Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to juz jestem zdecydowany ze teraz zamowie wiezbe i niech lezy do poznego lata. A jeszcze powiedzcie mi kiedy impregnowac? Zlecic to ciesli jak juz bedzie na dachu czy samemu wczesniej? A jesli wczesniej to jaki czas ma uplynac od przywiezienia wiezby na budowe?
  • Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jak zaimpregnujesz mokrą, to będzie to raczej impregnacja powierzchowna - drzewo za dużo nie wypije, bo i tak jest mokre. Ja bym poczekał, aż wyschnie, ale jeszcze przed zamontowaniem na dachy, bo później będzie trudno
Nie musisz czekać do ostatniego dnia. Tylko odpowiednio poukładaj drewno z przekładkami, aby był przewiew. Do impregnacji możesz wykopac długi rów (wannę) o długości większej niż krokwie, 60 -70 cm szerokości i głębokości 50 cm. Rów wykładasz folią budowlaną, najlepiej 2 razy (jakby gdzieś się przedziurawiła) wlewasz impregnat i moczysz drewno. Niech sobie trochę poleży i popije. Możesz również drewno zawieźć do pobliskiego tartaku i tam zaimpregnować.
A nie mozna pedzlem ipregnowac? Np ze dwa razy pomalowac. Nie mam pojecia o impregnowaniu i dlatego pytam

Można, ale efekt teoretycznie będzie gorszy. jeśli jednak porównasz to do efektu zaimpregnowania zanurzeniowego w tartaku to nie koniecznie będzie gorzej pędzlem.

można też nalać płynu do spryskiwacza ogrodowego i pryskać, ale efekt też chyba jak przy pędzlu. Najlepiej chyba zanyrzyć i niech drewno pije ile wlezie. No chyba, że impregnacja ciśnieniowa w jakimś tartaku.
Aha, ważne też żeby na drewnie nie było żadnej kory, a niektóre tartaki tak tną, że na krawędziach trochę jej zostaje.

ja zamawiałem impregnację ciśnieniowo i nie żałuję jak cieli cieśle drewno to widać około 2-3 cm impregnat wgłąb krokwi. :wink:

ja zamawiałem impregnację ciśnieniowo i nie żałuję jak cieli cieśle drewno to widać około 2-3 cm impregnat wgłąb krokwi. :wink:

Rozumiem, że widziałes na 2-3 cm kolor, ale czy to impregnat to tego nikt nie wie :wink:

A sa jakies impregnaty niekolorowe? Bede chcial tak zrobic podbitke zeby bylo widac krokwie.Wiec zielony ani inny kolor nir wchodzi w rachube. A moze jakis impregnat mozecie mi polecic?
oczywiście że są, kolory są po to żebyś wiedział, że zostało zaimpregnowane. Kupując impregnat w granulkach do rozrobienia z wodą, masz dołączoną saszetkę z kolorem. Są też gotowe impregnaty w płynie bezbarwne. Przejdź się do jakiegoś markety budowlanego i popatrz.
Moja dzisiaj przyjechała - jest zieleniutka jak trawa na wiosnę :D
To bedzie czopuch tak jak u mnie. A moze masz jakies wskazowki co do skladowania tej wiezby? Kupowales juz zaimpregnowana? I skoro nic nie piszesz to podczas skladowania ci sie chyba nie "powykrecala" :D
A kiedy Malka bedzie Twoja więźba robiona? Mozesz sie pochwalic ile zaplaciles za ta więźbe? Jak mozesz to podaj cene z impregnacja i bez.

Mam nadzieję,że więźbę położą w przyszłym tygodniu :D

Kupowałam impregnowaną zanurzeniowo po 700 zł m3, nie wiem ile kosztuje bez impregnacji , wiedziałam, że dach będzie robiony zimą i jakoś nie chciało mi się babrać z impregnowaniem "domowymi sposobami".