Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może syropian na ocieplenie dachu?

martinez44

Recommended Posts

System stary jak świat – generalnie już kiedyś pisałem, ale

Sąsiad tak wykonał około 6-8 lat temu

Domek pokryty dachówką cementową ułożoną na rzeźbionym systemowo styropianie

Generalnie dach jest spaprany – między innymi gąsiory są uszczelniane zaprawą.

I tak, – co rośnie na dachu to jego – ogólnie zielono. Fachowcy mówią, że z winy braku wentylacji pod dachówką (może w tym coś być)

Ostatnio była tam pewna ekipa cieśli i okazało się (podkreślam ponoć), że krokwie są mocno zbutwiałe

Nie wiem przytaczam tylko pewne opinie, które zdobyłem niejako po sąsiedzku i nie wyrażam tu własnego zdania, ale temat do dyskusji mimo wszystko jest

Ale niech ktoś inny się lepiej wypowie – taki np. użytkownik po x latach

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

System stary jak świat – generalnie już kiedyś pisałem, ale

Sąsiad tak wykonał około 6-8 lat temu

Domek pokryty dachówką cementową ułożoną na rzeźbionym systemowo styropianie

Generalnie dach jest spaprany – między innymi gąsiory są uszczelniane zaprawą.

I tak, – co rośnie na dachu to jego – ogólnie zielono. Fachowcy mówią, że z winy braku wentylacji pod dachówką (może w tym coś być)

Ostatnio była tam pewna ekipa cieśli i okazało się (podkreślam ponoć), że krokwie są mocno zbutwiałe

Dlaczego gąsiory na zaprawę??? W tym systemie masz pełną wentylację pod pokryciem dachowym.

A to, że na dachówce cosik rośnie to już sprawa samej dachówki cementowej...

A co do zbutwiałych krokwi to może miał niezaimpregnowane, bo jakby nie widzę powodu dla którego miałyby zbutwieć pod styro.

Jak już pisałem tylko przytaczam posłyszane opinie

Dlaczego gąsiory na zaprawie - ciężko powiedzieć ale tak Mu wykonali - wygląda to paskudnie i widać z daleka

Co do porastania dachówki - to efekt wilgoci - a bardziej szczegółowo niedosychania płytek Dlatego zaleca się stosowanie wysokich łat i kontr łat

Butwienie drewna też może być efektem wilgoci - Dawniej drewna nie konserwowano a służyło latami

w każdym razie ???????????????????

zbigmor

Witam

Nacięcia styropianu są na głębokosc 2/3 na przemian z jednej i z drugiej strony

Te nacięcia są po to aby łatwiej było wcisnąć styro pomiędzy krokwie, jeśli jest dobrze wciśnięty to nie ma żadnych dziur dodatkowo do likwidacji mostków dałem jeszcze 3cm pod krokwie.

Oczywiście można użyć zwykłego nieponacinanego (ja bym teraz zastosował taki ) ale będzie z nim trochę więcej kłopotu :lol:

zbigmor

Witam

Nacięcia styropianu są na głębokosc 2/3 na przemian z jednej i z drugiej strony

Te nacięcia są po to aby łatwiej było wcisnąć styro pomiędzy krokwie, jeśli jest dobrze wciśnięty to nie ma żadnych dziur dodatkowo do likwidacji mostków dałem jeszcze 3cm pod krokwie.

Oczywiście można użyć zwykłego nieponacinanego (ja bym teraz zastosował taki ) ale będzie z nim trochę więcej kłopotu :lol:

Jeśli chodzi o to po co one są to tak to też zrozumiałem, ale dla mnie to daje zamiast 15cm około 5 cm ciągłej izolacji ze względu na te nacięcia. Może trochę więcej, ale nijak nie można tego porównać do przykładowej 15.

Ile taka płyta po ściśnięciu potrafi się rozszerzyć? Czy producent podaje lambdę dla zamontowanego styropianu, czy dla w pełni ściśniętego (to by było naciąganie)?

Widzę, że dałeś profesjonalny styropian do skosów chyba TO?

Nie mniej uważam, że zwykłe styro + pianka również spełni swoją rolę. Będzie mniej urodziwie, ale i tak to się przecież przykrywa.

Dokładnie tak myśle po co wywalac kasę na nacinanie styropianu możan użyć normalnego i nawet bez pianki się obejdzie trzeba tylko dokładnie wymierzyć styropian i użyć do cięcia piły o durzej tarczy

Styropian jako ocieplenie dachu??

Czytałem o takich nowościach, ale jak tak czytałem to doszedłem do wniosku że jednak wybiorę wełnę dlaczego ?

1. wełna nie palna, styropian ojejej jak się łatwo pali, proponuję zrobić próbę

2. wełna nie jest ulubionym przysmakiem myszek polnych a te małe zwierzątka ponoć gustują w styropianie

3. ciekawe czy ludzie którzy produkują ten styropian w swoich domach mają wełnę czy styropian ??

:wink: :wink:

i tak dałem wełnę i jestem bardzo zadowolony, nie wiem w jakim celu ktoś chce eksperymentować i podejmować ryzyko stosując styropian a nie wełnę, ale każdy robi tak jak mu pasuje

Powodzonka życzę