bzx 13.01.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 witam mam problem, trochę taki błahy i nie wiem czy do rozwiązania, ale zależy mi na podpowiedzi.. pewien niesłowny krętacz robił mi kuchnię i obiecał wystawić mi za to fakturę (na pewną kwotę na którą się umówiliśmy). oczywiście nie dostałem faktury, bo ten koleś tłumaczył się że poszedł na zwolnienie i w ogóle jak on wystawi fakturę na zwolnieniu to go skontrolują itd itp - ściema. przed świętami znów próbowałem wydusić od niego fakturę (trochę ostrzej) ale mnie przekrzyczał absurdami przez telefon i rzucił słuchawką. potem oddzwonił (sumienie? i poprosił o moje dane do faktury i powiedział że zadzwoni - co się oczywiście nie stało. niestety nie posiadam umowy (bo on ją oczywiście gdzieś tam miał i potem zniknęła), jedyny dowód to przelewy bankowe które robiłem na jego konto. czy mogę go jakoś zmusić do wystawienia mi faktury przy pomocy np. urzędu skarbowego przedstawiając fakty + wyciągi z rachunku? bo już straciłem cierpliwość żeby wydzwaniać i się upraszać... nie jest to duża kwota, ale zepsuł mi trochę krwi więc chciałbym mu się odwdzięczyć... dzieki z góry za rady... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.01.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Masz przelewy na jego konto to on ma przychody. Przychody raczej w firmie muszą być księgowane. Jeżeli nie kwapi się do wystawienia faktury, to pewnie nie księgował tego przychodu. Dobra informacja dla US.Poproś jeszcze raz grzecznie tego Pana o fakturę, którą chcesz dostać w przeciągu 3 dni (coby mógł priorytetem wysłać). Jeżeli nie - poinformuj się, że zamierzasz się wybrać do US celem uzyskania porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 13.01.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 widzę, że wszyscy są bez skazy a tylko jeden nie. Lepiej postrasz,ale US omiń z daleka bo możesz ukarać też tych wszystkich dobrych fachowców, którzy robili Ci dom/mieszkanie bo ich też mogą sięgnąć na podstawie Twego konta, po drugie wiesz jak się rozliczają firmy? w kwocie netto, może okazać się, że Twoje przelewy to właśnie cena netto do, której na fakturze zostanie doliczony wszechobecny VAT, i nic nie poradzisz bo nie masz umowy. Po trzecie jest taki dział na forum dla "mściwych" , "Wykonawca doskonały" się zwie. Opisanie tam problemu z podaniem namiarów na delikwenta jest najlepszą karą ... po następne ukarzesz też siebie bo jak się rozejdzie, że wywinołeś (naprawdę bez urazy dla Ciebie) numer z US , to możesz się okazać, że w przyszłości nie doprosisz się taniego fachowca ...zawsze wszyscy wystawią Ci rachunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 14.01.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 No bo własnie zawsze wszyscy powinni wystawiać faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 19.01.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 zgadzam się z Tobą bezwzględnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 19.01.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Fakturę bierz, bo nawet może być Ci potrzebna w razie reklamacji. Nie słyszałam za to aby ktoś wpłacał kwoty netto. I nie bój się US. Jeśli masz dowody przelewów, to myślę, że Twojemu wykonawcy wystarczy napomknięcie o tym cudnym urzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 19.01.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Nie słyszałam za to aby ktoś wpłacał kwoty netto. . ...a to miałeś narazie doczynienia tylko z uczciwymi ludźmi... osobiście miałem taki przypadek, po wystawieniu faktury z terminem płatności i po dwóch tygodniach przysłano mi ...kwotę netto , na początku pomyślałem, że pomyłka...po 2 miesiącach zrozumiałem, że mój Vat poprostu jest w obiegu i zarabia... odzyskałem go dopiero przed końcem roku po osobistej interwencji w siedzibie firmy( coś ponad 300km od mojej miejscowości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts