piotrm74 13.01.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Czy lepiej: - Matę z mineralnej wełny szklanej np. DF 35 URSA - Matę z wełny mineralnej z włókien szklanych np. UNI-MATA ISOVER Poddasze użytkowe. Co jest lepsze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genesis 13.01.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 ja bym sugerował to co ma większy opór cieplny. Izolacja to w dzisiejszych czasach podstawa, nie można na niej oszczędzać. Ja u siebie zastosowałem gulfibera ISO-Matę (ma większy opór cieplny niż Uni-Mata) - dałem 25 cm i myślę że to jest optimum. Taką warstwę dobrze się układa: 15 cm między krokwie + 10 cm w poprzek. Na to idealnie pasuje system mocowania profili, Zaczepu do mocowania profili głównych idealnie pasuje. Pamiętaj o paroizolacji od wewnątrz, i membranie o wysokiej paroprzepuszczalności na zewnątrz. Jeżeli masz już dach i folię lub deskowanie z papą to nad watą musisz pozostawić szczelinę wentylacyjną, co skutkuje iż między krokwie nie włożysz 15 cm grubości (tutaj często ludziska robią błędy , można dać i 30 cm, ale bez wentylacji w tym przypadku po pewnym czasie wszystko wilgotnieje i dramatycznie spada opór cieplny ) . Pozdrawiam genesis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genesis 13.01.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 oczywiście gulfiber a ISOVER to to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.01.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 ...obojętnie co... mogą to być nawet zgrabione jesienią liście... tylko by "To' było prawidłowo ułożone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 13.01.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 ...obojętnie co... mogą to być nawet zgrabione jesienią liście... tylko by "To' było prawidłowo ułożone... popieram 039 a 040 tak naprawde nie odczujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts