Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin murowany czy systemowy

Recommended Posts

Sam też się zastanawiałem nad wywiewem koło kominka do wentylacji mechanicznej.

Znajomy tak ma. Po rozpaleniu w kominku ( nie ma dgp rozprowadzonego po budynku) wentylacja rozprowadziła całe ciepełko po budynku w około pół godziny. Martwi mnie tylko jedno. Czy wywiem będący koło kominka nie będzie powodował kopcenia, przy dokładaniu do kominka.

Ponoć przy kominku ma być nadciśnienie, żeby nie zasysało powietrza z kominka.

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kurczaki, dlaczego muszę mieć takie zboczenie, ze jak mi cos robią, to lubię wiedzieć, co ROBIĄ

To jakieś nieszczęście

Eniu- za wcześnie zaczęłam zadawać pytania. Ale to dobrze, bo już mi zaczyna świtać, czego potrzebuję, a czego nie

Odkryłam na forum w dziale kominki mnóstwo wątków, na których juz zadawano dręczące mnie pytania. Udało mi się nawet wyodrębnić zacne grono GURU kominkowych- dam radę oddzielić ziarno (sensowne wpisy ) od plew (nie mylić z kominami Plewa :p

Odrobię lekcje i sprawdzę tych polskich producentów

cytat : "A może polskie ustrojstwo ? Nie te byle jakie , ale robione przez firmy

z wiedzą , ze znawstwem : Kokoszka Lotz ,Cebud, Batura . Budują piecyki,

nie gorsze od niemieckich . Jednego masz blisko , drugiego niedaleko ,

a trzeci to mój kumpel "

Idę w kierunku ciepłej obudowy- ona zabierze część ciepła z kominka, część zabierze DGP, w ten komin już nie pójdzie całość ciepła. poszukam wykonawcy, który potrafi zrobić te opisywane przez bohusza płyty i kształtki szamotowe.

Został mi do rozgryzienia problem jakiegos reduktora czy "coś" nakladanego na rurę dymową odchodzacą z kominka.

jakiś gostek wyłożył wnętrze zabudowy kominkowej płytami granitu- osiagi miał zadawalające, ale zniechęcaja mnie marmury na zewnątrz.

Śmigalska jako potomkini plebsu, jest niechętna marmurom (kojarzą mi się z nagrobkiem :lol2:

Będę tylko potrzebowała pomocy z wyborem producenta tego stalowego komina. Jakbyś cos wyDUMAŁ, to byłabym wdzięczna po grób - bez marmurów oczywiście :p

PS. Śmigalska ma nerw na wierzchu, a tacy zawsze są szczapkowaci :lol2:

PS. Będzie komplement- dobrze się Ciebie czyta (jak to PASJO_nata)

Sam też się zastanawiałem nad wywiewem koło kominka do wentylacji mechanicznej.

Znajomy tak ma. Po rozpaleniu w kominku ( nie ma dgp rozprowadzonego po budynku) wentylacja rozprowadziła całe ciepełko po budynku w około pół godziny. Martwi mnie tylko jedno. Czy wywiem będący koło kominka nie będzie powodował kopcenia, przy dokładaniu do kominka.

Ponoć przy kominku ma być nadciśnienie, żeby nie zasysało powietrza z kominka.

Można zainstalować wyłącznik wentylacji na czas otwierania kominka...

Ja też mam podobny problem. Niedawno dowiedziałem się o płytach SILCA na t.zw. "zimne" obudowy (planuję grawitacyjne, tfu. - konwekcyjne DGP). Jako sobieradek mam nadzieję sam zmontować taką obudowę (podobno można ciąć zwykłą piłką do drewna ;)). Jestem już prawie przekonany, ale z ostrożności wciąż zbieram opinie. Podobno te płyty nie pylą.

Pozdrawiam

Sobieradku (brzmi prawie jak "pomyslowy Dobromir" :D jakoś mój kierunek myślenia skręcił w kierunku ciepłej obudowy i ceramicznego paleniska (ten eniu ma jednak łeb nie od parady) . Muszę chyba znaleźć jakiś wątek o tym i się tam dopytywać o szczegóły- te kominy faktycznie jakos słabo współgrają

Pozdrawiam :D

Gość Konto usunięte_12*
Sobieradku (brzmi prawie jak "pomyslowy Dobromir" :D jakoś mój kierunek myślenia skręcił w kierunku ciepłej obudowy i ceramicznego paleniska (ten eniu ma jednak łeb nie od parady) . Muszę chyba znaleźć jakiś wątek o tym i się tam dopytywać o szczegóły- te kominy faktycznie jakos słabo współgrają

Pozdrawiam :D

Próbowałem i ja za eniem nadążyć, ale brakło mi cierpliwości. Może to i fachowiec, ale gaduła, dla którego trzeba sporo czasu i dociekliwości detektywa (a do tego musi się użerać z kolegami po fachu :mad:). Podziwiam twoje samozaparcie, bo po lekturze wątku "taki sobie piecyk" wymiękłem w 11-tym odcinku.

Pozdrawiam

Próbowałem i ja za eniem nadążyć, ale brakło mi cierpliwości. Może to i fachowiec, ale gaduła, dla którego trzeba sporo czasu i dociekliwości detektywa (a do tego musi się użerać z kolegami po fachu :mad:). Podziwiam twoje samozaparcie, bo po lekturze wątku "taki sobie piecyk" wymiękłem w 11-tym odcinku.

Pozdrawiam

Takie jest prawo forum. Ma to i swoje zalety . Taki gaduła i "filozof" jak

Eniu , niejednego się dowiedział . Tego przez grzeczne uprawianie zawodu

nie osiągniesz. Tam wchodzisz do klienta i jesteś guru. Co ci podpowie

klient ? Tym bardziej w tek skomplikowanej materii. Forum uczy pokory.

Oczywiście jak ktoś sobie za dużo pozwala ,dostaje pstryczka w nos,

a jak jest pierdoła, do tego namolny , to można mu i pisanie na forum

z głowy wybić :D

Będzie w pigułce . Blog już gotowy ,tam kto nie będzie chciał o pierdołach,

pójdzie do działu technicznego . Czekam ze startem na stosowna chwilę.

Najlepsza formą zaczerpnięcia wiedzy o obudowach ciepłych jest bezpośrednia rozmowa ze zdunem, "nowoczesnym". Wtedy nie będzie tak wyrywkowo i chaotycznie jak to opisał sobieradek. To nic nie kosztuje. Namiary na zduna najlepiej z polecenia. Mnie w moim rejonie polecił F-N, o eniu to forum jeszcze nie słyszało. Wiedza zaczerpnięta z forum nawet ta wyrywkowa pozwala na kontrolowanie bieżących poczynań zduna i sprawdzenia jego kompetencji, możemy też merytorycznymi argumentami w relacjach inwestor-wykonawca kominka wpłynąć na efekt końcowy pracy naszego zduna, wykonawcy domu itd.

Gość Konto usunięte_12*
Qbelek założył ciekawy wątek "odzysk ciepła z komina"- spóbuj iść jego tropem- zadaje mądre pytania

Ja też bym potrafił zadawać mądre pytania (gdyby i mnie ten temat tak do końca interesował), ale czy na te pytania dostał naprawdę szczere i wyczerpujące odpowiedzi?

Czasami mam wrażenie, że większość deklarujących się jako Najlepsi Doradcy mówi i mówi, aby ...niewiele (lub NIC) nie powiedzieć :yes:

Częściowo to rozumiem, ale chciałbym uczciwej odpowiedzi:

"wiem i powiem, ale ta wiedza będzie ... sporo kosztować" :p

Pozdrawiam

Ja też bym potrafił zadawać mądre pytania (gdyby i mnie ten temat tak do końca interesował), ale czy na te pytania dostał naprawdę szczere i wyczerpujące odpowiedzi?

Czasami mam wrażenie, że większość deklarujących się jako Najlepsi Doradcy mówi i mówi, aby ...niewiele (lub NIC) nie powiedzieć :yes:

Częściowo to rozumiem, ale chciałbym uczciwej odpowiedzi:

"wiem i powiem, ale ta wiedza będzie ... sporo kosztować" :p

Pozdrawiam

Może zadajesz niewłaściwe pytania .

Może robisz to nieumiejętnie .

A może pytasz nie tych których trzeba pytać.

Cześć ,jestem kumpel ( jeszcze nie Twój ,fakt...:( )

:D łomatko,

nie śmiałabym marzyć :D Śmigalska kolegowała się nie z tymi, z którymi powinna.Jacyś marynarze, muzycy :lol2: zero nowoczesnych zdunów :D

Panie Piotrze, podziwiam właśnie Pana stronę, a na niej paleniska budowane metodą zduńska ( z kumulacją ciepła- kanałową).

Czy można się wstępnie dopytać tutaj o tak pi razy drzwi cenę takiego ustrojstwa- szacunek w granicach tysiąca w te lub w "drugie". Nie wiem, czy mogę się porywać z moją motyką na to Słońce (do ogrzania jest tylko 90 m2 parteru)

Pozdrawiam

Ś.-ś

Najlepsza formą zaczerpnięcia wiedzy o obudowach ciepłych jest bezpośrednia rozmowa ze zdunem, "nowoczesnym". Wtedy nie będzie tak wyrywkowo i chaotycznie jak to opisał sobieradek. To nic nie kosztuje. Namiary na zduna najlepiej z polecenia. Mnie w moim rejonie polecił F-N, o eniu to forum jeszcze nie słyszało. Wiedza zaczerpnięta z forum nawet ta wyrywkowa pozwala na kontrolowanie bieżących poczynań zduna i sprawdzenia jego kompetencji, możemy też merytorycznymi argumentami w relacjach inwestor-wykonawca kominka wpłynąć na efekt końcowy pracy naszego zduna, wykonawcy domu itd.

Nic dodać, nic ująć

Krótko, zwięźle i treściwie :D