Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapach za kominka

stadec

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie do użytkowników kominków. Od 4 m-cy użytkuję kominek z wylotem ciepłego powietrza umieszczonego w obudowie, na wysokości ok. 170 cm. Przepalamy prawie codziennie, na początku zapach wydobywający się z niego traktowałem jako coś normalnego, jednak teraz zintensyfikował sie on i zaczyna być trochę dokuczliwy. Skąd on może pochodzić? Moze od wełny, może folia aluminiowa, same płyty? Tym bardziej, że boimy się , że ten smrodek może być szkodliwy dla zdrowia.

Czekam na ewentualne wyjaśnienia. Pozdrawiam.

Staszek

Każdy kominek jest malowany farbami które zanim się utwardzą pod wpływem wysokiej temp. śmierdzą, jak się pali delikatnie to tego nie czuć dopiero gdy kominek bardziej się zagrzeje czuć taki dziwny zapach. Rozpal w kominku a jak już się zagrzeje wkład dołóż do pełna drewna i pal na dużym ogniu żeby temperatura była w nim bardzo wysoka. Na początku zapach będzie bardzo intensywny, ale trzeba to przeczekać i wietrzyć mieszkanie, jak kilka razy tak porządnie przepalisz w kominku zapach powinien zniknąć.

Mi też nic nie śmierdziało na początku dopiero jak dałem czadu chcąc sprawdzić jak szybko mogę zagotować w nim wodę i wtedy dopiero zaczęło fajnie śmierdzieć, ale śmierdziało tak może 2 razy teraz już nic nie czuć. Gdzieś już jest na forum wątek o smrodzie wypalającej się farby.