Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BENEDYKT 5 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Witam! Czy ktoś jest zainteresowany tym projektem?

Przejrzałam już setki projektów i nie mogę się zdecydować.

Mamy działkę wąską ale odwrotnie niż wszyscy ; szeroką i płytką, ciężko jest coś sensownego i praktycznego w użytkowaniu znależć, w większości są domy w kwadracie.

Proszę o opinie i kontakt osoby budujące wszelkie Benedykty.

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt5/index.php

• 4 weeks później...

Witam Cię agnie-cha,

Ja marzę o Benedykcie juz od kilku lat - mozna powiedziec ze zakochalam sie w nim od pierwszego wejrzenia :). Najpierw brałam pod uwagę tylko II ale teraz zastanawiałam się nad V i w rezultacie chyba zdecydujemy się na II wykorzystując niektóre elementy z V.

Z czasem dostrzega sie pewne mankamenty :).

Mamy nadzieję zacząc w tym roku lub na przyszlą wiosnę. Na razie musimy uporac sie z działką. Napisz gdzie i kiedy planujecie budowe. Chętnie bede sledzic twoją budowe jesli zdecydujesz sie na Benedykta. My mamy działkę w okolicach Częstochowy.

Interesuje mnie jak wygląda sprawa tych wszystkich przeróbek bo sama nie wiem czy kupic projekt standardowy + zmiany czy zamówic indywidualny. Napisałam w tej sprawie do Dagne bo ona tez sporo pozmieniała. Podoba mi sie bardzo Benio Renaty.S przejrzałam całą galerię i chyba wszystkie fora.

Pozdrawiam Cie i wszystkich Benkowielbicieli.

Oglądałam projekty z arexu Anetę dardurdki i Anne V. Bardzo Ładne okazałe domy ale jak dla mnie zbyt wykwintne - troche w stylu rokoko ja wole proste modernistyczne. Benedykt jest w stylu dworkowym ale z taką nutą nowoczesności co mi się bardzo podoba. Wydaje mi się prosty i chyba tańszy w budowie. Ale to ma być Twój dom więc ty musisz zdecydować.

Witam! Właśnie odnośnie tych mankamentów ............... dlatego nie mogę się zdecydować , trudna sprawa , najbardziej doprowadza mnie do rozstroju nerwowego taka sprawa w większości ciekawszych projektów, mianowicie : np. pow holu 14m kw. kuchnia 9m kw , 4 garderoby w domu a spiżarki lub schowka jakowegoś 0! jak tu mieszkać?

gdzie schować te wszystkie duperele potrzebne raz na jakiś czas?

oglądam te projekty i nie mam pojęcia co wybrać mam ostatni tydzień na podjęcie decyzji.

w projektach arexu (anna) nie podobają mi się te dachy z tymi daszkami , w środku są super.

• 2 weeks później...

niestety nie zdecydowaliśmy jeszcze czy to będzie benedykt w grę wchodzi jeszcze edyta z mg .

trochę przeszkadzają mi te korytarzyki w beniu i w wersji z piwnicą kuchnia ma 10 m kw. :x trochę mało ponieważ kuchnia u mnie ma być zamknięta ew drzwi rozsuwane i ma być w niej stół do codziennego zjadania czegoś.

zastanawiam się jeszcze nad projektem aps 89 z archiprojektu tam mi się bardzo podoba parter z wydzieloną jadalnią .

i tak to na dziś wygląda jesteśmy w punkcie wyjścia a zegar cyka :evil:

A my chyba nie wystartujemy na wiosne :(. Mamy kłopot z działką, bo jest rolna w MPZP i złożyłam wniosek o zmianę, ale Gmina nie zamierza na razie zmieniać planu i tu klops.... bo czuje ze to potrwa zanim zdołamy cos załatwic :(. Tym bardziej, ze nie ma nas w kraju. Ale wracamy w czerwcu i wezmiemy sie ostro do roboty.

Co do projektu to chyba zdecydujemy sie na V, ale ja chciałam troszkę pozmieniac: oczywiście powiększyć salon kosztem gabinetu i wydłużając ściankę tarasową (chcę zmienić proporcje tarasu, zmniejszając jednoczesnie jadalnie). Druga poważna zmiana to wykorzystanie klatki schodowej na kotłownię, a schody chcę zrobić na wprost wejścia likwidując jedną z tych ścianek dzielących korytarz. Góra podoba mi się z II, tylko ta ścianka miedzy oknami od frontu... coś mi moze architekt poradzi.

Pomieszczenia przy garażu chcemy połączyć i wykorzystać na gospodarcze - zamiast 1 okna - drzwi do ogrodu.

Mam nadzieję ze dość obrazowo to opisałam.

• 2 weeks później...

witam Cię misia-k moim zdaniem ta ścianka między pokojami jest jak najbardziej ok widziałam dom na żywo i to mi się podoba od środka

to fajnie wygląda i jest jasno .

mnie najbardziej mierzi ta kucheneczka(trudno nazwać kuchnią pom. 10 m kw) nie można zrobić zamkniętej a taka być musi i już.

rozważamy edytę lub benia .............................

pozdrawiam

witajcie,

ja rowniez mam podobny problem z wyborem projektu, podobaja nam sie projekty arex-u ale chyba sie zdecydujemy na lk-projekt nr 248

http://www.lk-projekt.pl/?p0=38&o=790#rzuty_

z tym ze my powiekszymy garaz na dwa stanowiska i moze poszerzymy o dwa metry, coda nam wieksz powierzchnie uzytkowa, no i przeniesiemy gdzies na "bok" klatke schodowa.

Pozdrawiam Asia

Moim zdaniem w proj lk 248 za mała kuchnia .

projekty arexu są super , mieliśmy budować Annę VI ale te lukarenki dają mało światła , żeby ten domek przykryć takim dachem np jak w benedykcie.....

widziałam na żywo Annę Marię IV prezentuje się extra.

my rozważamy bardzo poważnie APS119+2G a Archiprojektu bo trochę mniejszy ,a działkę mamy nie za szeroką.

wybór odbędzie się najprawdopodobniej drogą losowania

życzę dodrego wyboru

Wszystkie projekty sa super ale maja zawsze jakies ale :x

co do lk 248 kuchnie mozna powiekszyc kosztem wc i spizarki bedzie ok 12m, na parterze jest juz lazienka a spizarke bede miala w piwnicy bo mamy zamiar czesciwo podpiwniczyc domek(jaki bysmy nie wybrali), tak ok 30m2 na kotłownie i spizarnie własnie.Wiecej zmian byłoby na poddaszu.

W projektach arexa nie podoba mi sie usytuowanie kuchni centralnie na wprost otwartej na salon, wszystkie zapachy beda w salonie.

W APS119 salon z jadalnia ma 37m2, dla mnie to za mało, w lk 248 sam salon ma 34m2 a jadalnia 11m2.

Takze ciezki wybór przed nami, bo w sumie domek musi byc i ładny i funkcjonalny. Serdecznie pozdrawiam. Asia

Widzę , że zgadzamy się w kwestii piwnicy my też będziemy podpiwniczać co by to nie było , kuchnię też będę miała zamkniętą ze względu m.in. na zapachy. wybierzemy jednak chyba benedykta w wersji C niczy się nie różni od ben V jedynie tym, że nie ma słupów w pomieszczeniu nad garażem a tam ma być jakieś domowe centrum rozrywki typu stół do ping ponga dla chłopaków itp.

co sądzisz o benedykcie?

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt5/index.php

w benedykcjie podoba mi sie rozmieszczenie pomieszczen na poddaszu, wielki plus za łazienke oddzielna dla rodzicow i pralnie( bo nie wyobrazam sobie latania po schodach z praniem na parter), z tym ze benedykt jest troszke za duzy dla nas, chociaz z pomieszczeniami to w sumie prawie idealnie. No i z zewnatrz piekny. Pozdrawiam

A my chyba nie wystartujemy na wiosne :(. Mamy kłopot z działką, bo jest rolna w MPZP i złożyłam wniosek o zmianę, ale Gmina nie zamierza na razie zmieniać planu i tu klops.... bo czuje ze to potrwa zanim zdołamy cos załatwic :(. Tym bardziej, ze nie ma nas w kraju. Ale wracamy w czerwcu i wezmiemy sie ostro do roboty.

Co do projektu to chyba zdecydujemy sie na V, ale ja chciałam troszkę pozmieniac: oczywiście powiększyć salon kosztem gabinetu i wydłużając ściankę tarasową (chcę zmienić proporcje tarasu, zmniejszając jednoczesnie jadalnie). Druga poważna zmiana to wykorzystanie klatki schodowej na kotłownię, a schody chcę zrobić na wprost wejścia likwidując jedną z tych ścianek dzielących korytarz. Góra podoba mi się z II, tylko ta ścianka miedzy oknami od frontu... coś mi moze architekt poradzi.

Pomieszczenia przy garażu chcemy połączyć i wykorzystać na gospodarcze - zamiast 1 okna - drzwi do ogrodu.

Mam nadzieję ze dość obrazowo to opisałam.

jakie zmianny będziecie poczyniać w projekcie?

i jak tam działka już budowlana?

pozdrawiam.