eniu 12.04.2011 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 A tak swoją drogą, to ja mam kominek własnej, że tak powiem produkcji. Rura poszła do dołu, a tak już wszystko samemu docinając bloczki bk. Całkiem fajna zabawa Komin z bloczków bk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.04.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Hehe komin nie, to by była abstrakcja. Pomimo całej fajnosci bk, na komin jednak się nie nadaje. Mam na myśli kominek, tylko nie wiem czemu w temacie o kominach. Jakoś tak z rozpędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy lodz 05.05.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 wieeeem - pytanie w stylu co lepsze adidas czy nike - BK czy Porotherm ale qrcze duza róznica w cenie międzyschiedlejem (30 lat gw.)za 3600 a np Leierem za 2700 (20 lat gw.) lubczeskim za 2700 tez z 30 letnią gw. co wybrac? jakie macie doświadczenia z tymi firmami?? wiem że pewno schiedel będzie naj... ale może ktoś ma coś tańszego i jest zadowolony bo przy 2 kominach 2 tysie w kieszeni a to nie mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.05.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 wieeeem - pytanie w stylu co lepsze adidas czy nike - BK czy Porotherm ale qrcze duza róznica w cenie między schiedlejem (30 lat gw.)za 3600 a np Leierem za 2700 (20 lat gw.) lub czeskim za 2700 tez z 30 letnią gw. co wybrac? jakie macie doświadczenia z tymi firmami?? wiem że pewno schiedel będzie naj... ale może ktoś ma coś tańszego i jest zadowolony bo przy 2 kominach 2 tysie w kieszeni a to nie mało Do kotła kupuj tańszy. Do kominka , sprawa się komplikuje ,bo nawet Schiedel nie daje rady , jak będziesz ostro palił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 05.05.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Do kotła kupuj tańszy. Do kominka , sprawa się komplikuje ,bo nawet Schiedel nie daje rady , jak będziesz ostro palił. a co się z nim dzieje? Co rozumiesz poprzez określenie "ostre palenie" czy chodzi o jednorazową akcję czy to wychodzi z czasem? Czy na przykład palenie w zimie "kozą" może go uszkodzić jakoś? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy lodz 05.05.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 a co się z nim dzieje? Co rozumiesz poprzez określenie "ostre palenie" czy chodzi o jednorazową akcję czy to wychodzi z czasem? przede wszystkim tu chodzi o ochronę ceramiki która jest wewnątrz komina najczęstsze błędy montażu/ użytkowania ( podane przez przedstawiciela Schiedla): - punktowe rozgrzanie może spowodować pękniecie - ale nie wiem jak można do tego doprowadzić bo przecież w kominku się pali albo nie?!?! jeszcze nie widziałem żeby ktoś z termometrem przy kominku siedział i kontrolował temperaturę - przymurowanie ceramiki do pustaka - ceramika zależnie od temperatury zwiększa albo zmniejsza swą objętość a jak zostanie pkt. przymurowana to w tym miejscu może pęknąć ( ale nie wiem jak można tak zrobić w kominie w którym między ceramiką a pustakiem jest wełna ?!?!?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.05.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 a co się z nim dzieje? Co rozumiesz poprzez określenie "ostre palenie" czy chodzi o jednorazową akcję czy to wychodzi z czasem? Czy na przykład palenie w zimie "kozą" może go uszkodzić jakoś? pozdr Sporo ludzi pali tak że rura czerwienieje . To znak ,że temperatura w komine jest przekroczona o 300 stopni. Jeśli to koza którą podłącza się rurą fi 130 lub fi 150 mm ,a rura w kominie ma fi 200, nie powinno nic się wydarzyć. Następuje spore rozprężenie gazów i temperatura nagle spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.05.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 przede wszystkim tu chodzi o ochronę ceramiki która jest wewnątrz komina najczęstsze błędy montażu/ użytkowania ( podane przez przedstawiciela Schiedla): - punktowe rozgrzanie może spowodować pękniecie - ale nie wiem jak można do tego doprowadzić bo przecież w kominku się pali albo nie?!?! jeszcze nie widziałem żeby ktoś z termometrem przy kominku siedział i kontrolował temperaturę - przymurowanie ceramiki do pustaka - ceramika zależnie od temperatury zwiększa albo zmniejsza swą objętość a jak zostanie pkt. przymurowana to w tym miejscu może pęknąć ( ale nie wiem jak można tak zrobić w kominie w którym między ceramiką a pustakiem jest wełna ?!?!?) Są tacy co siedzą i mierzą Przymurowanie ceramiki do pustaka najczęściej następuje na przyłączu (trójniku). Czyli w miejscu najbardziej newralgicznym komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 06.05.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Jeśli to koza którą podłącza się rurą fi 130 lub fi 150 mm ,a rura w kominie ma fi 200, nie powinno nic się wydarzyć. Następuje spore rozprężenie gazów i temperatura nagle spada. Czy to też jakiś wentyl bezpieczeństwa? Czy nagłe spadki temperatur nie niosą ryzyka niekorzystnych procesów dla wkładu stalowego w kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 06.05.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Przymurowanie ceramiki do pustaka najczęściej następuje na przyłączu (trójniku). Widziałem także "dzieła" murarzy polegające na przymurowaniu wkładu ceramicznego do betonowej czapy na wylocie komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy lodz 06.05.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 ale qrcze duza róznica w cenie między schiedlejem (30 lat gw.)za 3600 a np Leierem za 2700 (20 lat gw.) lub czeskim za 2700 tez z 30 letnią gw. qrcze Pani przez telefon podał mi cene wyssaną chyba z palca!?!?!? pojechałem do hurtowni a tam oferta na 3999 bez wentylacji!!! więc róznica nie 900 a 1300zł :(:( chyba nie bedzie "sietleja":( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 06.05.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Sporo ludzi pali tak że rura czerwienieje . To znak ,że temperatura w komine jest przekroczona o 300 stopni. Jeśli to koza którą podłącza się rurą fi 130 lub fi 150 mm ,a rura w kominie ma fi 200, nie powinno nic się wydarzyć. Następuje spore rozprężenie gazów i temperatura nagle spada. dzięki za info dobrze wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.05.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Widziałem także "dzieła" murarzy polegające na przymurowaniu wkładu ceramicznego do betonowej czapy na wylocie komina Uważam ,ze jedną z fajniejszych "kuch" były kołki od ocieplenia w prawie każdej rurze komina systemowego. Chłopaki mówili ,że im się strasznie ciężko w tym miejscu wierciło ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 07.05.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Uważam ,ze jedną z fajniejszych "kuch" były kołki od ocieplenia w prawie każdej rurze komina systemowego. Chłopaki mówili ,że im się strasznie ciężko w tym miejscu wierciło ! Ciekawe, do czego im było potrzebne to kołkowanie rur ceramicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts