blady marcin 28.02.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 zdecydowanie polecam komin murowany ale trzeba uważać na cegłę..kominów dymowych nie powinno się budować z cegły klinkierowej tylko z cegły tzw kominówki, dla klasycznego komina spalinowego ( odprowadzenie spalin gazowych) cegła nie ma znaczenia tak jest też w przypadku przewodów wentylacyjnych. eżeli ten większy kanał jest kanałem dymowym to warto pamiętać że dla kominka otwartego najlepszy jest przekrój przewodu zbliżony do kwadratu czyli min 20x20 cm dla wkładu kominkowego ma to mniejsze znaczenie. Dla przewodu spalinowego ( gaz) wystarczy przekrój 14x14cm... tak podpowiada mój ojciec inżynier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 28.02.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Zapomniałam adres strony producenta i dane techniczne kominka TUTAJ Śmigalska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 28.02.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Eniu, nie wiem , co oznacza ten skrót (ale brzmi cudownie- marketnigowiec wiedzial, co robi Moje pytania rodza się ze strachu że podczas budowy wcisną mi najgorsze brednie, a ja je łyknę jak bułke z masłem dlatego od października siedzę jako ta nawiedzona przed tym monitorem i łykam czasem mi świta bardziej, czasem mniej mam nadzieję, że z pożytkiem Zazdroszczę jaskiniowcom ))))))))))) obywali się bez dupereli pewnie żaden z nich nie mial nerwicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 28.02.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 hmm zaskoczyłeś mnie z ta regulowaną mocą w innych modelach. Ten dynamic jest dość drogi- wychodzi ponad 7000 tysięcy. Myślałam, że cena wynika z dodatkowych zalet . To może zapytam doświadczonego- jaki kominek wybrałbyś do parterowego domku, w którym będzie on prawdopodobnie głównym, choć niejedynym źródłem ciepła (ech, te polskie przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 hmm zaskoczyłeś mnie z ta regulowaną mocą w innych modelach. Ten dynamic jest dość drogi- wychodzi ponad 7000 tysięcy. Myślałam, że cena wynika z dodatkowych zalet . To może zapytam doświadczonego- jaki kominek wybrałbyś do parterowego domku, w którym będzie on prawdopodobnie głównym, choć niejedynym źródłem ciepła (ech, te polskie przepisy Głupie przepisy są dla głupich Kominek sam nie ,ale jako system grzewczy może być jedynym źródłem (np z DGP) Dystrybucja Gorącego Powietrza - to taki system centralnego ogrzewania , który spokojnie powinien wymknąć sie ustawodawcy. Prawnikiem nie jestem ale głośno myślę . Teraz tylko trzeba zadać sobie pytanie co to jest DGP ? Kratka na dole kominka, kratka u góry i co - jest DGP ?Według mnie jest . Zawsze można powiedzieć ,że masz podstawowe źródło elektryczne ( farelkę se kup ) Z tą stroną Romotopa w Polsce to bym uważał. Robił ją dość nawiedzony "zawodnik". Jedyny "słuszny" w branży . Kilowaty na godziny przelicza ,więc co się Śmigalskiej dziwić ,że zbaraniała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 hmm zaskoczyłeś mnie z ta regulowaną mocą w innych modelach. Ten dynamic jest dość drogi- wychodzi ponad 7000 tysięcy. Myślałam, że cena wynika z dodatkowych zalet . To może zapytam doświadczonego- jaki kominek wybrałbyś do parterowego domku, w którym będzie on prawdopodobnie głównym, choć niejedynym źródłem ciepła (ech, te polskie przepisy Myślałem ,że piętrowy - taki ogrzać to bajka. A jak to ciepło ma po domciu parterowym "śmigać" u Śmigalskich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 01.03.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Założenia teoretyczne są takie (praktyka wyjdzie w praniu - kominek z systemem giętkich rurek (DPG) wychodzacych z wnętrza obudowy, rozprowadzonych na stryszku (maksymalna długość czasem przekroczy 6 metrów, więc wymagany będzie wentylatorek) - w chałupce będzie wentylacja mechaniczna, zrównoważona z odzyskiem ciepła- w pobliżu kominka na suficie znajdzie się dodatkowy wywiew, który wychwyci ciepłe powietrze do rekuperatora Z czym mam problem Ogladałam zdjęcia wnetrza obudowy kominka- ludzie z reguły wnetrze wykładają czyms na kształt wełny mineralnej- a ona pod wpływem duzych temperatur zamienia się w piaseczek, pyłek i takie tam różne- wentylatorek DPG lyka to no i wychodzi, że wyrzuca w nawiewnikach Jak tego uniknąć? Czym obudować kominek? Gdybyś był taki uprzejmy - podrzuć jakieś sensowne typy modeli kominka, które się sprawdzą w takim domku Śmigalska po miesięcznej lekturze typowała: Varm FP 670/560 (firmy Sparke wkłady czeskiej firmy Blanzek Volcano 2 Hajduka Do francuzów jakoś nie mam zaufania (przez samochody ich produkcji ale mogę sie mylić Czy liczyć 1 kw mocy na każde 10 m2? Czy lepiej przewymiarować moc? Jeszcze raz dziekuję za cierpliwość i udział w rozwiazywaniu moich dylematów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 01.03.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Acha, przepisy już obeszłam- założę pod kaflami maty grzewcze na "prund" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 01.03.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Eniu, MAM POŚBĘ Spróbuj wypunktować odpowiedzi na moje wątpliwości (pobaw sie w lekarza i wystaw receptę) np. komin z tego lub z tego kominek taki lub taki obudowa z tego lub z tego Będę miała jakiś punkt wyjścia do podejmowania decyzji- teraz tylko mi się mnożą wątpliwosci- boję się, że nie dożyję etapu budowy Wyobraz sobie, że sam stoisz przed takimi wyborami Lepsze wydaje mi sie szukanie pomocy teraz niż później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.03.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Acha, przepisy już obeszłam- założę pod kaflami maty grzewcze na "prund" Powiem ci Śmigalska , że muszę przedumać. Co innego pojechać do klienta pogadać ,posłuchać i coś mu wcisnąć Natomiast doradzanie w internecie to nie jest prosta sprawa. Wymądrzyć zawsze się można . Poczekam na natchnienie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.03.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Śmigalska ,"kuknij" może jeszcze jeden niegłupi (krótki) wątek.Chłopaki rozwalają tam ciekawostkę: "rekuperacja + kominek na jednym orurowaniu " Dość ciekawe podejście , w sam raz do parterówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 02.03.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Już to rozważałam- sprawa nie jest prosta mieszanie tych dwóch systemów nie jest dobrym rozwiązaniem- latwo spieprzyć. A jeśli coś łatwo spieprzyć, to lepiej nie ryzykować- różnice kosztów dwa, a jeden system nie są na tyle duże, żeby w to wchodzić Dumaj eniu, dumaj- do pojęcia wiążących decyzji są jakieś dwa miesiące ))))))) Teraz mam etap ukladania wszystkiego na papierze Problem z kominkiem i z kominem jest o tyle ważn, że trudno je później wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 02.03.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 dwa miesiące poświęciłam na rozgryzanie wątku o wentylacji, rekuperacji i gruntowych wymiennikach- przypomniałam sobie nawet wzór na obliczanie przekroju rur niezbędny przy dokonywaniu redukcji w systemie wentylacji adam_mk zrobił dość precyzyjny wykład na te tematy, pisał też o systemach łączonych wentylacje z DPG- z tego jest ten pomysł na dodatkowy wywiewnik w pobliżu obudowy kominka (choc to pomieszczenie "czyste" i powinno mieć tylko nawiew. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.03.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Tak coś czułem ,że się sianem nie wykręcę . Wolałem poczekać i słusznie zrobiłem , bo jak Ty się z Adamem zadawałaś ,to "letko" nie bedzie:lol2: Jedziemy z koksem Śmigalska , dziś damy radę ! Pytanka pomocnicze : 1. Ma bardziej grzać czy bardziej świecić ? 2. Jakaś szyba gilotynowa ? 3. Kumulacja ciepła , czy para w gwizdek (w komin)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 02.03.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Lubię, kiedy mi wciskają kit Czytam wątek o piecyku ceramicznym, takim sobie oczywiście Jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 02.03.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 ojej nie wiedziałam, że jestem na wizji 1.bardziej grzać 2 gilotyna zle mi sie kojarzy (znów ci francuzi) 3. czy ta kumulacja to cos niby wielki kamien w środku obudowy, cos na h? myslałam, że to ciepło pójdzie w rurki, a w komin tylko troche Nie zdawaj zbyt trudnych pytań, miałam nieszczęście zostać humanistką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.03.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 ojej nie wiedziałam, że jestem na wizji 1.bardziej grzać 2 gilotyna zle mi sie kojarzy (znów ci francuzi) 3. czy ta kumulacja to cos niby wielki kamien w środku obudowy, cos na h? myslałam, że to ciepło pójdzie w rurki, a w komin tylko troche Nie zdawaj zbyt trudnych pytań, miałam nieszczęście zostać humanistką Ad 1,ad 2 - jeśli grzać to nie gilotyną ,więc mamy z głowy. Ad 3.Kumulacja to coś , w co warto zainwestować , właśnie o grzaniu myśląc. Jest to coś o czym czytałaś w wątku "Taki sobie piecyk ceramiczny". Gorące spaliny nie wędrują do komina ,niszcząc go i powiększając efekt cieplarniany (oczywiście przereklamowany ), tylko podgrzewają wymiennik ceramiczny lub stalowy. W efekcie spalając połowę drewna ,ogrzewasz porównywalną powierzchnię z tą ,którą bez wymiennika ogrzewasz całą porcją drewna . Myśląc o grzaniu (czyli relatywnie często paląc) ,inwestycja amortyzuje się po 2 - 4 latach. Korzyści z "niepuszczania" w gwizdek ( w komin) energii ,są trudne do wyliczenia. Komin potrafi "dostać zadyszki" po dwóch latach przyjmowania gazów o zbyt wysokiej temperaturze. Z Twoim nieszczęsnym humanizmem chyba jest ok. Moja "domowa" humanistka nawet by nie pomyślała ,żeby tu wleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 03.03.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Skierujmy tok myślenia w tę stronę: 1. Niech ten komin wytrzyma jednak dłużej niż dwa lata 2. Z efektem cieplarnianym Śmigalska walczy używając dezodorantów kulkowych bez freonu bozia może wybaczy wyrzut ciepła przez komin 3. Idea piecyka ceramicznego wydaje mi się szalenie kusząca, ale ta waga !!!!!! i te gabaryty!!!!!- Śmigalska wychowała się co prawda na "Zaczarowanym ołówku" i "Pomyslowym Dobromirze", ale nie wiem, czy zdążę przed zejściem z tego świata ogarnąć wiedzę na temat rodzajów cegieł szamotowych i magnezcośtam 4. Spalanie szczapek i ucieczka części ciepła przez komin nie puści Śmigalskiej z torbami Czy może byc tak: Komin z pustaków systemowych ze stalowym wkładem: coś takiego ma w swojej ofercie darco-stal 1.4828- gr. 0,8-1,0 ewentualnie spiroflex-stal 1.4301 gr. 0,8-1,0 czy ktoś inny robi to też? czy iść w strone plewy do kominków? teraz wkłady Kogo obstawić? skandynawów? gemanców? czy słowian? Ci Francuzi wciąż budzą moje wątpliwości Czy szukac kominka, który ma w górnej obudowie specjalne kształtki na bezposredni montaż rur do DGP? Wciąż szukam pomysłu na wychwyt tego ciepłego powietrza- widziałam, że czasem stosuje się wychwyt jedna rurką wprost z wnętrza obudowy- co wtedy z tym spalonym kurzem? wiem, że nie ma idealnych rozwiazań- niech to będzie w miarę nieawaryjne, nawet kosztem skuteczności. Ta gilotyna? co ma? to jakas różnica , w którą stronę się otwiera? Mnie tam rybka... Śmigalska nie jest piecuchem :lol2:to chyba tez istotna informacja Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.03.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 (edytowane) "Śmigalska nie jest piecuchem to chyba tez istotna informacja" a jak Ci sie spodoba ? Komin Plewa , jeśli kominek z wymiennikiem (ograniczającym temperature spalin ) , w innym wypadku stal lepsza ,ale nie więcej niż 0,8 mm.1.4404 tez może być. A może polskie ustrojstwo ? Nie te byle jakie , ale robione przez firmy z wiedzą , ze znawstwem : Kokoszka Lotz ,Cebud, Batura . Budują piecyki, nie gorsze od niemieckich . Jednego masz blisko , drugiego niedaleko , a trzeci to mój kumpel Gabarytami i wagą "piecyka" się nie przejmuj , bo to praca naukowa:p . Już jest projekt "PIECYKA 2" o wadze 100 kg (słownie : sto ! ) , który możliwościami nie ustąpi wersji nr 1 . Jak będzie trzeba ,to będzie chudszy od Ciebie.... Edytowane 3 Marca 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.03.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Z czym mam problem Ogladałam zdjęcia wnetrza obudowy kominka- ludzie z reguły wnetrze wykładają czyms na kształt wełny mineralnej- a ona pod wpływem duzych temperatur zamienia się w piaseczek, pyłek i takie tam różne- wentylatorek DPG lyka to no i wychodzi, że wyrzuca w nawiewnikach Jak tego uniknąć? Czym obudować kominek? Ja też mam podobny problem. Niedawno dowiedziałem się o płytach SILCA na t.zw. "zimne" obudowy (planuję grawitacyjne, tfu. - konwekcyjne DGP). Jako sobieradek mam nadzieję sam zmontować taką obudowę (podobno można ciąć zwykłą piłką do drewna ). Jestem już prawie przekonany, ale z ostrożności wciąż zbieram opinie. Podobno te płyty nie pylą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts