damian2510 14.01.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 witam do dzisiaj bylem przekonany ze dom postawie z betonu komurkowego ( solbet odmiana 600) . dzisiaj po rozmowie z kierownikiem budowy nie jestem juz tego tak pewien . Kierownik twierdzi ze porotherm 30 cm plus 10 cm styropianu bedzie lepszy niz solbet 24 cm plus 10 cm styropianu . prosze o wasze opinie . przepraszam . nie dopisalem o co mi chodzi dokladnie . biore pod uwage przenikalnosc cieplna . czyli po chlopsku z czego dom bedzie cieplejszy przy zalozeniu ze wszyskie inne rzeczy zostana takie same ( czyli podloga , okna , dach itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.01.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 W czm lepszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 14.01.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 to ja jeszcze bardziej zamącę - BK 24 + 15cm styropiany będzie lepszy niż PTH 30 + 10 styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 14.01.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 A ja twierdzę że jeszcze "Lepsze" będzie 18,8 Poro +22 styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 14.01.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 zapomniałem dodać że tak zwanego czarnego styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 14.01.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 wg mnie od zimniejszego do cieplejszego : bk24+10styro , pth30+10styro , bk24+15styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.01.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 zapomniałem dodać że tak zwanego czarnego styropianu czarnego czy w kropki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 14.01.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Oto link do kalkulatora, możesz sobie do woli konfigurować rodzaj materiału na konstrukcje ściany i grubość ocieplenia. http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator Co do wyboru BK czy Porotherm jak sam sprawdzisz różnica w izolacyjności z lekką przewaga na BK, ale tak naprawdę tym kryterium bym się nie kierował bo dokładając 1-2 cm. styropianu wyjdzie na to samo. Zastanów się może nad innymi kryteriami jak : promieniotwórczość, akumulacja cieplna no i pewnie najważniejsze cena . Ja buduję właśnie z Porothermu ( był tańszy ) choć pierwotnie planowałem z BK ale gdybym miał trochę więcej kasy zbudowałbym z silikatów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 14.01.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 ja mam 30 bk i 10 styro mysle ze wlasciwosci sa zachowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 14.01.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 czarnego czy w kropki ? może być w groszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 14.01.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 promieniotwórczość i znów się zaczyna jest wieczór a mimo wszystko nie widać by coś świeciło ludzie skończcie w końcu z tymi bzdurami albo lepiej pozbaczacie się sieci komórkowych, przewodów, kosmosu etc. damian2510 buduj z tego co akurat wychodzi taniej Ja postawiłem z BK 24 odmiany 600 na zaprawę wapienną + daje na to 20 cm styropianu. Powiem tak wybrałem tą metodę ponieważ stawiałem chatkę samodzielnie - a tu liczyła się prostota budowy i minimalny odpad - każdy kawałek się przydał. Ponadto łatwo się w tym materiale bruzduje oraz mocuje się na nim inne elementy. No wiem każda sroka.. ale to już inna bajka. Ps wybudowałem 2 dom z tego samego materiału Nie wiem może inni doradzą lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 14.01.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Jest wieczór nie widzę słońca a mimo wszystko przecież świeci Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 14.01.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 sorkinie czujesz ironii a może jednak?spróbuj rozwinąć myśl - o jaki typ promieniowania Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.01.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Kierownik twierdzi ze porotherm 30 cm plus 10 cm styropianu bedzie lepszy niz solbet 24 cm plus 10 cm styropianu . prosze o wasze opinie . Moja opinia jest taka - zmień kierownika przede wszystkim. Bo ten jest niedouczony (to eufemizm). A merytorycznie - pogrubianie warstwy nośnej jest pozbawione sensu i niepotrzebnie podraża koszt i marnuje miejsce. Jak już coś chcesz zmienić, to na silikaty 18cm, ew. możesz być odważny i postawić Maxa/U220 w poprzek (ściana 188mm) i zaoszczędzone centymetry przeznaczyć na styropian. Jak już pisał kolega BK to najfajnieszy materiał i w budowie i w dalszych etapach - ja np. specjalnie obierałem czasem dłuższe drogi prowadzenia instalacji, tylko aby trzymać się BK (coś mnie podkusiło, żeby ściany wewn. zrobić z ceramiki). Ceramiczne pustaki to zaś totalny koszmar - pęka toto, ani kołka wkręcić ani nic. ODRADZAM jeśli sam będziesz coś dłubał. A tak ogólnie skoro twierdzisz, że zwracasz uwagę na przenikalność cieplną, to z jakiego powodu, na Thora, dajesz TYLKO 10CM styropianu??? Centusie i niedowiarki dają już 12-15... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian2510 14.01.2009 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 dapi napisal: A tak ogólnie skoro twierdzisz, że zwracasz uwagę na przenikalność cieplną, to z jakiego powodu, na Thora, dajesz TYLKO 10CM styropianu??? Centusie i niedowiarki dają już 12-15... Te 10 cm jest w projekcie . ogolnie nie widzi mi sie 10 cm tylko 20 cm , tyle ze wtedy bedzie problem poniewaz fundament bedzie mial 24 cm szerokosci . Wg normy ze moze byc nawis w postaci 1/3 szerokosci fundamentu nie ma mozliwosci dac 20 cm na porotherm . ( nie wiem tylko czy ocieplenie styropianem fundamenu wlicza sie w jego szerokosc - bo jesli tak to sie bedzie zgadzalo te 20 cm ocieplenia sciany w przypadku 10 cm styropianu na fundament) Po wszystkich wypowiedziach i konsultacji w powaznym inzynierem budowlanym ( niestety nie moim kierownikiem) zdecyduje sie na solbet 18 cm i 20 cm izolacji w postaci welny mineralnej . dziekuje za wypowiedzi . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomihawk 14.01.2009 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 * POROTHERM 30 P+W - Wsp. przenikania ciepła (dawne k) => U=0,68 W/m2K *SOLBET (klasa gęstości 600) Wsp. przenikania ciepła (dawne k) => U= 0,57 W/m2K Są wszystko na to proste obliczenia arytmetyczne: Porotherm 0,3*0,68= 0,204Solbet 0,24*0,57= 0,1368 ...czyli widać gołym okiem że solbet ma sporo mniejsze straty ciepła niż porotherm. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.01.2009 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Te 10 cm jest w projekcie . ogolnie nie widzi mi sie 10 cm tylko 20 cm , tyle ze wtedy bedzie problem poniewaz fundament bedzie mial 24 cm szerokosci . Wg normy ze moze byc nawis w postaci 1/3 szerokosci fundamentu nie ma mozliwosci dac 20 cm na porotherm . ( nie wiem tylko czy ocieplenie styropianem fundamenu wlicza sie w jego szerokosc - bo jesli tak to sie bedzie zgadzalo te 20 cm ocieplenia sciany w przypadku 10 cm styropianu na fundament) Po wszystkich wypowiedziach i konsultacji w powaznym inzynierem budowlanym ( niestety nie moim kierownikiem) zdecyduje sie na solbet 18 cm i 20 cm izolacji w postaci welny mineralnej . dziekuje za wypowiedzi . Jezus Maria - to ja mam niezgodny z normami dom! NIE MA NICZEGO TAKIEGO W NORMACH. Możesz powiesić i 50cm styro jak chcesz. Weź zmień doradców. O solbecie 18cm nie słyszałem - w charakterze ściany nośnej. Ale pewnie da radę, choć ja bym sie nie odważył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomihawk 15.01.2009 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 dapi napisal: A tak ogólnie skoro twierdzisz, że zwracasz uwagę na przenikalność cieplną, to z jakiego powodu, na Thora, dajesz TYLKO 10CM styropianu??? Centusie i niedowiarki dają już 12-15... Te 10 cm jest w projekcie . ogolnie nie widzi mi sie 10 cm tylko 20 cm , tyle ze wtedy bedzie problem poniewaz fundament bedzie mial 24 cm szerokosci . Wg normy ze moze byc nawis w postaci 1/3 szerokosci fundamentu nie ma mozliwosci dac 20 cm na porotherm . ( nie wiem tylko czy ocieplenie styropianem fundamenu wlicza sie w jego szerokosc - bo jesli tak to sie bedzie zgadzalo te 20 cm ocieplenia sciany w przypadku 10 cm styropianu na fundament) Po wszystkich wypowiedziach i konsultacji w powaznym inzynierem budowlanym ( niestety nie moim kierownikiem) zdecyduje sie na solbet 18 cm i 20 cm izolacji w postaci welny mineralnej . dziekuje za wypowiedzi . pozdrawiam To nie możesz w ścianie fundamentowej zrobić 10 cm styropianu, wtedy grubość ściany fundamentowej będzie wynosiła: solbet 24cm + styropian EPS-70 10cm= (z tynkami i foliami +2/3cm) około 36 cm. Wtedy na ściane zewnętrzną na gruncie możesz dodać spokojnie z 12 cm styropianu czyli w sumie wychodzi ci 22 cm grubości styropianu max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
setth 15.01.2009 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Albo niech inspekcja budynek odbierze (bez ocieplenia- przecież nie musi być), a później robimy co chcemy czy dobrze myśle?Chyba to nie żadna zbrodnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomihawk 15.01.2009 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Albo niech inspekcja budynek odbierze (bez ocieplenia- przecież nie musi być), a później robimy co chcemy czy dobrze myśle? Chyba to nie żadna zbrodnia? Zbrodnia zbrodnią ale... Po dokonaniu odbioru podpisuje się "protokół odbioru" czyli wszystkie szczegóły budynku. W przypadku wykrycia przeprowadzenia robót bez wymaganego pozwolenia, inspektor może wydać nakaz rozbiórki i przywrócenie stanu poprzedniego lub zezwolić na legalizację samowoli budowlanej po zapłaceniu "opłaty legalizacyjnej" ;] dla zwykłego domku = 50 000 zł Plus jeszcze może być nałożona kara w wysokości 10 000 zł. Dodatkowo za przeprowadzenie jakiś poważniejszych prac można trafić do pierdla na 2 lata. nie lepiej ta kase przeznaczyć na dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts