pblochu 15.01.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 System stary jak świat – generalnie już kiedyś pisałem, aleSąsiad tak wykonał około 6-8 lat temuDomek pokryty dachówką cementową ułożoną na rzeźbionym systemowo styropianieGeneralnie dach jest spaprany – między innymi gąsiory są uszczelniane zaprawą.I tak, – co rośnie na dachu to jego – ogólnie zielono. Fachowcy mówią, że z winy braku wentylacji pod dachówką (może w tym coś być)Ostatnio była tam pewna ekipa cieśli i okazało się (podkreślam ponoć), że krokwie są mocno zbutwiałe Nie wiem przytaczam tylko pewne opinie, które zdobyłem niejako po sąsiedzku i nie wyrażam tu własnego zdania, ale temat do dyskusji mimo wszystko jest Ale niech ktoś inny się lepiej wypowie – taki np. użytkownik po x latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 15.01.2009 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 NO TO JAK. Ma ktoś styropian między krokwiami? Będę wdzięczy za podzilenie się doświadczenie. Styropian na krokwiach mnie nie interesuje - tam już jest dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 15.01.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 System stary jak świat – generalnie już kiedyś pisałem, ale Sąsiad tak wykonał około 6-8 lat temu Domek pokryty dachówką cementową ułożoną na rzeźbionym systemowo styropianie Generalnie dach jest spaprany – między innymi gąsiory są uszczelniane zaprawą. I tak, – co rośnie na dachu to jego – ogólnie zielono. Fachowcy mówią, że z winy braku wentylacji pod dachówką (może w tym coś być) Ostatnio była tam pewna ekipa cieśli i okazało się (podkreślam ponoć), że krokwie są mocno zbutwiałe Dlaczego gąsiory na zaprawę??? W tym systemie masz pełną wentylację pod pokryciem dachowym. A to, że na dachówce cosik rośnie to już sprawa samej dachówki cementowej... A co do zbutwiałych krokwi to może miał niezaimpregnowane, bo jakby nie widzę powodu dla którego miałyby zbutwieć pod styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 15.01.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Jak już pisałem tylko przytaczam posłyszane opinie Dlaczego gąsiory na zaprawie - ciężko powiedzieć ale tak Mu wykonali - wygląda to paskudnie i widać z daleka Co do porastania dachówki - to efekt wilgoci - a bardziej szczegółowo niedosychania płytek Dlatego zaleca się stosowanie wysokich łat i kontr łat Butwienie drewna też może być efektem wilgoci - Dawniej drewna nie konserwowano a służyło latami w każdym razie ??????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.01.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 podejżewam, że rozwiązaniem problemu jest granulat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Walczuk 15.01.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Killer_su U mnie jest 20 pomiędzy krokwiami i 3 pod krokwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Walczuk 15.01.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 http://www.fotka.pl/albumy/eneash80/1,Ja/3158011,1501_022, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Walczuk 15.01.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 http://www.fotka.pl/albumy/eneash80/1,Ja/3158011,1501_022, Tak to wygląda u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.01.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 http://www.fotka.pl/albumy/eneash80/1,Ja/3158011,1501_022, Tak to wygląda u mnie Wygląda ładnie. mam tylko pytanie - jak głębokie są te nacięcia? Przecież w tych miejscach mamy cieńszą warstwę izolacji. Czy wtedy grubość izolacji nie powinna być liczona od dna wcięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Walczuk 16.01.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 zbigmor Witam Nacięcia styropianu są na głębokosc 2/3 na przemian z jednej i z drugiej strony Te nacięcia są po to aby łatwiej było wcisnąć styro pomiędzy krokwie, jeśli jest dobrze wciśnięty to nie ma żadnych dziur dodatkowo do likwidacji mostków dałem jeszcze 3cm pod krokwie. Oczywiście można użyć zwykłego nieponacinanego (ja bym teraz zastosował taki ) ale będzie z nim trochę więcej kłopotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.01.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 zbigmor Witam Nacięcia styropianu są na głębokosc 2/3 na przemian z jednej i z drugiej strony Te nacięcia są po to aby łatwiej było wcisnąć styro pomiędzy krokwie, jeśli jest dobrze wciśnięty to nie ma żadnych dziur dodatkowo do likwidacji mostków dałem jeszcze 3cm pod krokwie. Oczywiście można użyć zwykłego nieponacinanego (ja bym teraz zastosował taki ) ale będzie z nim trochę więcej kłopotu Jeśli chodzi o to po co one są to tak to też zrozumiałem, ale dla mnie to daje zamiast 15cm około 5 cm ciągłej izolacji ze względu na te nacięcia. Może trochę więcej, ale nijak nie można tego porównać do przykładowej 15. Ile taka płyta po ściśnięciu potrafi się rozszerzyć? Czy producent podaje lambdę dla zamontowanego styropianu, czy dla w pełni ściśniętego (to by było naciąganie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 16.01.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Chyba najlepiej dać normalny, ewentualne szczeliny pomiędzy styro, a krokwiami wypełnić pianką i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 16.01.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 http://www.fotka.pl/albumy/eneash80/1,Ja/3158011,1501_022, Tak to wygląda u mnie Widzę, że dałeś profesjonalny styropian do skosów chyba TO? Nie mniej uważam, że zwykłe styro + pianka również spełni swoją rolę. Będzie mniej urodziwie, ale i tak to się przecież przykrywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Walczuk 17.01.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 http://www.fotka.pl/albumy/eneash80/1,Ja/3158011,1501_022, Tak to wygląda u mnie Widzę, że dałeś profesjonalny styropian do skosów chyba TO? Nie mniej uważam, że zwykłe styro + pianka również spełni swoją rolę. Będzie mniej urodziwie, ale i tak to się przecież przykrywa. Dokładnie tak myśle po co wywalac kasę na nacinanie styropianu możan użyć normalnego i nawet bez pianki się obejdzie trzeba tylko dokładnie wymierzyć styropian i użyć do cięcia piły o durzej tarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 17.01.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Styropian jako ocieplenie dachu?? Czytałem o takich nowościach, ale jak tak czytałem to doszedłem do wniosku że jednak wybiorę wełnę dlaczego ? 1. wełna nie palna, styropian ojejej jak się łatwo pali, proponuję zrobić próbę 2. wełna nie jest ulubionym przysmakiem myszek polnych a te małe zwierzątka ponoć gustują w styropianie 3. ciekawe czy ludzie którzy produkują ten styropian w swoich domach mają wełnę czy styropian ?? i tak dałem wełnę i jestem bardzo zadowolony, nie wiem w jakim celu ktoś chce eksperymentować i podejmować ryzyko stosując styropian a nie wełnę, ale każdy robi tak jak mu pasuje Powodzonka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 17.01.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Chodzi chyba o oszczędności, jeżeli nie widać różnicy (zimniej czy cieplej) to po co przepłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 17.01.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Ja mam dach ocieplony styropianem (25 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 17.01.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Chodzi chyba o oszczędności, jeżeli nie widać różnicy (zimniej czy cieplej) to po co przepłacać do tej pory nie rozważałem opcji ocieplania styropianem, ale może nie jest to głupi pomysł... Odnośnie oszczędności - jaka to mniej więcej różnica, w %? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 17.01.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Tak popatrzyłem na ALLEGRO Styropian 1m3 - średnio 130 zł, cenę 1m2 o grubości 10cm - 13 zł WEŁNA MINERALNA ISOVER Uni-Mata gr. 10 cm cena 12 zł za m2 O jakiej oszczędności mówimy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 17.01.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Może jeszcze coś o współczynniku dla w/w wyrobów: Wełna - Współczynnik przewodzenia ciepła: -0.039 W/mK Styropian - współczynnik przewodzenia ciepła - 0,038 W/mK Dane z allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts