Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna jednoskrzydlowe w otworach 150x150

Recommended Posts

Prosze o porade osob majacych w domau tak duze okna jednoskrzydlowe.

Chcialbym zakupic okna na profilu brugmann. Maja byc uchylno-rozwierne.

Zastanawiam sie czy okucia w oknach o takich wymiarach nie beda wymagaly regulowania i wymiany po kilku latach pracy. Napiszcie prosze jak sie sprawdzaja u Was.

Dziekuje za pomoc.

ja ma takie okna o takich wymiarach, maja juz 3 lata -raz byly regulowane przez serwis -sami to chceli zrobic bo to jednak waga jest. Zreszta kazde okna z czasem wymagają regulacji.

Co do uzytkowania to otwierane sa tylko kilka razy w roku przy okazji mycia, natomiat czesto sa uchylane i nic sie z nimi nie dzieje.

jak bym mial jeszcze raz decydowac to wybralbym okna bez slupkow

Okna Jezierskiego a cena, dokładnie nie pamiętam, ok.2000zł. U nich podobno nie ma okien nietypowych, klient nasz Pan, jakie chcesz takie masz i nic nie dopłacasz. Co mi się podobało, to fakt iż wymyśliłam sobie parapety w tej samej okleinie co okna i Jezierski mi je zrobił. Duży plus za to dla nich.

Ja też mam 2 okna 150x150, jak chcę wywietrzyć to je uchylam, a jak chcę umyć to otwieram...

Fakt faktem - wielkie są i na pewno przy częstym otwieraniu by się wypaczyły.

Mam też w salonie witrynę 330x180 w jednej tafli, w ogóle nieotwieralną - myć ją będę od zewnątrz - z tarasu :wink:

Ja tam nie wiem czy 150x150 to wielkie okna. Przecież to standardowy wymiar u wszystkich producentów okien, którzy mają w ogóle jakiekolwiek standardowe wymiary. ;-) Z tego co wiem praktycznie wszystkie profile okienne (PCV) spokojnie dopuszczają takie wymiary. Ja mam tylko takie okna (+ wielkie tarasowe), ale nie wypowiem się o ich użytkowaniu, bo jeszcze nie miałem okazji poużytkować ;-)

Ja tam nie wiem czy 150x150 to wielkie okna. Przecież to standardowy wymiar u wszystkich producentów okien, którzy mają w ogóle jakiekolwiek standardowe wymiary. ;-) Z tego co wiem praktycznie wszystkie profile okienne (PCV) spokojnie dopuszczają takie wymiary. Ja mam tylko takie okna (+ wielkie tarasowe), ale nie wypowiem się o ich użytkowaniu, bo jeszcze nie miałem okazji poużytkować ;-)

Standart mają owszem tylko że ze slupiem. Troche jest strach otworzyc przy silnym wietrze - zona raz ledwo co utrzymala. Waga skrzydla jest nawet spora

Ja mam 180x150 ale tylko uchylne. Nie mogę nic więcej powiedzieć, bo jeszcze nie mieszkamy.
Jak zamierzasz je myć? Wychodzić na zewnątrz?

Okna do mycia otwieram, uchylam tak jak piekarnik a pod oknem będą biurka, a więc mycie w poziomie. Jeden plus, że płyn do mycia szyb nie będzie spływał na dół, co dzieje się w przypadku mycia okien w pionie.

Ja mam 180x150 ale tylko uchylne. Nie mogę nic więcej powiedzieć, bo jeszcze nie mieszkamy.
Jak zamierzasz je myć? Wychodzić na zewnątrz?

Okna do mycia otwieram, uchylam tak jak piekarnik a pod oknem będą biurka, a więc mycie w poziomie. Jeden plus, że płyn do mycia szyb nie będzie spływał na dół, co dzieje się w przypadku mycia okien w pionie.

Czekaj czekaj. To okna Ci się uchylają do kąta prostego?? Tegom jeszcze nie widział. Ciekawe rozwiązanie.

Czekaj czekaj. To okna Ci się uchylają do kąta prostego?? Tegom jeszcze nie widział. Ciekawe rozwiązanie.

Kiedyś były drewniane okna 3 skrzydłowe. Prawe i lewe sie otwierały w pionie, natomiast środkowe miało zawiasy na dole i mozna je było "położyc" np na stole.

180x150 to pudzian chyba bedzie w zestawie bo ja bym tego nie utrzymal a co dopiero kobieta