Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porothem czy bk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jakieś gierki słowne.

Jakby stałą w miejscu (cegła pełna) to by już jej nikt nie stosował.

Mówię o tym ,że dla ludzi nie zawsze liczą się względy techniczne czy użytkowe tylko to, że np. na ich ulicy stoi 500 letnia katedra z cegły i nie mają przekonania do nowszych rozwiązań.

Nie jestem jakimś przeciwnikiem ceramiki więc nie mam zamiaru nikogo od niej odwodzić. (jedyna naprawdę rzecz która mi się nie podoba to duża promieniotwórczość krajowej ceramiki często na poziomie szarych bloczków, dokopałem się do wyników badań jak szukałem materiału dla siebie)

Sens mojej wypowiedzi był taki, że jeśli ktoś chce mieć tani i ciepły materiał (autorowi wątku zależało na izolacyjności) to białe BK są dobrym materiałem.

Nie istnieje jeden najlepszy materiał wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i zasobności portfela jak ktoś tego nie rozumie to trudno.

Dla mnie BK były strzałem w 10 bo szukałem materiału ciepłego, łatwego w budowie i zdrowego, ktoś może szukać czegoś zupełnie innego.

wobec tego nie pozostaje mi nic innego jak się cieszyć z waszej radości. :)

Ale jakbyś wybudował z drewna to byś był zadowolony razem z większością Amerykanów (chyba większa suma ogólnej radości)

Nie jestem złośliwy tylko nie dociera do mnie taka augmentacja, żeby budować z tego co np. Niemcy bo oni są bogaci to muszą się znać.

żeby nie konfliktować tematu to zupełnie szczerze mogę powiedzieć parafrazując że: "dobra ceramika nie jest zła"

Pozdrawiam

... i co za tym idzie musisz zachwalać BK aby poprawiać sobie samopoczucie ....

Ech znowu do tablicy.

Samopoczucia nie muszę sobie poprawiać bo mam całkiem niezłe (może i też dlatego, że dom już stoi) :), a poza tym nie uważam że zbudowałem z najlepszego materiału na świecie tylko odpowiedniego dla mnie w mojej konkretnej sytuacji a to różnica.

Założycielowi tematu zaproponowałem go nie dlatego że jest najlepszy na świecie tylko, że spełnia wymienione przez niego kryterium dobrej izolacyjności.

PS:

Natomiast za materiał prawie pozbawiony wad poza kosztem i pracochłonnością murowania uważam wcale nie bloczki tylko silikaty uzbrojone odpowiednim ociepleniem.

Ściana nośna ma być trwała i solidna, a ocieplenie ma ocieplać.

A z czego tą ścianę nośną zrobisz i czym ocieplisz to dylematy jak między shaormą wieprzową a z kurczaka w Sphinxie. Jest różnica 1 zł w cenie, która do ogólnej wartości jest żadna, a decydują tylko względy smakowe. A u mnie w mieście jest jeszcze oddział Sfinxa - Cleopatra, więc i nazwę inną można uzyskać.

Smacznego.

ceramika jest mimo wszsytko najzdrowsza

Pod jakim względem?

Ja dotarłem do instytutowych wyników badań i one zdecydowanie obalały ten mit.

Dzisiaj walą prawie tyle samo popiołu do ceramiki co do szarych bloczków, niestety zwolennicy ceramiki muszą się z tym pogodzić.

Dawniej cegła była zdrowym materiałem bo nie było jeszcze elektrociepłowni z ich pyłami.

to coś w tym popiele musi być.

w jakim sensie to piszesz ??? tzn ze mocniejszy ?

czy tez myślisz o promieniowaniu :)

wybór padnie - bo ktos kiedys powiedział w jakiejś reklamie " po co przeplacać skoro można mieć to samo za mniejsze złotówki "

obecnie max kosztuje 2.7 ododnów do 3,7 hadykówka =

BK H+H od 7,7 do 8,9

obecnie taniej wychodzi BK na metr

do tego czas, zaprawa - idzie mniej

tylko mnie martwi czy BK wytrzyma cięzki strop i nie popęka

ceramika jest mimo wszsytko najzdrowsza

Pod jakim względem?

Ja dotarłem do instytutowych wyników badań i one zdecydowanie obalały ten mit.

Dzisiaj walą prawie tyle samo popiołu do ceramiki co do szarych bloczków, niestety zwolennicy ceramiki muszą się z tym pogodzić.

Dawniej cegła była zdrowym materiałem bo nie było jeszcze elektrociepłowni z ich pyłami.

obaliłes też mit że BK strasznie chłonie wilgość a PH nie??

Ja mam dom z szarego BK z Bielska :D

Ściana gruba na 36 cm na to 10 cm styropianu. Strop monolityczny z betonu - parter i piętro, na dachu dachówka powierzchnia dachu 240 metrów .

Cieńszego nie brałem pod uwagę bo za cienki i bałem się że ściany mi popękają.

Oczywiście są minimalne pęknięcia ale tylko powierzchowne.

Ale łatwość wymurowania na zaprawie klejowej, jak również wykonanie wszelkich instalacji bezproblemowe 8) I to przeważyło nad ceramiką i tylko to.

A promieniotwórczością się nie przejmuję bo mamy w domu 4 komórki i router bezprzewodowy do internetu.

Czy budując dom z BK (np Solbet i cienkowarstwowe spoiny) można liczyć na dużo niższe koszty samej robocizny? (w porównaniu do innych technologii)

Bo wydawać by się mogło że tak - praca lżejsza, przyjemna wręcz, czysto szybko...itd.

I jeszcze jedno pytanie podobne:

- Jeżeli mamy już postawione ściany z BK (j.w.) czy tańsze będzie wykończenie ich z zewnątrz i wewnątrz? (zakładając że nie będzie to raczej ściana jednowarstwowa)

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.

• 4 weeks później...