Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przebijające kable na ścianie

Recommended Posts

Wiem, ze bylo to juz na forum, ale mimo usilnych poszukiwan nie moge tego watku znalezc.

Po jakims por roku zaczynaja sie pojawiac przeparwnienia farby na scianach. Farba jasnieje dosyc mocno ale tylko tam, gdzie w tynku znajduja sie kable instalacji elektrycznej.

Tynk cementowo-wapienny malowany smiezka max barwiona w mieszalni. Czyzby kiepska farba, czy cos innego jest przyczyna? Spotkaliscie sie z czyms takim? Bo nie wiem, czy jak pomaluje jakas lepsza farba, efekt tez sie nie pojawi.

Jak na razie jest paskudnie (albo i nie - bo elektryk spieprzyl dokumentacje), bo widze dokladnie ktoredy ida po scianie kable instalacji elektrycznej.

• Odpowiedzi 244
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Typowe zjawisko, jeżeli kable są położone tuż pod tynkiem. Na ogół 1cm tynku powoduje, że nie powstaje taki efekt.

Takie zjawisko jest bardziej typowe dla tynków gipsowych, ale jak widać może również dotyczyć cementowo-wapiennych.

Chyba nie ma na to rady, przynajmniej ja nie znam, poza wkuwaniem głębiej przewodów oczywiście, ale chyba nie o to chodzi.

• 4 weeks później...
Przeważnie przewody widoczne są pod tynkiem jeżeli się nadmiernie nagrzewają, co może być spowodowane źle zaprojektowaną instalacją lub jej przeciążaniem. Dotyczy to także instalacji alarmowej i telefonicznej. Pola elektromagnetyczne przyciągają też kurz, więc te smugi to może po prostu bród.

Przeważnie przewody widoczne są pod tynkiem jeżeli się nadmiernie nagrzewają, co może być spowodowane źle zaprojektowaną instalacją lub jej przeciążaniem. Dotyczy to także instalacji alarmowej i telefonicznej. Pola elektromagnetyczne przyciągają też kurz, więc te smugi to może po prostu bród.

No co Ty, instalacja alarmowa przeciążona ??

Zwyczajnie, cieńsz warstwa tynku i inne warunki wysychania. Doschnie.

Nie przewidział jaka może być grubość tynku przykrywającego przewody.

Zamiast przewidywać powinien zobaczyć w projekcie.

Natomiast pisanie o źle dobranych przewodach, przeciążeniach to delikatnie mówiąc nieporozumienie zeby nie napisać dosadniej.

Dosadnej nazwy też oczekuje to co nierzadko jest chowane pod tynkiem czy zamiana bezpieczników póki nie czuć spalenizny.

witam :)

mamy przykład źle wykonanej instalacji czyli brak przewidywania przez elektryka. Nie przewidział jaka może być grubość tynku przykrywającego przewody. Natomiast pisanie o źle dobranych przewodach, przeciążeniach to delikatnie mówiąc nieporozumienie zeby nie napisać dosadniej.

Zakładam, że w dokumentacji instalacja zaprojektowana jest tradycyjnie, czyli wtynkowo. Norma mówi, że przewody powinny być przykryte 5mm warstwą tynku. Niestety tynkarze często nie respektują tego przepisu. Przy takiej ilości tynku muszą się więcej "narobić". Miałem już z nimi przewałki. Cięzki naród do rozmowy.

Jeśli na przewodzie jest za cienka warstwa tynku , miejsce to może pękać i nawet przy jasnej farbie być widoczne. W powstałej sytuacji,ja położyłbym na ścianę gładź gipsową i pomalował.

Nie zwalałbym winy na elektryka, bo co on jest winny spartolenia roboty przez tynkarzy :evil:

Pozdr.

Witam.

Ja też zwalam winę na tynkarzy.

Widziałem jak tynkują np. w garażu zrobili tynk równo z przewodami.

Na moje pytanie czy nie za cieńko kładą tynk odpowiedzieli mi że im płacą za metry a nie od grubości.

Na szczęscie to nie był mój dom ale to jest wina inwestora, który szuka tanio.

Ja takim tynkarzom bym nie zapłacił.

Witam.

Ja też zwalam winę na tynkarzy.

Widziałem jak tynkują np. w garażu zrobili tynk równo z przewodami.

Na moje pytanie czy nie za cieńko kładą tynk odpowiedzieli mi że im płacą za metry a nie od grubości.

Masz rację, mi też tak odpowiedzieli, Paaaaanieee to nie za taką cenę. Aż mi się scyzoryk w kieszeni otwiera jak słyszę takie bzdury. Jak mu się niechce robić to niech nie partoli. Brak mi słów na taką bezmyślność ludzką. Ciekawe, czy taki baranek zrobiłby tak u siebie w domu??