josek 26.10.2003 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Temat jw powinien byc na czasie. Poszukuje zatem informacji (najlepiej od użytkownikow) jak im sie takowe grzanie sprawdza i jakie poniesli koszty przy tej inwestycji. Jesli odezwą sie tez wykonawcy - bede wdzieczny za wymiane informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 26.10.2003 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Tu powinieneś znaleść sporo interesujących informacji:http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2328&highlight=pompa+ciep Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josek 27.10.2003 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Dzieki Ci gaga2, aktualnie zapoznaje sie z calym tym materialem, jak narazie nic ciekawego z tego nie wynika. Czekam, moze odezwie sie jakis uzytkownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 27.10.2003 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 wszystko jest dobrze do pierwszej awarii sprężarki za 6500 tyś / po 5-6 latach najpóźniej /i wtedy cała oszczędność bierze szlak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josek 27.10.2003 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Rosse, a skad u Ciebie taki pesymizm? Oszczednosci to ja juz za wiele nie postrzegam, chyba zeby polaczyc to z poborem wod glebinowych to efekt sumaryczny moze byc dodatni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josek 27.10.2003 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Na wczesniejszym forum (z 2002 r) jakie zapodal mi gaga doczytalem sie, ze miesieczny koszt energi to 550 PLn. To duzo i raczej mnie nie zapala do takiego rozwiazania bo faktycznie gazowe (nawet propan) jest tanisze a ilez problemow mniej. Inwestowanie i w jedno i drugie rozwiazanie to mija sie calkowicie z sensem (grzanie podlogowe z pompy na parterze i grzejnikowe na pietrze) Sadze, ze zdecydowanie lepiej jest zakupic piec z podwojnym obiegiem i miec plytki na parterze cieplo na pietrze. Co o tym myslicie przyjaciele FORUM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 28.10.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 ów pesymizm bierze się z doświadczenia pracuję przy eksploatacji pomp cieplnych i innych nowinek - z czystym sumieniem namawiał bym Was na kolektory słoneczne / bardzo dobre i o$zczędne rozwiązanie /, kotły kondensacyjne, of cours wkłady kominkowe - ALE NIE NA POMPY CIEPŁA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josek 30.10.2003 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 dzieki Rosse, powiedz tylko czy mam rozumiec, ze serwisujesz te uklady czy tez sprzedajesz a moze jestes przedstawicielem handlowym firm rozprowadzajacych solary?Popatrz co sie dzieje na forum "mam pytanie czy ma ktos w domu ogrzewanie z pompa ciepla" studiuje juz te strony pare dni ale Ciebie tam chyba nie widzialem. Rozwin swoja mysl nieco mocniej, prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2003 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 powiedziałem przy EKSPLOATACJI co oznacza dokładnie eksploatację szweckiej mysli technicznej pomp cieplnych, kolektorów słonecznych Hewalex, kotłow gazowych, poza tym projektuję instalacje sanitarne - z czego najczęściej wentylację. Pracuję w Spółdzielni mieszkaniowej i byliśmy pionierami w ogrzewaniu budynków mieszkalnych pompami ciepła. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 31.10.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 ów pesymizm bierze się z doświadczenia pracuję przy eksploatacji pomp cieplnych i innych nowinek - z czystym sumieniem namawiał bym Was na kolektory słoneczne Nie mam zawodowo nic wspólnego z lodówkami jednak z doświadczenia mojego, moich znajomych , rodziny wynika że sprężarki w nich działają po 20 i więcej lat. W związku z tym nie wiem czy trzeba dać wiarę Twojemu doświadczeniu że podobne tylko większe sprężarki w pompach ciepła wytrzymują max 5-6 lat eksploatacji. Po co pisać bzdury i ludzi wprowadzać w błąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 to sobie zamontuj i wtedy się wypowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josek 31.10.2003 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Kp- ja wierze Roose, na wczesniejszym forum na ten temat jest wiele wypowiedzi co do klopotow z eksploatacja tego systemu. Nastwialem sie na wykorzystanie jako dolnego zrodla ciepla studni glebinowych z jednoczesnym poborem wody do spozycia i potrzeb gospodarczych, ale wyglada ze lepiej sie w to nie bawic ( jakosc wody nieznana i mozliwosc zablokowania studni zrzutowej przez tlenki mnie przeraza). Zapraszam na znacznie bogatsze strony http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2328 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts