Kominki Piotr Batura 05.03.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 łomatko, nie śmiałabym marzyć Śmigalska kolegowała się nie z tymi, z którymi powinna.Jacyś marynarze, muzycy zero nowoczesnych zdunów Panie Piotrze, podziwiam właśnie Pana stronę, a na niej paleniska budowane metodą zduńska ( z kumulacją ciepła- kanałową). Czy można się wstępnie dopytać tutaj o tak pi razy drzwi cenę takiego ustrojstwa- szacunek w granicach tysiąca w te lub w "drugie". Nie wiem, czy mogę się porywać z moją motyką na to Słońce (do ogrzania jest tylko 90 m2 parteru) Pozdrawiam Ś.-ś Na pianinie gram ,wiosłować umiem czyli też się nie nadaję Niemieckie palenisko kumulacyjne kosztuje 2000 - 3000 euro. Porównywalną jakość robię za 1/2 ceny . Reszta - raczej na priv , bo nie lubię ujadania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 05.03.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Ja też bym potrafił zadawać mądre pytania (gdyby i mnie ten temat tak do końca interesował), ale czy na te pytania dostał naprawdę szczere i wyczerpujące odpowiedzi? Czasami mam wrażenie, że większość deklarujących się jako Najlepsi Doradcy mówi i mówi, aby ...niewiele (lub NIC) nie powiedzieć Częściowo to rozumiem, ale chciałbym uczciwej odpowiedzi: "wiem i powiem, ale ta wiedza będzie ... sporo kosztować" Pozdrawiam Wiesz Sobieradku, to jest jakos tak (przynajmniej w moim przypadku) wlazałam na to forum jako przyslowiowa "ta_bula rasa" (czytaj "wyraz oczu wskazujacy na tęsknotę za rozumem" to cytat z klasyka ) wiedziałam tylko, że chcę wybudować dom- tylko to mnie interesowało ale im głębiej właziłamw w las, tym rzeczywiście więcej pytań pojawialo się w głowie. Pół roku temu nie wiedziałam, co to jest rekuperacja i GWC- teraz myślę, że damy ze Śmigiem radę "tymi rencami" zbudowć owe GWC i już wiem, że nie chcę wentylacji grawitacyjnej ( po lekturze postów na forum ćwiczyłam badania ciągów z gromnicą Myślałam naiwnie, że to wszystko jedno, co się obudowuje i nazywie kominkiem. Teraz wiem, że są wśród nich mercedesy, renówki (brr ...nie lubię francuskich samochodów i fiaciki 126. Dobrze, że komuś z wiedzą "na temat" chce się poświęcić swój czas. Mnóstwo wiedzy na forum jest za zupełną darmoszkę. A że nie cała, to się nie dziwię- zdobycie profesjonalnej wiedzy to dość kosztowny kaprys (i czasowy i finansowy). Może dlatego tak trudno o prawdziwych PROFESJONALISTÓW. Maestria w każdej dziedzinie powoduje u mnie odruch niemego podziwu Pozdrawiam Ś-ś Teoretycznie powinnam mieć tę wiedzę gdzieś- ale wychodzi mi, że warto wiedzieć. nawet jeśli w danym momencie wydaje Ci się to wiedzą zbędną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 05.03.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Eniu chyba buduje fiacika bo ani to mercedes ani francuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.03.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Wiesz Sobieradku, to jest jakos tak (przynajmniej w moim przypadku) wlazałam na to forum jako przyslowiowa "ta_bula rasa" (czytaj "wyraz oczu wskazujacy na tęsknotę za rozumem" to cytat z klasyka ) wiedziałam tylko, że chcę wybudować dom- tylko to mnie interesowało ale im głębiej właziłamw w las, tym rzeczywiście więcej pytań pojawialo się w głowie. Pół roku temu nie wiedziałam, co to jest rekuperacja i GWC- teraz myślę, że damy ze Śmigiem radę "tymi rencami" zbudowć owe GWC i już wiem, że nie chcę wentylacji grawitacyjnej ( po lekturze postów na forum ćwiczyłam badania ciągów z gromnicą Myślałam naiwnie, że to wszystko jedno, co się obudowuje i nazywie kominkiem. Teraz wiem, że są wśród nich mercedesy, renówki (brr ...nie lubię francuskich samochodów i fiaciki 126. Dobrze, że komuś z wiedzą "na temat" chce się poświęcić swój czas. Mnóstwo wiedzy na forum jest za zupełną darmoszkę. A że nie cała, to się nie dziwię- zdobycie profesjonalnej wiedzy to dość kosztowny kaprys (i czasowy i finansowy). Może dlatego tak trudno o prawdziwych PROFESJONALISTÓW. Maestria w każdej dziedzinie powoduje u mnie odruch niemego podziwu Pozdrawiam Ś-ś Teoretycznie powinnam mieć tę wiedzę gdzieś- ale wychodzi mi, że warto wiedzieć. nawet jeśli w danym momencie wydaje Ci się to wiedzą zbędną. Że ja tez takiej baby wcześniej nie spotkałem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 05.03.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Mnie wychodzi, że to może być ferrari- jeśli się rozpędzi w długością kanałów akumulacyjnychczemu nie Francuz? nie widac tam gilotyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 05.03.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Że ja tez takiej baby wcześniej nie spotkałem .... wiem, wiem , chodzi Ci o ten "niemy podziw". Baba, ktora nie nadaje nad uchem to rzeczywiście skarb:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.03.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Może zadajesz niewłaściwe pytania . Może robisz to nieumiejętnie . A może pytasz nie tych których trzeba pytać. Ciebie pytałem niedawno, jak oceniasz wykonanie czapy moich kominów systemowych i... jakoś do tej pory nie doczekałem się odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.03.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Ciebie pytałem niedawno, jak oceniasz wykonanie czapy moich kominów systemowych i... jakoś do tej pory nie doczekałem się odpowiedzi No to dawaj jeszcze raz , widocznie umknęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 05.03.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 To był fajny wątek o kominach a zrobił się kolejny jak jeden z wielu wątek o kominkach. Szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.03.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 To był fajny wątek o kominach a zrobił się kolejny jak jeden z wielu wątek o kominkach. Szkoda. Wiesz ,masz rację ,wyjaśnię Ci dlaczego tak się stało. Próbowałem kol. Śmigalską "spuścić" na kominki ,ale się nie dała Wymieniliśmy na priv uwagi i argumentacja była ok. .Skoro pytała o komin i o kominek , chciała to mieć w jednym wątku. W tym czasie na kominkach zadyma była , wiec i ja wolałem w ukryciu pogadać .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.03.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 (edytowane) No to dawaj jeszcze raz , widocznie umknęło Wątek p.t.: "Źle wykonany komin systemowy - jak naprawić" (Ściany, stropy, kominy, garaże - str.3) Edytowane 5 Marca 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 05.03.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Próbowałem kol. Śmigalską "spuścić" na kominki ,ale się nie dała Wesoła ta emerytura:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 06.03.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 To był fajny wątek o kominach a zrobił się kolejny jak jeden z wielu wątek o kominkach. Szkoda. Śmigalska bije się w swoją wątłą pierś ( 3 razy powtarzając mea culpa) Wybacz fenix2, przepraszam za zamieszanie, ale wlazłam tu jako surówka zupełna. Nie wiedziałam , z której strony ugryźć te kominy i kominki. Już nie będę zakłócała tematu wiodącego i prowadziła go na manowce. PS. Osobiście wolę lekarza, który patrzy na mnie całościowo, a nie jako zbiór odrębnych narządów. Przyjmuje do wiadomości, że inni mogą to widziec inaczej. Jeszcze raz przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.03.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Śmigalska bije się w swoją wątłą pierś ( 3 razy powtarzając mea culpa) Wybacz fenix2, przepraszam za zamieszanie, ale wlazłam tu jako surówka zupełna. Nie wiedziałam , z której strony ugryźć te kominy i kominki. Już nie będę zakłócała tematu wiodącego i prowadziła go na manowce. PS. Osobiście wolę lekarza, który patrzy na mnie całościowo, a nie jako zbiór odrębnych narządów. Przyjmuje do wiadomości, że inni mogą to widziec inaczej. Jeszcze raz przepraszam Feniks chce cie po prostu poderwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.03.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 (edytowane) Śmigalska bije się w swoją wątłą pierś ( 3 razy powtarzając mea culpa) Wybacz fenix2, przepraszam za zamieszanie, ale wlazłam tu jako surówka zupełna. Nie wiedziałam , z której strony ugryźć te kominy i kominki. Już nie będę zakłócała tematu wiodącego i prowadziła go na manowce. PS. Osobiście wolę lekarza, który patrzy na mnie całościowo, a nie jako zbiór odrębnych narządów. Przyjmuje do wiadomości, że inni mogą to widziec inaczej. Jeszcze raz przepraszam Przeprosiny przyjęte. Feniks chce cie po prostu poderwać To fajnie. P.S. Po prostu potem ciężko jest przebrnąć przez takie wątki olbrzymy (o wszystkim i o niczym) i wyłuskać z nich właściwe informację. Edytowane 6 Marca 2011 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.03.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 przesuwam do przodu na Łyk-end .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 22.03.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Podpowiedzcie mi proszę, jaki komin będzie zajmować mniej miejsca w pomieszczeniu? W planie był komin systemowy, dostawiony do ściany nośnej o grubości 25cm (wewnętrzna). Ale tak się zastanawiam, że może murowany będzie mniej wystawał, bo będzie można go wmurować w ścianę (wiem że są osoby, które wstawiały systemowe też w nośną, ale mój projektant mówi "nie" ) ? Komin ma mieć dwa kanały spalinowe (jeden do kominka z pw, drugi na przyszłość do ewentualnego kotła gazowego) i dwa wentylacyjne. Systemowe mają ok 36-40 cm głębokości. A murowane? Niech mnie ktoś oświeci, bo już jestem kompletnie skołowana, a czasu na styk, tyle aby zdążyć do transportu pustaków domówić cegieł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 22.03.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Wymiary kom. murowanego są wielokrotnością szerokości cegły, która wynosi 12 cm plus 1 cm na spoinę. Pozwala to na utworzenie kanałów o przekroju 14x14 cm, 14x27 cm lub 27x27 cm, najmniejsza szerokość zewnętrzna komina wynosi 38 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.03.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Podpowiedzcie mi proszę, jaki komin będzie zajmować mniej miejsca w pomieszczeniu? W planie był komin systemowy, dostawiony do ściany nośnej o grubości 25cm (wewnętrzna). Ale tak się zastanawiam, że może murowany będzie mniej wystawał, bo będzie można go wmurować w ścianę (wiem że są osoby, które wstawiały systemowe też w nośną, ale mój projektant mówi "nie" ) ? Komin ma mieć dwa kanały spalinowe (jeden do kominka z pw, drugi na przyszłość do ewentualnego kotła gazowego) i dwa wentylacyjne. Systemowe mają ok 36-40 cm głębokości. A murowane? Niech mnie ktoś oświeci, bo już jestem kompletnie skołowana, a czasu na styk, tyle aby zdążyć do transportu pustaków domówić cegieł Projektanci niekoniecznie muszą się znać na ......projektowaniu . Pogadaj z wykonawcą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.03.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) (wiem że są osoby, które wstawiały systemowe też w nośną, ale mój projektant mówi "nie" ) ? Niech mnie ktoś oświeci, bo już jestem kompletnie skołowana, Ja też miałem perypetie ze swoim projektantem. O nowoczesnych kominach w ogóle nie miał pojęcia i do projektu wstawił mi zwykłe kominy z cegły. W rezultacie musiałem przejść przyspieszony kurs (wtedy też zostałem "sobieradkiem"), a projektant "zgodził się" (łaskawie) na systemowe przystawione do ścian. Problem w tym, że projektant ma prawa autorskie i bez jego zgody nie możesz nic zrobić. Możesz jedynie ... zmienić projektanta lub tak go "omotać", aby twoje pomysły uznał za ...swoje Edytowane 22 Marca 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts