vlasi 14.01.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Witam w klubie Jak tez od jakiegos czasu zamieszkuje mieszkanie w budynku tak na oko 110 letnim. Jak rozumiem, te piece kominkowe to tak zwane "kozy" ? Pisales, ze rozwazasz zainstalowanie kotla weglowego, wiec bierzesz pod uwage rozprowadzenie po mieszkaniu wodnego C.O.? No to moze po prostu wodny wymiennik ciepla na rure kominowa od ktoregos piecyka kominkowego? Na przyklad cos takiego: http://www.kratki.com/product_info.php?products_id=992 To tak wyszukany na szybko - na Allegro znajdziesz podobne produkty w cenach od 600 zl. Mysle ze szybciej nagrzewaloby cale mieszkanie niz same piecyki, a gdyby dac grzejniki żeliwne, to dluzej akumulowalyby cieplo. A gdyby jeszcze dodac do tego bufor cieplej wody to wyszloby calkiem komfortowe ogrzewanie (no i przy okazji bylaby ciepla woda do mycia). Z tym ze bufor musialby miec pewnie z 500 litrow, wiec mamy problem gdzie umiescic "bańke" z woda o masie ponad pol tony w mieszkaniu z drewnianymi stropami... Optymalnym rozwiazaniem bylby chyba piec na pellety (na to kominiarz powinien wyrazic zgode) w wariancie z plaszczem wodnym albo z rozprowadzeniem goracego powietrza po calym mieszkaniu. Zalety to mozliwosc programowania dzialania pieca, czyli jak nie ma Was z żoną w domu to piec nie grzeje - zalacza sie automatycznie na przyklad na godzine czy dwie przed Waszym powrotem i nagrzewa mieszkanie. Wada (mysle ze dosyc powazna) to cena - koszt tekiego peleciaka to jakies 10 tys zl, wiec pewnie musialbys sie pakowac w kolejny kredyt A do do elektryki. Rzucam haslo/pomysl, ktory niebawem mam zamiar przetestowac na moim zakladzie enrgetycznym (Z.E. Warszawa - Teren). Mianowicie. Po kupnie mieszkanie inwentaryzowalem sobie instalacje elektryczna. Przy okazji sprawdzilem napiecie w gniazdkach i na tablicy bezpiecznikowej. No i wyszlo mi ze mam napiecie 190 V (z groszami, w kazdym razie przy zadnym z pomiarow nie przekroczylo 200). Madrzejsi koledzy z pracy (pracuje w biurze projektowym zajmujacym sie projektowaniem instalacji opartych na wszelakich kabelkach, ale nie jestem elektrykiem - moja dzialka to sieci komputerowe) zwrocili mi uwage, ze prawo energetyczne daje dostawcy energii mozliwosc zmiany parametrow dostarczanej energii elektrycznej jedynie o 10%, a u mnie jest wiecej. Tak wiec moge ich szarpac o swiadczenie mi uslugi o jakosci zgodnej z przepisami (i takiej za ktora de facto place) i wtedy jest to ich problem jak sprawe rozwiazac, to jest ja nie ponosze dodatkowych kosztow. Tyle teorii - jak sprawa wyglada w praktyce jeszcze nie wiem, ale w ciagu paru najblizszych miesiecy mam zamiar sprawdzic ;-> Sprawdz jak jest u Ciebie - moze masz podobna sytuacje i dalbys rade zalatwic sobie za darmo nowe przylacze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 14.01.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Rzucam haslo/pomysl, ktory niebawem mam zamiar przetestowac na moim zakladzie enrgetycznym (Z.E. Warszawa - Teren).Mianowicie. Po kupnie mieszkanie inwentaryzowalem sobie instalacje elektryczna.Przy okazji sprawdzilem napiecie w gniazdkach i na tablicy bezpiecznikowej.No i wyszlo mi ze mam napiecie 190 V (z groszami, w kazdym razie przy zadnym z pomiarow nie przekroczylo 200). Madrzejsi koledzy z pracy (pracuje w biurze projektowym zajmujacym sie projektowaniem instalacji opartych na wszelakich kabelkach, ale nie jestem elektrykiem - moja dzialka to sieci komputerowe) zwrocili mi uwage, ze prawo energetyczne daje dostawcy energii mozliwosc zmiany parametrow dostarczanej energii elektrycznej jedynie o 10%, a u mnie jest wiecej.Tak wiec moge ich szarpac o swiadczenie mi uslugi o jakosci zgodnej z przepisami (i takiej za ktora de facto place) i wtedy jest to ich problem jak sprawe rozwiazac, to jest ja nie ponosze dodatkowych kosztow. Tyle teorii - jak sprawa wyglada w praktyce jeszcze nie wiem, ale w ciagu paru najblizszych miesiecy mam zamiar sprawdzic ;-> Zacząłbym od sprawdzenia innym miernikiem. Nie wiem jakim mierzyłeś, ale jeśli takim z marketu za 20zł to masz wielkie prawdopodobieństwo, że pokazuje ci błędne napięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vlasi 14.01.