piotrleon 13.01.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Witam, mam pytanie, a mianowicie, posiadam od niedawna Turbokominek, producent informuje na swojej stronie, iż czas spalania może nawet wynosić 10 godzin. Chciałbym wiedzieć jak to osiągnąć? U mnie czas spalania dochodzi ledwo i rzadko do 4 godzin. Używam grabu, brzozy, olchy, jesionu, wszystko sezonowane 1,5 roku. Czy może należy wybrać jakieś specjalne ustawienia w centralce? Po rozpaleniu zostawiam wentylator na 30-35%. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.01.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Kominka jeszcze nie mam, więc na temat ustawień Ci nie doradzę, ale może to zrobić producent. Napisz do niego maila z tym pytaniem i może otrzymasz poradę u źródła. Ja wysyłałam zapytania do Vaillanta w sprawie ustawień pieca i otrzmałam konkretną odpowiedź. Podobnie firma Kan-THERM udzieliłami informacji, które były mi potrzebne. Spróbuj, to nic nie kosztuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 13.01.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Turbo kominek czyli rozumiem że wodny. Wiesz w takim kominku jest to nierealne żeby się aż tyle paliło. Producenci piszą wiele nierealnych rzeczy żeby tylko sprzedać coś drożej. Dokładają jakieś bajery które nic nie dają. U mnie pisze ze obsługę należy przeprowadzać co 4 godziny. Na razie na budowie palę tylko deskami i odpadami z budowy to kominek wypala wsad do 2 godzin ( co prawda po 2 godzinach jest jeszcze dużo żaru który pewnie jeszcze by długo się palił ale temp. wody spada wiec dokładam kolejna porcje drewna. Mam nadzieje jak będę palił grubym drewnem i temp. w domu będzie już stała to wsad będzie się spalał dłużnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts