Mir-mur 13.01.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Witam. Jak dobrać moc grzejników? Mam dom parterowy o pow. 120 m2. Na ok. 80 metrach jest ogrzewanie podłogowe. Centralą grzewczą jest kocioł kondensacyjny o mocy 15 KW. Temperatura zasilania 55/45/20. Ściany domu mają konstrukcję trójwarstwową – cegła klinkierowa, wełna firmy Rockwool o gr 15 cm i pustak ceramiczny Poroton o gr 24 cm. Grzejniki chciałem założyć w trzech pokojach o pow. 1. 12,3 m2 2. 9,3 m2 3. 15,8 m2. Wysokość pomieszczeń 2,86 cm. W każdym pomieszczeniu znajduje się okno pięciokomorowe z trzema szybami o szerokości 230 cm. Jestem zainteresowany zakupem grzejników stalowych płytowych, najlepiej płaskich z centralnym dolnym podłączeniem w kolorze RAL. Proszę dobrać moc grzejników do tych trzech pokoi biorąc pod uwagę temp. zasilania i ocieplenie domu. Proszę o pomoc w obliczeniu mocy grzejników. PS. Jeśli będą potrzebne inne dane to proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.01.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Proszę dobrać moc grzejników do tych trzech pokoi biorąc pod uwagę temp. Zapomniałes napisać ile płacisz za to zlecenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack20 13.01.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 jezeli chodzi o ocieplenie masz ok. jeszcze tylko strop ale mysle ze tez jest ocieplony wiec metraż pomieszczenia x120 i wyjdzie moc 12,3x120=1476 i tak dalej, powinno wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 13.01.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Temat warto kontynuować w http://forum.muratordom.pl/moc-grzejnikow-dla-kotla-kondensacyjnego-strefa-klimatyczna,t148914.htmjest tam też podpowiedź na twoje pytanie (oczywiście trzeba sobie samemu przeliczyć ale jest do tego narzędzie).120w/m2 to b. dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mir-mur 13.01.2009 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Bardzo wam dziękuję za odpowiedź. Jajmar a ile cenisz sobie za cenne rady?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.01.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 jezeli chodzi o ocieplenie masz ok. jeszcze tylko strop ale mysle ze tez jest ocieplony wiec metraż pomieszczenia x120 i wyjdzie moc 12,3x120=1476 i tak dalej, powinno wystarczyć A skąd taką mądrośc wytrzasnąłeś? Szklana kula? 120 W/m2 to jakaś wartość z okresu wczesnego Gierka. Żeby to zrobić naprawde porządnie, to trzeba policzyć zapotrzebowanie na ciepło każdego pomieszczenia za pomocą OZC. Pewnie dlatego jajmar sugeruje, że jest to trochę już za dużo roboty, żeby ktoś za darmo to robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.01.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 PS. Jeśli będą potrzebne inne dane to proszę o kontakt. przydała by się informacja o zapotrzebowaniu na ciepło twojego domku wyrażona w W/m2 Domku? A co to da? Jak domek ma ogólnie np. 50 W/m2, to znaczy, że do każdego pomieszczenia mamy dać grzejniki na 50w/m2? I dont think so... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mir-mur 13.01.2009 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Dzięki za pomoc. Pytam dlatego, że znajomy, który zakłada instalacje C.O. polecił mi wartość 150 W/m2. Po przeczytaniu kilku postów z forum wartość ta wydawała mi się za duża. Mam zatem pytanie czy jeżeli dobiorę grzejniki do mp. 150 W/m to jaki błąd popełnię i co będzie tego skutkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmach 13.01.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Dzięki za pomoc. Pytam dlatego, że znajomy, który zakłada instalacje C.O. polecił mi wartość 150 W/m2. Po przeczytaniu kilku postów z forum wartość ta wydawała mi się za duża. Mam zatem pytanie czy jeżeli dobiorę grzejniki do mp. 150 W/m to jaki błąd popełnię i co będzie tego skutkiem? Też dołączam się do pytania, ponieważ ja słyszałem, że 1 żeberko na 1m2, a żeberka są np. po 185W (aluminiowe KFA). Myślę, że jak dam 1 żeberko na 1 metr to jeśli będę miał za ciepło to po prostu przykręcę termostat na grzejniku, czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.01.