milek1719500956 22.03.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Nie o to chodzi, że on nie chce systemowych. Może być, byle nie był wstawiony w ścianę nośną, bo nie jest "elementem nośnym". Przystawiony do ściany jak najbardziej. A ja bym chciała rozwiązanie jak najmniej wystające w stronę salonu:rolleyes:Ta ściana nie jest typowa - w zasadzie jest to odcinek ściany łączący dwa podciągi dochodzące do ścian zewnętrznych. Czyli może faktycznie lepiej jej nie przerywać, a miałoby to miejsce przy wstawieniu oddylatowanego systemowego komina.Przy murowanym chyba nie musi być dylatacji, można go związać ze ścianą?Na murowany w ścianie pewnie by się zgodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 23.03.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Murowany można związać ze ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.03.2011 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Nie o to chodzi, że on nie chce systemowych. Może być, byle nie był wstawiony w ścianę nośną, bo nie jest "elementem nośnym". Przystawiony do ściany jak najbardziej. A ja bym chciała rozwiązanie jak najmniej wystające w stronę salonu:rolleyes: Ta ściana nie jest typowa - w zasadzie jest to odcinek ściany łączący dwa podciągi dochodzące do ścian zewnętrznych. Czyli może faktycznie lepiej jej nie przerywać, a miałoby to miejsce przy wstawieniu oddylatowanego systemowego komina. Przy murowanym chyba nie musi być dylatacji, można go związać ze ścianą? Na murowany w ścianie pewnie by się zgodził. Do kominka często stosuje się praktykę komina od stropu, stawianego z pustaków systemowych na ścianie nośnej . W obrębie kominka komin generalnie to zawada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 23.03.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Ale u mnie oprócz kanału do kominka będzie też drugi spalinowy do ewentualnego pieca gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 23.03.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Właśnie dostałam info od projektanta, że "w scianie zakończonej podciągiem nie może być żadnego komina". Fuck. Mógł tak od razu, to bym sobie i innym d...y nie zawracała Czyli żegnaj pomyśle mało wystającego komina... musi zostać systemowy dostawiony do ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 23.03.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Możesz do kominka pościć samą rurę stalową bez obudowywania tego czymkolwiek, kominek jako wyczystka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 23.03.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Właśnie dostałam info od projektanta, że "w scianie zakończonej podciągiem nie może być żadnego komina". Fuck. Mógł tak od razu, to bym sobie i innym d...y nie zawracała Czyli żegnaj pomyśle mało wystającego komina... musi zostać systemowy dostawiony do ściany Hehe, nei martw się, doda uroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.03.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Możesz do kominka pościć samą rurę stalową bez obudowywania tego czymkolwiek, kominek jako wyczystka. Takie rozwiązania są nie tylko możliwe ,ale bardzo racjonalne z ekonomicznego punktu widzenia . Dwa kominy od stropu (gazowy i kominkowy) to 5-6 mb komina mniej. Milek ! Wydaj to na ładniejszy kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 23.03.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Możesz do kominka pościć samą rurę stalową bez obudowywania tego czymkolwiek, kominek jako wyczystka. Komin muszę postawić, bo ma być jeszcze jeden kanał spalinowy oprócz kominkowego i dwa wentylacyjne Hehe, nei martw się, doda uroku Już mi przeszło, tym bardziej że tak miało być od początku - ale wiesz jak to jest, kiedy człowiek napali się na jakieś fajne rozwiązanie, a później wychodzi z tego d...a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 23.03.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Takie rozwiązania są nie tylko możliwe ,ale bardzo racjonalne z ekonomicznego punktu widzenia . Dwa kominy od stropu (gazowy i kominkowy) to 5-6 mb komina mniej. Milek ! Wydaj to na ładniejszy kominek Nie podobają mi się rury na wierzchu, więc odpada. Poza tym co z kanałami wentylacyjnymi? Kominek ładny planuję i tak... Generalnie tragedii nie ma - jakoś to przeżyję Dzięki wszystkim za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.03.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Nie podobają mi się rury na wierzchu, więc odpada. Poza tym co z kanałami wentylacyjnymi? Kominek ładny planuję i tak... Generalnie tragedii nie ma - jakoś to przeżyję Dzięki wszystkim za podpowiedzi Milek , chyba nie "zlapałes" sensu. Na dole do sufitu masz kominek który rurę zasłania , a wentylacje tez możesz budować od stropu i podłączyć zarówno nad jak i pod nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 23.03.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 "Możesz do kominka pościć samą rurę stalową bez obudowywania tego czymkolwiek" jaki inny sens kryje w sobie to zdanie? bo do niego się odnosi moja wypowiedź ps. jestem nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.03.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 "Możesz do kominka pościć samą rurę stalową bez obudowywania tego czymkolwiek" jaki inny sens kryje w sobie to zdanie? bo do niego się odnosi moja wypowiedź ps. jestem nią Jak znam Feniksa , to miał na myśli "puszczenie rury bez obudowy " właśnie od stropu w dół , a w drugą stronę ,do góry , już obudowaną....Milusio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 23.03.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Nie wiem, nie znam się, ukrytych znaczeń (zwłaszcza w tematyce instalatorskiej) jeszcze nie wyłapuję I chyba nie będę kombinować, bo innych budowlanych zagwozdek mam pod dostatkiem Ale dzięki za chęć pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 23.03.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 (edytowane) Możesz rurę obudować kominkiem lub nie. Ale chodziło mi o to że rura nie zabudowana pustakami systemowymi czy cegłą. A wentylacje jak eniu piszę. Edytowane 24 Marca 2011 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzja 04.04.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witampowoli zgłębiam poszczególne tematy budowy domu, którą zaczynam w najbliższą sobotę. Kto mi może powiedzieć o co chodzi z tym kominem do kominka od stropu?? tzn że na podłodze poddasza zaczynam ustawiać komin systemowy do kominka np taki: http://www.mega1000.pl/kominy/kominy-do-kominka.html a sam kominek służy jako wyczystka? czy strop/podłoga poddasza uniesie taki ciężar? bo przyznam że z 2,5 metra tego komina będzie mniej a to całkiem spora oszczędność by była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.04.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Komin może wspierać się na ścianie nośnej. Pogadaj z projektantem który robi ci adaptację lub projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzja 04.04.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Komin może wspierać się na ścianie nośnej. Pogadaj z projektantem który robi ci adaptację lub projekt indywidualny. Ok dzięki pogadam z Kier.budem bo projekt już po adaptacji, pozwolenie prawomocne a od 1.04 mogę się budować. Jeśli to by przeszło było by super, zawsze troszkę taniej a i miejsca w kotłowni więcej jak jeden ciąg komina odpadnie. A może nawet 2 bo widzę, że kanał wentylacyjny też może się zaczynać przy suficie, nie trzeba go ciągnąć od podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 11.04.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Już mi przeszło, tym bardziej że tak miało być od początku - ale wiesz jak to jest, kiedy człowiek napali się na jakieś fajne rozwiązanie, a później wychodzi z tego d...a Hehe co racja to racja. Ale ważne, że jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 11.04.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 A tak swoją drogą, to ja mam kominek własnej, że tak powiem produkcji. Rura poszła do dołu, a tak już wszystko samemu docinając bloczki bk. Całkiem fajna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts