Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kebabowo rulez

ponury63

Recommended Posts

Rozwód zamiast śniadania

Beata Błaszczyk

12-01-2009, ostatnia aktualizacja 12-01-2009 20:10

[...]

Miała osiem lat, gdy ojciec wydał ją za mąż za 30-letniego mężczyznę zarabiającego na życie rozwożeniem przesyłek na motorze. Ali, ojciec Nadżud, jest bezrobotny. Kiedyś zamiatał ulice. Ma dwie żony i 16 dzieci. Najmłodsze ma rok, najstarsze 23 lata. Każda wydana za mąż córka to ulga.

Chcę rozwodu!

Bita przez teściów i gwałcona przez męża Nadżud pewnego dnia odwiedziła ukochaną siostrę Haifę. Macocha zostawiła jej 200 riali (około 1 dolara) na śniadanie dla całej rodziny. Nadżud wzięła pieniądze, wyszła na ulicę, wsiadła do taksówki i pojechała do sądu.

– Chcę rozwodu – oznajmiła po przybyciu.

Jedną z pierwszych osób, które spotkała w sądzie, była prawniczka i działaczka na rzecz praw człowieka Szada Nasser. Po ośmiu dniach Nadżud była już rozwódką. Nasser zaopiekowała się dziewczynką, nie pytając o honorarium. Wraz ze znajomymi prawnikami i dziennikarzami z „Yemen Times” zebrała potrzebną sumę – 50 000 riali. Dzień rozwodu stał się wielkim triumfem nie tylko Nadżud, ale także gazety i organizacji pozarządowych walczących o zapis, aby dopiero 15-letnie dziewczęta mogły być wydawane za mąż.

– Ten zapis będzie łamany – mówi Szada Nasser. – Ale będzie nam łatwiej walczyć o prawa dziewczynek. Teraz wszystko jest przeciw nam.

Ostatnie słowo należy do ojca, którego w sytuacji takiej jak ta nie można ukarać.

Zamiast szkoły – narzeczony

W szkole najbardziej lubiła lekcje Koranu i matematyki. Rodzice obiecali Nadżud, że będzie mogła dalej chodzić na zajęcia. Tym większe było jej zdziwienie i przerażenie, gdy nagle pojawił się narzeczony z pierścionkiem za 20 dolarów. Pierścionek zresztą szybko zabrał, bo – mówił – musiał kupić ubrania dla siebie. W prezencie ślubnym Nadżud dostała trzy sukienki, perfumy, dwie szczotki do włosów i dwie chusty na głowę. Hidżabu (chusty zasłaniającej włosy) nie musiała jeszcze wtedy nosić.

[...]

Niepiśmienny Ali zdaje się nie widzieć związku między liczbą dzieci a swoją sytuacją. Właściwie im więcej dzieci żebrze, tym większa szansa, że coś przyniosą. Niektóre – tak jak Haifa, siostra Nadżud – sprzedają gumę do żucia na ulicach. Tak jak wielu swoich rodaków na pytanie, skąd brać pieniądze na utrzymanie tak licznej rodziny, tylko wskazuje na niebo i mówi: „Allah jest tam”. „Yemen Times” często porusza temat planowania rodziny i na słowa Alego odpowiada pytaniem:

„Zgoda. Ale czy Allah kiedykolwiek kazał ci pakować się wraz z rodziną w katastrofę?”.

Noc – to było piekło

Wszystko wskazuje na to, że liczba ludności Jemenu potroi się do 2050 roku i sięgnie 60 milionów. Na jedną kobietę przypada tu ponad sześcioro dzieci. Statystyczny Jemeńczyk ma na utrzymaniu osiem osób i około 150 dol. na miesiąc. Zgodnie z prawem muzułmanin może mieć cztery żony, pod warunkiem że będzie je traktował tak samo i zapewni jednakowy poziom utrzymania.

Obie żony Alego są traktowane jednakowo. Obie żebrzą na ulicach Sany.

[...]

Historia Nadżud była pierwsza. Szybko pojawiły się następne, ale wciąż jeszcze niedokończone. Dziesięcio- czy jedenastolenia Arwa z Dżibli, wydana za mąż przez ojca, który potrzebował pieniędzy na jedzenie dla licznej rodziny. Teraz już rozwiedziona, ale jej los jest wciąż niepewny.

Jej rówieśniczka Rim z Sany wciąż płacze i czeka na rozwód. Została uprowadzona, a potem wydana za mąż za dalekiego kuzyna. Dwa razy próbowała się zabić. Ile ośmio- czy dziewięcioletnich dziewczynek jest wydawanych za mąż na wsiach, nie wie nikt.

