Tomek_1974 14.01.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Stoję przed koniecznością docieplenia domu, bo powoli zamiast na rodzinę pracuję na PGNiG Dom z lat 80-tych, ściana ok. 48 cm - pustak + pustka powietrzna + cegła. Chciałem to docieplić styropianem 8 albo 10, aż tu jeden z fachowców poradził, żeby docieplić dom poprzez wpompowanie w pustkę granulatu styropianowego. Efekt ponoć ten sam, a koszty bez porównania. I co mam ja mam zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raafi99 14.01.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Zależy jaką szeroką masz tą pustkę. Czy granulat wszędzie równo dojdzie? Ja bym się chyba nie porwał, jakiś czas temu był patent z wpuszczaniem pianki w pustki, raczej się nie sprawdził. A jak dasz styropian to od razu zrobisz łady tynk elewacyjny . Dodam że nie jestem specjalistą.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1719504352 14.01.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 lepiej jest ocieplic tradycynie sciane. a co do pustej przestrzeni w murze to niech ona taka bedzie nie ma nic leprzego to powietrze tam krąży i osusza mur itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_1974 14.01.2009 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Pustka będzie miała jakieś 3-5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 11719502948 14.01.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Ja bym sobie głowy nie zawracał z taką pustką.Ociepl dom przynajmniej 10 styro + tynk i będzzie ciepło i do tego ładnie. Jeżeli dom jest z lat 80 to pewnie tynk słabo wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1719504352 14.01.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 pewnie wizerunek jakis bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.01.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Zastanów sie czy jak dasz luźno 3-5 cm styropianu i dasz 10 szczelnie to da ten sam efekt ? Musisz o to pytać "fachowca" ? Jak już ktoś Ci doradza to niech to poprze obliczniem U dla całej ściany będziesz wiedział ile dać styropianu a nie zgadywał. Ja bym dał wiecej niż 10cm min 12cm. Bardzo wązny jest strop nad ostanią kondygnacja tez o tym pomyśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_1974 14.01.2009 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 pewnie wizerunek jakis bedzie A jaka jest średnia cena za docieplenie za metr / z materiałem i robocizną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 14.01.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 lepiej zrob docieplenie a koszt to ok 35zl robocizna material to juz widelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2009 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Pustka będzie miała jakieś 3-5cm. raczej więcej, jeśli twoja ściana ma 48 cm to może sugerować 25cm pustak + 10 cm powietrza + 12 cm cegły + 3 cm tynku ... ja równiez mysle, ze pustka oscyluje miedzy 10 - 12 cm choć moga wystepowac miesca w które wpadł gruz i zaprawa, miejsca które stanowia przewiązke /w tamtych latach przewiazywano sciany cegłą, nie stalą/ i w które wstrzykniety granulat nie dotrze /zawiesi sie/ i choc ta metoda nie daje 100 % pewności wypełnienia pustki granulatem - ze wzgledów finansowych jest warta rozwazenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 01.01.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 żadne wduchiwanie w pustki nie usunie mostków cieplnych.Zawsze jest niebezpieczeństwo że granulat gdzies nie dojdzie. Nigdy bym tego nie zastosował.Co z tego że taniej jak ma szanse olbrzymie szanse nie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 01.01.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 żadne wduchiwanie w pustki nie usunie mostków cieplnych. Zawsze jest niebezpieczeństwo że granulat gdzies nie dojdzie. Nigdy bym tego nie zastosował. Co z tego że taniej jak ma szanse olbrzymie szanse nie działać Sylwester był udany? Szcześliwego Nowego Roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Nowacki 04.01.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Jeżeli pustka ma więcej niż 8 cm to proponuję dmuchnąć celulozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 04.01.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Elewacja ze styropianu na to jakiś tynk dekoracyjny (akryl/sylikon/sylikat) to około 100zł /m2 ściany (materiał + robocizna). Otwory okienne wliczają się w powierzchnię (przynajmniej robocizny).Oczywiście można nieco taniej można nieco drożej a można i dużo drożej jak się nawymyśla, ale takiego kosztu należy się mniej więcej spodziewać w standardowym wykonaniu. To czy dasz 10 czy 12 cm styropianu nie będzie miało wielkiego wpływu na cenę, bo styropian jest tani w stosunku do całości (około 30% kosztów), trzeba pamiętać, że zbyt gruba elewacja powoduje że wnęki okienne robią się głębokie i światło gorzej dociera do pomieszczeń. Zakładając że masz dom -kostkę z lat 80 o wymiarach 10mx10mx 6m wysokości, to daje ci około 240m2 powierzchni ścian, czyli za około 24tys zł masz dobrze ocieploną ścianę. Do tego dolicz wymianę parapetów (raczej niski koszt - zmieścisz się w 2tys). Nie wiem ile kosztuje wstrzykiwanie (z pewnością dużo taniej), ale abstrahując od strony estetycznej, warto policzyć czy różnica na ogrzewaniu jaką osiągniemy pomiędzy wstrzykiwaniem ocieplenia a oklejaniem ścian jest warta różnicy ceny tych rozwiązań. Jakie masz okna w domu (wymienione czy wciąż nieszczelne drewniane)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.01.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 zluzujcie zawory, toż to stary spleśniały temat, a Sp5es juą wychodzi na fachurę od wykopalisk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek Oczos 05.05.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Także poleciłbym wykonanie docieplenia styropianem 10 cm, a w ten sposób nie tylko będziesz pewien, że wszystko będzie szczelne i właściwie wykonane, co będziesz mógł zobaczyć na etapie realizacji, ale będziesz mógł poprawić wygląd domu elewacją. Dołączam się do rady kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cevin 12.05.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Także poleciłbym wykonanie docieplenia styropianem 10 cm, a w ten sposób nie tylko będziesz pewien, że wszystko będzie szczelne i właściwie wykonane, co będziesz mógł zobaczyć na etapie realizacji, ale będziesz mógł poprawić wygląd domu elewacją. Dołączam się do rady kolegi. Tylko dobrej jakości styropiannnnnnnnn:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts