Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacje

slaw79

Recommended Posts

Witam wszystkich zatwardzialych budowlancow

Ma pare pytan ktorymi bede tutaj was bombardowal i mam nadzieje ze bedziecie wyrozumiali

A wiec

Jakie rurki zastosowac do ukladania instalacji c.o i instalacji wodnej

Chodzi mi o polozenie jej w styropianie przed wylaniem posadzek

Ponoc uklada sie to bardzo latwo

Witam

U mnie robili wodnę w pp zgrzewany, CO. w miedzi miękkiej do grzejniów, podłogówkę pex/alu/pex. Od rozdzielacza do grzejników kładzie się rury podłogą praktycznie po najkrótszej drodze ( zaoszczędzenie miedzi), do praktycznie każdego grzejnika osobna para rur. Układanie rur to łatwo, gorzej potem dopasowanie styropianu do rur które są wyginane pod lekkimi łukami. Żeby dokładnie podocinać to sie trzeba trochę napracować, ale jak się ma czas to spokojnie można to zrobić samemu, jeszcze się zaoszczędzi styropianu bo praktycznie wszystkie kawałki odpadające się jakoś wkomponuje. U mnie było w sumie 2-3 worki drobnych odpadów.

pzdrawiam

Witam

U mnie robili wodnę w pp zgrzewany, CO. w miedzi miękkiej do grzejniów, podłogówkę pex/alu/pex. Od rozdzielacza do grzejników kładzie się rury podłogą praktycznie po najkrótszej drodze ( zaoszczędzenie miedzi), do praktycznie każdego grzejnika osobna para rur. Układanie rur to łatwo, gorzej potem dopasowanie styropianu do rur które są wyginane pod lekkimi łukami. Żeby dokładnie podocinać to sie trzeba trochę napracować, ale jak się ma czas to spokojnie można to zrobić samemu, jeszcze się zaoszczędzi styropianu bo praktycznie wszystkie kawałki odpadające się jakoś wkomponuje. U mnie było w sumie 2-3 worki drobnych odpadów.

pzdrawiam

Witam wszystkich zatwardzialych budowlancow

Ma pare pytan ktorymi bede tutaj was bombardowal i mam nadzieje ze bedziecie wyrozumiali

A wiec

Jakie rurki zastosowac do ukladania instalacji c.o i instalacji wodnej

Chodzi mi o polozenie jej w styropianie przed wylaniem posadzek

Ponoc uklada sie to bardzo latwo

Ja mam wszędzie (woda/ogrzewanie kaloryfery + podłogowe) Alu Pexy. U mnie zastosowano system (rury złączki i cała reszta) Kisana. Wiem, że zgrzewane PCV też słuzy latami ale do PEXa mnie przekonała o wiele mniejsza liczba złączeń (odchodzi od groma zgrzewanych kolanek bo PEX naturalnie skręca omijając przeszkody :wink: ).