Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dyfuzja pary wodnej (izolacjia dachu) >>HELP<<

Gość acidbugs

Recommended Posts

Prawidłowa konstrukcja połaci dachu - od dołu:

- płyty g/k

- folia opóźniacza pary (paroizolacji),

- izolacja cieplna,

- szczelina wentylacyjna,

- poszycie dachu,

- pokrycie dachu -

to jest rozwiązanie jeżeli masz poszycie na konstrukcji dachowej, lub:

- płyty g/k

- folia opóźniacza pary (paroizolacji),

- izolacja cieplna,

- folia wysokoparoprzepuszczalna,

- łaty i kontrłaty

- pokrycie dachu

to jest rozwiązanie jeżeli nie masz poszycia dachu.

A to że pod warstwą izolacji skrapla Ci się woda to może wskazywać iż masz za cieńką warstwę izolacji cieplnej.

Jak to naprawdę wygląda?

Wyglada to tak:

- płyty g/k,

- folia paroizolacyjna,

- warstwa termoizolacyjna z waty mineralnej (knauf)

- folia wysokoparoprzepuszczalna,

- łaty i kontrłaty

- pokrycie dachu.

Pomiędzy warstwą termoizolacyjna a warstwą paroprzepuszczalną skrapla się woda. Wkładałem rękę w dowolną część poszycia dachy i w każdym miejscu jest mokro. Wentylacjia kalenicy i od okapów jest wykonany (nie wiem czy prawidłowo). Co gorsza - prawie na wszystkich łatach powstały zaczątki pleśni. CO ROBIĆ. Czy reklamować dach u wykonawcy? Czy da się to naprawić? Może zgłosić sie do PIB.?!? :cry:

Z praktyki wiem ,że powinno sie stosować kanał wentylacyjny nad wełna nawet gdy stosuje się folię wysokoparoprzepuszczalną ( chociaz producencji twierdzą że nie ma takiej konieczności).

Prawdopodobnie jest to tego przyczyną.

Być może jeśli masz wykonane wlot i wylot w okapie i kalenicy to jego powierzchnia jest zbyt mała do wentylowanej powierzchni.

Inną przyczyną może byc żle ulożona folia. Nie tą stroną do wnętrza lub z zakładem nie w tą stronę ( woda ścieka po foli na wełnę ).

Gość acidbugs

Niestety nie mam pojęcia jaka folia została użyta na warstwę paroprzepuszczalną. Materiały kupował wykonawca.

Dziękuję za porady.

Dzisiaj skonsultowałem się z profesjonalnym dekarzem i okazało się, że właśnie folia paroprzepuszczalna nie jest najlepszej jakości, a wykonawca nie zastosował 2 cm szpary dyfuzyjnej pomiędzy właśnie tą folią, a termoizolacją co powoduje, ze warstwa paroprzepuszczalna nie nadąża z odprowadzaniem wilgoci. Połacie dachowe będę reklamował u wykonawcy.

Mam jeszcze parę pytań.

Jakich materiałów najlepiej użyć?

Które mają najlepsze właściwości?

Jaka wata mineralna termoizolacyjna jest najlepsza?