Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bulgotająco śmierdzący probem

sirius98

Recommended Posts

Mam następujący problem.

Do rury kanalizacyjnej w pionie kuchennym podłączony jest mój rozgałężnik:

a)z jednej strony kuchnia (rura fi 50) z odpowiednim kolankiem aby nie śmierdziału

b)z drugiej wąska rurka od strony łazienki (z przejściówką) do spustu wody z pralki (oczywiście wąż odpływowy ułożony w syfon)

obie rury schodzą się i wchodzą w pion.

Kiedy włożę rurę odpływową od pralki bardzo szczelnie w rurkę b) to gdy spuści się całkowicie wodę w umywalce w kuchni to na końcu mocno cos bugocze. Czyli po prostu brak jest gdzieś odpowietrzena.

Kiedy włożę rurę odpływową od pralki luźno w rurkę b) tak że niestety dochodzą niemiłe zapachy z kanalizacji to w kuchni po spływie wody już nic nie bugocze, a w łazience w miescu styku rury b) z rurką pralki słychać nawet taki świst (zasysanie powietrza podczas spuszczania wody w kuchni).

Czy jest jakaś możliwość rozwiązania tego problemu poprzez jakieś odpowietrzenie lub w inny sposób?

Nie wiem czy mój pion ma odpowietrzenie - pewnie tak bo inaczej woda by nie spływała. Problemowy pion jest pod kątem średnicy węższy niż drugi w mieszkaniu co również może przyłożyć się do tego problemu.

Mam następujący problem.

Do rury kanalizacyjnej w pionie kuchennym podłączony jest mój rozgałężnik:

a)z jednej strony kuchnia (rura fi 50) z odpowiednim kolankiem aby nie śmierdziału

b)z drugiej wąska rurka od strony łazienki (z przejściówką) do spustu wody z pralki (oczywiście wąż odpływowy ułożony w syfon)

obie rury schodzą się i wchodzą w pion.

Kiedy włożę rurę odpływową od pralki bardzo szczelnie w rurkę b) to gdy spuści się całkowicie wodę w umywalce w kuchni to na końcu mocno cos bugocze. Czyli po prostu brak jest gdzieś odpowietrzena.

Kiedy włożę rurę odpływową od pralki luźno w rurkę b) tak że niestety dochodzą niemiłe zapachy z kanalizacji to w kuchni po spływie wody już nic nie bugocze, a w łazience w miescu styku rury b) z rurką pralki słychać nawet taki świst (zasysanie powietrza podczas spuszczania wody w kuchni).

Czy jest jakaś możliwość rozwiązania tego problemu poprzez jakieś odpowietrzenie lub w inny sposób?

Nie wiem czy mój pion ma odpowietrzenie - pewnie tak bo inaczej woda by nie spływała. Problemowy pion jest pod kątem średnicy węższy niż drugi w mieszkaniu co również może przyłożyć się do tego problemu.

Wcale nie jest pewne, że masz zrobione odpowietrzenie, ale jeśli jest kilka poziomów to rzeczywiście powinno być. Zgłoś administratorowi niech to udrożni.

• 2 weeks później...
Zgłoszę.

A po mojej stronie nie da się niczego zastosować co by ciągło powietrze ale nie wydostawało się w drugą stronę?

Sprawdziłem i pion kuchenny na 4 piętra ma 75mm więc masakra.

Dlaczego masakra? Ja mam w domu 50mm, pewnie jak większość i nic złego się nie dzieje. Ty masz przekrój ponad 2 razy większy. W ekstremalnym przypadku (gdy wszyscy na raz używają odpływu z pełną wydajnością) może to być problem, ale jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia?

Są jakieś zawory zwrotne do zamontowania na instalacji, ale osobiście się nie spotkałem.

• 1 month później...

Pion w bloku 4 piętrowym przeczyszczony. Nie był za bardzo zapchany ale problem pozostał. Spuszczam w kuchni (przy rurze fi50) wode i zatykam szczelnie dopływ z drugiej strony (cienka rurka do odpływu od pralki) i po spłynięciu wody słychać z odpływu zlewozmywaka ... gul ... gul ... gul ... gul

Gdy ten odpływ od strony pralki nie zatkam to problemu nie ma ale słychać jak tamtędy ssa powietrze i zapachy wtedy sa nieciekawe :( :-?

problem rozwiązany ...

wykorzystany został trójnik 50/50/45 z umieszczonym z boku zaworem napowietrzającym McAlpine HC50-50 http://mcalpine.pl/site/node/2755

tylko...

napowietrzenie jest nie między umywalką a asyfonem tylko między syfonem z dalszą instalacją blokowo-mieszkaniową i ci wiedzą jak działa zawór napowietrzający to wiedzą że przy mniejszym naporze powietrza/wody zawór nie do końca działa tak jakbyśmy chcieli stąd delikatny swąd z instalacji blokowej może dostawać się do kuchni

ale sprawdzimy to w praniu