Stasiu 10.02.2015 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 czyli jak dobrać ?? skoro pokój ma 18 mkw to dobrać 3600 W - 200w mkw ? Temp. zasilania 55*C/ temp. na powrocie 45*C - 1805 Watt czyli muszę zapodać dwa dwumetrowe grzejniki ?? czy jak bo nie ogarniam tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 10.02.2015 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 panowie kupuje ten kocioł1.http://allegro.pl/kociol-piec-kuchnia-piecokuchnia-10kw-producent-i5060761082.html albo taki2.http://annrys.pl/p/1545/278/kuchnia-slawex-piecokuchnia-brazowa-piec-13kw-5kw-kotly-bez-nadmuchu-slawex-kotly-piece.html i te grzejniki http://quente.pl/460796/grzejnik-stalowy-diamond-c22-600-x-1600-z-podlaczeniem-bocznym czy to zagra w pokoju ~ 18 mkw czy jest za mały czy za wielu bo w czwartek mam zamiar wszystko pozamawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 11.02.2015 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 10kW/78m^2=128W/m^2a grzejniki dobierasz 200W/m^2troche konsekwencjija bym projektowal na wyższą temp. czemu nie kupisz zwyklego kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 11.02.2015 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 nie mogę kupić zwykłego kotła bo mam kominy zbiorcze , jeden 60cm x 60cm na 3 lokatorów , więc kominiarz nie da zgody na dodatek w budynku nie ma kominów wentylacyjnych ,czyli dobierać 200W na mkw dla temp 90*C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.02.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Stasiu napisał: nie mogę kupić zwykłego kotła bo mam kominy zbiorcze , jeden 60cm x 60cm na 3 lokatorów , więc kominiarz nie da zgody na dodatek w budynku nie ma kominów wentylacyjnych ,czyli dobierać 200W na mkw dla temp 90*C ? Ja szczerze mówiąc nie wiem czym "technicznie" różni się pieco-kuchnia od kotła , bo ten który podałeś może palić wszystkim , więc jak dla mnie piecokuchnia to zwykły śmieciuch tylko że ma dodatkowo płytę która się nagrzewa i robi za "płytę grzewaczą" ... Ale wątpie że ktoś tego używa ,jak są kuchenki indukcyjne To jakies ominięcie przepisów i nic więcej , jakaś luka , bo przecież w tej piecokuchni możesz też palić węglem... A bez dopływu powietrza świeżego do kotła może powstać (i powstanie) czad i zatruje Was i zapewne sąsiadów , bo może zdażyć się cofka ... Jak już piecokuchnia to na 100% zrób doprowadzenie świeżego powietrza tam gdzie będzie stał ten "piec" i kup czujnik czadu ... A co do grzejników ... Obecnie nikt przy zdrowych zmysłach nie puszcza 90 stopni w obieg , bo można się oparzyć a dodatkowo powietrze szybko ci wysuszy i zapewne kolor farby szybko zrobi się żółty ... W grzejniki puszcza się 50-60 stopni chyba max ... U mnie idzie na 45-50 stopni , ale ja mam ocieploną dobrze chałupę. Osobiście raczej więc wyliczałbym na 60-70 stopni MAX. Co do grzejników czy grzejniki będą bardziej gorące tym mogą być mniejsze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 11.02.2015 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Kocioł będzie stał w kuchni , gdzie są 2 nawiewy jeden z podwórka(dziura w ścianie z kratką) drugi z klatki schodowej (dziura w ścianie z kratką) , czujniki czadu mam od 3 lat , co do przelicznika 200Wat x mkw dla 50* C do grzejniki musiały by być po ponad 2 metry i by nie weszły do pokoi , jutro jadę i zobaczę co dokładnie mi wyliczy fachowiec z centrum grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 11.02.2015 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 kaszpir007 napisał: . W grzejniki puszcza się 50-60 stopni chyba max ... ja bym dal ze 70 zeby przy pogodzie około zera nie trzymac na 40 stopni i z tego powodu nawet dobieralbym na 80 stopni. co innego jesli bedzie dolozony zawor 3drogowy żeby podmieszać z powrotem to wtedy te 70 by stopni by wystarczyło przyjmowac 200 watow na metr nie przesada? najpierw trzeba na necie poszukac prosty kalkulator i w przyblizeniu wyliczyć jaka ma byc moc na metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.02.2015 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 BrodowskiG napisał: ja bym dal ze 70 zeby przy pogodzie około zera nie trzymac na 40 stopni i z tego powodu nawet dobieralbym na 80 stopni. co innego jesli bedzie dolozony zawor 3drogowy żeby podmieszać z powrotem to wtedy te 70 by stopni by wystarczyło przyjmowac 200 watow na metr nie przesada? najpierw trzeba na necie poszukac prosty kalkulator i w przyblizeniu wyliczyć jaka ma byc moc na metr Dlatego mówię o kompromisie. Na pewno nie wyliczać pod 90 stopni , bo nikt tyle nie daje bo można się oparzyć i zbyt mocno wysusza powietrze , ale za nisko też nie ma sensu bo wtedy grzejniki mają małą sprawność i dają małą moc. Myślę że te 70 stopni bylo by ok , bo jednak chałupa nieocieplona i spore zapotrzebowanie na ciepło a też nie ma sensu kupować jakiś gigantów , chociaż i tak grzejniki będą musiały być duże ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.02.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Stasiu napisał: które Waty wziąć pod uwagę , czy taki by wystarczył do Sypialnia 16,5 mkw , bo jak kolego powyżej napisał 200W na m/kw to przy najniższej temp , musiały by być dwa takie Naprawdę chcesz jakieś porady czy po prostu sobie jaja na FM robisz??? Poczytaj dokładnie - moce dla pomieszczeń podałem w ustalonej przez ciebie kolejności. Odnośnie mocy to nie jest zbyt duża na takie mieszkanie, gdybyś miał do tego stare i nieszczelne okna skrzynkowe to napisałbym 400kWh/m2, chyba że akceptowałbyś temp w mieszkaniu 16*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 12.02.2015 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Byłem dzisiaj w sklepie z systemami grzewczymi (tam gdzie zamierzam kupić grzejniki) , wiec przekazuje co mi fachowiec powiedział:Dla budynków ocieplonych dajemy 50 W na mkw mieszkaniaDla budynków nie ocieplonych - starych kamienic 100 W na mkw mieszkaniaDla budynków nie ocieplonych - z wielkiej płyty 130 W Dla kotłów węglowych przyjmujemy moc grzewczą grzejników dla temp 90*CDla pieców gazowych przyjmujemy moc grzewczą grzejników dla temp 70 *CDla pieców gazowych kondensacyjnych moc grzewczą grzejników dla temp 50 *C Powiedziałem że chcę policzyć 150 W dla mkw mieszkania to powiedział że to grubo przewartościowane , ale że mogę tak dobrać i nie będzie żadnych konsekwencji , jedynie w mrozy nie będzie problemu z szybkim nagrzaniem pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.02.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Stasiu napisał: nie mogę kupić zwykłego kotła bo mam kominy zbiorcze , jeden 60cm x 60cm na 3 lokatorów , więc kominiarz nie da zgody Czy da zgodę na taką "kuchnie" ? Czym ona różni się od pieca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 12.02.2015 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Różni się tym że ma ruszt żeliwny a nie wodny .Panowie mam jeszcze jedno pytanie , kupując grzejniki V czyli podłączenie dolne , potrzebna jest mi głowica termostatczyna i co jeszcze ?? , wkręca się ją na grzejnik , czy coś jest potrzebne więcej ??. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.02.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 odpowietrznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 12.02.2015 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 a coś takiego też potrzebuje ----> http://quente.pl/811330/danfoss-zawor-termostatyczny-ra-n-15-prosty-dan-013g3904 czy samą głowice ----> http://quente.pl/466261/diamond-glowica-termostatyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.02.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 jedno i drugie, tylko nie wiem czy pierwsze jest odpowiednie do Twojego typu grzejnikaprzy ogrzewaniu stałopalnym zamiast blokowac przeplyw na glowicach to czy nie lepiej dac zawor trojdrogowy i regulowac temp. wody w obiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 12.02.2015 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 wiesz nigdy nie miałem centrealnego to nie wiem co mi potrzebne (zawsze mieszkałem "na piecach" a to kaflowych albo teraz mam kozy) dodam że lubię siedzieć przy 25*C a zona w innym pokoju przy 21*C , więc głowice raczej potrzebne ??? do wyregulowania tego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.02.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Stasiu napisał: Różni się tym że ma ruszt żeliwny a nie wodny .. I dzięki temu można go podłączyć ? Pytam bo część kotłów ma także ruszt żeliwny. Ja mogłem wybrać czy chce żeliwny czy wodny ... Ja bym najpierw zapytał kominiarza czy wyda Ci zgodę i odbierze taki "kocioł" , bo dla mnie to zwykły śmieciuch bo można nim palić wszystkim , także węglem ... Osobiście wątpie że pozwoli , bo każdy kocioł na paliwo stałe MUSI mieć własny komin i świezy dopływ powietrza. Dopływ masz , ale własnego komina nie ... A to co pokazałeś to zwykłe śmieciuchy , tylko z dołożoną pseudo płytą grzewczą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 12.02.2015 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) wysłałem do kominiarza 2 dni temu papiery piecokuchni w PDF-ie i ma mi odpowiedzieć , przy rozmowie telefonicznej powiedział ze piecokuchnie mogę mieć podłączoną , ale dla pewności mu to wysłałem , co do śmieciucha to obecnie mam kozy i one też są śmieciuchami , wiem na pewno że nie mogę mieć pieca/kominka na drewno ze względu na wilgoć jaka jest podczas spalania drewna , z tego co mi powiedział to jak bym miał piec kaflowy z podkową to w ogóle on nic nie ma do tego . Ale z drugiej strony jaka jest sprawność takiej podkowy i jego stało palność Edytowane 12 Lutego 2015 przez Stasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 13.02.2015 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 no i odpisał dla piecokuchni musi być komin wentylacyjny , no to fru do administracji , oni nie zrobią mogę na własny koszt , muszę pisać o zgodę do nich oraz dostarczyć projekt , pan mnie już poinformował ze to koszt około 2 tyś zł bo nie dawno ktoś to robił i widzieli wszystkie papiery , no to nie źle.Telefon do ZdunaMoże mi wystawić piec kaflowy z podkową do mojego metrażu za około 1600 zł , i nie muszę mieć żadnych papierków od nikogo bez zgód itp , ale miły zdun powiedział że jego brat jest kominiarzem i zgoda wraz z podłączeniem pieca/kotła C.O do komina to 600 zł i nie muszę robić żadnych kominów wentylacyjnych i nie muszę posiadać własnego komina spalinowego , już pomału głupieje od natłoku tych informacji i nie wiem który wariant wybrać, niestety nie wiem jeszcze jednej rzeczy czy na instalację C.O z kotłem musi wydać zgodę administracja czy tylko kominiarz , jak sądzicie bo podjechałem drugi raz do administracji ale było już pozamykane bo dzisiaj pracują do 13.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.02.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Stasiu napisał: no i odpisał dla piecokuchni musi być komin wentylacyjny , no to fru do administracji , oni nie zrobią mogę na własny koszt , muszę pisać o zgodę do nich oraz dostarczyć projekt , pan mnie już poinformował ze to koszt około 2 tyś zł bo nie dawno ktoś to robił i widzieli wszystkie papiery , no to nie źle. Telefon do Zduna Może mi wystawić piec kaflowy z podkową do mojego metrażu za około 1600 zł , i nie muszę mieć żadnych papierków od nikogo bez zgód itp , ale miły zdun powiedział że jego brat jest kominiarzem i zgoda wraz z podłączeniem pieca/kotła C.O do komina to 600 zł i nie muszę robić żadnych kominów wentylacyjnych i nie muszę posiadać własnego komina spalinowego , już pomału głupieje od natłoku tych informacji i nie wiem który wariant wybrać, niestety nie wiem jeszcze jednej rzeczy czy na instalację C.O z kotłem musi wydać zgodę administracja czy tylko kominiarz , jak sądzicie bo podjechałem drugi raz do administracji ale było już pozamykane bo dzisiaj pracują do 13.00 To może napiszę tak .. Według przepisów do kotła na paliwo stałe wymagany jest: 1. Kanał spalinowy 2. Kanał wentylacyjny 3. Nawiew powietrza z zewnątrz i to wcale nie mały (chyba fi 160 ?) Kanał spalinowe nie moa być wspólne. U mnie do kominka jest własny kanał , do kotła własny , mimo że technicznie mogło by być w jednym kanale , no chyba że są jakieś wyjątki ... Takie sa wymagania i normy . W Twoim przypadku chodzi zapewne o ŁAPÓWKĘ i "przymknięcie oka na przepisy i wymagania". przepisy i wymagania nie są po to aby utrudnić ludziom życie , ale po to aby ludzi nie pozabijać (czad). Ja bym się jeszcze skontaktował z innym ZDUNEM i zapytał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts