Sandacz 16.01.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Witajcie! Jeśli chodzi o dachówkę cementową to wiadomo że jest gorsza od ceramicznej nie ma co porównywać. Tematem ogólnym miały być opinie dachówki cementowej która jak wiadomo jest o wiele tańsza. Pokrycia z dachówek cementowych porastają szybciej i bardziej ponieważ nasiąkają wodą co sprzyja powstawaniu flory dachowej. Nasiąkliwość zależy od wypalenia dachówki ceramika jest wypalana w 900 do ponad1000 stopni celcjusza gdzie cementówka "leży w piekarniku" zaledwie kilkaset stopni. To jeśli chodzi o samą dachówkę, oprócz tego jest wiele innych czynników które przyczyniają się do porastania, dlatego nawet i ceramiczna może porosnąć ale nie tak mocno i szybko jak cementówka. Jednakże jest na to rada każdy rodzaj pokrycia można zaimpregnować odpowiednimi środkami a zwłaszcza dachówkę cementową. Środek zapobiega min. nasiąkaniu wody, a co za tym idzie powstawaniu niechcianego nalotu na naszym pokryciu. Dlatego dachówka cementowa nie jest taka zła pod warunkiem że odpowiednio się o nią zadba. Co do mycia Panie Andrzeju to mycie pod ciśnieniem jest możliwe ale przy odpowiednim ustawieniu atmosfer podczas wykonywania takiego zabiegu. Wszystko zależy od stanu, wieku i jakości pokrycia i tu UWAGA za duże ciśnienie może zniszczyć nam dach. Dlatego w takim przypadku najlepiej korzystać z usług fachowców. Czysty Dach.pl proszę sprawdzić... Gorsza powiadasz jak sobie montuję niektóre "ceramiczne"to wolę już pogardzany i wyśmiewany beton pokrycie moim zdaniem najbardziej adekwatne do relacji cena - jakość, co do nasiąkliwości i przemarzalności niejeden użytkownik "ceramiki" by się zdziwił, jak wypada ona przy marnym betonie , no ale nie ma to jak ceramiczna , panie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 16.01.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Witam. Proszę o opinie użytkowników na temat dachówki cementowej, jak wygląda sprawa przemakania, wytrzymałości itd. Jest wiele firm produkujących tego typu dachówki np. Bras , Pro-dach .......[/quote wygląda bardzo dobrze i jest bardzo korzystna cenowo, porasta wszystko prócz miedzi, więc jak dla mnie nie jest to argument za odrzuceniem betonu, powiem więcej lepiej dobry beton niż byle jaka ceramika i najlepsza blachówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystydach 16.01.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Nie mówię że dachówka cementowa jest zła i że to zły wybór!! Tak jak piszesz adekwatna do ceny i tyle. Ale nie porównuj jej do ceramiki, owszem teraz cementówka produkowana jest o wiele lepsza niż kiedyś, ale to nie zmienia faktu. O przemakaniu napisałem jako pierwszy czyli odpowiedziałem na pytanie panie... co nie zmienia faktu że i jedną i drugą można zabezpieczyć!! Mercedes klasy S to to samo co klasy C przecież to i to mercedes hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.01.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 A ja wkleję tylko jedno zdjęcie. I nic więcej nie powiem "Zachód słońca nad Braasem" http://img442.imageshack.us/img442/74/002801dr8.jpg pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 17.01.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 A ja wkleję tylko jedno zdjęcie. I nic więcej nie powiem "Zachód słońca nad Braasem" http://img442.imageshack.us/img442/74/002801dr8.jpg pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 17.01.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Co do mchu na dachach, to czytałem gdzieś, że po zamontowaniu na dachu jakiejś specjalnej listwy miedzianej o mchu zapominamy na zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.01.2010 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 ... Pokrycia z dachówek cementowych porastają szybciej i bardziej ponieważ nasiąkają wodą... ...nasiąkliwość zależy od wypalenia dachówki ceramika jest wypalana w 900 do ponad1000 stopni celcjusza gdzie cementówka "leży w piekarniku" zaledwie kilkaset stopni. Dobre, dobre Nasiąkliwość z zewnątrz zależy od powłoki zewnętrznej dachówki! Dachówki naturalne nie mające angoby nasiąkają co oczywiście nie jest żadną wadą. Dachówki cementowe i ceramiczne od spodu nasiąkają tak samo! Ta wilgoć od spodu (źle zwentylowane dachy) jest gorsza bo jest praktycznie stale. Ta z wierzchu łatwo wysycha. O jakim piekarniku piszesz?! Dachówka cementowa utwardza się na placu w temperaturze otoczenia (proces twardnienia betonu 28 dni). Zabierając głos warto zapoznać się z technologią wytwarzania. Mycie ciśnieniowe może doprowadzić do zniszczenia powłok dachówek (cementowych z całą pewnością). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbuś 24.01.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Hej! Ja mam dachówkę cementową firmy nie wymieniam... dach ma już dobrze ponad 10 wiosen i narzekać nie mogę! Oczywiście po kilku latach nie wyglądał jak nowy od strony pólnocnej zaszedł też mchem ale na to jest rada poprostu umyć i zabezpieczyć odpowiednimi środkami. Ja tak zrobiłem i oprócz tego że bardzo ładnie teraz wygląda nic się z nim nie stało nie popękał nie przecieka czy coś podobnego. Moim zdaniem taki zabieg jedynie odświerzył moje pokrycie i kiedy zajdzie taka potrzeba zrobię to drugi raz bez wachania tym bardziej kiedy korzysta się z pomocy fachowców i odpowiednich preparatów! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 24.01.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Mam cementową BRASS, 6 rok, wiem to krótko, nic sie nie dzieje już z dodatkową warstwą tzw. LUMINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 18.05.2017 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Temat stary, ale pasuje, więc tak..majster z mojej potencjalnej ekipy od dachu odradza dachówkę cementowa (a na taka bylem zdecydowany), twierdzi, że czegoś tam nie ma co ma ceramiczna (felców?) i że wchodiz pod nia woda, że nawet na droższych modelach widział krople na folii. No i pytanie, zmienić dachówkę czy majstra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.05.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Jeżeli dobrze czytam nauki forumowego majstra, to szczelność ma zapewnić krycie wstępne, a nie dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 19.05.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Czyli wychodzi mi na to, że folia, o której mówił to membrana, czyli właśnie wstępne pokrycie, czyli może na tym być trochę wody / wilgoci, bo między innymi po to ona jest? dobrze rozumuje moim mało budowlanym mózgiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.05.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Tak, choć wilgoci chcesz tam uniknąć zapewniając odpowiednią wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts