Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

C.O. POMOCY JUZ NIE DAJE RADY !!

Recommended Posts

Piec Hef 25 Kw instalacja miedz, pompa obiegowa grundfos 20-60 na powrocie, w zeszłym roku grzała ale sprawdzałem tylko szczelnosć i na małej temp. Dom w trakcie wykanczania( mnie :) ). zasobnik na wode w tej chwili odciety na zaworze.

z pieca wychodza rury chyba 26-28 po czy trójnikiem zrobione 2 nitki

- pierwsza zasila góre ( 4 grz ) oraz 3 grzejniki na dole oraz petle podłogówki( 10m2 ) na RTL

- druga parter (4 grze), 1 grzejnik góra i petle podło (10m2)

na pierwszej petli 3 grzejniki pierwsze działają bez zarzutów ale one maja odejscie z tej głownej rury 26-28mm potem pozostałe grzejniki zasilane chyba sa rura 16 i nie działaja odpowiednio grzeja od połowy w góre

na drugiej petli jeszcze gorzej praktycznie zaden grzejnik nie działa prawidło ledwo grzeja tez raczej góra a do tego na dwóch powrót cieplejszy od zasilania ostatni grzejnik który jest na pietrze prawie nie grzeje

odpowietrzane byłu na zaworach przy grzejnikach tych zwykłych stosowanych fabrycznie grzejniki BRUGMAN wszystykie zasilane bocznie.

Powrót z pierwszej petli gdy wraca do pieca to jest ok tzn jest letni natomiast Powrót z drugiej pętli jest zimny ( sprawdzane przed trójnikiem )

Czyzby te dwie petle podłogówki ograniczały przepływ a moze cos innego

Prosze o pomoc

Dziekuje

ja też myslę , że porządnie zapowietrzone ... jeśli masz w skrzynkach-rozdzielnicach automatyczne odpowietrzniki to pokręć "piździkami" czy nie są zakręcone przypadkiem - powinny być odkręcone w połowie ...czasem lubia się też "zawiesić" i nie odpowietrzaja prawidłowo mimo tego, że z nazwy są "automatyczne" :wink: :lol: ...więc trza nimi czesem pokręcić (u mnie np. tak było)...potem sobie skontroluj na drugi dzień rano poziom wody w instalacji (coby Ci nie spadł poniżej 0,4)... jak mi sie instalacja odpowietrzyła po nocy to cisnienie mi spadło do 2 i pół :o - powietrze zeszło, woda opadła :wink:

kiedy już pokręcisz piździkami w rozdzielnicach odpowietrz też wszystkie grzejini na górze łacznie z łazienkowym :wink:

jeśli po porządnym odpowietrzeniu instalacja nie bedzie działać jak trza to napisz - wtedy trza szukać innych przyczyn :D

Piec Hef 25 Kw instalacja miedz, pompa obiegowa grundfos 20-60 na powrocie, w zeszłym roku grzała ale sprawdzałem tylko szczelnosć i na małej temp. Dom w trakcie wykanczania( mnie :) ). zasobnik na wode w tej chwili odciety na zaworze.

z pieca wychodza rury chyba 26-28 po czy trójnikiem zrobione 2 nitki

- pierwsza zasila góre ( 4 grz ) oraz 3 grzejniki na dole oraz petle podłogówki( 10m2 ) na RTL

- druga parter (4 grze), 1 grzejnik góra i petle podło (10m2)

na pierwszej petli 3 grzejniki pierwsze działają bez zarzutów ale one maja odejscie z tej głownej rury 26-28mm potem pozostałe grzejniki zasilane chyba sa rura 16 i nie działaja odpowiednio grzeja od połowy w góre

na drugiej petli jeszcze gorzej praktycznie zaden grzejnik nie działa prawidło ledwo grzeja tez raczej góra a do tego na dwóch powrót cieplejszy od zasilania ostatni grzejnik który jest na pietrze prawie nie grzeje

Musisz mieć strasznie ciepło w tych pomieszczeniach. Chyba, że masz na myśli króćce grzejnika i wtedy znaczy, że masz odwrotnie podłączone.

odpowietrzane byłu na zaworach przy grzejnikach tych zwykłych stosowanych fabrycznie grzejniki BRUGMAN wszystykie zasilane bocznie.

Powrót z pierwszej petli gdy wraca do pieca to jest ok tzn jest letni natomiast Powrót z drugiej pętli jest zimny ( sprawdzane przed trójnikiem )

Jeśli powrót jest zimny to są tylko 2 możliwości: 1. Cała energia z wody jest przekazana do pomieszczeń, 2. woda nie krąży.

Czyzby te dwie petle podłogówki ograniczały przepływ a moze cos innego

Prosze o pomoc

Dziekuje

Jeśli masz proste rozgałęzienie na różne obiegi to woda jest taka, że wybierze tą drogę, gdzie ma łatwiej. Jeśli jest spora różnica w oporach to na drugiej pętli będzie znikomy przepływ. Musisz zdławić ten cieplejszy.

Podstawowe pytanie jednak jest, czy w pomieszczeniach z zimnymi grzejnikami jest ciepło?

Spróbuj pozamykać wszystkie grzejniki - mam na myśli zamknąć całkowicie przepływ przez obieg (jeśli masz zawór).

Następnie otwieraj jeden po jednym grzejnik/obwód.

Pompa obiegowa powinna wymusić obieg w każdym grzejniku/obwodzie i jeśli w którymkolwiek z nich masz korek powietrzny to powinno to przepchnąć.

Zrób tak z każdym grzejnikiem/obwodem, który do tej pory nie działał.

tak miałem na mysli krócce do grzejników one sa na powrotach w dwoch grzejnikach cieplejsze od zasilania.

moim zdaniem woda lepiej krązy na 1 nitce gdzie zasilana jest góra bo pierwsze 3 grzejniki grzeja mocno nastepne troche gorzej

na 2 nitce sa te problemy z ciepłymi powrotami oraz powrót który wraca do trójnika i JEST ZIMNY czyli faktycznie nie krazy :roll: ale dlaczego?