Barthelemy 16.03.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Rzeczywiscie idac tym tokiem myslenia to mozna byloby zastosowac styropian, siatke i klej, a wowczas odchodza plyty KG i folia. Chyba tak zrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daren 16.03.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Rzeczywiscie idac tym tokiem myslenia to mozna byloby zastosowac styropian, siatke i klej, a wowczas odchodza plyty KG i folia. Chyba tak zrobie. I ja przez chwilę się nad tym zastanawiałem, kiedy musiałem wyrwać kilka płyt styropianowych, klej w piance naprawdę trzyma mocno. Jednak widzę kilka minusów takiego rozwiązania. U mnie styro był układany w dwóch warstwach, tak więc drugą warstwę trzeba by było układać pod sznurek co znacznie wydłużyło by całą pracę. Chyba że wieźba idealnie wykonana. Ja płyty i stelaż wykonałem sam tynku raczej bym samodzielnie nie wykonał. Więźba ponadto pracuje i stelaża chyba cześć tych naprężeń niweluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 16.03.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Daren , czy obserwujesz jakiekolwiek skraplanie się wody na styropianie od strony wnętrza domu ? Jakiej grubości drut oporowy miałeś w Twojej maszynce i czy często pękał ? Ja swoją maszynkę do cięcia styro robię z akumulatora samochodowego, drutu Kanthal 0,4mm , prostownika ładującego akumulator. To jest najprostsze , mam tylko nadzieję, że akumulator nie wybuchnie mi w twarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daren 16.03.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 żadnego skraplania nie zauważyłem, ale jeszcze nie grzeję drut chyba 0.8 cieńsze szybko się rwały..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zama 27.02.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 witam jestem przed wyborem materiału na ocieplenie poddasza i mam pare pytań do was 1.czy ktoś z was zastosował metode z klejem i siatką jak tak to jak się sprawuje?2.jak sie mieszka w domu z poddaszem izolowanym styro?3.czy nie żałujecie decyzji?4.co byście zmienili w tym rozwiązaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 13.11.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 i jak styropian się sprawuje u Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 28.01.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 i jak styropian się sprawuje u Was. Podbijam pytanie????! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qazimodo 28.01.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Cześć! Kolega z pracy ma EPS na poddaszu. Dach odeskowany i blachodachówka. EPS łącznie 30 cm. Od prawie 3 lat tam mieszkają. Jak piwkujemy przy grillu latem na ich ogrodzie to po 21h żona kolegi co 10 min powtarza; psssst................ na górze dzieci śpią. po 30 minutach: Krzychu zamknij mor...ę bo dzieciaki pobudzisz a po godzinie: teraz twoja kolej! Pamiętam że ten styropian był grafitowy. Ostatnio zastanawiał się czy czasem pod wpływem ciepła się nie topi lub nie "rozbija na kuleczki", bo w piwie zdarza nam się je łowić. Podbitki jeszcze nie mają całej. Może to coś da. Chyba też pod wpływem pracy dachu kilka kawałków się mogło poluzować bo kiedyś opowiadał że coś mu tam stale trzeszczy. Faktem jest było dużo taniej niż wełną, bo ten EPS to z jakiejś licytowanej hurtowni był. Ogólnie teraz żałują i jak z Krzychem gadam o swojej budowie to powtarza: cyt: "Styropian?! styropian to tylko do opakowania AGD powinni stosować. Pierd... styropian...." i takie tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 30.01.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witam, A podejdźmy może do sprawy inaczej. Czy ktoś ma może jakieś badania dotyczące osiadania wełny w czasie albo skurczu styropianu w wyższych temperaturach i może zamieścić linka ? To by dodało dużo merytorycznych argumentów do dyskusji popartych doświadczeniami. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.01.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Ja planuje wełnę, nad styro można byłoby się zastanowić ale muszę pochować rury od rekuperacji. A t tej kwestii wełna jest dużo lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 A w czym wełna ma byc lepsza od styropianu przy ocieplaniu rur od rekuperacji ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek67 31.01.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 styropian lata bo pewnie już coś sobie tam mieszka w tym styropianie pozdrów kolegę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor8 24.06.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 styropian lata bo pewnie już coś sobie tam mieszka w tym styropianie pozdrów kolegę Hej, szkoda że Ddaren wyłączył się z dyskusji, bo ma juz doświadczenie ze styropianem na poddaszu, chętnie usłyszałbym jego zdanie. Będę w przyszłym roku ocieplał poddasze styropianem, 10 + 5 między krokwie 18 cm. Dach kryty dachówką z membrana a jako paraizolację zastosuję Isobooster T1. Wełna skalna, szklana czy jakaś inna mnie nie przekonuje bo chłonie wilgoć i traci swoje właściwości izolacyjne a styro nie. Mam przykład naoczny bo w miejscu gdzie mieszkam jest garaż obłożony 2 cm styropianem jakieś 10 lat temu. Jest w sidingu dziura a w niej styropian narażony na wszystkie możliwe działania warunków atmosferycznych, od słońca po deszcz lód i mróz. Jest brudny ale sprężysty, nie kruszy się nie sypie, a jak się paznokciem zewie jedna kuleczkę to jest biały jak śnieg. gdyby była tam wełna to by z tej wełny została szmata. Dlaczego jednak preferuje się w ociepleniach wełnę ? Odpowiedź jest prosta - lobbing, chodzi wyłącznie o pieniądze. Na forach jest mnóstwo postów opisujących problemy z wełną i zaniku w stosunkowo krótkim czasie jej właściwości izolacyjnych poprzez wilgoć. Teraz aura jest kapryśna, jak leje kilka dni to w domu jest też wilgotno, jak w domu jest wilgotno to w izolacji będzie jeszcze wilgotniej, i problem się zaczyna. Wilgotna wełna jest ciężka, nie dość ze nie spełnia swojego zadania trzymania ciepła to do tego się zmniejsza drastycznie jej grubość przez większy ciężar właściwy po nasiąknięciu wodą. I po robocie, można planować remont poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUR 21.07.2013 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Witam,bardzo bym prosił o opinie ocieplenie poddasza styropianem.Może ktoś już mieszka kilka lat w tak ocieplonym domu(poddaszu) i odpowie na moje pytanie .Chciałbym u siebie też ocieplić poddasze użytkowe styropianem,ale mam pewne wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUR 22.07.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Witam,bardzo bym prosił o opinie ocieplenie poddasza styropianem. Może ktoś już mieszka kilka lat w tak ocieplonym domu(poddaszu) i odpowie na moje pytanie . Chciałbym u siebie też ocieplić poddasze użytkowe styropianem,ale mam pewne wątpliwości Niktnie ma doświadczeń odnośnie ocieplenia poddasza styropianem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anonpass 01.08.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Kolego.. Spokojnie... Poczekaj troszkę, może coś się ruszy w temacie. Ja planuję przebudowę parterówki na taką z poddaszem użytkowym i na 99% będzie styro na dach. U rodziców mam poddasze ocieplane wełną i jest ciepło ale tylko tam gdzie wełna była układana w arkuszach. Ostatnie 4 metry zabrakło arkuszy to ocieplaliśmy wełną rozprężną... Wszędzie po 20cm a chłodno tylko po "rozprężnej" stronie... Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez anonpass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.09.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Mam pytanko, bo na początku myślę o zrobieniu ocieplenia w garażu. Cały sufit do zabawy. Tylko sufit mam zrobiony z płyt OSB ale na nich jest żółta folia. Jak w takim przypadku mocować styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 03.12.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 A ja się zastanawiam nad tym, czy wypełnić dolny pas wiązarów kratowych styropianem, na to siatkę i klej - żeby utworzyć sufit piętra. Bez stelażu i płyt karton-gipsowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasia 28.11.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Piszę dla potomności żeby kolejne osoby nie musiały wypytywać czy warto ocieplać poddasze styropianem.Warto.Ja ocieplałem u siebie 2 lata temu. Dach dwuspadowy, krokwie co 80 cm (dodatkowo przeze mnie impregnowane, bo mimo że w tartaku twierdzili że były impregnowane, to nie było tego widać po tych krokwiach), na to osb (dla pewności też impregnowana), papa i gont. Dałem zwykły styropian (dach/podłoga) 12 cm między krokwie i 8 cm po całości. Styropian docinałem tak, żeby sam klinował się między krokwiami ale w szczeliny i tak po całości szła pianka. Sporo kasy poszło u mnie na piankę, bo ta zwykła (10-12 zł) kiepsko kleiła - musiałem nakładać ją na styropian i zostawiać na 5-10 minut bo świeża nie trzymała, dużo lepsza była taka droższa (22-24 zł) do ocieplania fundamentów. Drugi problem był z tym, że spadek dachu mam niewielki i dlatego trudno było używać pistoletu między styro a krokwie (leciał gaz bez pianki, bo zbiornik był praktycznie w pozycji leżącej), dużo lepiej było używać pianek bez pistoletu tylko z długimi elastycznymi rurkami na końcu. Grubość styropianu dobrałem tak, że po zlicowaniu go z dołem krokwi zostawały 4 cm szczeliny między styropianem i osb. Po położeniu pierwszej warstwy odcinałem zwisające "gluty" z pianki i kładłem drugą warstwę (tym razem już bez docinania do krokwi, po całości) tak żeby druga warstwa z pierwszą była na zakładkę. Całość jest sztywna jak cholera. Z uwagi na zastosowane poszycie, zanim ociepliłem poddasze jak padał deszcz, to był straszny hałas, jak był upał to na poddaszu było z 60 stopni a jak był mróz, to i na zewnątrz i wewnątrz. Po ociepleniu jest ciepło i cicho. Nie słychać deszczu, wiatru ani poebanego psa sąsiada. Aktualnie na poddaszu mieszka teściowa i bardzo sobie chwali (po pierwszym sezonie grzewczym dostała 1100zł nadpłaty za gaz). Jak tylko dach pokrywa się szronem, to nigdzie na zewnątrz nie widać miejsca w którym szron by się topił (topi się tylko przy samym kominie). Na szczycie nie rozcinałem papy tylko zrobiłem ze styropianu "korytarz" którym powietrze może przechodzić między krokwiami i wychodzić/wchodzić dwoma otworami na bocznych ścianach budynku. Ponieważ zimne powietrze w tym "korytarzu" styka się ze ścianą szczytową, to ją też ociepliłem styropianem (1 m pod szczytem). No i wszystko zrobiłem sam (kroiłem zwykłą piłą) i zajęło mi to tydzień (z ponownym impregnowaniem krokwi).W tym roku ocieplamy poddasze u brata (był zwolennikiem wełny ale gdy zobaczył jak fajnie u mnie styropian zdał egzamin, to stwierdził że zrobi tak samo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.11.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 No i wszystko zrobiłem sam (kroiłem zwykłą piłą) i zajęło mi to tydzień (z ponownym impregnowaniem krokwi). drut oporowy ... Ja nie widzę też przeciwwskazań co do stosowania EPS'a na izolację dachu. Miał byś drut oporowy to byś szalał ... ale dobrze i tak .. Ja bym go opancerzył siatką i klejem .. myszy .inaczej to od razu zrobić granulatem ...niech sobie gady pływają .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts