Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy trzeba izolowa? p/wilgociowo ?cian? wewn. fundamentu?

RB

Recommended Posts

Słyszałem opinię, że nie jest konieczne izolowanie pionowe ściany fundamentowej p/wilgociowo np.dysperbitem czy innym takim środkiem, że podobno ściana ta powinna oddychać?Na zewnątrz chcę ścianę ocieplić cieplnie styropianem i na to folia. Zaznaczam, że mam niski poziom wód gruntowych ok.-4.5m. Proszę o Waszą opinię na ten temat.

No właśnie, mnie też to interesuje. Sciany mam wylane, znajdują się w ziemi ( beton był lany do wykopu, ściana ma szerokość Ławy ), teraz do wyrównania poziomów idzie pustak betonowy. Wykonawca ma zrobić izolację ale tylko tego co będzie wystawało z ziemi, a co z tym betonem co jest w ziemi? teren nie jest podmokły, ale czy po większych opadach nie będą ściany ciągły wody do góry i będzie mokro pod podłogą, napiszcie cos! Czy ktoś też ma fundamenty w ziemi bez izolacji? No bo co Ja mam teraz zrobić...odkopywać?

IMO to na zdrowy rozum, od wewnątrz wilgoci nie będzie, bo podłoga domu... Od zewnątrz musi być izolacja przeciwwilgociowa (jakiś bitex, folia, albo jedno i drugie) i izolacja termiczna, żeby podłoga nie była zimna. Na podmokłym gruncie musi być drenaż, bo w wodzie, to fundament długo nie wytrzyma. Nasiąknie, zamarznie, i po ptakach...

To chyba nie do konća jest tak.

Owszem, deszcz w środek nie pada ani śnieg nie topnieje, ale poniżej jest woda w gruncie (a jeśli nie woda, to przynajmniej okresowo wilgoć - choćby wczesną wiosną). A piasek, którym zasypuje się fundamenty pod podłogę na gruncie, ma to do siebie, że kapilarnie podciąga wodę.

Raczej jednak izolować od wewnątrz też.

magmi dobrze gada. Trzeba izolować przeciw wilgoci z gruntu (ta przychodzi od spodu), a nie tylko tej od deszczu.

Co do izolowania ścian tylko ponad gruntem, to myślę, że nie ma to sensu. Jeżeli ściany fundamentowe nie są izolowane od samej ławy i nie są od niej oddzielone izolacją poziomą, to trzeba zrobić solidną izolację poziomą między ścianą fundamentową, a ścianą parteru. Częściowe izolowanie ścian fundamentowych opóźnia tylko podejście wilgoci do izolacji poziomej.