Rzeczpospolita

http://www.rp.pl/artykul/247284.html

Oj uważajcie, bo zaraz za obrazę uczuć religijnych ktoś Wam może na głowę spuścić jakiegoś Boeinga :evil:

http://londyn.gazeta.pl/londyn/1,79739,5745448,Muzulmanin_pozywa_Tesco__Obrazili_uczucia_religijne_.html

http://londyn.gazeta.pl/londyn/1,79739,6056067,Bozonarodzeniowy_koncert_odwolany_ze_wzgledu_na__zbyt.html

Jeszcze nadejdą czasy, że Polska pozostanie ostatnim bastionem normalności.

Czegoś nie rozumiem, albo mi jeszcze gorączka obwody w mózgu blokuje :-?

Jeśli religia mu zabrania "przebywania w obecności alkoholu", to po kiego grzyba przez 8 miesięcy tam pracował :o :o :o

Czytać chyba umie, to widzi co w opakowaniach siedzi, albo i po obrazkach może odgadnąć jeśli czytanie nie jest jego mocną stroną :-?

Jeśli jakiejś pracy nie można (z różnych powodów) wykonywać, to można się zwolnić i poszukać innej. Siłą go tam chyba nie trzymali.

"Dziwny jest ten świat...."

:roll:

I inny islamski barbarzyński "folklor"

http://www.arabia.pl/content/view/291703/51/

Oglądałem długi i wstrząsający program na "Planete" poświęcony temu tematowi. To było potworne. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić tych cierpień...

Przytoczę tu fragment wypowiedzi pewnego internauty - był to komentarz pod którymś z newsów, do których linki zamieściłem wcześniej.

To dość groteskowe, ale obserwując tego raka rozprzestrzeniającego się po Europie znacznie lepiej rozumiem pobudki jakimi kierowali się ludzie idący ślepo za populizmem nazistowskim, a w szczególności wszystkich ochotników z krajów podbitych przez Trzecią Rzeszę, którzy wstępowali do SS, ponieważ chcieli walczyć o prawa białego człowieka i lepszą przyszłość [zabawne, w pewnym wywiadzie jeden z byłych członków SS-Wiking powiedział: "Alianci walcząc z nami zabijali i niszczyli, ale w imię wolności, lepszej przyszłości, chcąc obalić tyranię. A po co robiliśmy to my?"]. Naprawdę nie pojmuję, jak można w imię demokracji, tolerancji, równości i innych bzdur, które nijak mają się do rzeczywistości w której żyjemy dopuszczać ekspansję takich ludzi, jak opisany w powyższym artykule w Europie [i w ogóle w świecie cywilizowanym]. To niepojęte by ci barbarzyńcy, którzy modląc się na zapoconych dywanikach wąchają własne tyłki, zabijają zwierzęta na ulicach na oczach kobiet i dzieci w ramach tradycyjnych świąt, mordują się nawzajem z byle powodu, mordują kobiety dla ocalenia "honoru" [a nie mają nawet zwykłej ludzkiej godności], traktują kobiety jak - przepraszam - szmaty bijąc je, gwałcąc, zakazując wszystkiego.

...Europa musi stanąć murem i powiedzieć islamowi nie. Nie chodzi tu o rasizm, dyskryminację religijną czy zwykłą nienawiść, ale o ratowanie cywilizacji przed dziczą, a islam to dzicz, głupota religijna i zacofanie kulturowe w swoim apogeum, które porównać można jedynie do Hiszpanii z czasów inkwizycji. Trzeba powiedzieć islamowi nie, zablokować ścieżki dostępu do prawodawstwa, oświaty, kultury, w przeciwnym razie czeka nas rozlew krwi, jakiego jeszcze nie widział ten świat [bo nigdy nie nosił na sobie tylu miliardów ludzi]. Nie dla zdziczenia, kategoryczne NIE, póki jeszcze mamy czas.

I to tyle na ten temat z mojej strony. Być może są na Forum wyznawcy islamu i czują się w tej chwili urażeni. I być może zaraz się tu pojawi post w stylu "...że błędnie pojmujemy islam, jest to religia pokój i ludzi miłująca..." i takie tam pierdoły. Z góry dziękuję. Byłem, widziałem, rozmawiałem.

To ja już wolę niejakiego ojca Rydzyka, niż brodatego mułłę wymachującym wskazującym paluchem, głoszącego kolejny dżihad...

Teraz czekam na bombę pod moim samochodem, bo w końcu łatwo zidentyfikować użytkownika Forum.

niestety, nagle dostali ocean petrodolarów za które kupują sobie techniczne nowinki i błyskotki, ale mentalnie tkwią w średniowieczu albo dalej.

do dobrobytu trza dojść własnymi siłami i przez pokolenia, a tam koleś pasący wielbłądy i owce z dnia na dzień stał się szejkiem z kilkunastoma S-klasse w garażu.

Ten eksperyment niestety się nie udał.

pozdrawiam z ChRL.

howgh