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Na razie takim "marketowym". Ale jako ze pracuje w branży elektrycznej, to mam dostep do profesjonalnych narzedzi pomiarowych, tak wiec zanim rozpoczne "batalie" pozycze sobie z firmy miernik i kolege z uprawnieniami pomiarowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 14.01.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 A do do elektryki. Rzucam haslo/pomysl, ktory niebawem mam zamiar przetestowac na moim zakladzie enrgetycznym (Z.E. Warszawa - Teren). Przy okazji sprawdzilem napiecie w gniazdkach i na tablicy bezpiecznikowej. No i wyszlo mi ze mam napiecie 190 V (z groszami, w kazdym razie przy zadnym z pomiarow nie przekroczylo 200). Tak wiec moge ich szarpac o swiadczenie mi uslugi o jakosci zgodnej z przepisami (i takiej za ktora de facto place) i wtedy jest to ich problem jak sprawe rozwiazac, to jest ja nie ponosze dodatkowych kosztow. Nie zapominaj, że granicą stron między Tobą a Zakładem są zaciski na liczniku. Jeśli na nich jest też niższe napięcie to ok teoretycznie powinni coś z tym zrobić - tylko sukcesów jak Ci zrobią -- będziesz latami się o to prosił .... Poza tym sama wymiana WLZ nic nie da a co z zabezpieczeniami ?? Będzie podpisana umowa z Zakładem na małą moc przy której montuje się np zabezpieczenie 10A i będziesz wybierał - włączyć TV Plazmowe czy się grzać elektrycznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 14.01.2009 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Jak rozumiem, te piece kominkowe to tak zwane "kozy" posiadam cos takiego http://sklep.euro-kom.pl/product_info.php/cPath/23_24/products_id/28?osCsid=7ba95c296d29afbf38f998c32a106b45 salon http://www.jas.man.pl/pkwd/kamino8kw.html przedpokój z którego wychodzi sie do salonu oraz do dwóch sypialni http://www.jas.man.pl/pkwd/calor_j.html kuchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vlasi 14.01.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Nie zapominaj, że granicą stron między Tobą a Zakładem są zaciski na liczniku. Jeśli na nich jest też niższe napięcie to ok teoretycznie powinni coś z tym zrobić - tylko sukcesów jak Ci zrobią -- będziesz latami się o to prosił .... Poza tym sama wymiana WLZ nic nie da a co z zabezpieczeniami ?? Będzie podpisana umowa z Zakładem na małą moc przy której montuje się np zabezpieczenie 10A i będziesz wybierał - włączyć TV Plazmowe czy się grzać elektrycznie ... Dokladnie. Jest prawdopodobna zytuacja ze przyjdzie pan monter z ZEWTu na "kontrol", rozplombuje licznik i wywiaze sie nastepujaca rozmowa: - No jakie 190? 230 jak w kij strzelil ! - Ale panie - pan zes nawet miernika nie wyjal... - Ja nie musze wyjmowac miernika, żeby wiedziec ile jest ! Wiesz, traktuje to jako sytuacje teoretyczna, aczkolwiek kusi mnie zeby "pokopać się z koniem" i zobaczyc co z tego wyjdzie. Kolejny z moich szalonych pomyslow to uzgodnic sprawe we wspolnocie i przejsc sie po sasiadach. Budynek ma 8 mieszkan, jest podlaczony jedna fazą z linii napowietrznej. Jesli u wszystkich byloby za niskie napiecie, to moznaby zrobic wymiane wlz-ów na koszt ZEWTu, a przy okazji może zalatwic trzy fazy zamiast jednej... Tak sobie w kazdym razie marze... OK, na razie to chyba tyle, bo lekko z watku zbaczamy. Jesli cokolwiek uda mi sie zwojowac, to nie omieszkam napisac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vlasi 14.01.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 posiadam cos takiego http://sklep.euro-kom.pl/product_info.php/cPath/23_24/products_id/28?osCsid=7ba95c296d29afbf38f998c32a106b45 salon http://www.jas.man.pl/pkwd/kamino8kw.html przedpokój z którego wychodzi sie do salonu oraz do dwóch sypialni http://www.jas.man.pl/pkwd/calor_j.html kuchnia Z tego co widze tylko ten pierwszy ma pionowe wyjscie spalin? No to dajesz kawalek pionowej rury spalinowej, na tym montujesz wymiennik wodny nastepnie kolanko spalinowe i wbijasz sie w komin. Rzuc okiem na allegro na aukcje uzytkownika Krzyk80. Nie daje linkow do aukcji, bo za pare dni beda i tak nieaktualne. Facet ma wymienniki po 640 zl. Co prawda nie zauwazylem zeby gosciu chwalil sie jakimis atestami, wiec to troche ryzykowne, ale jesli cena ma dla Ciebie podstawowe znaczenie to jest to do rozwazenia. To tak ogolnie. Jesli robilbys ogrzewanie wodne musisz wiedziec jaka moc jest Ci potrzebna, to jest jakie kaloryfery i czy taki wymiennik nie bedzie za maly. To musialby ci wyliczyc ktos kto zna sie na wodnych instalacjach CO - jakas pmoc uzyskasz od sprzedawcy w sklepie. Wpadl mi do glowy jeszcze jeden pomysl, ale dobrze zeby wypowiedzial sie ktorys z forumowych zdunow. Materialy akumulacyjne. http://www.cebudkominki.pl/index.php?page=news&kid=3&pkid=26&ppkid=41 Z zalozenia sluza do podlaczania wkladow kominkowych ale moze daloby rade podlaczyc do nich i koze? Mialbys wtedy mozliwosc akumulowania ciepla i mieszkanie wolniej by sie wychladzalo. Taka hybryda kozy i pieca kaflowego. Jedna ksztaltka (wymiary 28x28x28 cm) kosztuje okolo 200 zl. Ile ich trzeba dac, to tez musialby ci wyliczyc jakis specjalista, ale trzeba liczyc okolo 10 sztuk. A co do opalu - kup kilka paczek brykietow i zobacz jak Ci sie bedzie nimi palilo. Mamy o tyle podobna sytuacje, ze ja rowniez grzeje sie "piecem na paliwo stale", z tym ze w moim wypadku jest to kominek (kominiarz sie zgodzil). Kominek to troche duzo powiedziane - tej zimy jest to wklad kominkowy postawiony na podmurowce z cegiel i oblozony ceglami szamotowymi ze starych elektrycznych piecow akumulacyjnych. Ale grzeje bardzo ladnie i przyzwoicie trzyma cieplo. Przy ostatnich mrozach temperatura rano nie spadala ponizej 19 stopni. W kazdym razie jedynym miejscem gdzie moge trzymac opal jest piwnica. Drewno wiec odpada z racji wilgoci w pomieszczeniu. Brykiety co prawda wychodza nieco drozej, ale: - sa suche - sa pakowane w folie, wiec nie lapia wilgoci - wygodnie w "transporcie lokalnym" czyli co pare dni przynosisz z piwnicy/komorki kilka paczek, masz je pod reka a nie zagracaja za bardzo mieszkania. - nie palilem nigdy drewnem kominkowym wiec nie jestem w stanie powiedziec z doswiadczenia ilu metrom szesciennym drewna odpowiada tona brykietow. Szacunki sa rozne od 2-3 wedlug uzytkownikow do 6 wedlug firm handlujacych brykietami. Natomiast tona brykietow (kostki RUF) to europaleta zaladowana na wysokosc mniej wiecej 160 cm, wiec latwo ja gdzies upchnac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.01.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 vlasi Jak cię stać, to zafunduj sobie profesjonalną usługę pomiaru z rejestracją tworząc dowód!Tak tygodniową!Przyjdzie FIRMA postawi certyfikowany REJESTRATOR i wykona USŁUGĘ!!! Potem kopanie się z koniem nie jest Twoim problemem!TY masz DOWÓD w ręku. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 14.01.2009 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 z czego widze proponujecie bardzo ciekawe rozwiązania niestety wiekszość dosyć kosztowne.Cos mi sie wydaje że jedynym sensownym rozwiazaniem jest postawienie nielegalnie kotła c.o na paliwa stałe dolnego palenia z czego obliczyłem to cała instalacja powinna sie zamknąć kwotą max 5 tyś. Bardzo dziekuję wszystkim za rady jakich mi udzielili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vlasi 14.01.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Mozesz jeszcze rozwazyc kupno takiego piecyka:http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=87&products_id=1978 Ale kociol weglowy wyjdzie Ci przynajmniej pareset zl taniej. Adam_mk:Dzieki, dobry pomysl, wart rozwazenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 29.01.2009 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 (edytowane) mam pytanie jakiej długości kupić grzejniki do poszczegulnych pomieszczeń o wysokościi 600mmwysokość pomieszczeń 2,75Kuchnia 14mkwSalon 26,5 mkw - dwa grzejnikiSypialnia 10 mkwSypialnia 16,5 mkwŁazienka 4 mkw - drabinkajakie moce mi państwo doradzają(długość grzejnika) wiem że są różne moce przy różnych temperaturach ,jaką temperarture wziać jako wyznacznik tą wyższą 90/70 lub tą niższą 70/55 za odpowiedzi z góry dziękuję Edytowane 8 Lutego 2015 przez Stasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 30.01.2009 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Jakaś porada dla mnie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.01.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Nie ma chętnych... Chałupa z tych nie za bogato ocieplonych... Pakowałbym największe, jakie wejdą, ale... Postarałbym się o głowiczki termostatyczne do nich. Jak przewymiarujesz to migiem dogrzeją zimną budę po rozpaleniu i przystopuje je ta głowiczka. Potem mogą chodzić na pół czy ćwierć czy trzy ćwierci gwizdka... A jak mały do tego co jest - to dalej na full. Tyle na niewidziane. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 08.02.2015 23:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Panowie muszę odgrzać mojego kotleta bo dalej mam kozy które mi się rozleciały (mysle ze pociągną max do końca lutego)Wiem że można kupić piecokuchnie (których nikt mi wtedy nie polecił) i można je zamontować bez zezwolenia na posiadanie kotła C O (tak słyszałem , czy to prawda ?? )ponawiam pytanie o grzejniki jakie dobrać ??Budynek cegła z zewnątrz 25 cm, środek wolna przestrzeń, od mieszkania cegła 12 cm czyli mamy 37 cm cegły i 8 cm powietrza między nimi , od góry strych nie ocieplany , od dołu nieczynna piekarnia nie ocieplana bez otworów drzwiowych i okiennych (są zamurowane)mam pytanie jakiej długości kupić grzejniki C22 o wysokości 600mm do poszczególnych pomieszczeń o wysokość 2,75 m Kuchnia 14mkwSalon 26,5 mkw - dwa grzejnikiSypialnia 10 mkwSypialnia 16,5 mkwŁazienka 4 mkw - drabinkajakie moce mi państwo doradzają(długość grzejnika) wiem że są różne moce przy różnych temperaturach za odpowiedzi z góry dziękuję , bo za niedługo zejdę na zawał serca Edytowane 9 Lutego 2015 przez Stasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 09.02.2015 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 nikt nic nie doradzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.02.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Policz ok 200W/m2, w sumie wypada 16kW, w łazience dodaj ok 30-40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.02.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Policz ok 200W/m2, w sumie wypada 16kW, w łazience dodaj ok 30-40%. Tak, ale z tego nie wynika jakie to mają byc grzejniki, aby to okreslic potrzebne jest: temp zasilania, dT, straty w poszczegolnych pomieszczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.02.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Tak, ale z tego nie wynika jakie to mają byc grzejniki, aby to okreslic potrzebne jest: temp zasilania, dT, straty w poszczegolnych pomieszczeniach To nie jest skomplikowane, ciągle pyta o "długość" - to ma mniejsze znaczenie - ważna jest moc, wystarczy ta określona przez producenta grzejników. Gdyby to był mój problem to zdecydowałbym tak: kuchnia 2,5kW salon 2x2,5kW sypialnia 2kW sypialnia 3kW łazienka 1,5kW Co prawda wyszło 14kW, pomyślałbym o dodaniu nieco w pomieszczeniach aktualnie zimniejszych lub tam gdzie wymagałbym lepszego komfortu cieplnego. Przy takiej mocy większość sezonu grzewczego grzejniki pracowałyby na 1/3 mocy (zasilane niższą temperaturą), za to przy większych mrozach nie byłoby problemu z ogrzaniem mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 10.02.2015 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 (edytowane) Dzieki za odpowiedzi , pytam o długość z tego względu że każdy producent podaje różne wartości Wat dla różnych temperatur i nie wiem jaką temperaturę brać pod uwagę tą najniższą czy to najwyższą np: C22 600 x 1400 grzejnik stalowy DIAMOND - Temp. zasilania 55*C/ temp. na powrocie 45*C - 1263 Watt - Temp. zasilania 70*C/ temp. na powrocie 55*C - 1980 Watt - Temp. zasilania 75*C/ temp. na powrocie 65*C - 2456 Watt - Temp. zasilania 90*C/ temp. na powrocie 70*C - 3108 Watt które Waty wziąć pod uwagę , czy taki by wystarczył do Sypialnia 16,5 mkw , bo jak kolego powyżej napisał 200W na m/kw to przy najniższej temp , musiały by być dwa takie Edytowane 10 Lutego 2015 przez Stasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 10.02.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 grzejnik ma moc zalezna od temperatury, np. pokój 1000W chcesz grzać 55/40 przy najwiekszych mrozach i szukasz wg danych producenta a jak podaje inne temp to przeba przeliczyć, sa chyba tabelki żeby to ulatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts