robus75 13.01.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Witam wszystkich. Być może już taki temat był ale jakoś nie znalazłem go Powiedzcie mi czy więźbę dachowa kupować teraz (jak zalecił mi człowiek który będzie ja robił) czy przed samym położeniem na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 13.01.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Lepiej wcześnie przeschnie to później nie będzie się skręcać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus75 13.01.2009 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 czyli kupować nawet teraz? a jakiś sposób na przechowanie żeby się nie pogięła w trakcie składowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus75 13.01.2009 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 no to już teraz nie wiem kiedy kupować czy teraz i składować czy zaraz przed rozpoczęciem prac na dachu. możne jeszcze jakieś propozycje od innych forumowiczów? albo jakieś konkrety dlaczego kupić teraz lub przed montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 13.01.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Witam wszystkich. Być może już taki temat był ale jakoś nie znalazłem go Powiedzcie mi czy więźbę dachowa kupować teraz (jak zalecił mi człowiek który będzie ja robił) czy przed samym położeniem na dachu? Drzewo z lasu wycinane było w połowie października. W połowie stycznia była gotowa więźba. Przez około 2 miesiące miałem czas na impregnację ( sam z Ojcem ). Nic nie poskręcane, mówi się, że drzewo powinno mokre iść na dach, tam skręcone / zbite nie dostaje "własnych" skrętów No, przynajmniej to jedna ze szkół I podobno impregnacja mokrego jest "właściwsza" ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus75 13.01.2009 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Co forumowicz to inna szkoła Tylko która jest najwłaściwsza? Boje sie tylko tego żeby mi się z ta więźba coś do września nie podziało. A majster który ma ja montować mówi ze lepiej teraz kupić bo drzewo ma najmniej soków i lepiej mu się robi suchym drzewem. A jak mi się co do września podzieje z ta więźbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 13.01.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 najpierw to trzeba zamówić bo od ręki to nie kupisz, no chyba że chcesz przepłacić,w niektórych tartakach czeka cię nawet trzy miesiące, zaklep sobie termin na dwa miesiąc przed budową dachu, poukładasz na przekładkach, wiaterek sobie ją owieje i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus75 14.01.2009 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 dzieki wam wszystkim za wskazowki. a nie podzieje sie nic z krokwiami w czasie skladowania? Tzn. nie powykrecaja sie nadmiernie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 14.01.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Ja kupiłem drzewo z lasu w styczniu 2008.Od razu zawiozłem je do tartaku i tam pocięli mi je na konkretne wymiary jakie potrzebowałem na więźbę. Cała konstrukcja była składowana do października 2008.Drzewo było wyschnięte i to co miało powykręcać to powykręcało ( u mnie wykręciło jedną krokwie). No i najważniejsze jest to dużo tańszy interes niż prosto z tartaku no i pewne drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 14.01.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Gdybym jeszcze raz zamawiał drewno na więźbe to maks 2 tygodnie przed ułożeniem na dachu. W moim przypadku zamówiłem drewno na koniec kwietnia, a miało iść na dach w czerwcu. Z różnych przyczyn więźba stanęła w połowie sierpnia. Przez te prawie 4 miesiące sporo krokwi, a także słupów nieźle się poskręcało, choć wszystko było ułożone przez ten czas na przekładkach. Faktem jest, że miałem dobrego cieśle i sobie z tym poradził, choć co się namarudził to jego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 14.01.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Zdecydowana większość budujących kupuje drewno świeże i nie narzeka. Teoretycznie lepiej mieć przesuszone, ale jak mogłeś doczytać grozi to powykręcaniem i jest to bardzo realna groźba.Wybrać musisz sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 14.01.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Ja kupiłem drzewo z lasu w styczniu 2008. Od razu zawiozłem je do tartaku i tam pocięli mi je na konkretne wymiary jakie potrzebowałem na więźbę. Cała konstrukcja była składowana do października 2008. Drzewo było wyschnięte i to co miało powykręcać to powykręcało ( u mnie wykręciło jedną krokwie). No i najważniejsze jest to dużo tańszy interes niż prosto z tartaku no i pewne drzewo. Ja podobnie. Drzewo z zimowego cięcia jest znacznie lepsze.Ma mniej wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 14.01.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 U mnie drewno pociete lezalo cala jesien, zime az do poznego lata. Bylo super. Zeby sie nie skrecalo, wystarczy zrobic porzadne przekladki i nimi pozbijac wszystkie pociete elementy. Tak skladowane drewno nie ma szans pokrecic sie tak, by nie nadawalo sie do uzytku. A tak miedzy Bogiem a prawda - dobry ciesla "wystruga" dach ze wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 14.01.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Chce przypomnieć, że to wszystko prawda, jak masz NA PEWNO pewność, ze nic nie będziesz kombinował przy projekcie na wysokości dachu. Czasami później inwestor życzy sobie (albo mu doradzą) podniesienie ścianki kolankowej i więźba robi sie za kusa. Mi tez tak doradzali i musze przyznac, że musiałam bronić swego zdania (siłom i godnościom) i ratować projekt przed zmianami. Dlatego więźba przygotowana w marcu przeleżała sobie do października, poprzekładana i równiutka, nic sie jej nie stało i na koniec .....pasowała. Czego i tobie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus75 14.01.2009 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Dzieki. Pewnie kupie niebawem i polezy do jesieni. A jaki wplyw na wymiary więźby ma podniesienie scianki kolankowej o jeden pustak? Bedzie roznica w wymiarach miedzy tym co jest w projekcie a tym co pozniej bedzie na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.01.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 najpierw to trzeba zamówić bo od ręki to nie kupisz, no chyba że chcesz przepłacić, w niektórych tartakach czeka cię nawet trzy miesiące, zaklep sobie termin na dwa miesiąc przed budową dachu, poukładasz na przekładkach, wiaterek sobie ją owieje i będzie ok Jeju, gdzie sie czeka 3 miechy na więźbę I czy 700 zł to przepłacanie ?? (z impregnacją ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwyra 14.01.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 osobiście polecam kupić drzewo póżną zimą,jest wtedy najwartościowsze i na to nie ma bata,poleży 2 miechy i można zaimpregnować bo wtedy nie jest ani za mokre ani za suche,składować jedno na drugim na przekładkach i nic nie powinno się stać z sosną,świerk jest lepszym materiałem ale bardziej się wykręca a tak ogóle to podobno masa świerka idzie z gór bo tam czyszczą,podobno zarobaczone i usycha. Ale to tylko moje skromne zdanie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 14.01.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Miałem więźbe wykonaną z "mokrego" drewna. Pięć lat mieszkam i nic się nie poskręcało. Wręcz przeciwnie , po trzech latach (dzięki informacji pozyskanych na tym forum) musiałem podokręcać wszystkie nakrętki w więźbie bo tak wyschła, że je można było palcami odkręcać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.01.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Dzieki. Pewnie kupie niebawem i polezy do jesieni. A jaki wplyw na wymiary więźby ma podniesienie scianki kolankowej o jeden pustak? Bedzie roznica w wymiarach miedzy tym co jest w projekcie a tym co pozniej bedzie na dachu? Ma wpływ. Popatrz na projekt. Pierwszy i oczywisty wpływ, to że kapelusik będzie wyżej. Czyli bardziej "na czubku głowy", czasem nieładnie wygląda. Wtedy najlepiej przedłużyć ktokwie, robi się większy okap i kapelusik "nasuwa się na czoło" Drugi i nie każdego dotyczy, to wszelkie wykusze i ryzality. Podniesiony a nie przedłużony dach może np nie zamknąć wykusza... To już wynika ze specyfiki projektu, obejrzyj go sobie pod tym kątem. Można też podnieść ściankę i spłaszczyć dach. Wtedy kąt się zmienia, nie zawsze wolno to robic (WZ)... Rusz wyobraźnię A i radziłabym zamówić trochę dłuższe krokwie, niż w projekcie. Jak nie będzie potrzeba, to dekarz urznie. Sztukować gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 14.01.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 osobiście polecam kupić drzewo póżną zimą,jest wtedy najwartościowsze i na to nie ma bata,poleży 2 miechy i można zaimpregnować bo wtedy nie jest ani za mokre ani za suche,składować jedno na drugim na przekładkach i nic nie powinno się stać z sosną,świerk jest lepszym materiałem ale bardziej się wykręca a tak ogóle to podobno masa świerka idzie z gór bo tam czyszczą,podobno zarobaczone i usycha. Ale to tylko moje skromne zdanie Pozdrawiam. ja miałem zamówioną więźbę w kwietniu dostarczoną na budowę w czerwcu, leżało jedno na drugim bez przekładek w poziomie na słońcu, deszczu do sierpnia i nie stało się nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts