jarek1012 14.01.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Witam. Proszę o pomoc. Instalator poleicił mi i zamontował piec węglowy z podajnikiem tłokowym. Niestety dopiero po montażu poprosiłem o dtr, szczegółową instrukcję, jakieś certyfikaty.Niestety okazało się, że ich nie ma.....Czy mogę ich zarządać, co mówią o tym przepisy? Proszę, pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.01.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Co dokładnie chcesz mieć:- instrukcję czego?- certyfikat na co?może zwróć się do producenta tegoż pieca jak instalator nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek1012 14.01.2009 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Instrukcje do całego pieca oraz certyfikaty do pieca.Rozmawiałem z producentem, twierdzi, że dtr jest w"produkcji", ale nie jest w stanie niczego mi udostępnić...Dokładniej chciałbym wiedzieć, czy generalnie producent może w ogóle sprzedawać taki kocioł bez żadnej dokumentacji. W sumie, to mogę nawet podać o kogo chodzi: http://www.specstal.pl , ja mam kocioł PT2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek1012 14.01.2009 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 help! pomocy! jutro mam spotkanie z producentem, niech ktoś wypowie się w temacie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 14.01.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Po co Tobie te dokumenty? Ty weź wsyp tam miału, podpal i się ciesz z ciepełka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek1012 14.01.2009 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Z piecem są problemy. Codziennie muszę go czyścić, wyciągam 2/3 wiaderka sadzy, dymi mi się z zasobnika i wszystkich otworów po otwarciu, mimo, że ciąg w kominie (sprawdzony przez kominiarza) jest prawidłowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 14.01.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Jaka technologia komina?Jakie wymiary wewnętrzne przewodu kominowego? Jaka wysokość komina (od poziomu wylotu spalin z kotła)? Ile wystaje komin ponad kalenicę?Jakie wymiary wylotu spalin w kotle?Pod jakim kątem idzie rura od kotła do komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek1012 15.01.2009 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 1. Komin Schiedel Rondo plus 2. FI 200mm3. Wysokość komina- 6,67m4. Nie wystaje ponad kalenicę, ale ciąg jest prawidłowy (zmierzony przez kominiarza) a komin zbudowany jest zgodnie z PN (przy kominie ze spadkiem pow. 12%, pokrytym materiałem niepalnym- u mnie dachówka i odległości poziomej końca komina od dachu min. 1m, oraz wysokości ponad dach min 0,3m jest to dopuszczalne...)5. Wylot spalin- też ok. 200mm6. Z pieca wychodzi rura pionowa, po ok. 50 cm- kolanko, odcinek poziomy ok 40cm, kolanko i pod niewielkim kontem do komina (ok. 1,5m) Jeśli ktoś jest w stanie podać mi jakąś przyczynę, bardzo proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 DTR powinna byc wraz z kotłem /przy moim była/ sadze masz bo gdzies /prawdopodobnie/ przydławiasz kocioł abo duszisz wlot powietrza albo - bardziej prawdopodobne - stłamsiłes wykot spalin /przy czopuchu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek1012 15.01.2009 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 No właśnie dtr powinien być z kotłem, a nie ma, w ogóle producent go nie ma. Pytanie, czy to dokument obowiązkowy, czy tylko obligatoryjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 nie znam konkretnego przepisu ale kocioł to nie zabawka - wiadomo, ze nawet do zabawek dają tak rozwlekłe instrukcje obsługi - takie, ze srednio rozwiniety człowiek wymieka czasem w połowie czytania ... wydaje mi sie ze do kotła DTR powinno byc obligatoryjnie mozesz przeciez - nie mając instrukcji - np. na próbe nalac wody, zaczopowac króćce i zapalic na fulll aby sprawdzić ile atmosfer /barów/ wytrzyma ... a obudzisz sie juz jako Aniołek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek1012 15.01.2009 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 No właśnie o to miedzy innymi chodzi. Po pierwsze- sa problemy z piecem, po drugie brak dokumentacji. Boję się, czy np. w wyniku pożaru firma ubezpieczeniowa wypłaci odszkodowanie....Dzięki Brzoza za szybką pomoc, a może jest jeszcze ktoś, kto będzie wiedział, czy jest jakaś obowiązkowa dokumentacja do pieców? Mam do spotkania ok. 2 godz i będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 16.01.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 No i co wywalczyłeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek1012 16.01.2009 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 heh. Producent przyjechał, wręczył mi dtr (widzę, że naprędce napisany, bo jest w nim sporo literówek, ale jest). Odnośnie dymienia i sadzy stwierdził, że to w związku z tym, że używam bardzo kalorycznego opału (ekogroszek z Bobrka- podobno jednen z lepszych), no i dostawał on za mało powietrza do spalania. Producent usunął klapkę z wentylatora, zwiększył się znacznie jego ciąg. Poeksperymentuję kilka dni. Sadza- widziałem- wypala się. Powstaje natomiast inna wątpliwość. Czy w związku z dużym ciągiem zbyt dużo ciepła nie idzie w komin? Ciekaw jestem, co o tym myślicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 ... dostawał on za mało powietrza do spalania ... czyli dusiłes - tak jak napisałem straty kominowe sa konieczne - jesli nie chcesz zgnoic w szybkim tempie blach kotła i i nie miec problemów z kominem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek1012 16.01.2009 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Dokładniej będę wiedział coś za kilka dni....Wtedy będę mógł ocenić, czy sadzy jest mnie, no i oczywiście, czy nie wzrosło mi zauważalnie zużycie węgla. Ale dzięki Brzoza, wstępnie okazuje się, że masz rację. Napisze Wam coś więcej na ten temat jak trochę poeksperymentuje. Aha. Producent u brata (który ma piec i dom taki sam jak mój, i również ten sam problem), zaproponował eksperymentalnie zamontowanie dodatkowego wentylatora, który ma powodować dopalanie sadzy. Podobno ma coś takiego założonego u siebie i dzięki temu czyści piec raz na ok. 2 tygodnie. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Jarekmozna wentylator ale mozesz spróbowac tak:przepal ostro w kotle z duza dawką tlenu - tak aby temeratura na kotle skoczyła w okolice 90 *C mozesz dodac do ognia wysuszonych obierek ziemniaczanych, sadpal, puszke po piwie ...sadza spali sie i odpadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek1012 16.01.2009 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Dzięki Brzoza za radę. Spróbuję jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 28.10.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 I jaki efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.10.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Żeby rozwiać wątpliwości dodam tylko, że deklaracja zgodności oraz instrukcja obsługi do kotła musi być obligatoryjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts