Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie na temat Dachówka cementowa

cinko

Recommended Posts

Witajcie! Jeśli chodzi o dachówkę cementową to wiadomo że jest gorsza od ceramicznej nie ma co porównywać. Tematem ogólnym miały być opinie dachówki cementowej która jak wiadomo jest o wiele tańsza. Pokrycia z dachówek cementowych porastają szybciej i bardziej ponieważ nasiąkają wodą co sprzyja powstawaniu flory dachowej. Nasiąkliwość zależy od wypalenia dachówki ceramika jest wypalana w 900 do ponad1000 stopni celcjusza gdzie cementówka "leży w piekarniku" zaledwie kilkaset stopni. To jeśli chodzi o samą dachówkę, oprócz tego jest wiele innych czynników które przyczyniają się do porastania, dlatego nawet i ceramiczna może porosnąć ale nie tak mocno i szybko jak cementówka. Jednakże jest na to rada każdy rodzaj pokrycia można zaimpregnować odpowiednimi środkami a zwłaszcza dachówkę cementową. Środek zapobiega min. nasiąkaniu wody, a co za tym idzie powstawaniu niechcianego nalotu na naszym pokryciu. Dlatego dachówka cementowa nie jest taka zła pod warunkiem że odpowiednio się o nią zadba. Co do mycia Panie Andrzeju to mycie pod ciśnieniem jest możliwe ale przy odpowiednim ustawieniu atmosfer podczas wykonywania takiego zabiegu. Wszystko zależy od stanu, wieku i jakości pokrycia i tu UWAGA za duże ciśnienie może zniszczyć nam dach. Dlatego w takim przypadku najlepiej korzystać z usług fachowców. Czysty Dach.pl proszę sprawdzić... :roll: :lol:

Gorsza powiadasz :roll: jak sobie montuję niektóre "ceramiczne"to wolę już pogardzany i wyśmiewany beton :wink: pokrycie moim zdaniem najbardziej adekwatne do relacji cena - jakość, co do nasiąkliwości i przemarzalności niejeden użytkownik "ceramiki" by się zdziwił, jak wypada ona przy marnym betonie :lol: , no ale nie ma to jak ceramiczna , panie...

Witam.

Proszę o opinie użytkowników na temat dachówki cementowej, jak wygląda sprawa przemakania, wytrzymałości itd.

Jest wiele firm produkujących tego typu dachówki np. Bras , Pro-dach .......[/quote

wygląda bardzo dobrze i jest bardzo korzystna cenowo, porasta wszystko prócz miedzi, więc jak dla mnie nie jest to argument za odrzuceniem betonu, powiem więcej lepiej dobry beton niż byle jaka ceramika i najlepsza blachówka

Nie mówię że dachówka cementowa jest zła i że to zły wybór!! Tak jak piszesz adekwatna do ceny i tyle. Ale nie porównuj jej do ceramiki, owszem teraz cementówka produkowana jest o wiele lepsza niż kiedyś, ale to nie zmienia faktu. O przemakaniu napisałem jako pierwszy czyli odpowiedziałem na pytanie panie... co nie zmienia faktu że i jedną i drugą można zabezpieczyć!! Mercedes klasy S to to samo co klasy C przecież to i to mercedes hehe.

... Pokrycia z dachówek cementowych porastają szybciej i bardziej ponieważ nasiąkają wodą... ...nasiąkliwość zależy od wypalenia dachówki ceramika jest wypalana w 900 do ponad1000 stopni celcjusza gdzie cementówka "leży w piekarniku" zaledwie kilkaset stopni.

Dobre, dobre :lol:

Nasiąkliwość z zewnątrz zależy od powłoki zewnętrznej dachówki! Dachówki naturalne nie mające angoby nasiąkają co oczywiście nie jest żadną wadą.

Dachówki cementowe i ceramiczne od spodu nasiąkają tak samo! Ta wilgoć od spodu (źle zwentylowane dachy) jest gorsza bo jest praktycznie stale. Ta z wierzchu łatwo wysycha.

O jakim piekarniku piszesz?! Dachówka cementowa utwardza się na placu w temperaturze otoczenia (proces twardnienia betonu 28 dni). Zabierając głos warto zapoznać się z technologią wytwarzania.

Mycie ciśnieniowe może doprowadzić do zniszczenia powłok dachówek (cementowych z całą pewnością). Pozdrawiam.

Hej! Ja mam dachówkę cementową firmy nie wymieniam... dach ma już dobrze ponad 10 wiosen i narzekać nie mogę! Oczywiście po kilku latach nie wyglądał jak nowy od strony pólnocnej zaszedł też mchem ale na to jest rada poprostu umyć i zabezpieczyć odpowiednimi środkami. Ja tak zrobiłem i oprócz tego że bardzo ładnie teraz wygląda nic się z nim nie stało nie popękał nie przecieka czy coś podobnego. Moim zdaniem taki zabieg jedynie odświerzył moje pokrycie i kiedy zajdzie taka potrzeba zrobię to drugi raz bez wachania tym bardziej kiedy korzysta się z pomocy fachowców i odpowiednich preparatów! Pozdrawiam. :o :o :o

• 7 years później...
Temat stary, ale pasuje, więc tak..majster z mojej potencjalnej ekipy od dachu odradza dachówkę cementowa (a na taka bylem zdecydowany), twierdzi, że czegoś tam nie ma co ma ceramiczna (felców?) i że wchodiz pod nia woda, że nawet na droższych modelach widział krople na folii. No i pytanie, zmienić dachówkę czy majstra? :D