Gość acidbugs 26.10.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Jaka powinna być prawidłowa konstrukcja połaci dachowych? CO ZROBIC JAK POD WARSTWĄ TERMOIZOLACYJNĄ ZBIERA SIĘ WODA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 26.10.2003 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Prawidłowa konstrukcja połaci dachu - od dołu:- płyty g/k- folia opóźniacza pary (paroizolacji),- izolacja cieplna,- szczelina wentylacyjna,- poszycie dachu,- pokrycie dachu -to jest rozwiązanie jeżeli masz poszycie na konstrukcji dachowej, lub:- płyty g/k- folia opóźniacza pary (paroizolacji),- izolacja cieplna,- folia wysokoparoprzepuszczalna,- łaty i kontrłaty- pokrycie dachuto jest rozwiązanie jeżeli nie masz poszycia dachu. A to że pod warstwą izolacji skrapla Ci się woda to może wskazywać iż masz za cieńką warstwę izolacji cieplnej. Jak to naprawdę wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Wyglada to tak: - płyty g/k, - folia paroizolacyjna, - warstwa termoizolacyjna z waty mineralnej (knauf) - folia wysokoparoprzepuszczalna, - łaty i kontrłaty - pokrycie dachu. Pomiędzy warstwą termoizolacyjna a warstwą paroprzepuszczalną skrapla się woda. Wkładałem rękę w dowolną część poszycia dachy i w każdym miejscu jest mokro. Wentylacjia kalenicy i od okapów jest wykonany (nie wiem czy prawidłowo). Co gorsza - prawie na wszystkich łatach powstały zaczątki pleśni. CO ROBIĆ. Czy reklamować dach u wykonawcy? Czy da się to naprawić? Może zgłosić sie do PIB.?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 27.10.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 W pierwszy wątku piszesz, że woda skrapla się POD warstwą izolacyjną, a w drugim, że między izolacją a folią paroprzepuszczalną. Określ dokładnie.Jakie masz pokrycie dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość acidbugs 27.10.2003 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 przepraszam popełniłem błąd.napisałem "pod" a faktycznie "nad" warstwą termoizolacyjną. Pomiedzy termo a folią paraprzepuszczalną - /dokładnie na foli paraprzepuszczalnej skrapla sie woda/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 pokrycie dachy to dachówka ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Z praktyki wiem ,że powinno sie stosować kanał wentylacyjny nad wełna nawet gdy stosuje się folię wysokoparoprzepuszczalną ( chociaz producencji twierdzą że nie ma takiej konieczności).Prawdopodobnie jest to tego przyczyną. Być może jeśli masz wykonane wlot i wylot w okapie i kalenicy to jego powierzchnia jest zbyt mała do wentylowanej powierzchni.Inną przyczyną może byc żle ulożona folia. Nie tą stroną do wnętrza lub z zakładem nie w tą stronę ( woda ścieka po foli na wełnę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 27.10.2003 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 ... Albo poprostu folia ma małą paroprzepuszczalność. I to wydaje mi się najbardziej prawdopodobne.Może wiesz co to za folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość acidbugs 27.10.2003 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Niestety nie mam pojęcia jaka folia została użyta na warstwę paroprzepuszczalną. Materiały kupował wykonawca.Dziękuję za porady. Dzisiaj skonsultowałem się z profesjonalnym dekarzem i okazało się, że właśnie folia paroprzepuszczalna nie jest najlepszej jakości, a wykonawca nie zastosował 2 cm szpary dyfuzyjnej pomiędzy właśnie tą folią, a termoizolacją co powoduje, ze warstwa paroprzepuszczalna nie nadąża z odprowadzaniem wilgoci. Połacie dachowe będę reklamował u wykonawcy. Mam jeszcze parę pytań.Jakich materiałów najlepiej użyć?Które mają najlepsze właściwości?Jaka wata mineralna termoizolacyjna jest najlepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts