Trociu 08.02.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Bo uwierzcie mi Państwo, żaden projektant nie podpisze (a co dopiero obliczy) za 500 zł - bo nikomu nie uśmiecha się stracic uprawnienia za 500zł...A dlaczego miałby stracić uprawnienia robiąć świadectwo za 500zł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.02.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 mnie powiedziano, ze taki dokument to, owszem potrzebny ale w momencie zakupu/zbywania nieruchomosci. by nie kupowac worka Bo taka była pewnie idea. A skończyło się na tym, że na pewno musisz go mieć przy odbiorze budynku a już niekoniecznie przy sprzedaży/kupnie. Już mamy chyba dwa inne wątki poświęcone samej idei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 08.02.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 mnie powiedziano, ze taki dokument to, owszem potrzebny ale w momencie zakupu/zbywania nieruchomosci. by nie kupowac worka Bo taka była pewnie idea. A skończyło się na tym, że na pewno musisz go mieć przy odbiorze budynku a już niekoniecznie przy sprzedaży/kupnie. Już mamy chyba dwa inne wątki poświęcone samej idei. Dokładnie, ja go będę musiała mieć do odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Hajduk 08.02.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 AD Gościk: Uprawnienia do sporządzenia SE posiadają osoby które są należą do PZIiTB, oraz posiadają uprawnienia projektowe! Jak do tej pory wszyscy inni - krótko mówiąc - nie mogą! A projektanci posiadają nr. uprawnień. Zobaczcie jeżeli będzie okazja - wzór świadectwa to 4 strony - a tak naprawdę to z obliczeniami np. dla domku może byc i 10 stron. W/g mojej oceny wystarczy takiego "pseudo" certyfikatora poprosic o obliczenia. AD Trociu - ponieważ jest coś takiego jak odpowiedzialnośc zawodowa w budownictwie - i nikt nie zaryzykuje utraty takich uprawnień za 500zł a błędów przy ocenie budynku można popełnic. Dlaczego projekt typowy budynku to jakaś tam kwota a indywidualny to już ładnych kilka, kilkanaście tysięcy? AD FlashBack: SE potrzebny jest do oddania budynku do użytkowania. Tak poważnie - to wbrew niektórym "doktorom" budownictwa na tym Forum - wystarczy zajrzec do Metodyki obliczania - by sprawdzic ze to nie takie banalne... dla domku jednorodzinnego licząc dokładnie to nie 5 min. No chyba że w założeniu damy spokój wszystkiemu i przyjmujemy wartości w/g tablic. Ale wyniki wtedy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 09.02.2009 03:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 AD Gościk: Uprawnienia do sporządzenia SE posiadają osoby które są należą do PZIiTB, oraz posiadają uprawnienia projektowe! Jak do tej pory wszyscy inni - krótko mówiąc - nie mogą! A projektanci posiadają nr. uprawnień. Zobaczcie jeżeli będzie okazja - wzór świadectwa to 4 strony - a tak naprawdę to z obliczeniami np. dla domku może byc i 10 stron. W/g mojej oceny wystarczy takiego "pseudo" certyfikatora poprosic o obliczenia. AD Trociu - ponieważ jest coś takiego jak odpowiedzialnośc zawodowa w budownictwie - i nikt nie zaryzykuje utraty takich uprawnień za 500zł a błędów przy ocenie budynku można popełnic. Dlaczego projekt typowy budynku to jakaś tam kwota a indywidualny to już ładnych kilka, kilkanaście tysięcy? AD FlashBack: SE potrzebny jest do oddania budynku do użytkowania. Tak poważnie - to wbrew niektórym "doktorom" budownictwa na tym Forum - wystarczy zajrzec do Metodyki obliczania - by sprawdzic ze to nie takie banalne... dla domku jednorodzinnego licząc dokładnie to nie 5 min. No chyba że w założeniu damy spokój wszystkiemu i przyjmujemy wartości w/g tablic. Ale wyniki wtedy... Nie cuduj, siedzę na podyplmówce z tego, ręcznie chcesz to liczyć ? Żarty sobie robisz w biały dzień i ludzi w błąd wprowadzasz. Liczyć ręcznie wykazując się znajmościa metodologi zgodzie z roporządzeniem ministra infrastruktury w sprawie metodologii.... to sobie możesz 1 raz w życiu na egzaminie, żeby komisja głąba nie przepuściła co nawet metodyki nie zna, potem nikt tego nie robi, bo by sam z siebie idotę zrobił. Co będziesz zgodnie z normami PN-EN liczył, czy roporządzeniem ministra, bo już w rozporządzeniu metodyka obliczania jest skopana. Same normy dopuszczają np w przypadku mostków termicznych obliczenia uproszczone a i tak się odwołują do programów komputerowych i piszą, że są dokładniejsze. Pewnie jak się trafi jakiś słodki kretyn to może i będzie ręcznie to robił, tylko jak chce to zrobić porządnie to na jeden domek mu to z miesiąc zajmie, bo te obliczenia może matmatycznie nie są zaawansowane ale cholernie upierdliwe. Przykładzik proszę bardzo, dzielny audytor liczy przenikanie ciepła przez grunt, żeby dokonać tego obliczenia ręcznie jako i chce nasz przedmówca to trzeba mieć następujące dane: głębokośc peridycznego wnikania, współczynnik przenikania ciepła gruntu, grubość warswy zastępczej gruntu pod podłogą, a ta równa się sumie grubości ścian oporów przejmowania ciepła, ścian i podłogi plus o ile pamiętam opór warstw izolacyjnych. To tylko wycinek tego co trzeba policzyć w stosunku do podłogi budynku niepodpiwniczonego, teraz ja mam do ciebie pytanko, weźmiesz łopatkę i będzisz w ziemi grzebał, sprawdzał wilgotność, potem liczył opór przenikania, nie rób że tak Ci powiem niegrzecznie jaj, po to zrobili parę programów liczą lepiej niż ty to zrobisz ręcznie, zainwestuj w komputer, kup programy, kamerkę termowizyjną, żeby z ciebie łacha nie darli i dokładnie obejżyj budynek, potem opracuj porządnie dane, zrób opracowanie naukowe swojej pracy i nie cuduj jakie to cieżkie. Parę norm trzeba wkuć i znać matematykę na poziomie szkoły średniej, no chyba że chcesz się na tym dorobić to wtedy szukaj uzasadnienia, że to robota od poranka do ciemnej nocy 7 dni na dobę i wymaga znajomości wyższej matematyki oraz paru pokrewnych dziedzin. PS. Domek marzenie adytora, płyta fundamentowa, od spodu i boki ocieplona 30 styropianu, w środku wszystko na prąd, jako źródło pierwotne. Liczy się lekko, łatwo i przyjemnie ..... niestety mniej jest to przyjemne dla właściciela ogrzewania elektrycznego .... no chyba że ma PC .... dlaczego ? sami pomyślcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.02.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 AD Gościk: Uprawnienia do sporządzenia SE posiadają osoby które są należą do PZIiTB, oraz posiadają uprawnienia projektowe! Jak do tej pory wszyscy inni - krótko mówiąc - nie mogą! A projektanci posiadają nr. uprawnień. Już lecę się zapisać . Takie osoby nie muszą nigdzie należeć. Wystarczy, że posiadają uprawnienia projektowe w odpowiednich specjalnościach i tytuł magistra, oraz spełniają kilka dodatkowych warunków, o których pisał wyżej pitbul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 09.02.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 AD Gościk: Uprawnienia do sporządzenia SE posiadają osoby które są należą do PZIiTB, oraz posiadają uprawnienia projektowe! Jak do tej pory wszyscy inni - krótko mówiąc - nie mogą! A projektanci posiadają nr. uprawnień. Już lecę się zapisać . Takie osoby nie muszą nigdzie należeć. Wystarczy, że posiadają uprawnienia projektowe w odpowiednich specjalnościach i tytuł magistra, oraz spełniają kilka dodatkowych warunków, o których pisał wyżej pitbul. Nie ma zielonego pojęcia o czym pisze nawet rozporządzenia ministra infrastruktury mu sie przeczytać nie chciało. Uprzejmie informuję, że audytorem może zostać każda osoba z magisterum, która ukończyła 60-cio godzinny kurs i złożyła egramin w ministerstwie infrastruktury, ukończyła studia podyplomowe zakończone egzaminem, co jest równoznaczene z nabyciem uprawnień lub z automatu ma jak posiada uprawnienia projektowe i budowlane. Jest jeszcze wypadek specjalny dopuszczony przez ministra dla pana Darka, kosmita z planety Mars należacy do izby architektonicznej plutona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.02.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Nie ma zielonego pojęcia o czym pisze nawet rozporządzenia ministra infrastruktury mu sie przeczytać nie chciało. Chyba raczej ustawy Prawo budowlane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemianie - 11.02.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Genialne w podejściu do sprawy - gratulacje! 5 min. Ceny spadną? Proszę najpierw sprawdzic czy ten niby oferent posiada uprawnienia do podpisania!!! Bo uwierzcie mi Państwo, żaden projektant nie podpisze (a co dopiero obliczy) za 500 zł - bo nikomu nie uśmiecha się stracic uprawnienia za 500zł... Życzę powodzenia w zakupach (widziałem już świadectwa za 20zł - myślę że cena nie jest wygórowana) Mylisz sie, koszt studiow podyplomowych to 4000 zl, a to oznacza, ze realnie po ukonczeniu wychodzi cena ok. 500 zl. I za tyle aktualnie swiadectwa sa wykonywane. Nie mydl oczu. Same studia to banal, trwaja 4 semestry, aktualnie na wiekszosci uczelni konczy sie 2 i 3 semestr, a to oznacza, ze juz niedlugo kilkatysiecy osob z uprawnieniami pojawi sie na rynku. Sila rzeczy ceny spadna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemianie - 11.02.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Tak poważnie - to wbrew niektórym "doktorom" budownictwa na tym Forum - wystarczy zajrzec do Metodyki obliczania - by sprawdzic ze to nie takie banalne... dla domku jednorodzinnego licząc dokładnie to nie 5 min. No chyba że w założeniu damy spokój wszystkiemu i przyjmujemy wartości w/g tablic. Ale wyniki wtedy... Tak na serio to robiles to kiedys? Chyba nie. Nikt nie mowi, o 5 minutach ale same obliczenia jesli masz wprawe to raptem 1-2h wprowadzenia danych do softu. Na budowie w ciagu 1-2h tez jestes w stanie zebrac dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marepel 15.02.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 mnie powiedziano, ze taki dokument to, owszem potrzebny ale w momencie zakupu/zbywania nieruchomosci. by nie kupowac worka Bo taka była pewnie idea. A skończyło się na tym, że na pewno musisz go mieć przy odbiorze budynku a już niekoniecznie przy sprzedaży/kupnie. Już mamy chyba dwa inne wątki poświęcone samej idei. Dokładnie, ja go będę musiała mieć do odbioru. Ja teraz zlecałam świadectwo i mam zrobione za 600 zł. Gość z Krakowa, szybki. Jak chcesz to napiszę Ci numer tel na priv. Cena zależy od "udziwnień" domu: ganki, narożniki, lukarny itd. Im więcej tym drożej. Mój jest z dwuspadowym dachem w obrysie prostokąta więc podobno łatwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 15.02.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Super, dzięki. Poproszę o namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marepel 16.02.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Super, dzięki. Poproszę o namiar. 512936111 od pon-pt 10-18 sob 10-14 P Witek Jak ktoś będzie musiał mieć ten świadectwo energetyczne to polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.02.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 no i prosze - rynek świadectw zaczyna się rozkręcać. Ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarcol 16.02.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Koszt świadectwa przy założeniu, że sporządzone normalnie a nie oferta z aukcji to rząd wielkości ok. 800 zł brutto dla domku jednorodzinnego. W mojej ocenie jest to wartość realna i tendencja spadkowa jeśli się pojawi nie będzie drastyczna. Współpracuję przy sporządzaniu świadectwa i wiem, że prawidłowe jego sporządzenie zabiera trochę czasu. Najbardziej pracochłonne jest zebranie informacji o obiekcie i przygotowanie do obliczenia. W razie pytań proszę o kontakt przez PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.02.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Koszt świadectwa przy założeniu, że sporządzone normalnie a nie oferta z aukcji to rząd wielkości ok. 800 zł brutto dla domku jednorodzinnego. W mojej ocenie jest to wartość realna i tendencja spadkowa jeśli się pojawi nie będzie drastyczna. Współpracuję przy sporządzaniu świadectwa i wiem, że prawidłowe jego sporządzenie zabiera trochę czasu. Najbardziej pracochłonne jest zebranie informacji o obiekcie i przygotowanie do obliczenia. W razie pytań proszę o kontakt przez PW.A czym różni się "sporządzone normalnie" od oferty z aukcji?? Tak samo trzeba zebrać informacje i je przetworzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarcol 17.02.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Technicznie pewnie niczym, tak jak zakup innych rzeczy przez aukcję. W mojej opinii sporządzanie świadectwa tak jak kosztorysu bądź wyceny wiąże się z fizycznym zapoznaniem się z obiektem. Oczywiście bardzo popularne jest chodzenie "na skróty" i wiele osób wybierze tę drogę. To wolny kraj i wolny rynek. Jasnym jest też dla mnie że w dobie "globalnej wioski" przepływ danych oraz dokumentacji nie jest specjalnie uciążliwy (i bardzo dobrze), chodzi jednak o to by sporządzone świadectwo odnosiło się do konkretnego budynku nie tylko w nagłówku świadectwa ale także w dochodzeniu do wyniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.szymkowiak 23.06.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witam. Spotkałem się z cenami 600-800 zł za domek. Jest to wtedy świadectwo zrobione dla nowego domu i po najniższej linii oporu tylko na podstawie projektu. Faktycznie należałoby się zapoznać z samym budynkiem, a w przypadku starego obiektu bez dokumentacji projektowej - zinwentaryzować całość. A to może kosztować różnie i często więcej, niż same końcowe wyliczenia świadectwa. pozdrawiam,Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 23.06.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witam, Jest jedno 'ale'. Miesiąc temu potrzebowaliśmy świadectwa i też szukałem po aukcjach. Od 'znajomego' dostałem cenę 1500 zł, na aukcjach było 600/800. Tyle, że te 600 czy 800 zł dotyczyło małych, prostych projektów. Każda aukcja miała dopisek, że w przypadku dużych domów cena inna i proszę dzwonić. Czyli w sumie wyszło nam na to samo ale cena zawsze zależy od wielkości/skomplikowania projektu. A i tak 600 czy 1500 za kolejny papierek, który można sobie w ... książki wsadzić jest bezsensem. PozdrawiamP.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.06.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Rząd przedstawił nowelizację ustawy Prawo budowlane i projekt ustawy w tej sprawie trafił 31 marca 2009 r. do sejmu (Druk sejmowy nr 1853). Komisja sejmowa uwinęła się z projektem ustawy błyskawicznie . W dniu po 6 posiedzeniach w dniu 18.06.2009 r. przedstawiła sprawozdanie ze swej działalności ze zmienionym projektem ustawy o zmianie ustawy : http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/0/A8C7BFAD48E60CDFC125758D00466811?OpenDocument Z ciekawszych spraw : - zniknął art. 5˛ ust. 3 - wykluczający niektóre osoby z możliwości sporządzenia świadectw (projektantów, wykonawców, zarządców, itp.). - w Art. 5b ust. 8 pkt 4 zezwala na wykonanie świadectw osobom z uprawnieniami budowlanymi (poprzednio były to uprawnienia projektowe). Oba te zapisy powinny skutkować spadkiem cen ŚChE. Jest też zapis "uszczelniający" - nakładający obowiązek przedstawienia świadectwa przy zbyciu budynku. To z kolei może prowadzić do powiększenia rynku ŚChE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts