Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesła metalowe

pio102201

Recommended Posts

Witam

Zamierzam z robić ogrodzenie. Metalowe przęsła chce wykonać z kątownika zimno giętego 20x20x2 i tu zaczyna się problemy i proszę was o poradę a więc tak jak obliczyć (chyba że ktoś ma już te wymiar i mógł by się zemnai podzielić) wysokość sztachetek jeżeli chce zrobić przęsła w kształcie łuku o szerokości 2,5m i tu muszę podkreslic ,że kątownika mam w sztangach po 6m i było by super jakby sztanga wyszła w całości ( aby nie zostało nie potrzebnych kawałków ) Średnia wysokość jaka chciałby uzyskać to ok 120cm .Ktos mi doradził że sztachetki można przynitowywać do porzeczek lepiej jest je potem pomalować ale nie mogę sobie tego wyobrazi jak przynitować kątownik ? Jak powinna być szerokość miedzy sztachetkami ?Słyszałem że do budowy przęseł dobrze mieć wzornik skąd i jak on w ogóle wygląda i proszę o inne porady związane z budowa przęseł za wszystkie dziękuje.

POZDRAWIAM

wzornik hmmm... zrób go sobie sam;) zmontuje sobie jakis stół z desek poskrecaj to wszystko zeby był sztywny porozkładaj sobie na nim wszystkie profile tak jak chcesz i poprzykręcaj sobie kawałki listewek tak zeby wyszedł szablon pamietaj zeby przekątne mierzyć zawsze!! sznurkiem najlepiej a co do tych wymiarów to wez sobie kartkę i to sobie rozrysuj o co ci dokładnie chodzi i tyle ni i zadne nitowanie tylko spawanie nie wiem czym tam potrafisz migomatem bedzie najlepiej aa i zawsze podczas spawania przesła wyginają sie w łuk bo spawy sciagaja wiec sie nie zdziw:) trzeba je później prostować

Witam

Zamierzam z robić ogrodzenie. Metalowe przęsła chce wykonać z kątownika zimno giętego 20x20x2 i tu zaczyna się problemy i proszę was o poradę a więc tak jak obliczyć (chyba że ktoś ma już te wymiar i mógł by się zemnai podzielić) wysokość sztachetek jeżeli chce zrobić przęsła w kształcie łuku o szerokości 2,5m i tu muszę podkreslic ,że kątownika mam w sztangach po 6m i było by super jakby sztanga wyszła w całości ( aby nie zostało nie potrzebnych kawałków ) Średnia wysokość jaka chciałby uzyskać to ok 120cm .Ktos mi doradził że sztachetki można przynitowywać do porzeczek lepiej jest je potem pomalować ale nie mogę sobie tego wyobrazi jak przynitować kątownik ? Jak powinna być szerokość miedzy sztachetkami ?Słyszałem że do budowy przęseł dobrze mieć wzornik skąd i jak on w ogóle wygląda i proszę o inne porady związane z budowa przęseł za wszystkie dziękuje.

POZDRAWIAM

Jak ma wyglądać to przęsło? Kątownik między słupkami wygięty w łuk, czy tylko sztachety o różnej wysokości?

Jeśli rozstaw pomiędzy słupkami to 2,5m to jako element nośny kątownik 20/20/2mm będzie zdecydowanie za słaby. Jakie chcesz sztachety? Blaszane, drewniane, plastykowe? Odległość między sztachetami zależy między innymi od ich szerokości.

nie wiem jak się wrzuca obraz wiec wrzucam linka z zdjęciem przęsła i efektu łuk przez rożne długości sztachetek (na zdjęci jest przęsło z sztachetek z profila i porzeczki są wygięte a moje chciałbym że by wyglądało jak opisałem wcześniej)

http://allegro.pl/item534130678_od_reki_ogrodzenia_przesla_ogrodzeniowe.html[/url]

Prosta sprawa - (jeśli na wyglądać tak jak w linku)

robisz ramę przęsła (narazie jedną) - czyli słupki boczne, poprzeczka dolna i łuk górny

łuk górny zrób sobie narazie z drutu łatwiej ci będzie go wygiąć jeśli łuk nie będzie ci się podobał

na dolnej poprzeczce zaznaczasz co ileś cm kreskę - tam będą sztachetki

od tych kresek mierzysz w górę i dodajesz ileś cm więcej - np 15 tyle będą wystawać sztachetki potem mnożysz wszystko x ilość przęseł i wiesz ile czego ci potrzeba

• 4 weeks później...
prosta sprawa

z aukcji wiemy że strzałka koła (h) wynosi 18 cm a cięciwa © to 250 cm

http://wapedia.mobi/pl/Grafika:Circle_segment.jpg

czyli musisz tylko znaleźć jakieś forum matematyczne gdzie ci wyliczą promień

Promień = 443cm

Przyznam się, że nie bardzo rozumiem te rozterki pio102201, weź sobie patyczki do szaszłyków czy coś w podobie i z nich ułóż sobie na stole wymyślony kształt w skali 1/10, oceń, pomierz odcinki pomnóż przez 10 i już! Oczywiście to samo można sobie narysować.

Tak w ogóle czy myślałeś o ocynkowaniu ogrodzenia? ja mam ogrodzenie z przed 35 lat i uważam, że ocynk jest wart swojej ceny, żadne malowanie nie zapewni trwałej ochrony. Dziś stal jest tak słabej jakości, że już za 3-5 lat będziesz walczył z rdzą , szczególnie na spawach i dolnych końcach sztachetek, farby przez kilka lat zapewnią dobry efekt, a co potem? Dziś dużo zaoszczędzisz, ale jutro będziesz przeklinał czyszczenie, gruntowanie zakamarków i malowanie w pocie czoła. Policz powierzchnię do pomalowania i koszt gruntu i farby + czas pracy.To samo tyczy się kupowanych gotowych przęseł bez ocynku, są tylko symbolicznie poczernione lakierem bez żadnej ochrony przed rdzą!! Już po roku robią się rude, a ocynkowane sa ok. 20% droższe i po pomalowaniu trwałe na dziesiątki lat.

PS. Nie jestem właścicielem cynkowni :wink: , mam tylko 100mb ogrodzenia do renowacji, z czego 25 już w ocynku :D