów eksperckich, zostawmy politykę chociaż na tym forum, :roll: