Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody i balustrada do schodów poradźcie

mclear

Recommended Posts

Sory, że też nie w temacie ale jestem pod wrażeniem waszego okna - jest zabójcze! Czy możesz napisać jakim cudem macie tak wielkie okno niedzielone? Jestem zauroczona :)

a dziękuję Moniko :) wiele osób się zachwyca tym oknem widokowym. Jest to okno ponad standard i nie ma gwarancji więc jest zrobione na naszą odpowiedzialność a ma 3.20. Jest piekny widok zza okna bo widać las, zalew wiślany i czasami przy dobrej pogodzie morze :)

Jeśli drewno będzie tylko na stopniach, trzeba będzie uważać przy wycieraniu tych schodów (tudzież pastowaniu czy innych zabiegach) żeby tej jasnej powierzchni nie przejechać bo będzie widać. Mop odpada. Jak schody mają być reprezentacyjne to raczej nie mogą być kłopotliwe w utrzymaniu...

kasia_kasia masz rację z tymi stopniami więc nie mam nad czym się zastanawiać i od razu odpadają :)

hmm ile będzie kosztowała taka kuta balustrada nie mam pojęcicia okaże się jak będzie tyle co piszesz Marfa to od razu mi się jej odechce i zrobię wtedy bez listków, ale mam nadzieję, że będzie to cena do przyjęcia, gdyż bardzo mi się podobają kute balustrady:)

Agnieszko dziękuję Ci, że podzielasz moje zdanie :) tylko czy ten kolor będzie odpowiedni do mojeje stolarki wenge? a poza tym będziemy robić bez policzków bo one sporo kosztują to już wygląd zmieni :(

no to jeszcze jeden praktyczny punkt widzenia...

Te listki dla mnie są super, bardzo podoba mi się ten styl - mam podobne listki na firance właśnie na schodach, u mnie by było jak do kompletu ;)

Ale mam małe dzieci i bałabym się, że któreś zbiegając ze schodów zahaczyłoby się po drodze. Małe dzieci - i widziałam to nie raz - ponieważ mają wzrok poniżej poręczy, uwielbiają wychylać się pod poręczą - czyli tutaj: między listkami. Zahaczyć się może również ktoś dorosły, a Twoje schody na zdjęciu nie wyglądają na szerokie, za to wyszło stromo, więc poręcz będzie naprawdę służyła podtrzymywaniu się -> ruch blisko listków.

Może jestem przewrażliwiona, ale kto wie, może komuś się takie spojrzenie przyda :)

A może zamiast balustrady kutej - pójść w stronę szkła - zgodnie z żyrandolem ;)

hmm ile będzie kosztowała taka kuta balustrada nie mam pojęcicia okaże się jak będzie tyle co piszesz Marfa to od razu mi się jej odechce i zrobię wtedy bez listków, ale mam nadzieję, że będzie to cena do przyjęcia, gdyż bardzo mi się podobają kute balustrady:)

mclear,

mam nadzieje, że uda Ci się znaleźć taniego wykonawcę kutej balustrady !!! sama mam nadzieję, że takiego znajdę, bo baaaaaaaaaaaaaaardzo bym chciała taką !!! a na razie zbieram kasę.. póki nie ma dzieci i wykończonej góry może być bez balustrady :)

Wnętrze masz raczej nowoczesne: rolety, płytki na podłodze, proste drzwi, stolik z kanapami nieco rustykalnymi. (widok i okno -BOSKIE)

Biorąc pod uwagę, ze balustrada bedzie widoczna z korytarza i z salonu starałabym się znaleźć taki kształt i kolor, który bedzie pasował do całości.

Wg mnie kute listki będą się gryzły z nowoczesnymi drzwiami i podłogą, a na antresoli będą wyglądały ciężko.

Poszłabym w kierunku raczej niezbyt nowoczesnej balustrady (ze względu na kanapy na pewno nie szkło, chrom, nierdzewka)

Znalazłam coś takiego:

http://www.romanowscy.com/zdjecia/93s.jpg

no to jeszcze jeden praktyczny punkt widzenia...

Te listki dla mnie są super, bardzo podoba mi się ten styl - mam podobne listki na firance właśnie na schodach, u mnie by było jak do kompletu ;)

Ale mam małe dzieci i bałabym się, że któreś zbiegając ze schodów zahaczyłoby się po drodze. Małe dzieci - i widziałam to nie raz - ponieważ mają wzrok poniżej poręczy, uwielbiają wychylać się pod poręczą - czyli tutaj: między listkami. Zahaczyć się może również ktoś dorosły, a Twoje schody na zdjęciu nie wyglądają na szerokie, za to wyszło stromo, więc poręcz będzie naprawdę służyła podtrzymywaniu się -> ruch blisko listków.

Może jestem przewrażliwiona, ale kto wie, może komuś się takie spojrzenie przyda :)

A może zamiast balustrady kutej - pójść w stronę szkła - zgodnie z żyrandolem ;)

oj kasia_kasia też o tym pomyślałam. W przyszłości i to w niedalekiej zamierzamy mieć dzidziusia i tu może faktycznie lepiej od tych listków odejść. Super, że ktoś mi doradza sama pewnie bym niezłego babola zrobiła muszę szukać czegoś innego :(

Wnętrze masz raczej nowoczesne: rolety, płytki na podłodze, proste drzwi, stolik z kanapami nieco rustykalnymi. (widok i okno -BOSKIE)

Biorąc pod uwagę, ze balustrada bedzie widoczna z korytarza i z salonu starałabym się znaleźć taki kształt i kolor, który bedzie pasował do całości.

Wg mnie kute listki będą się gryzły z nowoczesnymi drzwiami i podłogą, a na antresoli będą wyglądały ciężko.

Poszłabym w kierunku raczej niezbyt nowoczesnej balustrady (ze względu na kanapy na pewno nie szkło, chrom, nierdzewka)

Znalazłam coś takiego:

http://www.romanowscy.com/zdjecia/93s.jpg

hmm kauradziękuję za Twoją sugestię trochę małe to zdjęcie :( możesz wkleić mi link do strony gdzie jest taka balustrada chętnie ją obejżę bliżej..tylko czy ona też nie będzie za ciężka ? sporo jest tam tych drutów :-? Faktycznie chyba masz rację że może być zbyt ciężka, właśnie szukam jeszcze coś pomiędzy nowoczesnym a rustykalnym bo własnie się tego obawiam, że może nie pasować jak tak na nią spoglądam kolejnego dnia to coraz bardziej się w tym utwierdzam, że muszę szukać czegoś innego:( a tak mi się ona podoba:( Twoja sugestia i kasia_kasia docierają do mnie i zgadzam się z Wami...niestety muszę zapomnieć o tej pięknej balustradzie i poszukać czegoś innego...no i zaczynamy od punktu wyjścia

Ale najważniejsze, że już wiem, żeby nie robić samych stopni tylko z podstopnicami schody :)

a co myślicie o tych?

http://img147.imageshack.us/img147/283/img014al3.jpg

No tak- zapomniałam podać adresu strony, ale widzę że Romanowscy są dosyć popularni. :)

Ta balustrada powyżej jak dla mnie jest za bogata, ale generalnie jestem zwolenniczką minimalistycznych, prostych, surowych form.

Próbuję patrzeć obiektywnie na całość i jakoś mi się to nie zgrywa razem. :(

Ta na drugim obrazku już bardziej, tylko kolor drewna wybrałabym zbliżony do drzwi, może trochę jasniejszy, ale nie taki ciepły jak na tym zdjęciu.

a co myślicie o tych?

http://img147.imageshack.us/img147/283/img014al3.jpg

No tak- zapomniałam podać adresu strony, ale widzę że Romanowscy są dosyć popularni. :)

Ta balustrada powyżej jak dla mnie jest za bogata, ale generalnie jestem zwolenniczką minimalistycznych, prostych, surowych form.

Próbuję patrzeć obiektywnie na całość i jakoś mi się to nie zgrywa razem. :(

Ta na drugim obrazku już bardziej, tylko kolor drewna wybrałabym zbliżony do drzwi, może trochę jasniejszy, ale nie taki ciepły jak na tym zdjęciu.

tak kolor drewna o ton jaśniejszy niż moja stolarka i tralki w kolorze chromu