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Uo jezu... 1 żeberko, 150W - co to za idiotyzmy? Problemem będzie to, że za dużo wydacie na grzejniki Jak ja bym zrobił swoją podłogówkę tak, jak chciał ją zrobić mój pożal się Boże hydraulik, to bym zapłacił, bagatela, prawie 3 razy więcej (czyli ca. 9 tys. zamiast 3 tys.). Wasz wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmach 14.01.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Mam zatem pytanie czy jeżeli dobiorę grzejniki do mp. 150 W/m to jaki błąd popełnię i co będzie tego skutkiem? ...50W/m2 to dla domków z 3szybowymi oknami i 15 cm wełny w ścianach Czyli w salonie 30m2 kaloryferek o mocy 1500W, czyli np 8 żeberek KFA - czy dobrze liczę, czy już zamarzłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 14.01.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Witam troche sie interesowałem doborem grzejników i najwłasciwszym bedzie dobór na m3. Np. salon 30m2 to liczysz takpowierzchnia pokoju m2 x wysokosć pokoju x 50Wat30x2.60x50=3900wat i taki grzejnik potrzebujesz o takiej mocyPotrzebna teraz jest tabela mocy grzejników wybierasz taki który odpowiada twoim wyliczeniom najczęsciej dobiera sie na takie parametry75/65/20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.01.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Czy nie da się wyplenić tych głupot? marek1971 - nie masz nic lepszego do roboty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jz 14.01.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Ale głupoty się tu czyta... OMG... 30x2,6x50=3900W?1 żeberko 150W? Tak jak ktoś już napisał. Najlepiej użyć do tego programu OZC, jednak trzeba poświęcić trochę czasu na wklepanie danych, dlatego powstały programy, którymi łatwiej jest dobierać moc grzejników, np. http://www.purmo.com/pl/downloads/software.htm program SDG.Poza tym, autor wątku wyraźnie napisał, że zasilanie ma 55, a Wy podajecie mu 50W na 1m2. Może to i dobra wartość, ale dla zasilania 75, a nie 55. Przy zasilaniu 55 i doborze grzejników metodą 50W/1m2 okaże się, że grzejniki są za małe. Różnica między zasilaniem 75 a 55 to różnica aż 0,96 współczynnika korekcyjnego!Np. przyjmujemy, że starczy 50W/1m2 dla zasilania 75. Mamy salon 30m2. 30m2x50W=1500W, czyli dla purmo grzejnik CV22 1100/600.Dla zasilania 55 sprawa wygląda inaczej. Trzeba to teraz przemnożyć przez współczynnik korekcyjny: 1500x1,96 (dla 20stopni w pomieszczeniu)=2940W, czyli powinniśmy użyć grzejnika 2300/600. Różnica jest jak na moje ogromna. Poza tym ja osobiście, mimo dobrego ocieplenia przyjąłbym chyba jednak większą wartość niż 50W/1m2, ale nie większą niż 70W/1m2, choć powinno się to dokładniej obliczyć, a nie "przyjmować". Przy okazji. Czy jest ktoś, kto używa grzejników dobranych na podstawie OZC? Ciekaw jestem czy nie jest mu czasami za zimno, w np. duże mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmach 14.01.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Witam troche sie interesowałem doborem grzejników i najwłasciwszym bedzie dobór na m3. Np. salon 30m2 to liczysz tak powierzchnia pokoju m2 x wysokosć pokoju x 50Wat 30x2.60x50=3900wat i taki grzejnik potrzebujesz o takiej mocy Potrzebna teraz jest tabela mocy grzejników wybierasz taki który odpowiada twoim wyliczeniom najczęsciej dobiera sie na takie parametry 75/65/20 Już cieplej, cieplej - wychodzi mi 20 żeberek - dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.01.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Witam troche sie interesowałem doborem grzejników i najwłasciwszym bedzie dobór na m3. Np. salon 30m2 to liczysz tak powierzchnia pokoju m2 x wysokosć pokoju x 50Wat 30x2.60x50=3900wat i taki grzejnik potrzebujesz o takiej mocy Potrzebna teraz jest tabela mocy grzejników wybierasz taki który odpowiada twoim wyliczeniom najczęsciej dobiera sie na takie parametry 75/65/20 Już cieplej, cieplej - wychodzi mi 20 żeberek - dzięki za info. O matko.... Czy nie potrafisz czytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.01.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Przy okazji. Czy jest ktoś, kto używa grzejników dobranych na podstawie OZC? Ciekaw jestem czy nie jest mu czasami za zimno, w np. duże mrozy. Grzejników nie, ale podłogówki. Czy będzie mi zimno powiem dopiero za jakiś czas, ale powiem tylko, że z OZC wychodziło mi tak małe zapotrzebowanie, że dawałem gęsciej rurki, niż trzeba, żeby podoga równą miała temperaturę (np. w salonie mi wyszło rurki co 30/35 cm). Tak dla wszystkich głupców, którzy podają te kosmiczne, z doopy wyciągniete wartości, to powiem tak: mam 2 pokoje o identycznej prawie powierzchni 16m2. W jednym zapotrzebowanie na ciepło to 400W, a w drugim 750W. Prawie DWA RAZY WIĘCEJ! Czy rozumiecie dlaczego tak się dzieje? Pewnie nie. A wy dalibyście wszędzie tak samo, prawda? Oczwyście zawsze można wyregulować, ale jak byście kupili za mało do tego o większym zapotrzebowaniu? To co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 14.01.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 ...mam 2 pokoje o identycznej prawie powierzchni 16m2. W jednym zapotrzebowanie na ciepło to 400W, a w drugim 750W. Prawie DWA RAZY WIĘCEJ! Czy rozumiecie dlaczego tak się dzieje? Pewnie nie.... chodzi o te dwie sypialnie na piętrze? http://i145.photobucket.com/albums/r232/depilator/pietro.jpg czy wygrałem ciasteczko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 14.01.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 DEPI ja od głupka ciebie nie wyzywam i wypraszam sobie takie aluzje wzgledem mojej osoby.Ja mam pokój 21m2 i mam 25 żeberek zalezy jak budynek jest ocieplony mój nie jest taki parametr jest dobry ,10 elementów ma moc grzewczą 1200wat 75/65/20A mój sasiad ma wyliczone grzejniki jak ty mówisz i siedzi w domu w kurtce Instalacje mam przewymiarowana bo była robiona pod kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 14.01.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 A w swoich wyliczeniach uwzględniacie że 50 W/m2 czy nawet 70 W/m2 powierzchni dotyczy maksymalnej temp. jaka panuje w danej strefie klimatycznej (Warszawa to -20st.C)? A może ta wartość jest dla temp. wyższej np. -10stC? Przykład:Pokój 10 m2. Zapotrzebowanie to 50W/m2 czyli 500W na pokój. Teraz wybieramy grzejnik który będzie oddawał 500W dla temp. w instalacji 55/45. Mamy wymiary grzejnika. Tylko że te wymiary są tak dobrane aby obsłużyć temp. jaka może panować na zewn. w mroźne dni do np. -20stC. Przecież taka temp. rzadko występuje i można przyjąć np. do -10 stC. Jeżeli tak przyjmiemy to możemy zmniejszyć jeszcze wymiary tego grzejnika (zobaczcie jak to się robi programem od Purmo zmieniając strefę klimatyczną zakres zmian od -16 do -24). Jeżeli będą te mroźne dni w granicach -20stC -24st.C to zawsze można zwiększyć temp. w instalacji na 70/60 i w ten sposób więcej oddać ciepła do pomieszczenia (wtedy kondensacja nie będzie zachodzić dla kotła kondensacyjnego ale przecież mało jest takich dni w roku)? Co o tym myślicie? Czy dla wart. 50W/m2 czy 70W/m2 można jeszcze bawić się ze strefami klimatycznymi a w szczególności przyjąć temp. max w zimę np. - 10 st C i jeszcze zmniejszać wymiary grzejników?Oczywiście lepiej jak się kupuje grzejniki płytowe to przewymiarować grzejnik niż dać za mały bo co się zrobi z tym małym - wyrzuci i kupi taki jak faktycznie powinien być?Dodatkowo w tym programie od Purmo wychodzą różne wymiary grzejników w zależności od lokali w domu więc może się do tego zastosować a nie robić stałe po np. 50W/m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts