Foczki 14.01.2009 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Witam. Na pewnym spotkaniu zupełnie przypadkiem trafiły mi do ręki (w ramach promocji bezpośredniej ) wtyczki. Niby każdy wie co to jest i do czego służy ale te wtyczki mają w sobie coś więcej, i było to na tyle ciekawe że potrudziłem się aby je wam przedstawić. (Uprzedzam że nie jestem ani producentem ani przedstawicielem firmy ) I tak, najciekawsza była wtyczka, która jest jednocześnie gniazdem. Pomysł rewelacyjny gdyby ktoś miał jedno gniazdko, można je wykorzystać wielokrotnie: http://www.awa.itr.com.pl/obrazy/foto_39.jpg Prawda że fajna? Takie wtykogniazdo. A następna która przypadła mi do gustu to wtyczka z włącznikiem i kontrolką załączenia, w dodatku z taką gumką (bryzgoszczelna) na włączniku: http://www.awa.itr.com.pl/obrazy/foto_24.jpg Zastosowanie które już zaczynam wdrażać to wszystkie pompki obiegowe do c.o. w kotłowni oraz sprzęty w akwarium. Mnogość zastosowań. Takie fajne rzeczy niektórzy produkują, gdybym wcześniej wiedział o takich rozwiązaniach to myślę że nawet mniej gniazdek był zaprojektował w domu. Więcej na stronie producenta: AWA Pozdrawiam, mam nadzieję że się komuś do czegoś przyda w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 14.01.2009 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Jest jedno ale. Te wtyczki musiałbyś zarabiać na kablach. Czyli: masz telewizor, obcinasz oryginalną wtyczkę i zarabiasz też na oryginalnym kablu od telewizora - problem gwarancji. Kabel od komputer tak samo, od lodówki, pieca, przedłużacza itd., itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.01.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Hej Sam mam kilka takich wtyczek do oświetlenia roboczego. Lampa gdzieś leży a ja przy kontakcie pstryk i już wiem, gdzie leży Albo przedłużacz na poddasze. Robię na górze, wszystko powłączane, radyjko gra. Kończę robotę, schodzę na dół, jeden pstryk i góra wyłączona. Wygodniejsze od wyciągania wtyczki a cena porównywalna. Pomysł bardzo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 15.01.2009 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Jest jedno ale. Te wtyczki musiałbyś zarabiać na kablach. Czyli: masz telewizor, obcinasz oryginalną wtyczkę i zarabiasz też na oryginalnym kablu od telewizora - problem gwarancji. Kabel od komputer tak samo, od lodówki, pieca, przedłużacza itd., itp. Jest to problem, nie będę się spierał i tu fakt producent telewizora mógłby się postarać i zaopatrzyć go w taką wtyczkę (jedną dostałem zarobioną z kablem właśnie w tym celu). Jak znajdę aparat to jeszcze zrobię zdjęcia tym co dostałem. Dlatego tez napisałem że zdecydowanie pomysł dobry jeżeli chodzi o kotłownię, pompki obiegowe - sprzęty które dziś wyłączam wyciągając wtyczkę a wtyczki te i tak musiałem pozakładać wcześniej bo pompki nie były w nie zaopatrzone. Komputer mam na listwie więc tu problem odpada, choć nie byłoby problemu bo kabel kosztuje 10 pln i chyba nie wpływa na gwarancję komputera. Najgorzej wypada telewizor z kablem na stałe, ciekawe czy anulowali by gwarancję gdyby wymiany wtyczki dokonał elektryk z uprawnieniami? Tak pytam czysto teoretycznie... Jak ktoś ma i używa jak Torciu to pochwalcie się swoimi zastosowaniami, bo już widzę że pomysł z przedłużaczem na górę kupuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.01.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Jak ktoś ma i używa jak Torciu to pochwalcie się swoimi zastosowaniami, bo już widzę że pomysł z przedłużaczem na górę kupuję To co mi się nasuwa to jeszcze oświetlenie świąteczne. Co prawda lepszy tutaj jest jakiś czujnik zmierzchowy. Robi się ciemniej, pstryk i już ładnie się wszystko świeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.01.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Jest jedno ale. Te wtyczki musiałbyś zarabiać na kablach. Czyli: masz telewizor, obcinasz oryginalną wtyczkę i zarabiasz też na oryginalnym kablu od telewizora - problem gwarancji. Kabel od komputer tak samo, od lodówki, pieca, przedłużacza itd., itp. Jest to problem, nie będę się spierał i tu fakt producent telewizora mógłby się postarać i zaopatrzyć go w taką wtyczkę (jedną dostałem zarobioną z kablem właśnie w tym celu). Jak znajdę aparat to jeszcze zrobię zdjęcia tym co dostałem. Dlatego tez napisałem że zdecydowanie pomysł dobry jeżeli chodzi o kotłownię, pompki obiegowe - sprzęty które dziś wyłączam wyciągając wtyczkę a wtyczki te i tak musiałem pozakładać wcześniej bo pompki nie były w nie zaopatrzone. Komputer mam na listwie więc tu problem odpada, choć nie byłoby problemu bo kabel kosztuje 10 pln i chyba nie wpływa na gwarancję komputera. Najgorzej wypada telewizor z kablem na stałe, ciekawe czy anulowali by gwarancję gdyby wymiany wtyczki dokonał elektryk z uprawnieniami? Tak pytam czysto teoretycznie... Jak ktoś ma i używa jak Torciu to pochwalcie się swoimi zastosowaniami, bo już widzę że pomysł z przedłużaczem na górę kupuję pozdrawiam Mam taką wtyczkę z wyłącznikiem od roku. Używam jej do lampki nad łóżkiem dzieci. Normalnie wyłącznik był na kablu, a lampa wisiała pod sufitem. Teraz nie muszę skakać do wyłącznika bo gniazdko mam jakiś metr nad ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miHoo79 18.01.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Nie chwalac rozwiazan angielskich (bo po 2 letnim pobycie nie da sie lubic tych ludzi i tego falszywego kraju), wszytkie kontakty maja wylacznik w sobie, nie muisz wyciagac wtyczki tylko odcinasz prad wlasnie takim wylacznikiem na gniazdku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.01.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Nie chwalac rozwiazan angielskich (bo po 2 letnim pobycie nie da sie lubic tych ludzi i tego falszywego kraju), wszytkie kontakty maja wylacznik w sobie, nie muisz wyciagac wtyczki tylko odcinasz prad wlasnie takim wylacznikiem na gniazdku.Ja takie rozwiązanie będę miał dla wypustów prądu na zewnątrz. Od środka będzie włącznik, któy odcina dopływ prądu na kable na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 18.01.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Nie chwalac rozwiazan angielskich (bo po 2 letnim pobycie nie da sie lubic tych ludzi i tego falszywego kraju), wszytkie kontakty maja wylacznik w sobie, nie muisz wyciagac wtyczki tylko odcinasz prad wlasnie takim wylacznikiem na gniazdku.Ja takie rozwiązanie będę miał dla wypustów prądu na zewnątrz. Od środka będzie włącznik, któy odcina dopływ prądu na kable na zewnątrz. jest jedno "ale" dla bezpieczeństwa nalezałoby dbać, aby wyłącznik przerywał fazę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts