ponury63 13.01.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Rozwód zamiast śniadaniaBeata Błaszczyk 12-01-2009, ostatnia aktualizacja 12-01-2009 20:10 [...]Miała osiem lat, gdy ojciec wydał ją za mąż za 30-letniego mężczyznę zarabiającego na życie rozwożeniem przesyłek na motorze. Ali, ojciec Nadżud, jest bezrobotny. Kiedyś zamiatał ulice. Ma dwie żony i 16 dzieci. Najmłodsze ma rok, najstarsze 23 lata. Każda wydana za mąż córka to ulga. Chcę rozwodu! Bita przez teściów i gwałcona przez męża Nadżud pewnego dnia odwiedziła ukochaną siostrę Haifę. Macocha zostawiła jej 200 riali (około 1 dolara) na śniadanie dla całej rodziny. Nadżud wzięła pieniądze, wyszła na ulicę, wsiadła do taksówki i pojechała do sądu. – Chcę rozwodu – oznajmiła po przybyciu.Jedną z pierwszych osób, które spotkała w sądzie, była prawniczka i działaczka na rzecz praw człowieka Szada Nasser. Po ośmiu dniach Nadżud była już rozwódką. Nasser zaopiekowała się dziewczynką, nie pytając o honorarium. Wraz ze znajomymi prawnikami i dziennikarzami z „Yemen Times” zebrała potrzebną sumę – 50 000 riali. Dzień rozwodu stał się wielkim triumfem nie tylko Nadżud, ale także gazety i organizacji pozarządowych walczących o zapis, aby dopiero 15-letnie dziewczęta mogły być wydawane za mąż.– Ten zapis będzie łamany – mówi Szada Nasser. – Ale będzie nam łatwiej walczyć o prawa dziewczynek. Teraz wszystko jest przeciw nam. Ostatnie słowo należy do ojca, którego w sytuacji takiej jak ta nie można ukarać. Zamiast szkoły – narzeczony W szkole najbardziej lubiła lekcje Koranu i matematyki. Rodzice obiecali Nadżud, że będzie mogła dalej chodzić na zajęcia. Tym większe było jej zdziwienie i przerażenie, gdy nagle pojawił się narzeczony z pierścionkiem za 20 dolarów. Pierścionek zresztą szybko zabrał, bo – mówił – musiał kupić ubrania dla siebie. W prezencie ślubnym Nadżud dostała trzy sukienki, perfumy, dwie szczotki do włosów i dwie chusty na głowę. Hidżabu (chusty zasłaniającej włosy) nie musiała jeszcze wtedy nosić.[...]Niepiśmienny Ali zdaje się nie widzieć związku między liczbą dzieci a swoją sytuacją. Właściwie im więcej dzieci żebrze, tym większa szansa, że coś przyniosą. Niektóre – tak jak Haifa, siostra Nadżud – sprzedają gumę do żucia na ulicach. Tak jak wielu swoich rodaków na pytanie, skąd brać pieniądze na utrzymanie tak licznej rodziny, tylko wskazuje na niebo i mówi: „Allah jest tam”. „Yemen Times” często porusza temat planowania rodziny i na słowa Alego odpowiada pytaniem: „Zgoda. Ale czy Allah kiedykolwiek kazał ci pakować się wraz z rodziną w katastrofę?”. Noc – to było piekło Wszystko wskazuje na to, że liczba ludności Jemenu potroi się do 2050 roku i sięgnie 60 milionów. Na jedną kobietę przypada tu ponad sześcioro dzieci. Statystyczny Jemeńczyk ma na utrzymaniu osiem osób i około 150 dol. na miesiąc. Zgodnie z prawem muzułmanin może mieć cztery żony, pod warunkiem że będzie je traktował tak samo i zapewni jednakowy poziom utrzymania. Obie żony Alego są traktowane jednakowo. Obie żebrzą na ulicach Sany. [...]Historia Nadżud była pierwsza. Szybko pojawiły się następne, ale wciąż jeszcze niedokończone. Dziesięcio- czy jedenastolenia Arwa z Dżibli, wydana za mąż przez ojca, który potrzebował pieniędzy na jedzenie dla licznej rodziny. Teraz już rozwiedziona, ale jej los jest wciąż niepewny. Jej rówieśniczka Rim z Sany wciąż płacze i czeka na rozwód. Została uprowadzona, a potem wydana za mąż za dalekiego kuzyna. Dwa razy próbowała się zabić. Ile ośmio- czy dziewięcioletnich dziewczynek jest wydawanych za mąż na wsiach, nie wie nikt. Rzeczpospolitahttp://www.rp.pl/artykul/247284.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 13.01.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Kiedyś miałem okazje dyskutować z młodym jemeńczykiem ( przez miesiąc był moim kierowcą w Rijadzie).Powiem tyle - ci ludzie mają naprawdę popiepszone w głowach.Niestety. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.01.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Artykuł do obowiązkowego czytania przez wszystkie nastolatki narzekające na swój ciężki los Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 14.01.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Oj uważajcie, bo zaraz za obrazę uczuć religijnych ktoś Wam może na głowę spuścić jakiegoś Boeinga http://londyn.gazeta.pl/londyn/1,79739,5745448,Muzulmanin_pozywa_Tesco__Obrazili_uczucia_religijne_.html http://londyn.gazeta.pl/londyn/1,79739,6056067,Bozonarodzeniowy_koncert_odwolany_ze_wzgledu_na__zbyt.html Jeszcze nadejdą czasy, że Polska pozostanie ostatnim bastionem normalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.01.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Czegoś nie rozumiem, albo mi jeszcze gorączka obwody w mózgu blokuje Jeśli religia mu zabrania "przebywania w obecności alkoholu", to po kiego grzyba przez 8 miesięcy tam pracował Czytać chyba umie, to widzi co w opakowaniach siedzi, albo i po obrazkach może odgadnąć jeśli czytanie nie jest jego mocną stroną Jeśli jakiejś pracy nie można (z różnych powodów) wykonywać, to można się zwolnić i poszukać innej. Siłą go tam chyba nie trzymali. "Dziwny jest ten świat...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.01.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 I inny islamski barbarzyński "folklor" http://www.arabia.pl/content/view/291703/51/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 14.01.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 I inny islamski barbarzyński "folklor" http://www.arabia.pl/content/view/291703/51/ Oglądałem długi i wstrząsający program na "Planete" poświęcony temu tematowi. To było potworne. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić tych cierpień... Przytoczę tu fragment wypowiedzi pewnego internauty - był to komentarz pod którymś z newsów, do których linki zamieściłem wcześniej. To dość groteskowe, ale obserwując tego raka rozprzestrzeniającego się po Europie znacznie lepiej rozumiem pobudki jakimi kierowali się ludzie idący ślepo za populizmem nazistowskim, a w szczególności wszystkich ochotników z krajów podbitych przez Trzecią Rzeszę, którzy wstępowali do SS, ponieważ chcieli walczyć o prawa białego człowieka i lepszą przyszłość [zabawne, w pewnym wywiadzie jeden z byłych członków SS-Wiking powiedział: "Alianci walcząc z nami zabijali i niszczyli, ale w imię wolności, lepszej przyszłości, chcąc obalić tyranię. A po co robiliśmy to my?"]. Naprawdę nie pojmuję, jak można w imię demokracji, tolerancji, równości i innych bzdur, które nijak mają się do rzeczywistości w której żyjemy dopuszczać ekspansję takich ludzi, jak opisany w powyższym artykule w Europie [i w ogóle w świecie cywilizowanym]. To niepojęte by ci barbarzyńcy, którzy modląc się na zapoconych dywanikach wąchają własne tyłki, zabijają zwierzęta na ulicach na oczach kobiet i dzieci w ramach tradycyjnych świąt, mordują się nawzajem z byle powodu, mordują kobiety dla ocalenia "honoru" [a nie mają nawet zwykłej ludzkiej godności], traktują kobiety jak - przepraszam - szmaty bijąc je, gwałcąc, zakazując wszystkiego. ...Europa musi stanąć murem i powiedzieć islamowi nie. Nie chodzi tu o rasizm, dyskryminację religijną czy zwykłą nienawiść, ale o ratowanie cywilizacji przed dziczą, a islam to dzicz, głupota religijna i zacofanie kulturowe w swoim apogeum, które porównać można jedynie do Hiszpanii z czasów inkwizycji. Trzeba powiedzieć islamowi nie, zablokować ścieżki dostępu do prawodawstwa, oświaty, kultury, w przeciwnym razie czeka nas rozlew krwi, jakiego jeszcze nie widział ten świat [bo nigdy nie nosił na sobie tylu miliardów ludzi]. Nie dla zdziczenia, kategoryczne NIE, póki jeszcze mamy czas. I to tyle na ten temat z mojej strony. Być może są na Forum wyznawcy islamu i czują się w tej chwili urażeni. I być może zaraz się tu pojawi post w stylu "...że błędnie pojmujemy islam, jest to religia pokój i ludzi miłująca..." i takie tam pierdoły. Z góry dziękuję. Byłem, widziałem, rozmawiałem. To ja już wolę niejakiego ojca Rydzyka, niż brodatego mułłę wymachującym wskazującym paluchem, głoszącego kolejny dżihad... Teraz czekam na bombę pod moim samochodem, bo w końcu łatwo zidentyfikować użytkownika Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 15.01.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 niestety, nagle dostali ocean petrodolarów za które kupują sobie techniczne nowinki i błyskotki, ale mentalnie tkwią w średniowieczu albo dalej.do dobrobytu trza dojść własnymi siłami i przez pokolenia, a tam koleś pasący wielbłądy i owce z dnia na dzień stał się szejkiem z kilkunastoma S-klasse w garażu.Ten eksperyment niestety się nie udał. pozdrawiam z ChRL.howgh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 15.01.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 ...pozdrawiam z ChRL... Ciebie to nosi Zaraz mi się skojarzyło opowiadanie motocyklowe "Opowieść z Szanghaju, czyli właściwie nie boli, dopóki nie widać kości" - pamiętasz to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 15.01.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 no było coś takiego ale gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 15.01.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 "Dzika jazda" - stamtąd też "Loud pipes..." http://www.rockmetalshop.pl/product-pol-10073-Dzika-Jazda-Wolnosc-Zycia-autor-Ralph-Sonny-Barger.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 15.01.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 aaaa czytałem.ale dawno dawno temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts