Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

postępowanie w sprawie o ustalenie warunków zabudowy....

BOHO

Recommended Posts

witam

moja ciotka jest wlaścicielem (1/28 części 8) ) dzialki budowlanej.....

w dniu dzisiejszym dostala list:

zawiadomienie o wszczęciu postępowania, że na wniosek Spódzielni Mieszkaniowej, zostalo wszczęte postępowanie administracyjne w sprawie o ustalenie warunków zabudowy dla inwestycji polegającej na budowie zespolu budynków wielorodzinnych z garażami podziemnymi wraz z niezbędną infrastrukturą i zjazdami na dzialkach x,y,z, przy czym są to dzialki sąsiadujące z dzialką ciotki.....

i że można się zapoznać z aktami sprawy w Biurze Architektury i Planowania Urzędu m. st . Wawy

czy oznacza to, że Spóldzielnia wlaśnie szykuje się do stawiania osiedla ?

czy w aktach, z którymi można się zapoznać, będzie wszystko opisane - co chcą budować i jakiej wysokości ? i jak to będzie rozmieszczone na ich dzialce ?

ciotka najbardziej obawia się, że to mogą być jakieś wysokie bloki, które zacienią jej dzialkę..... czy można zgaszać w trakcie tego procesu swoje wnioski ?

tak, po prostu idziesz z tym pismem (formalnie to stronie czyli adresatowi - jeśli sprawdzają tożsamość, u mnie nie) i pokażą Ci tą dokumentację.

spółdzielnia złożyła wniosek o warunki zabudowy więc musiała z grubsza opisać co chcą wybudować. szkic, wymiary, powinny być.

do tego możesz składać swoje wnioski (uwaga na termin - masz napisane zapewne na zawiadomieniu, bodajże 7 lub 14 dni od otrzymania tego pisma). ale nie licz na to, że ograniczą ich bardziej niż nakazuje prawo.

warunki dot. zacienienia występują w warunkach technicznych i te na pewno będą tak czy inaczej spełnione.

ale próbować zawsze można, piszcie co Wam przeszkadza :) mnie np. uwzględnili moją prośbę o nakaz nasadzenie zieleni izolującej w przypadku pawilonu handlowego na sąsiedniej działce.

dzięki za te kilka slów komentarza..... :)

hmmmmm...... w zawiadomieniu nie ma żadnego pouczenia, że można skladać swoje wnioski i ile ma się na to czasu......nic a nic.....

jest napisane tylko : zgodnie z treścią art. 10 kpa można się zapoznać z aktami w powyższej sprawie w Biurze Architektury..... i to wszystko.....

czy ciotka jest stroną w tym postępowaniu, czy jedynie widzem?

Zawiadamia się tylko strony, więc jest stroną.

Sprawdziłem u mnie - piszą o terminie 7 dniowym na "zapoznanie z aktami sprawy, uzyskać wyjaśnienia w sprawie, składać wnioski i zastrzeżenia".

aha, pisma składać tylko za potwierdzeniem odbioru. niestety, nie ufam im. raz nie miałem to wyszło, że złożono po terminie i pozostawiono bez rozpatrzenia.