Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym ogrzać mieszkanie

Stasiu

Recommended Posts

Witam jestem tu całkowicie zielony.Dostałem z KZGM mieszkanie 78mkw,wys 2,75m,mieszkanie jest na 1 pietrze podemną nieczynna piekarnia(drzwi i okna zamurowane) ,nademna zagracony strych z zamknietymi starymi drewnianymi oknami .Mój lokal ma 5 plastikowych okien mury to 25 cm cegła + pusta przestrzeń + 12 cm cegła stropy drewniane mam 3 pokoje kuchnię i łazienkę i 2 małe przedpokoje zastanawim się na zainstalowaniu kotła jednofunkcyjnego na LPG - chciał bym kocioł podłączyć do butli 11kg x 2 połączonych ze sobą i umieścić jena strychu , i tu jest moje pytanie ile takich butli bym musiał mieć na miesiąc czy taki zestaw 2 x 11 kg- czyli 44 litry gazu wystarczył by mi na tydzień(czy to wogule zadziała w takim zestawie???).Wiem że mozna podłączyć do butli 33 kg ,ale nie widzę tachania butli o wadze 100kg na wysokość 2 piętra na strych. A może jekieś inne lepsze rozwiązanie ogrzania tego mieszkania , dodam że na prąd nic nie chcę miec znów drożeje w lutym.W chwili obecnej palę trzema piecami kominkowymio wolnostojacymi na drewno po jednym w każdym przedpokoju i jeden w salonie.Do każdego komina jest podłączonych 2 lokatorów oprucz mnie,kominy to tzw sztygarki 60 x 60 cm .Z pieców tych niemiłosiernie sie kopci - wiadomo o super suche drewno cięzko , no i przy paleniu w tych piecykach temperatura w pomieszczeniach siega 25 - 30 * C po jakiś czterech godzinach od zakończenia palenia to 20 *C po następnych czterech 16 *C nad ranem przed pracą 12 *C a pracuję w systemie dwa dni po 12 godzin i dwa dni wolne moja żona takze kilka razy w miesiącu pracuje po 12 godz i jak wracamy z pracy o 19.00 to w mieszkaniu mamy około 10*C i tu proces rozpalania nagrzewania sie trwa do 23.00 jest 25*C to trzeba iść spać bo rano znowu trzeba iść do pracy .A i dodam że kominiarz nie wyraził zgody na c.o weglowe ani na kominek - niemam osobnego komina ,wiem że mozna na lewo :lol: ale znowu kotłownia w domu :wink: gazu z sieci nie ma :( a jak juz pisałem prąd drożeje a na dodatek przyłącze budynku jest takie jak ktoś cos załączy wiecej niż AGD to wybija główny korek,a administracja nie przewiduje inwestowania w ten budynek :evil:

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:o

Sąsiad jesteś?

Nie kojarzę....

:roll:

Gdzie Ty mieszkasz?

Ta buda ze 100 lat ma , chyba (jak moja).

Teraz nie bardzo są warunki na większe roboty.

Od wiosny trzeba zacząć. Pełna, kompletna termomodernizacja.

Inaczej koszt ogrzewania Cię zeżre.

Komfort, jak piszesz, żaden.

Im lepiej zadbasz , żeby ciepło nie uciekało tym mniej gazu w tych butlach trzeba będzie zwlec.

U Ciebie przełoży się to wprost na te kilogramy, co je trzeba tachać.

Etażowe pędzone piecem z zamkniętą komorą by tam trzeba gdzie postawić.

Można by i piec z otwartą, to i wentylację byś miał naturalną, ale tego "bez głowy" się nie stawia.

Znaczy, ze nie tak, że kupujesz, przynosisz, wieszasz - i jest!

"trudny" obiekt!

Adam M.

Witam jestem tu całkowicie zielony.Dostałem z KZGM mieszkanie 78mkw,wys 2,75m,mieszkanie jest na 1 pietrze podemną nieczynna piekarnia(drzwi i okna zamurowane) ,nademna zagracony strych z zamknietymi starymi drewnianymi oknami .Mój lokal ma 5 plastikowych okien mury to 25 cm cegła + pusta przestrzeń + 12 cm cegła stropy drewniane mam 3 pokoje kuchnię i łazienkę i 2 małe przedpokoje zastanawim się na zainstalowaniu kotła jednofunkcyjnego na LPG - chciał bym kocioł podłączyć do butli 11kg x 2 połączonych ze sobą i umieścić jena strychu , i tu jest moje pytanie ile takich butli bym musiał mieć na miesiąc czy taki zestaw 2 x 11 kg- czyli 44 litry gazu wystarczył by mi na tydzień(czy to wogule zadziała w takim zestawie???).Wiem że mozna podłączyć do butli 33 kg ,ale nie widzę tachania butli o wadze 100kg na wysokość 2 piętra na strych. A może jekieś inne lepsze rozwiązanie ogrzania tego mieszkania , dodam że na prąd nic nie chcę miec znów drożeje w lutym.W chwili obecnej palę trzema piecami kominkowymio wolnostojacymi na drewno po jednym w każdym przedpokoju i jeden w salonie.Do każdego komina jest podłączonych 2 lokatorów oprucz mnie,kominy to tzw sztygarki 60 x 60 cm .Z pieców tych niemiłosiernie sie kopci - wiadomo o super suche drewno cięzko , no i przy paleniu w tych piecykach temperatura w pomieszczeniach siega 25 - 30 * C po jakiś czterech godzinach od zakończenia palenia to 20 *C po następnych czterech 16 *C nad ranem przed pracą 12 *C a pracuję w systemie dwa dni po 12 godzin i dwa dni wolne moja żona takze kilka razy w miesiącu pracuje po 12 godz i jak wracamy z pracy o 19.00 to w mieszkaniu mamy około 10*C i tu proces rozpalania nagrzewania sie trwa do 23.00 jest 25*C to trzeba iść spać bo rano znowu trzeba iść do pracy .A i dodam że kominiarz nie wyraził zgody na c.o weglowe ani na kominek - niemam osobnego komina ,wiem że mozna na lewo :lol: ale znowu kotłownia w domu :wink: gazu z sieci nie ma :( a jak juz pisałem prąd drożeje a na dodatek przyłącze budynku jest takie jak ktoś cos załączy wiecej niż AGD to wybija główny korek,a administracja nie przewiduje inwestowania w ten budynek :evil:

Tak jak koledzy pisali postaraj się o izolację. Zdaje sobie jednocześnie sprawę z tego, że to nie taki proste jak sobie niektórzy wyobrażają ze względu na fakt iż jest to tylko część budynku. Ale i docieplenie samego stropu powinno pomóc.

Jeśli chodzi o system grzewczy to proponowałbym przetestowany u siebie tzn. gazowe ogrzewacze podokienne. Montuje się taki w każdym pomieszczeniu (musi być dostęp do ściany zewnętrznej), kuje się otwór na zenątrz do rury spalinowo-powietrznej i po zamontowaniu podłącza się do tego pojedynczą butlę z p-b. Używałem 2 rodzajów o mocach 2,6kW i 4,3kW. Większy w pokoju 25m2 z kiepskim ociepleniem i ta starczała na 3 dni przy temp. 20deg wewnątrz. To tak dla zobrazowania zużycia. Tanie to nie jest, ale skoro masz problemy z prądem to zostaje tylko kocioł jednofunkcyjny lub te ogrzewacze. Ogrzewacze mają tą przewagę, że jeśli w jednej butli skończy się gaz to nie masz zimno od razu w całym mieszkaniu. Dodatkowo nie potrzebują one prądu i sterowanie temp. w pomieszczeniu masz w cenie ogrzewacza oraz powietrze do spalania masz pobierane z zewnątrz. Dodatkowy plus to fakt, że nie ma ryzyka zamarznięcia wody w grzejniku, bo gjej tam nie ma. Minusy to butla w każdym pomieszczeniu, koszt instalacji może być wyższy przy dużej ilości pomieszczeń, więcej butli do obsługi.

Potraktuj to jako propozycję.

Tak jak koledzy pisali postaraj się o izolację. Zdaje sobie jednocześnie sprawę z tego, że to nie taki proste jak sobie niektórzy wyobrażają ze względu na fakt iż jest to tylko część budynku. Ale i docieplenie samego stropu powinno pomóc.

Jeśli chodzi o system grzewczy to proponowałbym przetestowany u siebie tzn. gazowe ogrzewacze podokienne. Montuje się taki w każdym pomieszczeniu (musi być dostęp do ściany zewnętrznej), kuje się otwór na zenątrz do rury spalinowo-powietrznej i po zamontowaniu podłącza się do tego pojedynczą butlę z p-b. Używałem 2 rodzajów o mocach 2,6kW i 4,3kW. Większy w pokoju 25m2 z kiepskim ociepleniem i ta starczała na 3 dni przy temp. 20deg wewnątrz. To tak dla zobrazowania zużycia. Tanie to nie jest, ale skoro masz problemy z prądem to zostaje tylko kocioł jednofunkcyjny lub te ogrzewacze. Ogrzewacze mają tą przewagę, że jeśli w jednej butli skończy się gaz to nie masz zimno od razu w całym mieszkaniu. Dodatkowo nie potrzebują one prądu i sterowanie temp. w pomieszczeniu masz w cenie ogrzewacza oraz powietrze do spalania masz pobierane z zewnątrz. Dodatkowy plus to fakt, że nie ma ryzyka zamarznięcia wody w grzejniku, bo gjej tam nie ma. Minusy to butla w każdym pomieszczeniu, koszt instalacji może być wyższy przy dużej ilości pomieszczeń, więcej butli do obsługi.

Potraktuj to jako propozycję.

co do zrobienia izolacji to raczej odpada wiekszość ludzi tam trzyma jakies graty dobra pralka dobra lodówka dobry piec gazowy - wiadomo jak to starsi jegomoscie to sie jeszcze przyda ,niektózy trzymaja nawe drewno na opał- w jednej z części strychu jest GOŁĘBNIK z gołebiami,ja mam wydzieloną 1/6 strychu bo u nas jesy 6 lokatorów ogółem i każdy ma zamkniety swój kawałek , co do grzejników z tych podokiennych też właśnie sie nad nimi zastanawiałem w castoramie ten 5 kw z dmuchawą kosztuje 660 zł ale jak piszesz że butla na 3 dni :o a ja mam 3 pokoje i kuchnię to daje 4 grzejniki x 10 do każdego grzejnika na miesiąc =40 butli na miesiąc całe mieszkanie = 40 x 35zł = to jest 1400 zł :o :o :o coś za dużo nawet jak na nieocieplone niecłe 80 mkw , tak jak pisałem prąd nie wchodzi w rachubę także z powodu SŁABEJ INSTALACJI CAŁEGO BUDYNKU - pytałem w energetyce za podłączenie mi nowego przyłącza 6 tyś - nie stać mnie na takie coś dopiero co wywaliłem 30 tyś w remont tego mieszkania i musze to spłacać przez 5 lat :(

co do zrobienia izolacji to raczej odpada wiekszość ludzi tam trzyma jakies graty dobra pralka dobra lodówka dobry piec gazowy - wiadomo jak to starsi jegomoscie to sie jeszcze przyda ,niektózy trzymaja nawe drewno na opał- w jednej z części strychu jest GOŁĘBNIK z gołebiami,ja mam wydzieloną 1/6 strychu bo u nas jesy 6 lokatorów ogółem i każdy ma zamkniety swój kawałek , co do grzejników z tych podokiennych też właśnie sie nad nimi zastanawiałem w castoramie ten 5 kw z dmuchawą kosztuje 660 zł ale jak piszesz że butla na 3 dni :o a ja mam 3 pokoje i kuchnię to daje 4 grzejniki x 10 do każdego grzejnika na miesiąc =40 butli na miesiąc całe mieszkanie = 40 x 35zł = to jest 1400 zł :o :o :o coś za dużo tak jak pisałem prąd nie wchodzi w rachubę także z powodu SŁABEJ INSTALACJI CAŁEGO BUDYNKU - pytałem w energetyce za podłączenie mi nowego przyłącza 6 tyś - nie stać mnie na takie coś dopiero co wywaliłem 30 tyś w remont tego mieszkania i musze to spłacać przez 5 lat :(

Szkoda, że nie myślałeś o tym przy remoncie :(

Te ogrzewacze, których ja używałem nie miały wentylatora i nie potrzebowały podłączenia do prądu (zawór był sterowany mechanicznie). Były firmy MORA, ale widziałem już polskie odpowiedniki. Kosztowały więcej niż te, które podajesz, ale ja je kupowałem 10 lat temu. Co do kosztów używania to nie specjalnie masz wyjście. Jeśli prąd odpada (koszty użytkowania porównywalne na 2 taryfie), ziemnego gazu brak to jakie wyjście? Kocioł na paliwo stałe, ale do tego trzeba miejsca i komina.

Butla na 3 dni dotyczyła pełnego komfortu na 25 m2 przy temp. na zewnątrz około -10deg C. W pozostałych pomieszczeniach miałem zimniej.

Co do izolacji to nie rozumiem. Jeśli strop nad tobą należy do ciebie to ociepl tylko tą część, a nie cały strych. Ja tak robiłem u siebie.

a więc co do stropu nad całym moim mieszkaniem jest strych należacy do 6 lokatorów każdy ma swój ZAMKNIETY kawałek w którym każdy ma gratów co nie miara ,jeden ma nawet gołębie, na drugiej jego części jest mieszkanie- ono znajduje sie nad moim sąsiadem zza ściany tak że nie ocieple bo nie ma takiej możliwości ,już zrobiłem małą wojne o odgracenie strychu bo był zarwany cały strop w jednym z pokoi (sąsiad trzymał tam 1 TONĘ WĘGLA :o ) a mieszkanie stało puste przez 2 lata i sie zarwało.No wegla juz nie ma przy remoncie wzmocniono mi strop w tym jednym miejscu :-? . Ale reszta gratów została i juz tak pewno będzie,bo przecież nie moge służb ponasyłać na sasiadów ,bo chcę tam spokojnie mieszkać :D .

a teraz mam jeszcze jedno pytanie

Przez mój wydzielony kawałek strychu przechodzi komin,czy była by możliwość tam wstawienia pieca weglowego żeby opalał moje mieszkanie poniżej ?,niestety wiem że piece mają jakieś tam wymagania kominowe ,komin siega ponad dach jakiś 1 - 1,5 metr wysokość strychu to 2,3 metra

Ociepl od wewnątrz. I pisz precyzyjniej - nigdzie nie napisałeś, że Twój kawałek strychy nie jest nad Twoim mieszkaniem.

Jak masz h=2,75 to możesz poświęcić np. 15cm. Tylko wtedy to ja już bym wszedł w płyty PUR - dadzą przyzwoite U przy takiej grubości. Tylko trzymaj się krzesła, jak będziesz sprawdzał cenę :)

Albo jak strop drewniany, to może jest opcja, żeby się dokopać do niego od spodu i wepchnąć coś między legary.... Albo wdmuchnąć...

to sobie gzymsiki i falbanki zafundowałeś, a o porządnym ogrzewaniu nie pomyślałeś wprzódy :roll:

Kominiarz tylko wzrazil zgode na te piece lub kaflowe innej obcji nie bylo,a przy braku jego protokolu nie dostal bym przydzialu na mieszkanie,a rzadnych falbanek nie robilem bo to mieszkanie bylo gole musialem zrobic wszystko na wlasny koszt okna drzwi podlogi tynki instalacje wodna elektryczna kanaliza no i piece

Butle LPG na strychu, po pierwsze czy temperatu na strychu bywa ujemna ?

Jeżeli tak, to tylko propan a ten jest droższy, małe butle z LPG bedą obmarzać i nie będzie dostatecznego ciśnienia gazu lub pozamarzają reduktory. Kiedyś pracowałem w domu o pow 220m2, piec viesman i na zewnątrz butle 4x33kg po 2 na przełączniku, budynek dobrze ocieplony, przy -15 na zewnątrz do utrzymania temperatury 18-20 C wewnątrz, wystarczały na tydzień. Ogrzewacze wewnątrz tak, ale odprowadzenie spalin na zewnątrz !!! podczas spalania wydziela się bardzo duża ilosć pary wodnej, a to wilgoć w domu. Osobiście proponuję wątek kominka i dogadania się z kominiarzem. JOTUL o sensownej mocy, to można skonsultować z dystrybutorem w/w np. na Bartyckiej i rozprowadzenie ciepła kanałami, które można potem zabudować.

Może jakiś piec akumulacujny sterowany automatycznie, gdy nikt w domu nie przebywa. Najgorsze to dogrzewanie doraźne, czyli w efekcie dopuszczanie do wychładzania ścian o kiepskiej izolacji termicznej. Potem tak właśnie wygląda rozkład temperatur. Szybko robi się w mieszkaniu zimno. Prowizorycznie !!! styropian na sufit, ale przy najbliższej okazji out, bo będzie grzyb i zrobić wszystko jak "Pan Bóg przykazał" proszę policzyć w skali 5-6 lat ile bedzie wydane na ogrzewanie, naprawdę warto postarać się o kredyt i zrobić docieplenie mieszkania. Znając życie surowne energetyczne będą drożeć, a Rosja jak widać ma w tym względzie wiele do powiedzenia.

To jest nad piekarnią?

Taką nieczynną? Zamurowaną?

A nie ma tam jakiego komina z tej piekarni do skorzystania?!

Adam M.

tak właśnie to jest komin który jest u mnie w pezedpokoju do którego mam podłaczony piec kominkowy oraz jest do nirgo podłączony lokator z za ściany i ten co mieszka nad nim

... a teraz mam jeszcze jedno pytanie

Przez mój wydzielony kawałek strychu przechodzi komin,czy była by możliwość tam wstawienia pieca weglowego żeby opalał moje mieszkanie poniżej ?,niestety wiem że piece mają jakieś tam wymagania kominowe ,komin siega ponad dach jakiś 1 - 1,5 metr wysokość strychu to 2,3 metra

jesli w oczko kominowe /w które zamierzasz sie włączyć/ jest juz wpiety inny piec niżej

to /z duzym prawdopodobieństwem/ będzie sie dymiło u Ciebie

na Twoim miejscu obnizyłbym sufit, pomysl nad dodatkowym dobrze wyizolowanym

p.s.

słyszałem o zrelizownym pomysle typu sufit podwieszony opuszczany na zime a podnoszony na lato

...słyszałem o zrelizownym pomysle typu sufit podwieszony opuszczany na zime a podnoszony na lato

Przy tej wysokości (2.75) to chyba niepotrzebna komplikacja (i dodatkowe koszty). Ja też gdzieś o takich sufitach słyszałem, tylko nie bardzo pamiętam z czym to się jadło, było to bardziej na zasadzie jakiegoś cienkiego tworzywa rozpinanego na zasadzie namiotu albo jakoś tak...

Jak masz h=2,75 to możesz poświęcić np. 15cm. Tylko wtedy to ja już bym wszedł w płyty PUR - dadzą przyzwoite U przy takiej grubości. Tylko trzymaj się krzesła, jak będziesz sprawdzał cenę

http://pila.olx.pl/poliuretan-pur-plyty-ciete-bloki-iid-8694514

Cena netto od 215 EUR/m3

Wymiary standardowe płyt :

2460x620mm grubości płyt od 10mm do 600mm

1580x480mm grubości płyt od 10mm do 600mm

Te 15 cm akurat by wystarczyło na stelaż plus płyta GK i wewnątrz takie płyty. Sam styropian też już by dużo dał. A płyty GK na wewnętrznej powierzchni wykleiłbym folią aluminiową - tą cieniutką, jaką stosujemy w kuchni :)

pale od początku wrześni, słońca nie ma umnie od 7.00 do zmierzchu,stan na dzisiaj do 2 mp drewna , około 400 kg węgla i tak z 10 rozebranych meblościanek :lol: których sąsiedzi sie pozbyli ,tyle że pale maksymalnie w jednym dniu w dwuch piecach ,Kuchnia i przedpokój łączący salon i dwie sypialnie ze sobą w salonie palone sporadycznie raz w tygodniu.