Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Turbokominek - czas spalania

Recommended Posts

Witam, mam pytanie, a mianowicie, posiadam od niedawna Turbokominek, producent informuje na swojej stronie, iż czas spalania może nawet wynosić 10 godzin. Chciałbym wiedzieć jak to osiągnąć? U mnie czas spalania dochodzi ledwo i rzadko do 4 godzin. Używam grabu, brzozy, olchy, jesionu, wszystko sezonowane 1,5 roku. Czy może należy wybrać jakieś specjalne ustawienia w centralce? Po rozpaleniu zostawiam wentylator na 30-35%. Proszę o pomoc.

Kominka jeszcze nie mam, więc na temat ustawień Ci nie doradzę, ale może to zrobić producent.

Napisz do niego maila z tym pytaniem i może otrzymasz poradę u źródła.

Ja wysyłałam zapytania do Vaillanta w sprawie ustawień pieca i otrzmałam konkretną odpowiedź. Podobnie firma Kan-THERM udzieliłami informacji, które były mi potrzebne.

Spróbuj, to nic nie kosztuje.

Pozdrawiam

:wink:

Turbo kominek czyli rozumiem że wodny. Wiesz w takim kominku jest to nierealne żeby się aż tyle paliło. Producenci piszą wiele nierealnych rzeczy żeby tylko sprzedać coś drożej. Dokładają jakieś bajery które nic nie dają. U mnie pisze ze obsługę należy przeprowadzać co 4 godziny. Na razie na budowie palę tylko deskami i odpadami z budowy to kominek wypala wsad do 2 godzin ( co prawda po 2 godzinach jest jeszcze dużo żaru który pewnie jeszcze by długo się palił ale temp. wody spada wiec dokładam kolejna porcje drewna. Mam nadzieje jak będę palił grubym drewnem i temp. w domu będzie już stała to wsad będzie się spalał dłużnej.