edomek 04.03.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Sam też się zastanawiałem nad wywiewem koło kominka do wentylacji mechanicznej.Znajomy tak ma. Po rozpaleniu w kominku ( nie ma dgp rozprowadzonego po budynku) wentylacja rozprowadziła całe ciepełko po budynku w około pół godziny. Martwi mnie tylko jedno. Czy wywiem będący koło kominka nie będzie powodował kopcenia, przy dokładaniu do kominka.Ponoć przy kominku ma być nadciśnienie, żeby nie zasysało powietrza z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 04.03.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 A jak obmuorwać cegłą klinkierową komin systemowy? Może ktoś ma jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 04.03.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Kurczaki, dlaczego muszę mieć takie zboczenie, ze jak mi cos robią, to lubię wiedzieć, co ROBIĄ To jakieś nieszczęście Eniu- za wcześnie zaczęłam zadawać pytania. Ale to dobrze, bo już mi zaczyna świtać, czego potrzebuję, a czego nie Odkryłam na forum w dziale kominki mnóstwo wątków, na których juz zadawano dręczące mnie pytania. Udało mi się nawet wyodrębnić zacne grono GURU kominkowych- dam radę oddzielić ziarno (sensowne wpisy ) od plew (nie mylić z kominami Plewa Odrobię lekcje i sprawdzę tych polskich producentów cytat : "A może polskie ustrojstwo ? Nie te byle jakie , ale robione przez firmy z wiedzą , ze znawstwem : Kokoszka Lotz ,Cebud, Batura . Budują piecyki, nie gorsze od niemieckich . Jednego masz blisko , drugiego niedaleko , a trzeci to mój kumpel " Idę w kierunku ciepłej obudowy- ona zabierze część ciepła z kominka, część zabierze DGP, w ten komin już nie pójdzie całość ciepła. poszukam wykonawcy, który potrafi zrobić te opisywane przez bohusza płyty i kształtki szamotowe. Został mi do rozgryzienia problem jakiegos reduktora czy "coś" nakladanego na rurę dymową odchodzacą z kominka. jakiś gostek wyłożył wnętrze zabudowy kominkowej płytami granitu- osiagi miał zadawalające, ale zniechęcaja mnie marmury na zewnątrz. Śmigalska jako potomkini plebsu, jest niechętna marmurom (kojarzą mi się z nagrobkiem Będę tylko potrzebowała pomocy z wyborem producenta tego stalowego komina. Jakbyś cos wyDUMAŁ, to byłabym wdzięczna po grób - bez marmurów oczywiście PS. Śmigalska ma nerw na wierzchu, a tacy zawsze są szczapkowaci PS. Będzie komplement- dobrze się Ciebie czyta (jak to PASJO_nata) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 04.03.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 fachowcy coś gadają, że na czas dokładania trzeba na moment wyłączyć wentylację mechaniczną. Ja tam nie wiem, głównie sprzątam. FACHOWCOM ufam......czasem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 04.03.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem.Twój kumpel nie jest niestety moim kumplem .Wstępnie oznajmiam, że lubię Kokoszki (kę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.03.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Sam też się zastanawiałem nad wywiewem koło kominka do wentylacji mechanicznej. Znajomy tak ma. Po rozpaleniu w kominku ( nie ma dgp rozprowadzonego po budynku) wentylacja rozprowadziła całe ciepełko po budynku w około pół godziny. Martwi mnie tylko jedno. Czy wywiem będący koło kominka nie będzie powodował kopcenia, przy dokładaniu do kominka. Ponoć przy kominku ma być nadciśnienie, żeby nie zasysało powietrza z kominka. Można zainstalować wyłącznik wentylacji na czas otwierania kominka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 04.03.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Ja też mam podobny problem. Niedawno dowiedziałem się o płytach SILCA na t.zw. "zimne" obudowy (planuję grawitacyjne, tfu. - konwekcyjne DGP). Jako sobieradek mam nadzieję sam zmontować taką obudowę (podobno można ciąć zwykłą piłką do drewna ). Jestem już prawie przekonany, ale z ostrożności wciąż zbieram opinie. Podobno te płyty nie pylą. Pozdrawiam Sobieradku (brzmi prawie jak "pomyslowy Dobromir" jakoś mój kierunek myślenia skręcił w kierunku ciepłej obudowy i ceramicznego paleniska (ten eniu ma jednak łeb nie od parady) . Muszę chyba znaleźć jakiś wątek o tym i się tam dopytywać o szczegóły- te kominy faktycznie jakos słabo współgrają Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.03.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Sobieradku (brzmi prawie jak "pomyslowy Dobromir" jakoś mój kierunek myślenia skręcił w kierunku ciepłej obudowy i ceramicznego paleniska (ten eniu ma jednak łeb nie od parady) . Muszę chyba znaleźć jakiś wątek o tym i się tam dopytywać o szczegóły- te kominy faktycznie jakos słabo współgrają Pozdrawiam Próbowałem i ja za eniem nadążyć, ale brakło mi cierpliwości. Może to i fachowiec, ale gaduła, dla którego trzeba sporo czasu i dociekliwości detektywa (a do tego musi się użerać z kolegami po fachu ). Podziwiam twoje samozaparcie, bo po lekturze wątku "taki sobie piecyk" wymiękłem w 11-tym odcinku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 04.03.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Dobrnąłeś prawie do połowy wszystkiego było 27 stron Sama jestem gadułą :lol Qbelek założył ciekawy wątek "odzysk ciepła z komina"- spóbuj iść jego tropem- zadaje mądre pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.03.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Próbowałem i ja za eniem nadążyć, ale brakło mi cierpliwości. Może to i fachowiec, ale gaduła, dla którego trzeba sporo czasu i dociekliwości detektywa (a do tego musi się użerać z kolegami po fachu ). Podziwiam twoje samozaparcie, bo po lekturze wątku "taki sobie piecyk" wymiękłem w 11-tym odcinku. Pozdrawiam Takie jest prawo forum. Ma to i swoje zalety . Taki gaduła i "filozof" jak Eniu , niejednego się dowiedział . Tego przez grzeczne uprawianie zawodu nie osiągniesz. Tam wchodzisz do klienta i jesteś guru. Co ci podpowie klient ? Tym bardziej w tek skomplikowanej materii. Forum uczy pokory. Oczywiście jak ktoś sobie za dużo pozwala ,dostaje pstryczka w nos, a jak jest pierdoła, do tego namolny , to można mu i pisanie na forum z głowy wybić Będzie w pigułce . Blog już gotowy ,tam kto nie będzie chciał o pierdołach, pójdzie do działu technicznego . Czekam ze startem na stosowna chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.03.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Dobrnąłeś prawie do połowy wszystkiego było 27 stron Sama jestem gadułą :lol Qbelek założył ciekawy wątek "odzysk ciepła z komina"- spóbuj iść jego tropem- zadaje mądre pytania Tak , Qbelek to jest gość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 05.03.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 o bosze już od rana dodaje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.03.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 o bosze już od rana dodaje.... "wonnego kadzidła" nigdy za wiele .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.03.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem. Twój kumpel nie jest niestety moim kumplem . Wstępnie oznajmiam, że lubię Kokoszki (kę). Cześć ,jestem kumpel ( jeszcze nie Twój ,fakt... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 05.03.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Najlepsza formą zaczerpnięcia wiedzy o obudowach ciepłych jest bezpośrednia rozmowa ze zdunem, "nowoczesnym". Wtedy nie będzie tak wyrywkowo i chaotycznie jak to opisał sobieradek. To nic nie kosztuje. Namiary na zduna najlepiej z polecenia. Mnie w moim rejonie polecił F-N, o eniu to forum jeszcze nie słyszało. Wiedza zaczerpnięta z forum nawet ta wyrywkowa pozwala na kontrolowanie bieżących poczynań zduna i sprawdzenia jego kompetencji, możemy też merytorycznymi argumentami w relacjach inwestor-wykonawca kominka wpłynąć na efekt końcowy pracy naszego zduna, wykonawcy domu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.03.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Qbelek założył ciekawy wątek "odzysk ciepła z komina"- spóbuj iść jego tropem- zadaje mądre pytania Ja też bym potrafił zadawać mądre pytania (gdyby i mnie ten temat tak do końca interesował), ale czy na te pytania dostał naprawdę szczere i wyczerpujące odpowiedzi? Czasami mam wrażenie, że większość deklarujących się jako Najlepsi Doradcy mówi i mówi, aby ...niewiele (lub NIC) nie powiedzieć Częściowo to rozumiem, ale chciałbym uczciwej odpowiedzi: "wiem i powiem, ale ta wiedza będzie ... sporo kosztować" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.03.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Ja też bym potrafił zadawać mądre pytania (gdyby i mnie ten temat tak do końca interesował), ale czy na te pytania dostał naprawdę szczere i wyczerpujące odpowiedzi? Czasami mam wrażenie, że większość deklarujących się jako Najlepsi Doradcy mówi i mówi, aby ...niewiele (lub NIC) nie powiedzieć Częściowo to rozumiem, ale chciałbym uczciwej odpowiedzi: "wiem i powiem, ale ta wiedza będzie ... sporo kosztować" Pozdrawiam Może zadajesz niewłaściwe pytania . Może robisz to nieumiejętnie . A może pytasz nie tych których trzeba pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 05.03.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Cześć ,jestem kumpel ( jeszcze nie Twój ,fakt... ) łomatko, nie śmiałabym marzyć Śmigalska kolegowała się nie z tymi, z którymi powinna.Jacyś marynarze, muzycy zero nowoczesnych zdunów Panie Piotrze, podziwiam właśnie Pana stronę, a na niej paleniska budowane metodą zduńska ( z kumulacją ciepła- kanałową). Czy można się wstępnie dopytać tutaj o tak pi razy drzwi cenę takiego ustrojstwa- szacunek w granicach tysiąca w te lub w "drugie". Nie wiem, czy mogę się porywać z moją motyką na to Słońce (do ogrzania jest tylko 90 m2 parteru) Pozdrawiam Ś.-ś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 05.03.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Najlepsza formą zaczerpnięcia wiedzy o obudowach ciepłych jest bezpośrednia rozmowa ze zdunem, "nowoczesnym". Wtedy nie będzie tak wyrywkowo i chaotycznie jak to opisał sobieradek. To nic nie kosztuje. Namiary na zduna najlepiej z polecenia. Mnie w moim rejonie polecił F-N, o eniu to forum jeszcze nie słyszało. Wiedza zaczerpnięta z forum nawet ta wyrywkowa pozwala na kontrolowanie bieżących poczynań zduna i sprawdzenia jego kompetencji, możemy też merytorycznymi argumentami w relacjach inwestor-wykonawca kominka wpłynąć na efekt końcowy pracy naszego zduna, wykonawcy domu itd. Nic dodać, nic ująć Krótko, zwięźle i treściwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 05.03.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 o bosze już od rana dodaje.... Wolalbyś pomnażać???????? Może da się to zrobić???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts