UlaB 16.01.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 U mnie również na ścianach tynki gipsowe / Baumit / kładzione maszynowo . Na pewno w niektórych miejscach grubość tynku jest mniejsza niż 3-5 mm . We wszystkich pomieszczeniach gdzie malowałem ściany emulsjami akrylowymi / Dekoral , Dulux / wyszły ślady kabli ... / niezaleznie od tego czy są to kable elektryczne czy np od czujek systemu alarmowego / . Natomiast wszędzie tam gdzie malowałem ściany latexowym Nobilesem nie ma najmniejszego śladu po kablach . Mieszkam już drugi rok w domu . Ostatnio zrobiłem ciekawą próbę - na jednej ze ścian / malowana Dekoralem / w miejscu gdzie wyszły ślady kabli pomalowałem ten fragment ściany latexem Nobilesa - 2 razy , a następnie po wyschnięciu ponownie właściwym kolorem Dekorala . Na razie - około miesiąc - nie ma żadnych śladów ... Poczekamy - zobaczymy ... oooo, to dobre info - moze jednak jest metoda na te slady U mnie sa latexowe farby w kuchni (innej firmy, to fakt) - niby jest ok, ale gdy sie spojrzy pod (nie)odpowiednim kątem slad jest widoczny... Na szczescie dlugo juz na to nie bede patrzyła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka_1976 16.01.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 u mnie niestety też były tynki gipsowe i tez niestety te ślady były widoczne, kiedy ś czytałam,że ponieważ tynku gipsowego idzie dużo cieńsza warstwa niż tradycyjnego, to te kable powinno się kłaść w bruzdach...na c-w ponoć tego nie ma(przynajmniej ja o tym nie słyszałam) tak więc w nowym domu bedziemy mieli tradycyjne ręcznie robione niestety potrwa to ze 3 mies albo i lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaB 16.01.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 tak więc w nowym domu bedziemy mieli tradycyjne ręcznie robione niestety potrwa to ze 3 mies albo i lepiej ile? Przepraszam za wscibskie pytanie, ale ile metrow masz w takim razie do wytynkowania? O ile pamietam 3 tynkarzy robilo u mnie tynki c-w w niecale 2 tygodnie - ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 16.01.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 tutaj tez jest cos w tym temacie.......http://www.muratordom.pl/eksperci_wnetrza/odpowiedz/malowanie-scian-wewnetrznych-,12972,34-0.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdasp 16.01.2009 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 okazało się że mam to samo ale od fachowca wykanczajacego moje mieszkako dostałam taką radę: pomalować ściany i powinny te nierownosci wyjsc przy pierwszej warstwie - u mnie niestety za płytko jest pociagniety kabel w jednym miejscu - mam na ścianach masę szpachlową putz start śnieżki i na to grunt i żeby nie walić nie wiadomo ile tej masy pan powiedzial ze mozna to robic w ten sposób: troszk masy szpachlowej rozmieszać z wodą i z farbą ktora maluje się sciany, pokryć to miejsce i zebrac nadmiar i wyrównać tzw piórkiem czyli małą szpachelką, jak wyschnie wygładzić papierem sciernym drobnym i pomalować sciane jezcze raz - u mnie to zadziałało i widać tylko malutki slad ale w porownaniu do tego co bylo to wieka roznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.06.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 dźwigam pierwszy "z brzegu" ostatnio usłyszana opinia: pole elektromagnetyczneczy rzeczywiście?a jak tak, to co powoduje że trasy przewodów są widoczne? kurz? czy są WT określające zagłębienie przewodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 24.06.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Przeważnie przewody widoczne są pod tynkiem jeżeli się nadmiernie nagrzewają, co może być spowodowane źle zaprojektowaną instalacją lub jej przeciążaniem. Dotyczy to także instalacji alarmowej i telefonicznej. Pola elektromagnetyczne przyciągają też kurz, więc te smugi to może po prostu bród. Redd, czy Ty kiedykolwiek widziałeś na własne oczy instalację alarmową czy teletechniczną? Bo sądzę, że zabierasz głos nie mając zielonego pojęcia. Jeżeli chodzi o ślady na ścianie, to wynikają one tylko z powodu cienkiej warstwy tynku!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.06.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 ino tak, ale co powoduje, że ślad trasy przewodu jest ciemniejszy?wilgoć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 24.06.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Myślę, że chemia. Gips jest wrednym materiałem i lubi reagować z innymi, w tym wypadku z polwinitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosia555 24.06.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Myślę, że chemia. Gips jest wrednym materiałem i lubi reagować z innymi, w tym wypadku z polwinitem. jestem za, chemia. Mam takie smugi np. w miejscach gdzie mam przewody do czujek alarmowych, których nie podłączyłem. Tynkowane i malowane 2 lata temu, więc nie jest to kwetstia wilgotności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.06.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 póki nie strzeliłem kolorka też nie było widać więc chyba nie tak halo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.06.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Myślę, że chemia. Gips jest wrednym materiałem i lubi reagować z innymi, w tym wypadku z polwinitem. Tylko że jak się ten ślad trochę poskrobie, to jakoś nie widać, żeby głębiej gips był ciemniejszy... Kombinujcie dalej. Ja twierdzę, że to kurz, a dokładniej osadzanie się brudnych cząsteczek z powietrza. Dlaczego się osadza ? No, właśnie... fajna zagadka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 25.06.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 kiepska farba ja jak w starym pokoju pomalowałem zwykła śnieżka z pigmentem też tak było na kilku przewodach no może nie dokładnie - farba w tym miejscu bielała - tzn pigmentu nie widu jak pomalowałem jakiś czas temu gotowa farba (lepszą chyba bo dużo droższą) to na razie spokój - świetnie kryła myslę że jakies pole na cząsteczki farby działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 25.06.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Ciekawe, czy komuś przy cementowo-wapiennym też wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.06.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 mój kolorek był hand made i podła farba ale pewnien gość dostał piany bo wylazło na jakiś wypasionych farbach więc raczej nie można jednoznacznie stwierdzić, że to podły materiał jest przyczyną a jeżeli nawet, to dalej nie wiadomo jaki tego jest mechanizm, co by powodowała ta zła/kiepska farba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.06.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 ciekawe. Ja bym spróbował przemalować trasy przewodów farbą odcinającą plamy (śnieżka ma taką) a potem pomalował całą ścianę. I jeśli: 1. przebarwienia przestaną wyłazić: znaczy się że zachodziła jakaś reakcja chemiczna. Ale jaka? Z czym? Z izolacją?? Zresztą - jak jest ok to po co o tym myśleć. 2. przebarwienia dalej są. Czyli mamy do czynienia ze zmianami natury cieplno-elektrostatyczno-cudownymi. I nie wiem co zrobić. Trzeba elektryka albo egzorcysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.06.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 ino tak, ale co powoduje, że ślad trasy przewodu jest ciemniejszy? wilgoć? ... Pola elektromagnetyczne przyciągają też kurz, więc te smugi to może po prostu bród. ja skłaniam sie do wykładni redd'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.06.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Czasami widać ciemne smugi koło włączników i gniazdek.Przyciąganie kurzu polem elektromagnetycznym ?Możliwe, że jednak jest inaczej : w takich miejscach ruch powietrzajest bardziej intensywny, więc niosący więcej cząsteczek kurzu.Skąd większy ruch ? Koło włączników jest trochę cieplej przezwydzielanie się ciepła na stykach ? Czy tak samo może być z przewodami pod tynkiem ?Te miejsca są cieplejsze, wzmagające konwekcję ?I cieplejsze niekoniecznie od przepływu prądu, ba jaktu ktoś pisał, smugi są także nad przewodami nie podłączonymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 25.06.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 a dlaczego ma nie być wilgoci w tym miejscu ... Tylk o iwyłacznie jest to spowodowane wilgocia każde inne miejsce na ścianie jest zbudowane nieco inaczej znaczy sie nadmiar wilgoci jest pochłaniany przez cegłę pustaka ... .niestety ani polwinit ani plastik nie pochłonie tego nadmiaru, im cieńszy tynk tym objaw większy. Inne teorie są nieco naciagane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 25.06.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 kemot_73 może i masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts