Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompy cieplne w ogrzewaniu domow jednorodzinnych

josek

Recommended Posts

Na wczesniejszym forum (z 2002 r) jakie zapodal mi gaga doczytalem sie, ze miesieczny koszt energi to 550 PLn. To duzo i raczej mnie nie zapala do takiego rozwiazania bo faktycznie gazowe (nawet propan) jest tanisze a ilez problemow mniej. Inwestowanie i w jedno i drugie rozwiazanie to mija sie calkowicie z sensem (grzanie podlogowe z pompy na parterze i grzejnikowe na pietrze) Sadze, ze zdecydowanie lepiej jest zakupic piec z podwojnym obiegiem i miec plytki na parterze cieplo na pietrze. Co o tym myslicie przyjaciele FORUM.

dzieki Rosse, powiedz tylko czy mam rozumiec, ze serwisujesz te uklady czy tez sprzedajesz a moze jestes przedstawicielem handlowym firm rozprowadzajacych solary?

Popatrz co sie dzieje na forum "mam pytanie czy ma ktos w domu ogrzewanie z pompa ciepla" studiuje juz te strony pare dni ale Ciebie tam chyba nie widzialem. Rozwin swoja mysl nieco mocniej, prosze.

powiedziałem przy EKSPLOATACJI co oznacza dokładnie eksploatację :lol: szweckiej mysli technicznej pomp cieplnych, kolektorów słonecznych Hewalex, kotłow gazowych, poza tym projektuję instalacje sanitarne - z czego najczęściej wentylację.

Pracuję w Spółdzielni mieszkaniowej i byliśmy pionierami w ogrzewaniu budynków mieszkalnych pompami ciepła.

Pozdrowienia

ów pesymizm bierze się z doświadczenia :o

pracuję przy eksploatacji pomp cieplnych i innych nowinek - z czystym sumieniem namawiał bym Was na kolektory słoneczne :wink:

Nie mam zawodowo nic wspólnego z lodówkami jednak z doświadczenia mojego, moich znajomych , rodziny wynika że sprężarki w nich działają po 20 i więcej lat. W związku z tym nie wiem czy trzeba dać wiarę Twojemu doświadczeniu że podobne tylko większe sprężarki w pompach ciepła wytrzymują max 5-6 lat eksploatacji.

Po co pisać bzdury i ludzi wprowadzać w błąd ?

Kp- ja wierze Roose, na wczesniejszym forum na ten temat jest wiele wypowiedzi co do klopotow z eksploatacja tego systemu. Nastwialem sie na wykorzystanie jako dolnego zrodla ciepla studni glebinowych z jednoczesnym poborem wody do spozycia i potrzeb gospodarczych, ale wyglada ze lepiej sie w to nie bawic ( jakosc wody nieznana i mozliwosc zablokowania studni zrzutowej przez tlenki mnie przeraza). Zapraszam na znacznie bogatsze strony

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2328