Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garaż drewniany

klaudio1

Recommended Posts

Witam,chciałbym postawić sam z własnego materiału garaż drewniany.Interesuje mnie czy potrzebuje uzyskać odpowiednie zezwolenie i projekt?,czy też można jakoś to ominąć.Garaż ma być 1-stanowiskowy+wiata na 2 auto.Fajnie by było jakby ktoś mi udostępnił plany konstrukcyjne takiego garażu,bo szczerze mówiąc nie bardzo wiem od czego zacząć... :-?

Podobno prawo budowlane od stycznia sie zmienilo, moze byc nieaktualne to, co ci napisze, ale...

paragraf 28 czy tez 29 mowil, ze m. in. budynek gospodarczy o powierzchni do 25 metrow nie wymaga zezwolenia, a jedynie zgloszenia. Garaz by pod to zapewne podszedl. Formalnosci wygladaly tak, ze piszesz oswiadczenie, ze z dniem ... przystepujesz do budowy budynku gospodarczego drewnianego na takiej to a takiej dzialce. Do tego oswiadczenie, ze masz prawo do dysponowania ta dzialka i odbitka mapki, na ktorej recznie bylo naniesione polozenie budynku. Zostawiasz w starostwie z potwierdzeniem przyjecia na kopii. Skladasz minimum 30 dni przed podana data przystapienia do roboty. No i jesli w ciagu 30 dni urzad nie zglosi sprzeciwu, to legalnie stawiasz. :D

Badz stawiales, nie czytalem nowej wersji PB.

Stosowny paragraf mowil, o budynku gospodarczym wolnostojacym, zatem nie mozna by zrobic przylegajacej wiaty. Ale w moim starostwie zglosilbym to i liczyl, ze zlekcewaza. Jesli nie zglosza sprzeciwu, to stawiasz. A jak zglosza, to zlozylbym ponownie garaz (bud. gospodarczy) a jako drugi obiekt, metr dalej, wiate. Wolno dwa obiekty na kazde 500 m^2 dzialki (jak wszystko wyzej z pamieci, sprawdz :D )

Drewniany garaż ??

Ja wiem że tak się myśli że jak drewniany to musi być tańszy :wink: ale czy to prawda, czy tak jest na prawdę, z tego co piszesz to budowla ma być raczej poważna

garaż jednostanowiskowy + wiata na następny samochód,

hm

nie wiem czy w ogólnym bilansie wyjdzie to o wiele taniej, a ile może być problemów, nie jest to taka prosta budowla jak by się wydawało, sam kiedyś myślałem o takim garażu, po przeanalizowaniu za i przeciw raczej przychylam się do murowanej budowli :wink: choć ostatnio myślę o garażu z betonowych elementów ogrodzeniowych, połozy się kilka cm styropianu i będzie tak jak murowana budowla

piszesz

Fajnie by było jakby ktoś mi udostępnił plany konstrukcyjne takiego garażu,bo szczerze mówiąc nie bardzo wiem od czego zacząć...

nie wiem jakie są twoje zdolności w zakresie ciesielki i to takiej ciesielki, z tego co wnioskuję to nie masz z byt dużego doświadczenia w takich pracach, proponuję poczytać o drewnianych budowlach jednak to nie jest takie proste jak nam się wydaje.

oczywiście do odważnych świat należy ale proponuję dobrze przemyśleć decyzję

Co do aspektów prawnych nie mam rozeznania ale też pewnie nie jest tak łatwo miło i przyjemnie jak to pisze m.k.k

Tak jak wyżej napisał M.K.K. złożyłem liistownie zawiadomienie na budowę b.gosp. o powierzchni 35m2=4,80*7,28 (działka siedliskowa, rozpiętość nie może być większa od 4,80), dostałem postanowienie o koniecznoiści uzupełnienia w ciągu 7dni, brakowało mapki z naniesionymi odległościami od granic działki i oswiadczenie o prawie do gruntu było nie według wzoru z internetu. Jeszcze tego samego dnia wysłałem mapkę (zrobiłem sobie skan i na kompie nanoszę co mi się podoba) i nowe oświadczenie. Na razie bez odpowiedzi, za parę dni moje zgłoszenie się uprawomocni. Wprawdzie Starostwo nie musi odpowiadać, jeśli się zgadza, ale moje wysyła taką "zgodę". Poprzednio wysyłałem takie zgłoszenie w sprawie oczka wodnego.

A propo drewnianego. Łatwiej i taniej wymurować ściany z betonu komórkowego i taką mieszaną konstrukcję drewniano-siporeksową zamierzam zrobić. Chętnie ją przedyskutuję na forum w osobnym wątku, bo mam zamiar przy okazji "złamać" parę zasad obowiązujących w budownictwie.

nie wiem jak to jest prawnie ale pisanie tak jak am00

Tak jak wyżej napisał M.K.K. złożyłem liistownie zawiadomienie na budowę b.gosp. o powierzchni 35m2=4,80*7,28 (działka siedliskowa,

może kogoś wprowadzić w błąd

należało by wytłuścić teks działka siedliskowa

dlaczego ?

ano dlatego że inaczej jest przy działce siedliskowej a inaczej przy działce budowlanej

nie wiem jak jest teraz w przepisach, może przepisy stały się bardziej liberalne

dobrze by było wiedzieć na 100 % a nie tak że ktoś tam coś postawił

przy życzliwym sąsiedzie i nadgorliwych urzędnikach może się okazać że trzeba będzie budowlę rozebrać i co w tedy będzie ?????????

• 8 years później...

Panowie odkopuje temat aby nie tworzyć kolejnego.

Chce zbudować garaż drewniany/ wiatę.Wymiary garażu 10 m szerokości 5 metrów długości. Wiem, że dziwne wymiary, niestety muszę się dostosować do działki. Szerokość wjazdu musi być 6 m.Jaki przekrój belek powinienem zastosować oraz słupów.