slaw79 14.01.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Witam wszystkich zatwardzialych budowlancow Ma pare pytan ktorymi bede tutaj was bombardowal i mam nadzieje ze bedziecie wyrozumialiA wiecJakie rurki zastosowac do ukladania instalacji c.o i instalacji wodnejChodzi mi o polozenie jej w styropianie przed wylaniem posadzekPonoc uklada sie to bardzo latwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.01.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Ja robię wodę zimną i ciepłą na rurkach PP zgrzewanych! CO na pex/alu/pex po rozdzielaczu a do niego w miedzi! Może zrób tak ja JA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raafi99 14.01.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 WitamU mnie robili wodnę w pp zgrzewany, CO. w miedzi miękkiej do grzejniów, podłogówkę pex/alu/pex. Od rozdzielacza do grzejników kładzie się rury podłogą praktycznie po najkrótszej drodze ( zaoszczędzenie miedzi), do praktycznie każdego grzejnika osobna para rur. Układanie rur to łatwo, gorzej potem dopasowanie styropianu do rur które są wyginane pod lekkimi łukami. Żeby dokładnie podocinać to sie trzeba trochę napracować, ale jak się ma czas to spokojnie można to zrobić samemu, jeszcze się zaoszczędzi styropianu bo praktycznie wszystkie kawałki odpadające się jakoś wkomponuje. U mnie było w sumie 2-3 worki drobnych odpadów. pzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raafi99 14.01.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 WitamU mnie robili wodnę w pp zgrzewany, CO. w miedzi miękkiej do grzejniów, podłogówkę pex/alu/pex. Od rozdzielacza do grzejników kładzie się rury podłogą praktycznie po najkrótszej drodze ( zaoszczędzenie miedzi), do praktycznie każdego grzejnika osobna para rur. Układanie rur to łatwo, gorzej potem dopasowanie styropianu do rur które są wyginane pod lekkimi łukami. Żeby dokładnie podocinać to sie trzeba trochę napracować, ale jak się ma czas to spokojnie można to zrobić samemu, jeszcze się zaoszczędzi styropianu bo praktycznie wszystkie kawałki odpadające się jakoś wkomponuje. U mnie było w sumie 2-3 worki drobnych odpadów. pzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioniur 14.01.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Na obrazku pex/alu/pex w instalacji wod i co. ścieżki robine lutownicą (szybko i przyjemnie) w pierwszej warstwie ocieplenia. Układanie też przyjemne http://lh5.ggpht.com/_VNOOPSQp_X0/SW3yVqFmiuE/AAAAAAAAADQ/_gkdEFHGf8k/s160-c/Inst.jpg Polecam pexy gdzie się tylko da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 14.01.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Witam wszystkich zatwardzialych budowlancow Ma pare pytan ktorymi bede tutaj was bombardowal i mam nadzieje ze bedziecie wyrozumiali A wiec Jakie rurki zastosowac do ukladania instalacji c.o i instalacji wodnej Chodzi mi o polozenie jej w styropianie przed wylaniem posadzek Ponoc uklada sie to bardzo latwo Ja mam wszędzie (woda/ogrzewanie kaloryfery + podłogowe) Alu Pexy. U mnie zastosowano system (rury złączki i cała reszta) Kisana. Wiem, że zgrzewane PCV też słuzy latami ale do PEXa mnie przekonała o wiele mniejsza liczba złączeń (odchodzi od groma zgrzewanych kolanek bo PEX naturalnie skręca omijając przeszkody ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 14.01.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 woda w plastiku i CO też, poza doprowadzeniami do rozdzielaczy i pionem (miedź), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw79 15.01.2009 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 dziekuje wszystkim za odpowiedzi. aLE JESZCZE BARDZO WEAZNE DLA MNIE jakie "fi" jest tych rur czy to zalezy od grzejnikow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 15.01.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Ja od kominka wyszedłem rura stalowa 1 cal później przeszedłem, na rury miedziane 22mm do rozdzielaczy, a od rozdzielaczy do grzejników mam 18mm, ale w zupełności wystarcza 15mm. Tylko dlatego zrobiłem rurą 18mm gdyż kupiłem je bardzo okazyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts